FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 21 czerwca 2025, 18:07 - sob

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 420 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Następna
Autor Wiadomość
MODERATOR

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Rzepiennik
Wyrzucanie dziennikarzy z konferencji, to wyciągnięta ręka dla zgody :wink:
Oj panie Januszu takich idoli sobie wybrać.
Na początku dyskryminacja podział? Widocznie coś nie halo

Ule na jakich gospodaruję: 1/2D
Rob pisze:
Ja pytam co protestujący zrobią jeśli wybory nie pójdą po ich myśli.

Nie martw się , policja zawsze będzie potrzebna. Rozumiem ,że lepiej Wam się dzieje za obecnej władzy bo nawet paliwo do suki jest i pobory ruszyły - i piszę to bez żadnej złośliwości bo wiem jaka nędza była w policji .Nie darmo jednak Lenin ( ten radziecki nie forumowy) powiedział że w państwie policyjnym policjant zarabia więcej od nauczyciela. Teraz zarabia 2x więcej.

Nie każdemu jednak jest do przełknięcia i nie zawsze najważniejsza pełna micha. Świat się nie zawali , a do rządzenia zawsze będą chętni synowie i wnuki tych co rządzą od 30 lat. Trochę się inaczej uczeszą , przefarbują i widelce w górę !
Ale to już nie będzie to samo . Przekonasz się , ludzie za dużo widzieli świata i nie pozwolą znowu zamknąć w jedynie słusznej ideologii jedynego prezesa Polski. To marzenie już się nie spełni i pały nic tu nie pomogą.

manio, ja się nie martwię, to kwestia trzymania emocji na wodzy. Co bynajmniej nie oznacza braku reakcji w określonych sytuacjach. Do dziennikarskich i nie tylko dziennikarskich przekłamań jesteśmy przyzwyczajeni, to żadna nowość. Tylko w zależności od daty protestu różne grupy uważają się za ofiary.
Co do kasy to faktycznie poprawiło się w pensji ale nie teraz. To jest efekt zameldowania się w Warszawie dwa lata temu 40 tysięcy niebieskich na proteście. Co do premii za służby przy protestach to bywają i były i za PO i za SLD.
Co do brutalności to więcej się o niej mówi niż jej jest. Jednostkowe przypadki urastają do miana działań powszechnych. Zaznaczam, że użycie gazu to jedno z mniej dolegliwych działań wbrew opinii laików o jego użyciu. Pozdrawiam

Ps
Pytanie, co jeśli protestujący nie wygrają i czy dostosowują się wtedy do werdyktu wyborców jest moim zdaniem istotne.

Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Policja z zasady jest apolityczna i tak jest w wielu krajach na świecie . Szkopuł tkwi w tym , że u nas na stanowiska kierownicze są nominowani politycy określonych partii , często nie mający pojęcia o kierowaniu takim resortem . Jak ma postąpić podwładny , kiedy otrzymuje rozkaz do spacyfikowania pokojowej demonstracji , lub pokazania swej siły w celu przestraszenia np ; słynnym kotłem bez wyjścia , jej uczestników ? Rozkaz , to rozkaz - musi wykonać .Nie wspominam tu o nadgorliwych - pałowaniu kobiet przez nieoznakowanych "policyjnych" osobników . Takich należy eliminować z branży i podawać ich osobowe dane do publicznej wiadomości w celu późniejszego ich rozliczenia . Władzy trzeba patrzeć na ręce . Od tego są dziennikarze w dzisiejszych czasach nic ich kamerze nie umknie . Trudna jest prawidłowa praca policjanta , a czasami wręcz niemożliwa , gdy rządzący bojąc się społeczeństwa , otaczają się kordonami wojska i "partyjnej policji" . Każdy z nich oprócz tego , ma jeszcze własnych goryli . Ilością na łeb na szyję , wszystkich bije Kaczyński .
Mój syn od kilkunastu lat pracuje w Holandii . Opowiadał , że holenderski premier jeździ po mieście samotnie rowerem . Na potwierdzenie , zrobił zdjęcie . Podczas ostatniej rozmowy zapytałem syna kiedy powróci do kraju . Coś ty , tato - powiedział : Ja tam żyję spokojnie , wśród normalnych ludzi . Jest mi tam dobrze . Nie warto "zamieniać siekierkę na kijek" .

Rob pisze:
co jeśli protestujący nie wygrają

tu nie idzie znowu o tych wygranych i kto personalnie wygra , tu idzie o zmianę . Ta jest nieuchronna zmiana pokoleniowa, hasło jasno sformułowane i nie ma się o co obrażać ,że brzydko i wulgarnie. Tak mówią Polacy i mówią jeszcze gorzej - widać nie jesteśmy narodem poetów ?
A jaki powinien być policjant ? Powinni was wysyłać na wycieczki do Londynu czy Paryża.

manio, Dajże spokój z wysyłaniem do Paryża, czy Londynu albo i do Berlina. W czasie zwykłej służby nie różnię się od nich. Powiem więcej, jak obcokrajowiec prosi o pomoc to w Polsce policjant z reguły staje na głowie by dogadać się i pomóc. W krajach o których piszesz a zwłaszcza we Francji jak nie mówisz po ich niemu to twój problem, czego parę razy doświadczyłem. W czasie działań zespołowych w porównaniu z nimi jesteśmy jak gołąbki pokoju. Zobacz na YT co oni tam robią z pokojowymi demonstracjami i wyobraź sobie, że oglądałem nie tylko te pokazywane na YT. Mam okazję współpracować z oddziałami zwartymi z Saksonii przy zabezpieczeniu naziolskich imprez po ich stronie. Jeżdżą po całych Niemczech taki tam teraz mają spokój, a to co pokazują i opowiadają u nas byłoby potraktowane jako państwowy terror. U nich jest to normalne przywracanie ładu i porządku publicznego.
manio, chodzi o wygranych, bo nie jest prawdą, że nagle wszyscy na fali protestów pognają do urn i zagłosują na panią Lempart i jej podobnych. To jest trochę jak w poprzednich wyborach, nikt nie chciał głosować na PiS a PiS wygrał. Nie wierzę, że znowu wygra. Ale jak dobrze pójdzie np Konfederacji to się może okazać, że jest koalicja rządząca... I co?... Znowu rządy ulicy bo nasi nie wygrali?

Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Dziś w europarlamencie odbyła się debata o prawach kobiet i prawie aborcyjnym w Polsce . Nawet "chadeci" nie blokowali dyskusji . Tylko posłanki z PIS-u były wierne swej partii . Reszta dziękowała Polskim kobietom za ich postawę w obronie swoich praw . Na podstawie przesłanki rozumowania , czyli konkluzji stwierdzono : Kobieta - to też człowiek :thank: , a więc : " Prawa kobiet są prawem człowieka" , których Kaczyński TK i jego policja musi przestrzegać . :pl: :jupi:/ ale namotałem :haha: / Jutro głosowanie nad rezolucją . Zgadnijcie jaki wynik ?

Rob, widzisz to z drugiej strony , więc trudno o obiektywizm . Ja z drugiej i mam inną optykę. Rzadko spotykam miłego , kompetentnego policjanta , może nie mam szczęścia.
We Francji masz o tyle rację ,ze dogadasz się tylko po francusku . Daleko nam jednak do wyszkolenia , mentalności i kultury policjantów w starych demokracjach zachodnich. Widzę to oczywiście tylko jako turysta , czy facio w delegacji :mrgreen: Ale niech każdy pozostanie przy swoim zdaniu bo nie o to chodzi.
Uczepiłeś się osób i partii , a ja bym chciał żyć tak żeby mnie nie emocjonowało kto rządzi. Moje oczekiwanie jest jedno : żeby rządzili ludzie młodzi, wykształceni , bez kompleksów . Nie deklaratywnie , tylko faktycznie bez kompleksów , znający języki ( z Dudy to nawet moje dzieci mają bekę) i żebym się ich nie wstydził.
Piszesz z uporem maniaka o konkretnych nazwiskach , a ja podobnie że mnie żadne personalia nie interesują. Liczę ,że zawieje w końcu wiatr który przewróci ten zatęchły , zakłamany do do gruntu fałszywy układ marionetek wokół jednego marnego aktorzyny. Ja już żyłem w takim systemie i wiem o czym piszę.
Nie będziemy pracowali za miskę ryżu i zachwycali się codzienną dawką obłudy i kłamstwa stale sączonych z każdego medium . Nie widzisz tego ?Bo jakoś nie wierzę ,że łykasz ten kit? Wodzowie bez skazy i grzechu - wszystko robią dla idei, bezinteresownie - a majątku prawo nie pozwala im ujawniać. Ludzie obudźcie się !!! Do tego dziś nawołuje ulica. Wulgarnie , bo wszyscy jesteśmy w dmod i wiemy o tym , ale wielu zaczęło się w tej czarnej dmod urządzać , pogodzeni z sytuacją. Dostosują się do niej mimo mdłości i obrzydzenia. I to jest dopiero straszne !!! Obudźcie się ! Naprawdę , szczerze podoba Ci się aktualny przekaz partyjny ? Chcesz wyjścia z unii i policji w dyspozycji partyjnego kacyka ? Zapewniam Cię ,że już tak było . Z działaczem nawet niskiego szczebla nikt nie wygrał nawet w sądzie. Policja też wiedziała co zeznawać ,bez względu na fakty . Dziś też dziwnie łatwo zeznają o pobiciu przez kobietę czy 17 latka . Kiedyś przyleli jednemu bandziorowi , aż mu się kredki z piórnika wysypały ... to taki dowcip o milicjancie , tak dla przypomnienia

manio, Piszę o nazwiskach bo one są i nie chcą zniknąć. No i masz rację obaj mamy swoją optykę i punkt widzenia.
manio pisze:
Moje oczekiwanie jest jedno : żeby rządzili ludzie młodzi, wykształceni , bez kompleksów . Nie deklaratywnie , tylko faktycznie bez kompleksów , znający języki ( z Dudy to nawet moje dzieci mają bekę) i żebym się ich nie wstydził.

manio też bym tego chciał, dodałbym jeszcze: żeby potrafili osiągać kompromisy pomimo różnicy w poglądach.
Nie ma ludzi bez skazy i wierz mi to nie jest tak że ludzie są ślepi. Tyle, że my faktycznie mamy inne postrzeganie tego co się dzieje. Nie w sensie słuszności czy jej braku. Raczej przestrzegania lub nie przestrzegania przepisów.

Czy na zachodzie jest inaczej? Niekoniecznie. Mój szwagier opowiadał mi o strajku w rafinerii gdzieś na południu Francji. Na stacjach paliw kolejki jak u nas za komuny, strajkujący blokują wyjazdy cystern i torowiska.
Rozmowa z szefem wyglądała tak.
Szwagier - kurde, szefie no cholera mnie weźmie, ile można stać po paliwo.
Szef - Irek, spokojnie, ludzie walczą o swoje, trzeba poczekać.
Szwagier - no ale nie wiadomo ile to potrwa bo rafineria zablokowana
Szef - blokują bo walczą o swoje ich prawo.
Szwagier - szefie, ale tam ich podobno policja leje za te blokady
Szef - Irek, policja jest od tego żeby robić porządek i odblokować rafinerię a pracownicy mają walczyć o swoje, tak to u nas działa, w Polsce jest inaczej?

No i ja to tak trochę po francusku widzę, obywatel ma prawo do protestu i tak ma być.
Jeśli obywatel w czasie protestu łamie przepisy to policja ma obowiązek przywrócić porządek nawet z użyciem siły... Tak jak na demokratycznym zachodzie.

Miejscowość z jakiej piszesz: Płytnica
Rob, :okok:
baru0, :okok:No właśnie i co dalej , czy tamci manifestanci zastanowili się nad tym .A młodzi czy oni wogóle o życiu myślą .

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Ja osobiście się obawiam , że jak PIS będzie dalej rządził to skończymy jak Turcja tj. jako państwo prawie wyznaniowe. Obawiam się , że jak będę chciał jechać na wczasy to będę musiał proboszcza prosić o zgodę. To nie jest żart.

Rob pisze:
Jeśli obywatel w czasie protestu łamie przepisy to policja ma obowiązek przywrócić porządek nawet z użyciem siły... Tak jak na demokratycznym zachodzie.

Wyraźnie to widać w czasie marszu tzw. narodowców. Chyba żyjemy w innych krajach ?
lech pisze:
jako państwo prawie wyznaniowe

dlaczego tylko prawie ? Idźmy na całość . Tylko my nie jesteśmy jak Turcy. Byliśmy najweselszym barakiem w obozie socjalistycznej wspólnoty. Przykręcanie śruby Polakom zawsze przynosi odwrotny skutek.
Ja nie mam takiej obawy bo wiara tych klęczonów telewizyjnych jest fałszywa i wyłącznie na pokaz. Tylko ślepe dziadki tego nie widzą ,że służy wyłącznie do instrumentalnej manipulacji. Prędzej rozsypie się gospodarka , a pomysły z zamknięciem się przed Unią trącą ekonomią socjalizmu. Najbliższy rok wiele wyjaśni, ale rozsądku nie widać .

Na tym marszu zatrzymano kilkaset osób, a z nagrań pewnie jeszcze więcej. Reszta należy do prokuratury i sądu.
lech pisze:
Ja osobiście się obawiam , że jak PIS będzie dalej rządził to skończymy jak Turcja tj. jako państwo prawie wyznaniowe. Obawiam się , że jak będę chciał jechać na wczasy to będę musiał proboszcza prosić o zgodę. To nie jest żart.

Dlatego oni nie powinni wygrać.
Jeśli twoje obawy zaczną się spełniać to moja służba pewnie się zakończy. Uwierz, że są granice.Pozdrawiam.

Rob pisze:
Uwierz, że są granice.Pozdrawiam.

:thank: :thank: :thank:

Ule na jakich gospodaruję: wlk
Obrazek

Rob pisze:
Na tym marszu zatrzymano kilkaset osób, a z nagrań pewnie jeszcze więcej. Reszta należy do prokuratury i sądu.
lech pisze:

Dlatego oni nie powinni wygrać.
Jeśli twoje obawy zaczną się spełniać to moja służba pewnie się zakończy. Uwierz, że są granice.Pozdrawiam.

Kolego , a ja miałem Ciebie za nieprzejednanego zwolennika PIS-u.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: dadan.wlkp
Takich tu więcej co z dumą noszą orzełka w koronie na czapce a nie są zwolennikami PiSu.

lech pisze:
Kolego , a ja miałem Ciebie za nieprzejednanego zwolennika PIS-u.

Lechu, mam akurat tyle lat, że kiedyś tam jeszcze zdążyłem być na tyle odważny że z kolegami organizowałem marsze przeciwko pobytowi wojsk radzieckich w Polsce. Były na tyle udane, że jak ojciec zobaczył najpierw mnie w telewizji a potem dziwnego pana w domu to mi powiedział że mam jeszcze trzech braci i jak będę tak się bawił to wyląduję w internacie. Bawiłem się oczywiście dalej. Miałem wtedy chyba 17 lat.
Nasza lewicą wywodzi się z tamtych czasów.... No lewicowy to ja nie będę
Gdzieś po drodze trafiłem na porządnych kapłanów, kariery nie zrobili, teraz pracują na misjach ale pokazali jak to powinno wyglądać łącznie z podejściem typu " szanuj siebie i szanuj innych nawet jak ich poglądy są wkur...ące" .... To była dobra szkoła.
Dzięki tym zakonnikom uważam się za katolika ale jak ksiądz robi coś nie tak to mu to mówię a nie gnę się w pokłonach.
Pojechałem na misję, nie była jakoś super niebezpieczna, przez kilka lat żaden polski policjant tam nie zginął, może z 70 było rannych. Aaaale... Poznałem tam paru muzułmanów i zauważyłem u nich pewną prawidłowość która umocniła mnie w katolickości i zakopała serce po prawej stronie.
Wszystko to nie oznacza, że popieram jakąkolwiek partię, no a już na pewno nie PiS czy konfederację. Ja mam określone poglądy, stosunek do różnych spraw. Szanuję swoją pracę a Orzeł na mundurze to jak napisał żegnaj moja duma. Nie jeden raz z powodu jego noszenia byłem w sytuacjach ekstremalnych, nawet żona o wszystkich nie wie bo bym spał w garażu :wink:
Jednocześnie wiem, że nigdy moja formacja nie osiągnie poziomu zaufania i szacunku takiego jak np koledzy Strażacy. Oni zawsze ratują, ja mam inne zadania. Jak trzeba to pomagam i ratuję, ale potem może się zdarzyć, że tę samą osobę skuję w kajdanki i zamknę w pudle :bezradny:. Niestety o tym co pozytywne niewiele się mówi, głośne i medialne są błędy i sprawy budzące kontrowersje.

Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

zegaj pisze:
Takich tu więcej co z dumą noszą orzełka w koronie na czapce a nie są zwolennikami PiSu.

Kiedyś nas było zrzeszonych 10 milionów , pod pięknym znakiem wolności http://polska1918-89.pl/pdf/znak-polski ... i,4094.pdf . Była to siła , która obaliła Mur Berliński i zachwiała potęga Rosji , byliśmy " Solą Tej Ziemi " - powołani przez Jana Pawła II , Naszego Papierza . Cały świat nas podziwił za bohaterstwo i chylił nisko czoła przed nami , kiedy to Lech Wałęsa wypowiadał na Forum Europejskiego Parlamentu słynne słowa : " My Naród ..... " .
Zachłyśnięci Wolnością zaczęliśmy rządzić bez żadnego przygotowania , nieudolnie z dozą politycznej naiwności . Bo cóż mogli wiedzieć o rządzeniu krajem rewolucjoniści J. Kuroń , A. Walentynowicz , A. Gwiazda , J. Olszewski , czy zwykły elektryk po zawodówce - Lech Wałęsa . Czując łatwy łup , pojawiły się natychmiast sępy zagraniczne i krajowe w formie doradczej do poszczególnych rządów . W wyniku ich kreciej pracy , sprzedaliśmy obcemu kapitałowi , to co mieliśmy najcenniejsze - całe bogactwo narodowe - Polskę . No , pozostała nam jeszcze jedna cukrownia i jeden bank / choć nie jestem pewien / . Solidarność się rozpadła , zaczęliśmy się kłócić .
Kiedy pojawił się PIS z byłym doradcą Prezydenta Lecha Wałęsy Jarosławem Kaczyńskim , wstąpiła w nas nowa nadzieja . Znów Lech Prezydentem - tym razem z rodu Kaczyńskich . Potem Już wiemy : żałoba narodowa - pięćset plus , trzynasta emerytura a nawet obiecana czternastka . Szkoda , że to wielka ściema dla utrzymania się przy władzy rządzącego krajem z tylnego siedzenia , chorego Jarosława . Ta twarz pełna nienawiści do ludzi - kobiet mówi sama za siebie - tylko nas dzieli . https://www.youtube.com/watch?v=Zchtx9MS5lk
Powoli staje się początkiem końca PIS-u . Bez niego PiS mógłby rządzić do usr.... - przepraszam "zakichanej śmierci ".
.

paraglider pisze:
zegaj pisze:

Kiedyś nas było zrzeszonych 10 milionów , pod pięknym znakiem wolności http://polska1918-89.pl/pdf/znak-polski ... i,4094.pdf . Była to siła , która obaliła Mur Berliński i zachwiała potęga Rosji , byliśmy " Solą Tej Ziemi " - powołani przez Jana Pawła II , Naszego Papierza . Cały świat nas podziwił za bohaterstwo i chylił nisko czoła przed nami , kiedy to Lech Wałęsa wypowiadał na Forum Europejskiego Parlamentu słynne słowa : " My Naród ..... " .

W ramach sprostowania słowa te padły w 1989 roku w Kongresie Stanów Zjednoczonych.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
paraglider pisze:
kiedy to Lech Wałęsa wypowiadał na Forum Europejskiego Parlamentu słynne słowa : " My Naród ..... " .

on akurat jako specjalista od totolotka nie jedną głupote w swoim życiu wypowiedział, zabawne jak wódz OTUa potrafił zmieniać zdanie cytując jego samego "o 360 stopni"

Gdybym był na miejscu Tuska dałbym polecenie spałować, oddać za to, władzę trzeba szanować, wybierać mądrze, brać udział w wyborach, organizować się, ale potem szacunek, ktoś ich wybrał, oni są przedstawicielami narodu, nie mogą pozwolić sobie na takie, na opluwanie, na bijatykę, no, no, no. Panie premierze, więcej zdecydowania, dość takiej zabawy.

Stanąłbym na czele i bym pałował, dlatego że jest to wystąpienie przeciwko zorganizowanemu państwu, przeciwko premierowi, rządom, ministrom. Nie, nie. Na to pozwolić sobie nie można, i dlatego, dlatego stanąłbym na czele z pałą w ręku. Bym zapomniał, że mam Nobla.

Miała być demokracja, a tu każdy wygaduje co chce!

Jak geje i ludzie ich pokroju chcą sobie paradować, to niech sobie wybudują nową Warszawę. Te wybudowali ludzie biali i mają do niej prawo.

Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

lech pisze:
W ramach sprostowania słowa te padły w 1989 roku w Kongresie Stanów Zjednoczonych.

Jesteś niezawodny !!! Wielkie Dzięki :thank:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 dadanta
Rob pisze:
Lechu, mam akurat tyle lat, że kiedyś tam jeszcze zdążyłem być na tyle odważny że z kolegami organizowałem marsze przeciwko pobytowi wojsk radzieckich w Polsce. Były na tyle udane, że jak ojciec zobaczył najpierw mnie w telewizji a potem dziwnego pana w domu to mi powiedział że mam jeszcze trzech braci i jak będę tak się bawił to wyląduję w internacie. Bawiłem się oczywiście dalej. Miałem wtedy chyba 17 lat.

Rozumiem, że protesty w których ty brałeś udział w tamtych czasach były legalne i władza dowoziła was na nie autobusami i dawała na koniec kiełbasę i kolbę kukurydzy.
No i najważniejsze ,bez porównania do dzisiejszych 17-tolatków ,którzy przecież są niedojrzali i zmanipulowani, ty jako 17 latek byłeś dojrzały i odpowiedzialny.
Dzisiaj chyba stoisz w innym niż wtedy miejscu ,można by zacytować Pierwszego Polaka "dzisiaj stoisz tam gdzie wtedy stało ...."

paraglider pisze:
lech pisze:

Jesteś niezawodny !!! Wielkie Dzięki :thank:

i zaczął tak nie bez powodu bo pięknie nawiązał do historii demokracji amerykańskiej, dając z ten sposób znak że też dołączamy do społeczeństw demokratycznych . Wtedy jeszcze byli mądrzy doradcy i chciał ich słuchać. A może to jaki amerykaNski doradził ? Piękne to było , ale się rozmyło .....
Brawa dostał Lechu już za te dwa pierwsze słowa bo tak w Kongresie nie siedzą przypadkowi ludzie tylko elita narodu .

emka24 pisze:
Rozumiem, że protesty w których ty brałeś udział w tamtych czasach były legalne i władza dowoziła was na nie autobusami i dawała na koniec kiełbasę i kolbę kukurydzy.
No i najważniejsze ,bez porównania do dzisiejszych 17-tolatków ,którzy przecież są niedojrzali i zmanipulowani, ty jako 17 latek byłeś dojrzały i odpowiedzialny.
Dzisiaj chyba stoisz w innym niż wtedy miejscu ,można by zacytować Pierwszego Polaka "dzisiaj stoisz tam gdzie wtedy stało ...."

w punkt ! :mrgreen: zapomniał wół ?

Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

kudlaty pisze:
:haha:
Zaręczam ci , są jeszcze lepsze teksty . Dobrze , że nie znasz jego formy wypowiedzi pisanej . W zawodówkach w tym czasie nie wymagano znajomości ortografii . Mimo powyższych ułomności , podpisać się potrafił i to nie byle jakim ołówkiem , za co dostał nawet Nobla .

Ule na jakich gospodaruję: dadant
Miejscowość z jakiej piszesz: Białystok
lech pisze:
paraglider pisze:
zegaj pisze:

Dokładniej wystąpił przed połączonymi izbami, coś jak nasze Zgromadzenie Narodowe. Rzeczywiście było to w budynku Kongresu
J. Kaczyński nigdy nie był doradcą prezydenta L. Wałęsy, był szefem jego kancelarii. Niemcy zostały zjednoczone wbrew woli Polski (Francji i Anglii także) Wspomina o tym W. Jaruzelski. Do zjednoczenia doprowadzili Amerykanie z ciekawych powodów ale to za długa historia. Polskie strajki nie miały z tym naprawdę nic wspólnego. Wspomniani w poście "doradcy" nie wyłamywali żadnych drzwi, tylko zostali zaproszeni przez wspomnianych "rewolucjonistów" za niewyobrażalne dla ówczesnych Polaków pensje.
Prawdą w tym poście jest tylko to, że w Solidarności było ok. 10 mln Polaków. No i oczywiście mieliśmy Naszego Papieża.

Miom zdaniem Wałęsa w Kongresie Stanów Zjednoczonych rozpoczął od słów "My naród" ponieważ wtedy prezydentem był Jaruzelski i to on reprezentował Polskę. Wałęsa uważał natomiast , że reprezentuje naród i dlatego tak rozpoczął.

lech pisze:
Miom zdaniem Wałęsa w Kongresie Stanów Zjednoczonych rozpoczął od słów "My naród" ponieważ wtedy prezydentem był Jaruzelski i to on reprezentował Polskę. Wałęsa uważał natomiast , że reprezentuje naród i dlatego tak rozpoczął.

Też pięknie , ale nie masz racji. Wałęsa nawiązał w ten sposób do pierwszych słów konstytucji amerykańskiej i tym sobie zjednał słuchaczy .
Warto też pamiętać ,że przed połączonymi izbami parlamentu przemawiali wcześniej tylko markiz Marie Joseph de La Fayette, polityk francuski, uczestnik wojny o niepodległość USA oraz Winston Churchill, premier Wielkiej Brytanii. Dziś nie został po tym zaszczycie kamień na kamieniu ...
I to też Tuska wina ?

Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Dzisiaj nas nie stać na żadnych doradców , bo kasa jest pusta a przydaliby się , oj przydali . Zresztą , Kaczyński do tego by nie dopuścił . Dla niego jest tylko jedna racja - jego racja . Tymczasem Parlament Europejski uchwala dzisiaj rezolucję w sprawie aborcji w Polsce , zdecydowaną większością głosów https://wydarzenia.interia.pl/raporty/r ... Id,4878922 w dodatku pisaną przez naszego lewaka /żeby było śmieszniej / , partnera Śmiszka - Biedronia . Chichot losu :haha:
Pozbawiony europejskich przyjaciół Premier Mateusz , jedzie do ostatniego z praworządnych , bratanka , Węgra Orbana . Bedą obaj samotnie pobrzękiwać szabelką i naprawiać Unię Europejską , która prędzej , czy później na nich się wypnie .
Mówisz , że przyjaciel Trump , że Ameryka ?
Trzeba być ostatnim , politycznym durniem , żeby do tej pory nie uznać zwycięstwa Bidena i podobnie jak tylko Rosja i Brazylia nie pogratulować mu zwycięstwa / o czym pisze angielska gazeta " The independent" /
Prezydencie Duda czas się obudzić , Trumpa już "nima" . Biega po golfowym polu i ma nas w d.... /przepraszam/ w głębokim poważaniu . Zarobił na nas miliardy za nie pierwszej młodości samoloty oraz inny sprzęt wojskowy a my z wdzięczności daliśmy jego żołnierzom darmowy dom , wikt i opierunek . Niemcom musieli za to płacić .
Oj ! Przydałby się jakiś doradca - oj przydał .

manio pisze:
lech pisze:

Też pięknie , ale nie masz racji. Wałęsa nawiązał w ten sposób do pierwszych słów konstytucji amerykańskiej i tym sobie zjednał słuchaczy .

Zgadza się , że w ten sposób zjednał sobie słuchaczy cytując pierwsze słowa Amerykańskiej Konstytucji tylko , że te dwa słowa miały dla Wałęsy "drugie dno " o jakim pisałem . Od lat część pieniędzy zarobionych na pszczołach wydaje na podróże zagraniczne/ głównie w rejonie Morza Śródziemniego , ale nie tylko/. Kilkukrotnie spotkałem tam miejscowych potrafiących mówić w języku polskim / z racji wieku znam tylko rosyjski/. Każdego pytałem czy słyszał o Wałęsie , naszym Papieżu , piłkarzu Lewandowskim i innych Polakach w tym politykach. Wszyscy słyszeli o Wałęsie i o Lewandowskim. W krajach muzułmańskich o naszym Papieżu z przyczyn oczywistych nie słyszeli , a pozostałymi politykami było słabo.

Miejscowość z jakiej piszesz: Płytnica
zegaj pisze:
najwięcej to jest takich którzy mówią jedno a robią drugie .To jest najgorszy sort .

Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Wiech pisze:
J. Kaczyński nigdy nie był doradcą prezydenta L. Wałęsy, był szefem jego kancelarii.

No popatrz - myślałem , że był czymś więcej u Wałęsy , niż zwykłym gryzipiórkiem .
lech pisze:
Wałęsa uważał natomiast , że reprezentuje naród i dlatego tak rozpoczął.
Otóż słynny tekst wystąpienia Lecha Wałęsy w dniu 15 listopada 1989 roku w Kongesie USA , który wywarł takie wrażenie zarówno nad Potomakiem i Wisłą był Kazimierz Dziewanowski i to powinno być raz na zawsze wyryte w naszej pamięci . Lech Wałęsa tego sam nie mógł wymyślić , ponieważ zwykle najpierw mówił , potem " myślał " a słuchacze zastanawiali się co powiedział .
.

paraglider pisze:
Lech Wałęsa tego sam nie mógł wymyślić

co do tego to chyba nikt nie "mniał" wątpliwości , bo każdy zna jego możliwości intelektualne i sposób wyrażania się . W każdym razie pomysł był doskonały i nikt nie pamięta treści przemówienia , ale jego genialne rozpoczęcie każdy. Jak mówił jednak jeden komuch , mężczyznę ocenia się po tym jak kończy , a tu nie ma już czym się chwalić.

Awatar użytkownika

paraglider pisze:
kudlaty pisze:
Zaręczam ci , są jeszcze lepsze teksty . Dobrze , że nie znasz jego formy wypowiedzi pisanej . W zawodówkach w tym czasie nie wymagano znajomości ortografii . Mimo powyższych ułomności , podpisać się potrafił i to nie byle jakim ołówkiem , za co dostał nawet Nobla .
w ramach sprostowania papież nie pisze się przez rz bo w dwóch twoich postach aż kłuje w oczy

MODERATOR

kudlaty pisze:
władzę trzeba szanować, wybierać mądrze, brać udział w wyborach, organizować się, ale potem szacunek, ktoś ich wybrał, oni są przedstawicielami narodu, ................., dlatego że jest to wystąpienie przeciwko zorganizowanemu państwu, przeciwko premierowi, rządom, ministrom. ................. Na to pozwolić sobie nie można,

Wszystko było ok dopóki rządziły elyty ,obojętnie z której partii ale elyty ,.
Demokracja ,demokracją ale nie przesadzajmy , co to to nie .

paraglider pisze:
Wiech pisze:
J. Kaczyński nigdy nie był doradcą prezydenta L. Wałęsy, był szefem jego kancelarii.

No popatrz - myślałem , że był czymś więcej u Wałęsy , niż zwykłym gryzipiórkiem .
.

Już starczy tego ośmieszania się. Szef kancelarii prezydenta jest formalnie pracodawcą prezydenta. To on podpisuje np listę płac głowy państwa i zatrudnia wszystkich urzędników prezydenckich. Prezydent wyznacza szefa swojej kancelarii i powierza mu cały swój aparat urzędniczy. To wg. hierarchii druga osoba w pałacu.
Papież przez rz i Kaczyński był "czymś". Przedstawiałeś się jako nauczyciel. Nie powtzraaj tego bo wstyd. Dołączaj do młodzieży 40+ (za komuny młodzież była do 35, więc coś się u ciebie poprawiło) i zmieniaj dalej świat. Ku świetlanej przyszłości.

manio pisze:
emka24 pisze:

w punkt ! :mrgreen: zapomniał wół ?
Te młodziaki jak najbardziej o coś walczą a ich protesty są tak legalne jak tamte. Różnica jest zasadnicza, obecna reakcja sił policyjnych ma się nijak do tamtych czasów, a przecież na początku lat osiemdziesiątych było jeszcze gorzej. Jeśli uważacie, że to co teraz jest w jakikolwiek sposób do porównania z tamtymi latami to albo jesteście młodsi ode mnie i nie pamiętacie nic, bo ja pamiętam tylko końcówkę, albo czas zacząć dbać o pamięć bo z demencją żartów nie ma.
Obecna odwaga protestujących nie kosztuje ich nic poza pieczeniem oczu co jest stosunkowo małą dolegliwością... tak jak piszecie PiS robi się śmieszny a nie groźny, w tamtych czasach konsekwencje były większe... Komuś ojciec wspominał teraz o wyprowadzce? A to przecież mało dolegliwe.
Kolejna sprawa. Zabezpieczam te protesty chyba w połowie kraju, jak to jest że agresja i brak chęci porozumienia choćby w sprawie trasy przemarszu występuje zawsze tam gdzie jest pani Lempart a niemal wcale tam gdzie protesty organizują panie z lokalnej społeczności? Legnica, Zgorzelec, Jelenia Góra, szereg innych... Wszędzie idą, ale poza największymi miastami nie robią zadymy tylko głoszą swoje postulaty a my reagujemy sporadycznie gdy nie mamy wyjścia. W Warszawie inni ludzie mieszkają czy może jednak dym jest bardziej medialny niż spokojny marsz?

kudlaty pisze:
Jak geje i ludzie ich pokroju chcą sobie paradować, to niech sobie wybudują nową Warszawę. Te wybudowali ludzie biali i mają do niej prawo.

Jesteś rasistą i homofobem.

Rob pisze:
Jak trzeba to pomagam i ratuję, ale potem może się zdarzyć, że tę samą osobę skuję w kajdanki i zamknę w pudle

I prawidłowo bo takie są zasady.

Rob pisze:
Obecna odwaga protestujących nie kosztuje ich nic poza pieczeniem oczu co jest stosunkowo małą dolegliwością...

Może małą w Twojej ocenie, ale pacyfikacja pokojowych manifestacji jest niezgodna z Konstytucją.
Trudna jest praca policjanta nawet w aspekcie oceny sytuacji.

Awatar użytkownika

jędruś pisze:
kudlaty pisze:

Jesteś rasistą i homofobem.

Widocznie za mało uważnie przeczytałeś co wkleiłem, to wszystko były cytaty sławnego krajana bolesława z gdańska co sam obalył komunę. Kiedyś go podziwiali teraz co mądrzejsi się już nawet nie śmieją z tego bo chłop za bardzo odpłynął. Dla jego własnego dobra powinni go gdzieś zamknąć może być i arłamów byle bez internetu, bo własnie dlatego ze go sporo ludzi kojarzy na swiecie robi nam siarę i wstyd

jędruś pisze:
Może małą w Twojej ocenie, ale pacyfikacja pokojowych manifestacji jest niezgodna z Konstytucją.
Trudna jest praca policjanta nawet w aspekcie oceny sytuacji.

Oczywiście, że w mojej ocenie popartej troszkę nabytym doświadczeniem. Kto miał parę razy sine plecy, nogi itd. ten widzi różnicę.
Tak ta praca jest trudna między innymi dlatego, że mamy zagmatwane niejednoznaczne przepisy. Prosty przykład. Nie ma ogłoszonego stanu wyjątkowego bo państwa na to nie stać. Mamy jednak ogłoszony na podstawie USTAWY o zwalczaniu chorób zakaźnych stan epidemii (co ciekawe ustawa została wprowadzona przez koalicję PO-PSL), ustawa ta przewiduje między innymi możliwość ograniczenia zgromadzeń... No to słyszymy, że Konstytucja daje prawo do pokojowych protestów a ich zakaz jest jej łamaniem. Sięgam więc do Konstytucji i cytuję jej artykuł 31 pkt 3 w którym jest mowa o możliwości ograniczenia praw i wolności między inni z uwagi na powszechne zagrożenie dla zdrowia i co słyszę w odpowiedzi? Że jestem po złej stronie i mam zdjąć mundur a nawet jakbym miał rację to i tak nie mam racji.
I co prawnik i (p) poseł to interpretacja.
Wydziera mi się poseł w twarz, że on jest posłem, ma immunitet i mam wykonywać jego polecenia... Dlaczego mu z reguły odmawiam jak ostatnio panu Biedroniowi we Wrocławiu gdy przepychał się przez kordon? Ano dlatego, że bodaj art 20 ustawy o sprawowaniu funkcji posła i senatora mówi, że poseł i senator w czasie tak powszechnie stosowanej obecnie interwencji poselskiej ma jedynie prawo do uzyskania informacji a nie do ingerencji w podejmowane czynności, natomiast funkcjonariusz na podstawie innych przepisów może udzielić tej informacji jedynie w zakresie swoich kompetencji. No i tu pytanie... Stoi poseł przed posterunkowymi i drze się że oni tu są nielegalnie i mają mu odpowiedzieć dlaczego tu stoją i oni mają odblokować drogę bo poseł im karze... Pomyślcie, czy to są jego kompetencje? Czy posterunkowi w szyku mają kompetencje by mu odpowiedzieć i zrealizować jego rządania? Jeśli i on i oni pewnych kompetencji i władzy do podejmowania decyzji nie mają, to co ten poseł chce osiągnąć poza eskalacją ? Nie chodzi mi tylko o strajk Kobiet, o broniących bandytów dymiących 11 listopada też.Pozdrawiam

Kolego Rob - kto nie nosi lub nie nosił munduru ten nie zrozumie. Moim zdaniem większość osób biorących udział w manifestacjach cyt. WYBITNIE ZNA SWOJE PRAWA I INNYCH OBOWIĄZKI.

MODERATOR

Rob, co ty palisz że tak spokojnie piszesz.
Pomyliłeś zawody, z takim podejściem, powinieneś uczyć :D

ktostor, zdaję sobie z tego sprawę. Nie da się jednak całkiem zamilknąć. Policjanci i w ogóle mundurowi tak jak wszyscy inni mają cały wachlarz poglądów od lewa do prawa. Łączy ich służba która zawiera dużo więcej nakazów i zakazów, w tym szereg ograniczeń praw obywatelskich. No i jest faktycznie różnica w postrzeganiu rzeczywistości między mundurowym a cywilem. Przykład... A choćby wizja lokalna, bandyta pokazuje jak i gdzie zabił dziecko. Muszę go wraz z kolegami bronić przed chcącymi linczu mieszkańcami... My też byśmy go chętnie powiesili, a musimy bronić i słuchać... Wiem, że to może być przerysowanie, ale co do zasady jest tak samo. Cywile nie są w stanie zrozumieć, że służba wymaga zostawienia poglądów w szafce z ubraniami a nie przestrzeganie jej zasad wiąże się z konsekwencjami których druga strona raczej nigdy nie poniesie. To zresztą jest logiczne i oczywiste. Osoba wulgaryzująca w tłumie działa tak jak mówi o tym psychologia tłumu. Policjantowi tak reagować nie wolno, jego "tłum' to szyk a to nie to samo. W szyku nie ma anonimowości (nie piszę o tajnikach).

baru0, tak wyszło, że musiałem szybko stać się dorosły i na studia nie poszedłem, a potem ważniejsza była edukacja synów, dlatego nie uczę :D
Wiesz, ja lubię rozmawiać i nie tylko z ludźmi o moich poglądach. Pozdrawiam

Rob, U mnie Ty i Twoi koledzy macie szacunek od dawna i nie widzę powodów, żebym zmienił zdanie w ostatnich tygodniach. Rób swoje i nie przejmuj się ludźmi o nieczystych intencjach.

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 D
Rob, :brawo: :brawo: :brawo:
Można tłumaczyć do us.... śmierci. Nic nie pomoże.
Wichrzyciele zawsze wiedzą lepiej, po swojemu. Ich obowiązuje prawo ale tylko wg kodeksu "Kalego".
Demokracja jest tylko wtedy gdy oni rządzą. Im bardziej i częściej przegrywają wybory, tym mniej jest demokracji. Głos większości jest mniej ważny.
Ich demokracja to głównie krzyk, nie respektowanie głosu wyborców ale organizowanie niepokojów społecznych i poparcia ze strony obcych "filantropów, dobrych wujaszków".
Dla nich najlepsza demokracja to taka, żeby się wybierali sami między sobą w nieskończoność, w sposób niezawisły i niezależny.

Dzięki panowie, mogę tylko tyle powiedzieć, że nigdy przez lata służby nie przekroczyłem granicy poza którą nie da się spojrzeć w lustro i mam nadzieję, że ani ja ani moi podwładni jej nie przekroczymy. Pozdrawiam

Rob i wszystko jasne.
Niezależnie od sytuacji zawsze podziwiam stalowe nerwy policjantów stojących oko w oko z protestującymi w ekstremalnym napięciu emocjonalnym gdy cos fi staje się większy od jedności.

kudlaty pisze:
Widocznie za mało uważnie przeczytałeś co wkleiłem, to wszystko były cytaty

Jeśli cytujesz zaznacz to cudzysłowem " " i będzie jasne że to nie Twoje przemyślenia. Dobrze jest również powołać się na źródło tych mądrości aby było wiadomo że to nie Twoja interpretacja.

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 420 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]