FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 18 czerwca 2025, 11:10 - śr

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 34 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł:
miecio pisze:
Na 10 rodzin 3 są dość słabe (są to lipcowe odkłady), a reszta powinna ostro miód z mniszka nosić:).

W lipcu odkładów sie nie robi chyba ,ze z 10 ramek ( wielkopolskich) czerwiu.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp
KOBER, jak to sie w lipcu nie robi odkladow? Do polowy lipca spokojnie mozesz, ale poddajesz unasienniona matke i dajesz od razu syropu na rozczerwienie. Do polowy sierpnia matka zaczerwi 6 ramek, a to jak pisze - W.Ostrowska - absolutne minimum do przezycia rodziny w zimie. Dodatkowo dajesz po jednej , dwie ramki czerwiu i odklady lipcowe ida jako sredniej sily rodziny do zimy :oczko:

Tytuł:
adidar pisze:
KOBER, jak to sie w lipcu nie robi odkladow? Do polowy lipca spokojnie mozesz, ale poddajesz unasienniona matke i dajesz od razu syropu na rozczerwienie. Do polowy sierpnia matka zaczerwi 6 ramek, a to jak pisze - W.Ostrowska - absolutne minimum do przezycia rodziny w zimie. Dodatkowo dajesz po jednej , dwie ramki czerwiu i odklady lipcowe ida jako sredniej sily rodziny do zimy :oczko:

Odkłady kolego robi sie do 10-20 czerwca ,zebys pozniej mogł zrobic juz pierwszą selekcje matek w sierpniu ( to masz 2 miesiące ) i to jak masz swoje matki i ich jestes pewien z 50 odkładów np. juz 5 łaczysz na jesień . W lipcu człowieku jak zrobisz odkład z 3 ramek czerwiu krytego jakim cudem chcesz uzyskać 6 ramek czerwiu na 15 sierpnia? klupnij sie w głowe . Nie ma masy pszczoł matka nie czerwi poza tym matki intensywnie czerwią do połowy lipca , a pozniej nawet gdybys lał syrop a przyjdzie 10 stopni i deszcz to najlepsza matka nic nie zdziała. Na 15 sierpnia to musi byc min. 10 ramek czerwiu wtedy taka rodzina jest w stanie silna przezyć zime i z mniszka miód przyniesć. Jak Wanda Ostrowska pisała o tym minimum to jeszcze tak nie szalała waroza co Ci z 6 ramek czerwiu? I to jeszcze zalezy o jakich elipsach piszemy i o jakich ramkach bo to jest wazne .
Ja w każdym bądz razie odradzam robienie odkładów w lipcu z tego nie ma nic jak przezyje taka rodzina to na czerwiec dopiero sie rozwinie.

Juz nie pisze o odkładach refundowanych bo taka rodzinka to do listopada pozostaje garstka pszczół.

Tytuł:
Awatar użytkownika

KOBER, widocznie masz cienkie pszczoly. Ja w minionym roku zrobilem 3 odklady 5 ramkowe okolo 10 lipca. Po zasileniu 1 ramka czerwiu z innej rodziny i poddaniu mlodych matek BCF, bez wzgledu na pogode podawany byl syrop na czerw. Pod koniec sierpnia rodzina miała 7 ramek krytego czerwiu. normalnie mi przezimowaly te odklady.
Co zreszta powiesz, na hodowcow ktorzy zimuja wartosciowe matki w odkladach 4-5 ramkowych?
Pochwal sie swoim doswiadczeniem Kolego, bo widac ze jakas teorie masz, ale jeszcze nie wzbogaconą praktyka. Ile masz rodzin? jakie linie pszczol? Pozdrawiam :nonono:

Tytuł:
adidar pisze:
KOBER, widocznie masz cienkie pszczoly. Ja w minionym roku zrobilem 3 odklady 5 ramkowe okolo 10 lipca. Po zasileniu 1 ramka czerwiu z innej rodziny i poddaniu mlodych matek BCF, bez wzgledu na pogode podawany byl syrop na czerw. Pod koniec sierpnia rodzina miała 7 ramek krytego czerwiu. normalnie mi przezimowaly te odklady.
Co zreszta powiesz, na hodowcow ktorzy zimuja wartosciowe matki w odkladach 4-5 ramkowych?
Pochwal sie swoim doswiadczeniem Kolego, bo widac ze jakas teorie masz, ale jeszcze nie wzbogaconą praktyka. Ile masz rodzin? jakie linie pszczol? Pozdrawiam :nonono:

bcf kolego to nie jest pszczoła na moj teren mam dwie sztuki ale bede je likwidował zresztą syn mnie namówił nie wiem czemu ja ją juz testowałem 20 lat temu ale musiałem mu udowodnić , to jest pszczoła dobra na odkłady i na maj , czerwiec , pozniej trzeba do niej wlewać syrop , a na zime 15kg to takie minimum ja osobiscie lubie ekonomiczne pszczoły.
Wartościowych matek nie zimuje sie w odkładach 4-5 ramkowych , tylko masa pszczół sie liczy ,ale kazdy robi jak chce i jak mu wygodniej , piszesz o odkladzie zrobionym z bfc 10 lipca z 5 ramek pewnie grubo czerwiu i grubo pszczoły i tak musisz wzmacniać pozniej czerwiem , ja pisałem o innej sytuacji kiedy to pszczelarz robi odklad 3-4 ramkowy i tego nie wzmacnia w dodatku lipna matka i pozniej sie dziwią ,ze pszczoły nie przezimowały.

Tytuł:
KOBER pisze:
bcf kolego to nie jest pszczoła na moj teren mam dwie sztuki ale bede je likwidował zresztą nie nawidze pszczół , którym mam cały sezon syrop wlewac do uli bo nigdy tego nie robiłem , pszczoła ma byc oszczędna , ekonomiczna

To po co im ( a raczej matce ) dajesz dwa korpusy do czerwienia :nonono: wystarczy jeden 10ramkowy i zamiast pożytek iść na wychów larw idzie do słoika
To właśnie Kolego KOBER jest przyczyna narzekania że jest dużo pszczół (mięcha jak to się zwie pospolicie i G+++ w ulu ) takim plennym matkom nie daje się swobody w rozwoju (a one są do tego przyzwyczajone ) Trzeba nimi sterować a wręcz na pożytku ograniczyć matkę do pół nadstawki a wtedy masz 2 duże korpusy MIODU jak jest pożytek . W naszych warunkach wykorzystuje się je na pół gwizdka w rozwoju ale za to na cały w pracowitości ;-)

Tytuł:
BoCiAnK pisze:
To po co im ( a raczej matce ) dajesz dwa korpusy do czerwienia :nonono: wystarczy jeden 10ramkowy i zamiast pożytek iść na wychów larw idzie do słoika
To właśnie Kolego KOBER jest przyczyna narzekania że jest dużo pszczół (mięcha jak to się zwie pospolicie i G+++ w ulu ) takim plennym matkom nie daje się swobody w rozwoju (a one są do tego przyzwyczajone ) Trzeba nimi sterować a wręcz na pożytku ograniczyć matkę do pół nadstawki a wtedy masz 2 duże korpusy MIODU jak jest pożytek . W naszych warunkach wykorzystuje się je na pół gwizdka w rozwoju ale za to na cały w pracowitości ;-)

Bo wiem z jak w czerwcu pojawi sie spadz czy w lipcu to w 7 dni przyniosą mi miodu na cały rok ja ograniczam matke na pozytek na 1 korpusie , a przy bardzo duzym pozytku to nawet nie trzeba ograniczać same pszczoły to zrobia zalewajac kazde ramko.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Dadant+2x1/2
Kolego KOBER a jakie masz matki i jakie ramki ze jak nie masz 10 czerwiu to Ci rodzina nie przezimuje?
Ja chyba nigdy nie mialem i mial nie bd calych 10 ramek D czerwiu :bosie: :wnerw:
A i tak z mniszka i sadu mi przyniosa :oczko:

Tytuł:
byczek pisze:
Kolego KOBER a jakie masz matki i jakie ramki ze jak nie masz 10 czerwiu to Ci rodzina nie przezimuje?
Ja chyba nigdy nie mialem i mial nie bd calych 10 ramek D czerwiu :bosie: :wnerw:
A i tak z mniszka i sadu mi przyniosa :oczko:

Kolego w lipcu to odkłady maja zbierać miód w mojej pasiece a nie sie rozwijać
na 25 lipca to maja nie odbiegać znacząco siłą od rodzin produkcyjnych czyli pełne 2 korpusy wielkopolskie pszczół wtedy tez w mojej pasiece likwiduje po miodobraniu 3 korpus z rodzin produkcyjnych te odkłady, które znacząco odbiegają siłą od moich norm daje im czas do konca sierpnia i czasami sie lituje.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski DanLan 435/170
BoCiAnK pisze:
W naszych warunkach wykorzystuje się je na pół gwizdka w rozwoju ale za to na cały w pracowitości ;-)

WŁAŚNIE bo łatwiej jest ograniczyć czerwienie matki , niż ją do tego zmusić , a ilością "mięcha,, można sterować . poza tym czy się ktoś zgodzi czy nie to udowodnione jest że duża rodzina przyniesie więcej miodu niż dwie mniejsze o sumie pszczół równej tej dużej, bez względu na na ilość występujących pożytków w danym czasie.

TANKUJĘ TYLKO NA-PKN ORLEN

Tytuł:
Awatar użytkownika

Kolego to jest niemozliwe zebys mial te 10 ramek czerwiu powienawz 10 ramek to jest 93,6 przyjmijmy juz 90dm kwadratowych 90 X 800 bo tyle jest komórek to jest 72000
72000 podzielic na 21 cykl rozwojowy pszczoly = 3428 matka tyle jajeczek dziennie by musiala skladac wiec to jest niemozliwe

Tytuł:
Awatar użytkownika

byczek, Ale mozliwe jest miec 10 ramek czerwiu, tylko ze w roznych stadiach, napewno z 6-7 bedzie krytego, reszta otwarta, a wiec to sie przeciaga na 30-40 dni

Tytuł:

w tym roku co niektórzy byli na wycieczce.................., i co: gniazdo na 6 ramkach dadanta + miodnia.

Tytuł:
KOBER pisze:
Kolego w lipcu to odkłady maja zbierać miód w mojej pasiece a nie sie rozwijać
na 25 lipca to maja nie odbiegać znacząco siłą od rodzin produkcyjnych czyli pełne 2 korpusy wielkopolskie

Zgada się ale zacznij od początku kiedy robisz odkłady i jakie i ile ich razy za silisz czerwiem
Bo może się tak stać że ktoś zrozumie że z 5 ramkowego odkładu zrobionego w maju w lipcu będzie miał rodzinę poszerzając tylko węzą czy ramkami a to nie takie proste
Ja też robię dla siebie odkłady w czerwcu a lipcu niczym się od rodzin macierzystych nie różnią ;-) bo od zaraz mają 10 czerwiu + wszystkie pszczoły + matkę czerwiącą i jak tylko matkę przyjmą to dodaje im po 2 korpusy bo inaczej by się za parę dni w ulu nie zmieściły

Tytuł:
BoCiAnK pisze:
Zgada się ale zacznij od początku kiedy robisz odkłady i jakie i ile ich razy za silisz czerwiem
Bo może się tak stać że ktoś zrozumie że z 5 ramkowego odkładu zrobionego w maju w lipcu będzie miał rodzinę poszerzając tylko węzą czy ramkami a to nie takie proste
Ja też robię dla siebie odkłady w czerwcu a lipcu niczym się od rodzin macierzystych nie różnią ;-) bo od zaraz mają 10 czerwiu + wszystkie pszczoły + matkę czerwiącą i jak tylko matkę przyjmą to dodaje im po 2 korpusy bo inaczej by się za parę dni w ulu nie zmieściły

Moim zdaniem odkłady powinno sie robic raz ,a porządnie czyli sie juz ich nie wzmacnia pozniej. Zasada jest prosta w ulikach ma czekac tyle matek unasienionych ile bedzie sie chciało robic odkładów . 25 maj -10 czerwiec odkład 4 ramka czerwiu krytego z obsiadającymi pszczołami plus min. 2 ramka strzepane plus 1 osłonowe z pokarmem i matka w klateczce odbezpieczona , po dwóch dniach nalezy sprawdzić czy matki sa przyjete czy czerwią i ewentualnie dołozyć 1-2 ramka puste jak sie pszczoły nie mieszczą na 5 . (wiadomo ze częśc pszczół ucieknie do macierzaka ,ale przeważnie mają ciasno)
Kiedy wygryzą sie pszczoły z tych 4 ramek to musimy znowu poszerzyc gniazdo to bedzie juz 8 ramek pszczół dokładamy kolejne ramka kilka razy przeczerwione i ramko z pokarmem zeby miały na zaś na 9-10 dzień kw. szczawiowy . Jak wezmą to drugie ramko z pokarmem to mozna im poddac syrop , chyba ,ze jest wziatek z pola i odkład juz pracuje to syrop jest zbedny, matki musza sie rozczerwić , nalezy co jakis czas sprawdzać czy czasami cichej wymiany pszczoły nie robią , no , a pozniej to juz leci jak bedzie grubo czerwiu i pełen ul pszczół to daje sie nadstawki czy drugi korpus do zaczerwienia to juz jak kto woli i jak kto gospodarzy.

Tytuł:
Jeszcze coś dodam bo to jest opcja kiedy ma sie z czego zrobic odkłady i chce sie jeszcze liznac miodu na wiosne z macierzaków ,a zeby zaplanować np. z 50 rodzin 25 odkładów na przyszły rok to juz trzeba odpowiednio miec silne rodziny na sierpień , zakarmia sie pszczoły grubo tak aby na wiosne odebrać po 1 ramku z pokarmem z kazdego ula . To bedziemy mieli 50 ramek z pokarmem po 2 na kazdy odkład. I teraz aby zbytnio nie osłabiac macierzaka bierze sie po 2 ramka czerwiu i 1 ramke do strzepania ,ale jest jedno ale matka musi byc puszczona w czerwieniu na 2 korpusy wielkopolskie bo moim zdaniem robiąc (zabierajac 2 ramka czerwiu) kiedy matka jest ograniczona na 1 korpusie zabierzemy pszczołom za duzo , osłabimy macierzaka :oczko: Jest jeszcze inna opcja kiedy kratujemy matke i nie mamy tego czerwiu duzo -zabieramy po 1 ramku czerwiu krytego 2 ramki do strzepania i tym sposobem tez zrobimy 25 odkładów z 50 uli tylko ,ze bedzie wiecej starej pszczoły i bedziemy musieli wzmocnic odkład kiedy matka zacznie czerwic.
Mozna kombinowac do woli tylko nie mozna przedobrzyć , mozna też puscic matke w macierzaku na 2 korpusy i odebrać po 3 ramka czerwiu krytego i jedno do strzepania i zrobic z 50 uli 50 odkładów.

Mozna tez to robić stopniowo zrobic odkłady mniejsze i co 2 tygodnie dokładac ramko z czerwiem aby wzmocnic odkład ,ale to zabawy i czasu trzeba poswiecic bo 2 razy trzeba otwierac macierzaka i dwa razy odkład albo nawet 3 razy :oczko:

Mozna tez zająć sie tylko odkładami miód nas nie interesuje to zrobimy 3 odkłady z ula w tym terminie z 16 ramek jak wezmiemy 9 to zostanie 7 i na koniec czerwca znowu 3 odkłady , a przy dobrych wiatrach to i na lipiec kolejne 3 słabeusze .

9x180=1620
1620x200* = 324000 tys.

200* liczba pni
syrop musi sie lac cały rok do uli
czy pszczelarstwo nie jest piekne???? :leży_uśmiech:

Wiem jedno kiedyś to sie musi skonczyć bo ja na to nie moge patrzeć juz co sie dzieje.
Jeszcze 5 lat i pszczelarze nie dadzą sie nabierać na 3 ramkowe odkłady w lipcu mam nadzieje ,ze to sie kiedyś skonczy.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 wlkp
byczek pisze:
72000 podzielic na 21 cykl rozwojowy pszczoly = 3428 matka tyle jajeczek dziennie by musiala skladac wiec to jest niemozliwe

adidar pisze:
Ale mozliwe jest miec 10 ramek czerwiu, tylko ze w roznych stadiach, napewno z 6-7 bedzie krytego, reszta otwarta, a wiec to sie przeciaga na 30-40 dni

byczek ma rację. adidar policz w drugą stronę: zakładamy, że matka potrafi w ciągu doby złożyć 3428 jajek, to wciągu 21 dni będzie 71988 komórek z czerwiem i jajami. Nie ma starszego czerwiu niż 21 dniowy (chyba że KOBER hoduje trutnie ;) ).

Gratuluję takiej matki !!!
byczek pisze:
Kolego KOBER a jakie masz matki

Też chciałbym takie mieć ... :szok:

Tytuł:
janek_sz pisze:
byczek ma rację. adidar policz w drugą stronę: zakładamy, że matka potrafi w ciągu doby złożyć 3428 jajek, to wciągu 21 dni będzie 71988 komórek z czerwiem i jajami. Nie ma starszego czerwiu niż 21 dniowy (chyba że KOBER hoduje trutnie ;) ).

Gratuluję takiej matki !!!

Kolego 10 ramek czerwiu jeszcze jak matka jest na 1 korpusie to zaczerwi lekko tylko musi miec dość miejsca i pszczół tyle aby to ogrzać i wykarmić czyli chcac nie chcac musi byc pełen korpus pszczół , teraz jak masz ul wielkopolski to sobie wyobraz jakie elipsy są w takim ulu na górze ramki jest pokarm , jest troche pierzgi , troche komórek trutowych , jakby to zliczyć w całośc ten czerw to wyjdzie w kupie max.50 tys. co nam daje 2380 jaj na dobe nie ma takich matek?
Musimy sie bardziej rozumieć

Tytuł:
Awatar użytkownika

KOBER pisze:
Jeszcze coś dodam bo to jest opcja kiedy ma sie z czego zrobic odkłady i chce sie jeszcze liznac miodu na wiosne z macierzaków ,a zeby zaplanować np. z 50 rodzin 25 odkładów na przyszły rok to juz trzeba odpowiednio miec silne rodziny na sierpień , zakarmia sie pszczoły grubo tak aby na wiosne odebrać po 1 ramku z pokarmem z kazdego ula . To bedziemy mieli 50 ramek z pokarmem po 2 na kazdy odkład. I teraz aby zbytnio nie osłabiac macierzaka bierze sie po 2 ramka czerwiu i 1 ramke do strzepania ,ale jest jedno ale matka musi byc puszczona w czerwieniu na 2 korpusy wielkopolskie bo moim zdaniem robiąc (zabierajac 2 ramka czerwiu) kiedy matka jest ograniczona na 1 korpusie zabierzemy pszczołom za duzo , osłabimy macierzaka :oczko: Jest jeszcze inna opcja kiedy kratujemy matke i nie mamy tego czerwiu duzo -zabieramy po 1 ramku czerwiu krytego 2 ramki do strzepania i tym sposobem tez zrobimy 25 odkładów z 50 uli tylko ,ze bedzie wiecej starej pszczoły i bedziemy musieli wzmocnic odkład kiedy matka zacznie czerwic.
Mozna kombinowac do woli tylko nie mozna przedobrzyć , mozna też puscic matke w macierzaku na 2 korpusy i odebrać po 3 ramka czerwiu krytego i jedno do strzepania i zrobic z 50 uli 50 odkładów.

Mozna tez to robić stopniowo zrobic odkłady mniejsze i co 2 tygodnie dokładac ramko z czerwiem aby wzmocnic odkład ,ale to zabawy i czasu trzeba poswiecic bo 2 razy trzeba otwierac macierzaka i dwa razy odkład albo nawet 3 razy :oczko:

Mozna tez zająć sie tylko odkładami miód nas nie interesuje to zrobimy 3 odkłady z ula w tym terminie z 16 ramek jak wezmiemy 9 to zostanie 7 i na koniec czerwca znowu 3 odkłady , a przy dobrych wiatrach to i na lipiec kolejne 3 słabeusze .

9x180=1620
1620x200* = 324000 tys.

200* liczba pni
syrop musi sie lac cały rok do uli
czy pszczelarstwo nie jest piekne???? :leży_uśmiech:

Wiem jedno kiedyś to sie musi skonczyć bo ja na to nie moge patrzeć juz co sie dzieje.
Jeszcze 5 lat i pszczelarze nie dadzą sie nabierać na 3 ramkowe odkłady w lipcu mam nadzieje ,ze to sie kiedyś skonczy.

Czy puszczając matkę na dwa korpusy wlkp ile masz czerwiu w nich?? Ja mam ostrowskie ule i z tego co zauważyłem nigdy jeszcze nie zdarzyło się że matka zaczerwiła dwa korpusy. Górny korpus 8 ramek i w dolnym 3-4 ramka coś takiego jest bardziej prawdopodobne. Może mam dupne matki. Sam nie wiem.

Tytuł:
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

d@niel_25 pisze:
Ja mam ostrowskie ule i z tego co zauważyłem nigdy jeszcze nie zdarzyło się że matka zaczerwiła dwa korpusy. Górny korpus 8 ramek i w dolnym 3-4 ramka coś takiego jest bardziej prawdopodobne. Może mam dupne matki. Sam nie wiem.

Masz bardzo dobre matki .One bez przerwy zastanawiają się , dlaczego po zaczerwieniu górnego, nie chce ci się przestawić korpusów? Matka zawsze czerwi tam gdzie ma lepsze warunki termiczne , czyli w górnej kondygnacji.
Zacznij rozmawiać z pszczółkami to się dogadacie .
Serdecznie pozdrawiam.

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: Langstroth 3/4
Miejscowość z jakiej piszesz: Słupia
Z tego to między innymi powodu, na świecie i nie tylko, trzyma się gniazdo na 2 korpusach Langstrotha albo nawet Dadanta. Matka musi czerwić ile chce, pod jednym warunkiem, że jest taśma pożytkowa. :oczko:

Tytuł:
Awatar użytkownika

polbart pisze:
Matka musi czerwić ile chce, pod jednym warunkiem, że jest taśma pożytkowa.

Przez niego przemawia madrość :brawo:
Pszczoły i ich ilość jest zalerzna od tego jakimi porzytkami dysponujemy i co bedziemy pozyskiwac
bo mozna miód i odłady a można tylko miód
i juz nie trzeba armi zbieraczek przez cały sezon - tylko na wojnę :zeby:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Kol Kober
Czyli nie masz 10 ramek czerwiu tylko masz niecale 6 a to jest roznica
ale na 10 ten czerw mozesz miec i tu sie z Toba zgodze i nastepnym razem pisz scislej bo mlodzi pszczelarze potem policza dokladnie i im w ulu wychodzi 5 ramek czerwiu i potem mysla gdzie bledy popełniaja :bosie:
Wiec nastepnym razem opis dokładniej :oczko:

Tytuł:
d@niel_25 pisze:
Czy puszczając matkę na dwa korpusy wlkp ile masz czerwiu w nich?? Ja mam ostrowskie ule i z tego co zauważyłem nigdy jeszcze nie zdarzyło się że matka zaczerwiła dwa korpusy. Górny korpus 8 ramek i w dolnym 3-4 ramka coś takiego jest bardziej prawdopodobne. Może mam dupne matki. Sam nie wiem.

Przy plennej matce, pozytku w maju idzie wycisnąć 13-14 ramek na , których jest czerw .
Latem przy pozytku gdyby puscic tak matke na całego na 3 korpusach bez kraty i z warunkiem ,ze jest juz masa pszczół w ulu to 17 ramek na których jest czerw w róznym wieku i o róznych elipsach.
ale z takiego puszczania matki miodu nikt nie bedzie miał w ulu wyjatek to spadz i teraz jak sie trafi rok spadziowy i taka rodzina to pszczoły zalewają ul od góry do dołu, matke spychają , która zostaje na 6 ramkach z czerwiem na dole ,a reszta to 24 ramka miodu.
Taki był 2006 r kiedy to bez kraty gospodarowałem cały sezon i pierwszy raz w życiu miałem tyle miodu 4 miodobrania , wtedy miód sprzedawałem po 22 zł za 1 litr , ustawiły mnie pszczoły wtedy na 3 lata .

Ty posiadając ule ostrowskiej nie ryzykujesz masz tylko w odpowiednich terminach albo zamieniac korpusy , dodawać nowe z węzą w odpowienim terminie ograniczac matke na jednym korpusie na pozytek czy ewentualnie recznie przestawiac ramka jak masz czas i mniej uli tak aby zmusić ja do czerwienia tam gdzie Ty chcesz . Poczytaj Ostrowską ona w swojej ksiazce rózne metody przedstawia gospodarki na tych ulach ja specjalista nie jestem w tym ulu ,ale wiem ,ze jest on łatwiejszy do obsługi bo nie trzeba mieć bardzo silnych rodzin zeby wyprowadzic na mniszek rodzine na zbiory. Natomiast dla mnie ten ul moze nie jest za ciasny jak to niektórzy pisza tylo ,ze ja pewnie na 4 korpusach bym gospodarzył tylko ,ze tu pojawia sie zjawisko 'wysokich przewrotnych uli"
pozdrawiam

Tytuł:
d@niel_25 pisze:

I tu jest cała sprawa gospodarowania na jednym korpusie Wielkopolskim jako gniazdo
nie ja to obliczałem tylko pewien profesor ,ale u mnie to się potwierdziło jak byś zliczył wszystek czerw w obu korpusach ( zaznaczam pszczoły rasy Kraińskiej ) to wyszło by Ci że 10 ramkowy korpus wielkopolski jest wystarczający czyli 10 ramek czerwiu (pełnych z 90% ) to Twoje dwa Ostrowskiej
to samo jest przy dwóch korpusach wielkopolskich tylko że ten czerw jest po prostu porozwalany po 20 ramkach skupiając go wystarczy 10 ramek Wielkopolskich ;-)

Tytuł:

BoCiAnK pisze:
d@niel_25 pisze:

I tu jest cała sprawa gospodarowania na jednym korpusie Wielkopolskim jako gniazdo
nie ja to obliczałem tylko pewien profesor ,ale u mnie to się potwierdziło jak byś zliczył wszystek czerw w obu korpusach ( zaznaczam pszczoły rasy Kraińskiej ) to wyszło by Ci że 10 ramkowy korpus wielkopolski jest wystarczający czyli 10 ramek czerwiu (pełnych z 90% ) to Twoje dwa Ostrowskiej
to samo jest przy dwóch korpusach wielkopolskich tylko że ten czerw jest po prostu porozwalany po 20 ramkach skupiając go wystarczy 10 ramek Wielkopolskich ;-)

Ul wielkopolski 10 ramkowy w swoich czasach był opracowany na pszczołe miejscową czyli środkowo europejską, na dobrą krainkę jeden korpus jest za mały..Pozdr.

Tytuł:
buszmeN pisze:
Ul wielkopolski 10 ramkowy w swoich czasach był opracowany na pszczołe miejscową czyli środkowo europejską, na dobrą krainkę jeden korpus jest za mały..Pozdr.

Kolego to nie istotne dla jakiej pszczoły był robiony
weź tylko pod uwagę że Matka składając 2.000 jajeczek na dobę a w ciągu 21 dni zaczerwi 42.000 komórek. jeden plaster Wielkopolski ma ok 6300 komórek x 10 = 63 tys I ???? ;-) jeszcze miejsce pozostaje

Tytuł:
BoCiAnK pisze:
Kolego to nie istotne dla jakiej pszczoły był robiony
weź tylko pod uwagę że Matka składając 2.000 jajeczek na dobę a w ciągu 21 dni zaczerwi 42.000 komórek. jeden plaster Wielkopolski ma ok 6300 komórek x 10 = 63 tys I ???? ;-) jeszcze miejsce pozostaje

Bogdan znając życie bardzo kochasz pszczoły i pewnie jestes w gniezdzie co 2 tygodnie , samego nakropu sa 2 ramki albo i nawet 3 , pierzga, plus trutnie, plus jakies uszkodzone plastry , plus pokarm na górze ramki ???
To teraz pomysl hoobbysci wchodza do ula co ile i układają gniazdo ? Raczej chyba nic nie robią a tu chcą brać miód i ani pszczół ani miodu ..tzn. w dobrych latach 3 ramki miodu z gniazda :oczko:

Tytuł:
KOBER pisze:

Bogdan znając życie bardzo kochasz pszczoły i pewnie jestes w gniezdzie co 2 tygodnie , samego nakropu sa 2 ramki albo i nawet 3 , pierzga, plus trutnie, plus jakies uszkodzone plastry , plus pokarm na górze ramki ???
To teraz pomysl hoobbysci wchodza do ula co ile i układają gniazdo ? Raczej chyba nic nie robią a tu chcą brać miód i ani pszczół ani miodu ..tzn. w dobrych latach 3 ramki miodu z gniazda :oczko:

Ja do gniazda hmmmm szczerze to najwięcej zaglądam do czerwca bo tak w kwietniu dodać węzę potem zrobić odkład po mniszku no i sprawdzić czy ramki odbudowały no i czy gdzieś matki nie zabrałem do odkładu i jak tylko są larwy i jaja to ja ich tam nie zniosłem i koniec przeglądu ( na dole jest temat o grzebaniu w ulu ) i to by było na tyle do prawie końca sierpnia chyba że coś z rodziną się dzieje ale to zawsze po wylotku widać więc jak coś nie tak no to przegląd no to mus
z gniazda nigdy nic nie biorę a z miodni na 30 ramek zawsze któraś przy miodobraniu trafi się nie dosklepiona ( zazwyczaj w pierwszym nad kratą ) no to pozostawiam bo i muszą mieć
Aby wiedzieć jaka ilość jest pszczół to nie muszę ula otwierać wystarczy wieczór na pasiekę przyjść i do wylotu popatrzeć lub dach zdjąć i uchylić płótno na miodni

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Póżne odkłady np.lipcowe po ostatnim pożytku w naszym terenie [lipie] są doskonałym sposobem na :''bezbolesne''powiększenie pasieki przez Kolegów którzy mają taką potrzebe,na zazimowanie zbędnych matek,przygotowanie odkładów na wiosenną sprzedaż a
więc w tym przypadku działalność komercyjną.
Takie są powody tych działań,a co przez to osiągamy.
Odbudowujemy pasieke,zapasowe matki na wiosne,dochód na wiosne [odkłady],niezafałszowany obraz rodziny po zakończeniu pożytku.
Przystępujemy do tworzenia takich odkładów gdy mamy min.3 rodziny ale to teoria najlepiej jest jak 10 i więcej mocnych rodzin produkcyjnych.
Powinniśmy posiadać odpowiednią ilość uli odkładowych lub rojnic z zasiadkowanymi dennicami,oraz tak skonstruowanymi żeby była możliwość podkarmiania , matki czerwiące zapasowe,do tego zdolność zmiany poglądów,wewnętrzną potrzebe eksperymentowania innymi słowy otwartość.

Do działania przystępujemy w trakcie ostatniego miodobrania,ale ostrożnie możliwość rabunków,teraz dowiemy sie jakie mamy pszczoły.
W trakcie odbierania miodu z nadstawek,zmiatamy wszystkie pszczoły z nich do kartonu [skrzyneczki] dość mocnej i lekkiej, tak z 3 lub więcej rodzin nigdy 2,trzeba uzbierać pszczół na odkład 5 ramkowy.
Karton przykrywamy mokrą szmatą po każdorazowym omieceniu pszczół,przedtem uderzyć otwartymi dłońmi w przeciwległe ścianki kartonu,pszczoły zostaną oszołomione nie bronić rozsądnego odlatywania pszczół [stare].
Do rojnicy dać 4-5 ramek w tym minim. 2 z pierzgą pokarm nie jest konieczny ż a d n e g o czerwiu,w rojnice sypiemy zsypane pszczoły i zamykamy,jedziemy do pracowni.

Stawiamy rojnice i odymiamy ja amitrazą,ale może to być inny środek jednocześnie dajemy w klateczce matke czerwiącą i podkarmiamy[wiążemy rodzine] kolejność czynności dowolna.
Oceniamy skóteczność odymiania.Za dzień ,dwa wystawiamy ule odkładowe lub rojnice na toczek najlepiej pogrupowane po 2-4,pod wieczór otwieramy wylotki cały czas karmimy
tak żeby był żelazny zapas.
Uwalniamy matki i jeżeli był duży osyp warozy dymimy dokąd nie ma czerwiu.
po ok. tygodniu sprawdzamy co nam wyszło,jak coś nie tak w zsypańcach to łączymy [bez sentymentów].

Teraz karmimy na czerw,żadnych plastrów zasilających z czerwiem,rodziny zimujemy jak wszystkie inne,nawet jak są troche słabsze to mają taki dynamizm na wiosne że na rzepak powinno być O.K.
Można polemizować,można nie wierzyć,ale można a nawet trzeba spróbować.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Przypominam mój stary post powyżej,może komuś pomoże w powiększaniu pasieki,jest to ostatnia szansa w tym roku.

Zamiast czekać na obiecane odkłady może warto zabrać się do roboty?

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
postąpie wedłóg instrukcji i zobaczę co mi za odkłady powstaną :oczko:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Coś na pewno wyjdzie,napisz jak poszło.
Pszczół nie żałuj nasyp sporo,matka czerwiąca [nie powinniśmy zasilać czerwiem chociaż jest taki ugruntowany nawyk].
Taki odkład zimujący na min 4 ramkach [przwzimuje i na 3,ale nie polecam] ma sporą dynamike rozwoju wiosennego.
Odkłady słabsze na początku września połączyć,ale myśle że tak żle nie będzie.
Ważne-matka,pyłek,syrop lub inwert ten jest o tyle wygodniejszy że w okresie bezpożytkoeym nie powoduje rabunków które z reguły kończą taki eksperyment dlatego wylot przynajmniej na początek na jedną pszczołe.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
dziękuje za szczegóły teraz na pewno powinno : :jupi: się udać

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 34 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]