FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 17 czerwca 2025, 19:22 - wt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Frezarka
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Pytanie skierowane do posiadaczy tego typu sprzętu stolarskiego. Spotkałem się na allegro z różnymi frezarkami w cenie 150-500 złotych. Czy ktoś z kolegów posiada taką frezarkę?? Jeżeli tak to proszę o opinie oraz doradzenie nie posiadającym pszczelarzom takiego sprzętu.

Tytuł: Re: Frezarka
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Lankstroth,Dadant,Zander
miecio pisze:
Pytanie skierowane do posiadaczy tego typu sprzętu stolarskiego. Spotkałem się na allegro z różnymi frezarkami w cenie 150-500 złotych. Czy ktoś z kolegów posiada taką frezarkę?? Jeżeli tak to proszę o opinie oraz doradzenie nie posiadającym pszczelarzom takiego sprzętu.

Witam

Frezarka w takiej cenie jak podajesz powyrzej jest o dupe rozbic, frezarki takie maja z reguly poterzne obroty, i te tanie nie wyczymuja za dlugo, szczegulnie siadaja lozyska, no i mozesz tylko zamocowac frazik o czpieniu 8mm, a z takim narzedziem to sie zarombiesz na smierc.
Jesli chodzi o frezowanie wreguw uli to najlepszym narzedziem jest zwykla pilarka.
Pozdrowienia Krzysztof K

Tytuł:
Mieciu nie myl
Frezarki z cynkarką
bo o tych co myślisz owszem Jest super ale do czopowania przy robieniu czopów uli jednościennych
a frezarka do frezowania to całkiem co innego
prymitywna ale zawsze to frezarka
Obrazek
;-)

Tytuł:

Jeżeli nie chcesz rozwijać produkcji, nie stać Cię na professional to proponuję serię Graphite 1500 W, możesz stosować frezy o średnicy trzonka 6, 8 lu 12 mm. Firma made in china, ale tego nie ukrywa pod nazwą europejskiej, gdzie i tak wiadomo, że tylko modele z górnej półki są robione w firmie - matce. Wytrzymałość na zadowalającym poziomie, cena w granicach 300 zł. Zestaw frezów 35 szt. na allegro możesz kupić za 100 zł. Frezy, o których Krzysztof myśli kosztowałby 1szt więcej niż cały zestaw, który opisałem.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: 11 stojaków wielkopolskich
Miecio, ja posiadam taką frezarkę, podobną o jakiej wspomina Zygmunt....moc 1500 wat. Jest to też sprzęt nieprofesjonalny - Mac Allister. Ale jestem z niej zadowolony, przefrezowałem nią felce w 1600 gontach i zużyłem do tego celu tylko 2 frezy po 12 zł kupione w castoramie.
Kosztowała około 400 zł i ma głowice go mocowania frezów 6, 8 i 12 mm. Mówimy cały czas o frezarce górnowrzecionowej.

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Zygmunt tak jak piszesz nie chce rozwijac produkcji. Wszystko w celach amatorskich. Trochę z obróbką drewna chcę się zapoznac, bo noga z tego jestem. A w takie zimowe weekendy to jak znalazł budowac sobie powoli jakiś ul.

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: WL WL3/4
miecio, Ja też jestem na kupnie i zamierzam kupić taką http://allegro.pl/frezarka-stolowa-do-d ... 84961.html opinie na necie nie są najgorsze no i jest to frezarka stołowa na frezy z trzepienien 6 8 i 12mm tu jest film http://www.youtube.com/watch?v=q32CtoMrfgI

Tytuł:

Nie wypowiadam się co do jakości, rozważ jednak do czego częściej będziesz tego sprzętu używał. Ma on jeden mankament - nie jest mobilny tzn. Jeżeli będziesz miał element, który ze względu na jego gabaryty nie będziesz w stanie umieścić na tym stoliku, albo nie będzie drugiej osoby, która Ci w tym pomoże to będziesz miał kłopoty z obrobieniem powierzchni. Niektórych operacji prawie też będzie nie sposób wykonać np. rowków krzywoliniowych albo po łuku przy użyciu prowadnicy (cyrkla). Do frezarki górnowrzecionowej, o której pisałem można dokupić albo dorobić stolik spełniający taką samą rolę jak ta frezarka, którą przedstawiasz. Z pewnością, jeżeli zamierzasz obrabiać drobne (o małych gabarytach) przedmioty czy listewki to frezareczka stołowa jest bardziej przydatna.

Tytuł:
Awatar użytkownika

chcę pokazać rozwiązanie mojego sąsiada jak można wykorzystać taką ręczną frezarkę sam mu robiłem konstrukcje stolika .Do tego stolika można zamontować pilarkę i jest tarczówka stołowa. proste i tanie rozwiązanie kto potrzebuje wykonać 3 czy 5 uli na początek.
Obrazek

na tym zdjęciu widać otwory do piły tarczowej i wkrętów do montażu.
Obrazek

Tytuł:
Panowie ,jedna podstawowa sprawa ,SZKODA PALCÓW!(ale to jest moje prywatne zdanie)

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: Warszawki posz. i wielkopolski
Jeśli chcemy majsterkować koledzy w drewnie to warto pomyśleć o uniwersalnym urządzeniu dla amatorów o nazwie DYMA-8. Wcześniej miałem dwie pilarko - strugarki z przystawkami /w tym frezarką/z silnikiem na 220V. To do kitu ledwie co przecina deskę 25mm, grzały się i wyłączały. Od 3 lat mam kupioną na allegro DYMĘ, silnik na 380V, strugarka, grubościówka, ostatnio dokupiłem przystawkę piłę frezarkę i szlifierkę tarczową. należało nie kupować tego badziewia na co łącznie wydałem i tak więcej pieniędzy jak na cały zestawik DYMY - nie ważne ile kolesie chcą na allegro - ja kupiłem wszystko za 2200zł.
Na tym urządzeniu wszystko zrobisz - drewno po obróbce jest gładziutkie jak pupcia niemowlęcia. podpowiadam - najpierw strugarko grubościówkę, później możecie dokupić poszczególne przystawki - są uniwersalne i nie ma znaczenia z którego roku, pasują - wkładanie przystawki jest proste i trwa pół minuty.

Na kombinacjach można stracić paluchy, mi akurat się udało z 20 lat temu i przyszyli, teraz jestem ostrożny. Pozdrawiam

Tytuł:
glazek7777 pisze:
Jeśli chcemy majsterkować koledzy w drewnie to warto pomyśleć o uniwersalnym urządzeniu

Czasami lepiej pośledzić właśnie allegro popytać tu i tam
jak się już chwalimy to w tym roku kupiłem
wyrówniarkę 600mm + frezarkę jako jeno urządzenie , Czopiarkę z supotami , pilarką z podnoszonym wałem też na suporcie za jedyne 1800 zł

Obrazek

Tytuł:
http://allegro.pl/frezarka-1830-ad-1100 ... 89420.html
Witam.Ja się również skłaniam do zakupu takiej frezarki,Tylko zastanawiam się czy moc 1100 nie będzie za mała.Firma skill ,jest dobrą firmą. Wiadomo do drobnych prac będzie ok ,do przemysłówki już nie ,ale pewnie coś można pofrezować.Jak Wasza opinia? :czatownik:

Tytuł:

Cześć! Jeżeli już to stawiałbym na Graphite 59G716, moc 1500 Watt, cena z allegro 289 zł przy podobnym wyposażeniu. Obie robione na dalekim wschodzie, ta o której piszę to przynajmniej z góry wiadomo, że chińszczyzna bez występowania pod szyldem innej firmy. Jakość całkiem przyzwoita, jak na prace amatorskie zupełnie wystarczająca.

Tytuł:
Zygmunt S. pisze:
Cześć! Jeżeli już to stawiałbym na Graphite 59G716, moc 1500 Watt, cena z allegro 289 zł przy podobnym wyposażeniu. Obie robione na dalekim wschodzie, ta o której piszę to przynajmniej z góry wiadomo, że chińszczyzna bez występowania pod szyldem innej firmy. Jakość całkiem przyzwoita, jak na prace amatorskie zupełnie wystarczająca.

Witaj Zygmunt. Miałeś do czynienia z tą frezarką? Ja właśnie szukam do swojego majsterkowania ,nie profesjonalnej roboty. Wiadomo ,za jakość się płaci. :czatownik:
Możesz coś więcej podpowiedzieć ,jak się :piwko: pracuje taką frezareczką?

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Lankstroth,Dadant,Zander
Witam

Ja mam taka uniwersalna, frezarka i pilarka w jednym korpusie, dwa osobne silniki elektryczne, 3000-5000-8000 tysiecy obrotuw, os gdzie zamocowany jest frez moge ustawiac pod katem od 0-45°
Na frezarce takiej mozna wykonywac mnustwo operacji stolarskich, czopowanie, frezowanie wreguw,profili ruznego rodzaju, mozna szlifowac kanty desek, produkowac boazerie, listwy podlogowe, dekoracyjne itd.
Jest to temat bardzo obszerny i nie da sie opisac kilkoma slowami.
Pozdrowienia Krzysztof K :oczko:

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Tytuł:
MODERATOR
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: ,wielkopolski i 435x250
Miejscowość z jakiej piszesz: Czaszyn
Marku proponowałbym Ci frezarke ale na 1/2 tam zamocujesz większe frezy i bedzie ok

henry

Tytuł:

Marek - odpowiadam! Jeżeli chodzi o mnie to posiadam dwie frezarki, jedna z nich to niebieski Bosch GOF 900 ACE. To jest właśnie frezarka górnowrzecionowa, której używam np. do fazowania krawędzi, frezowania rowków nieprzelotowych zarówno krzywoliniowych jak i prostych, wycinania szczelin i wielu wielu innych rzeczy. Jeżeli zafundujesz lub zrobisz do takiej frezareczki stolik i komplet frezów (35 szt. za 100 zł), to masz całkiem przyzwoite amatorskie centrum obróbki. Zwróciłem Ci uwagę na firmę Graphite ponieważ cieszy się dobrą opinią zarówno jeżeli chodzi o jakość wyrobu jak i jego trwałość. Sam mam wiertarko-wkrętarkę akumulatorową tej firmy i nie zamieniłbym jej na żadną inną pseudo-europejską w tej klasie cenowej. Jeżeli chodzi natomiast o cięższe roboty wymagana jest frezarka dolnowrzecionowa, niekoniecznie taka jak pokazuje na zdjęciach Krzysztof, ale o podobnej zasadzie działania. Moja to Elektra Backum TF 904 firmy Metabo. Moc silnika pow. 3 KW sama wskazuje na ich możliwości i przeznaczenie.

Tytuł:
henry650 pisze:
Marku proponowałbym Ci frezarke ale na 1/2 tam zamocujesz większe frezy i bedzie ok

henry

Nie bardzo rozumiem o jakiej frezarce piszesz. :czatownik: :piwko:
A co do Zygmunta ,to Krzysztof istnieje w innym bogatszym świecie niż My ,więc tu musimy kombinować i cenowo i jakościowo :leży_uśmiech: :piwko: I właśnie ja myślę o górnowrzecionowej. Poczytam o tej firmie Graphite. :czatownik:
http://allegro.pl/dewalt-frezarka-gorno ... 27352.html
Mogę mieć coś takiego ,tylko czy nie szkoda kasy. Co prawda w Usa kosztuje to taniej ,ale sam się zastanawiam ,na ile to wykorzystam :D

Tytuł:
MODERATOR
Awatar użytkownika

Tą frezarke firmy Skill lub Dewalt jak kupisz na 1/4 cala bedziesz mowil pozniej ze za male frezy a lepiej kup na 1/4 i 1/2 cala uchwyt i bedzie ok

henry

Tytuł:
henry650 pisze:
Tą frezarke firmy Skill lub Dewalt jak kupisz na 1/4 cala bedziesz mowil pozniej ze za male frezy a lepiej kup na 1/4 i 1/2 cala uchwyt i bedzie ok

henry

Thank you my friend :piwko: :piwko: :piwko:

Tytuł:

Ta Graphite, ma chwyt wrzeciona na frezy o rozmiarze trzonu 6, 8 i właśnie 12 mm. W zestawie są odpowiednie tuleje zaciskowe.

Tytuł:
MODERATOR
Awatar użytkownika

Niekoniecznie musisz kupowac drogie jak Dewalt może byc to http://www.screwfix.com/prods/95675/Pow ... 00W-Router to produkcji niemieckiej jest ok mam juz trzeci i ten mam największy tu założysz wieksze frezy i bedzie ok mozna dorobić stolik i masz dla siebie super

henry

Tytuł:

Krzysztof K,
Piękny sprzęt, aż miło popatrzeć.
Mam pytanie- na fotce "Frezpwanie-bokuw-dennic.jpg" naprawdę frezujesz?
( tak patrzyłem na odciąg wiórów- -chyba wyłączony)
Pozdrawiam

Tytuł:

Adamek Uzywam dokladnie tak samego tego typu frezarki na poczatku nie wychodzilo nic mysle w sumie co ma wychodzic frezarka za 160 i zastosowanie nie takie jak powinno byc (wlasnego pomyslu). Ale znajomy mi podpowiedzial zeby kupic frezy z prawdziwego zdarzenia no i ok kupilem jeden za 190 i smiga elegancko do tej pory bez oszczedzania jej. Tak samo z tarczami do pily sie nauczylem ze na niektore rzeczy trzeba wiecej wydac i juz.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski leżak kombinowany
Koledzy
Od pewnego czasu myślę o zakupie bardziej profesjonalnej frezarki. W chwili obecnej mam Skill'a górnowrzecionowego z dorobionym stolikiem. Zastanawiam się nad czymś takim - czy ktoś z Was ma może taką maszynę, pracował na czymś takim i może wyrazić opinię?

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski leżak kombinowany
Zapomniełem dać linka :)
http://allegro.pl/frezarka-dolnowrzecionowa-30mm-elek-wyswietlacz-i2814220246.html

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
tczkast, rzuć ten temat tutaj http://www.e-manta.eu/forum/index.php będziesz miał opinie od zawodowców :)

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: weza*350/200
czesc
Mam posow elektryczny do frezarki na drzewo pasowac bedzie do kazdej i frezy i glowice z nozami czesc na walek 30mm i duze frezy do okien itd..40 mm
bedzie tego z 50 sztuk ,.........pozd

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]