FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 25 sierpnia 2025, 16:59 - pn

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2073 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 42  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Szczupak, Ja też widziałem pszczółkę z pyłkiem ale największy szym przy poidle, moje prace pobudzenia matek dały efekty :uśmiech: :tasak: :uśmiech:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
ja już się nie mogę weekendu doczekać jak będe w pasiece:)

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
Marcinluter pisze:
Szczupak, Ja też widziałem pszczółkę z pyłkiem ale największy szym przy poidle, moje prace pobudzenia matek dały efekty :uśmiech: :tasak: :uśmiech:

Ty masz chyba pszczoły syberyjsko arktyczne :)
Zwłaszcza jak się popatrzy na pogodę którą miałeś http://new.meteo.pl/um/php/meteorogram_ ... =0u&id=623

Wyjmowałeś wcześniej lód z poidła ?? Obrazek

Tytuł:
Awatar użytkownika

CYNIG, heheh majstrowałem poidło i nalałem cieplutką wodę rano ale dopiero po 11 zaczeły szukać wody :)

ale pogoda ładna się zapowiada, oby szybko wierzby ruszyły :) choć trzeba jeszcze poczekać ..
http://www.twojapogoda.pl/polska/malopo ... we-brzesko

Tytuł:
Awatar użytkownika

CYNIG,
umnie w poidle tez jest lód i w miejscch ocienionych śnieg
ale pszczólki wylizywały wode nawet z wędzarni (mocno nasaczona skarpa na słonecznej wystawie)
Pierwsze w przepięknym obloce były wszystkie minesoty po 2 do 3 godzin dopiero wyskoczyły sklenary choć rodziny w sile porównywalne i ule ustawione podobnie :oczko:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: KLASYCZNY WIELKOPOLSKI
Na Warmii cisza i spokój temperatura 6 stopni i słońce.Pewnie wszystko się zacznie w niedziele

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
Szczupak pisze:
CYNIG,
umnie w poidle tez jest lód i w miejscch ocienionych śnieg
ale pszczólki wylizywały wode nawet z wędzarni (mocno nasaczona skarpa na słonecznej wystawie)...

Tyle, że u Ciebie była temp. dwa razy wyższa jak pod Krakowem :)

Zresztą w twoich okolicach zawsze jest zdecydowanie cieplej, wiem coś na ten temat - przez prawie 20 lat mieszkałem w Lubinie :)

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie.
U mnie też piękny oblot wszystkich pszczółek :jupi: :jupi: :jupi:
Temperatura +15 *C , od rana skowronek oznajmiał wiosnę .
Przy lekkim wietrze czuć powiew wiosny .
Też życzę wszystkim tego widoku i z tym związanym radości .

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski/dadant
U mnie dziś też pszczółki się obleciały i to bardzo intensywnie było plus 15 stopni w słońcu czego życzę kolegom i koleżankom takiego widoku

Tytuł:
U mnie też wychyliły nosa :jupi: a ja rozwalełem jeszcze zamarznięte krecie kopce by mu nochal spuchł :wnerw: za to błoto co teraz jest na jutro ma być cieplej
pszczółki ciasto wpierniczają a po wodę chodzą do rogu w nad stawkowym korpusie :leży_uśmiech: bo rogi są wilgotne od pary czyli mamusie już jadą z jajami
;-)

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp
SZCZECIN POZDRAWIA!!!! SEZON OTWARTY
<iframe title="YouTube video player" width="640" height="390" src="http://www.youtube.com/embed/sXA3aLffACc" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

http://www.youtube.com/watch?v=sXA3aLffACc

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
super to wygląda na Warmii jeszcze cisza

Tytuł:
panowie macie pylek do sprzedania i po ile

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski, langstroth 3/4
U mnie dzisiaj był najcieplejszy dzień w roku. Pszczoły latały też wczoraj.
Udało mi się zrobić szybki przegląd prawie we wszystkich pniach. Końcówka pewnie w weekend.
Dopasowywałem gniazda, dałem za zatwór z dziurą w 2/3 wysokości ramke z odsklepionym pokarmem więc mateczki się ostro rozpędzą. Pierzga w plastrach jest to dadzą radę :uśmiech:
Ale czerwiu to za dużo jak na ten czas nie ma w ulach (porównując notatki z minionych lat).
Nocne mrozy stymulują mateczki.
Podsumowując zimowle:
6 rodzinek :kapelan: i to silnych. Matki zaczęły czerwić na koniec stycznia a potem mrozy po 15-20 w minusie zrobiły swoje :wnerw: Kłąb zjadł co było przy czerwiu a w bok nie przeszedł chodź był tam zasklepiony pokarm i koniec.
1 ul przewrócony przez zwierzyne na końcu lutego :kapelan:
8 rodzinek połączyłem i powstało 4 ;-) 1 bezmatek, 1 matka młoda trutowa(spodziewana), 6 to były mizernoty które z ledwością obsiadały 3 ramki. Do siły by doszły ale na koniec maja więc takie tylko łączyć.
Liczba początkowa zazimowanych pni 108.

[glow=yellow]SEZON 2011 W WIELKOPOLSCE UWAŻAM ZA OTWARTY!!!![shadow=indigo][/shadow][/glow]

:jupi: :jupi: :jupi: :jupi: :jupi: :jupi: :jupi: :jupi: :jupi: :jupi: :jupi: :jupi: :jupi: :jupi:

Tytuł:
U mnie sie zacznie w sobote ,albo w niedziele ,ale mam mniej pni do przejścia , halny juz powiewa :bosie:

Tytuł:
Awatar użytkownika

KOBER pisze:
halny juz powiewa

U mnie jeszcze nie wieje ale właśnie zaczął lekko padać deszcz. Temperature teraz wskazuje +4*C może cała noc będzie w końcu na plusie :?:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dzisiaj o 7
zadzwonił Pan z Rakowa w Kieleckim nota bene bardzo miły i uczciwy pszczelarz i człowiek chciałem od niego kupić 4 ule z pszczołami zadzwonił i przeprosił i powiedział ze nie da rady bo 50% rodzin spadło :( smutne. Szkoda Jest mi podwójnie żal bo ule piękne...i tym sposobem nie mam znowu skąd kupić 2 rodzin :(

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: Warszawskie Zwykłe
Kol. Vitara ja też mam pasiekę w okolicy Rakowa i akrat mam dwie rodzinki w ulach wielkopolskich i ogłosiłem w annonsach do sprzedania. Oprócz tego mam trzy ule puste.
W/w rodzinki nadzwyczaj dobrze przezimowały,są na 7 ramkach,dennice już wymienione i półkorpusy z dołu zabrane. W sobotę lub w niedzielę odymię je apiwarolem, oczywiście jeżeli temp pozwoli. Zobacz w anonsach i jak chcesz to zadzwoń.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski, Trapezowy
... To i Kaszuby się doczekały przedwiośnia, jest słonecznie temp +5 niestety jeszcze wietrznie, mocniejsze rodziny wychyliły nosa, ale do pełnego oblotu jeszcze za zimno. Mam nadzieję że w sobotę będzie cieplej żebym mógł dennice wyczyścić i skontrolować ilość pokarmu...

Tytuł:
Awatar użytkownika

Zaraz jade dalej doglądać moje pupilki :rolf: :rolf: :rolf:
Termometr pokazuje +9 stopni w cieniu a świeci duże słoneczko :uśmiech: :uśmiech: :uśmiech:
Ta temperatura to pewnie efekt plusowej temperatury przez całą noc ;-)

Tytuł:
jacek_zz pisze:
Zaraz jade dalej doglądać moje pupilki :rolf: :rolf: :rolf:
Termometr pokazuje +9 stopni w cieniu a świeci duże słoneczko :uśmiech: :uśmiech: :uśmiech:

:leży_uśmiech: A ja się cieszyłem że bedzie cieplej bo i tak zapowiadali
Dzisiaj jest typowy przykład jak potrafią w mediach pierdzielić owszem jest 4 stC i sypie śnieg :wnerw: na przemian z deszczem

Tytuł:
Awatar użytkownika

Tak samo u mnie wlasnie snieg zaczal sypac

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Dadant+2x1/2
ule nowe przywiezione :jupi: W sobote oblot :rolf: Tylko do soboty:jupi:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie 1x1+3x1/2
Między Mrągowem i Mikołajkami dzisiaj +9 wyleciały wszystkie 4/4 :hura: . :hura: :hura:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Dadant+2x1/2
u mnie niestety tez snieg z deszczem ale zapowiadali a ma jutro juz ma byc ciepolo :oczko:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
naWarmii 7 stopni i słońce z 13 zazimowanych jeden się obleciał 3 osypane i bardzo dużo wilgoci na wymienionych dennicach czym jestem zaniepokojony bo nie znam przyczyny zimowla w ulu wielkopolskim z beleczkami od góry położona geowłuknina i poduszka otwory z czterech stron daszka

Tytuł:
Awatar użytkownika

Byłem ciekawy jak wyglada sprawa w rodzinach poniewarz niektórzy z kolegów pisali o sporej ilosci czerwiu nawet zasklepionego - jeden zaś wspomniał że wcale niema teraz tyle czerwiu co w poprzednich sezonach
Więc postanowiłem to sprawdzić u siebie , pogmerałem w ulach i zrobiłem przeglad kilku rodzin ( 2 minesoty i 2 sklenarów )
ku mojemu zdziwieniu wcale nie było czerwiu - rodziny na 10 i 8 ramkach - nawet jajeczek nie miały a matki jeszcze smukłe
zastanawia mnie fakt czemu powałki były ciepłe - jak czerwiu brak???
czyżby to było dopiero przygotowanie do startu ???
Co prawda były pnie z których młoda pszczoła sie obleciała wczoraj ale te rodziny są 7 ramkowe czyli słabsze od przeglądanych .
Pamiętam z jakiejs publikacji wniosek iz rodziny słabsze zaczynaja szybciej wychów czerwiu - niby sie to potwierdza ale sezon pokaże które bedą miały lepszy rozwój i wiecej miodku. :oczko:
Ale i tak wydaje mi sie to dziwne :foch: bo ksiązki piszą o czerwiu w lutym :szok:
Dlatego jestem zaskoczony brakiem czerwiu w marcu :bosie:
Co o tym sądzicie :?: :?: :?:

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: Langstroth 3/4
Miejscowość z jakiej piszesz: Słupia
Jeśli wogóle był styczniowy czerw, to pszczoły już się wygryzły, a z braku pierzgi lub dostępu do niej na skrajnych ramkach matki jeszcze nie czerwią.
U mnie w ocieplanych ulach powałki były styczeń/luty dosyć ciepłe, pomimo nieścieśniania i trzymania jak najbardziej na zimno, pszczoły są jakby silniejsze niż jesienią, albo mam zwidy. :bosie: Fakt, że były mało co karmione na zimę bo zostały głównie na miodzie z nawłoci. :mniam miodek:

Tytuł:
Awatar użytkownika

U mnie nadal jest 9 stopni ale się zachmurzyło.

Szczupak pisze:
Ale i tak wydaje mi sie to dziwne bo ksiązki piszą o czerwiu w lutym
Dlatego jestem zaskoczony brakiem czerwiu w marcu
Co o tym sądzicie

No właśnie :szok:
Dzisiaj w jednym ulu w silnej rodzinie podnoszę daszek aby zrobić rutynowy wczesnowiosenny przeglądzik. Ale pszczoły takie jakieś rozbiegane po całym korpusie więc sobie myślę może nie mają matki to połącze aby robotnice jeszcze wykorzystać. Poczekałem aż słonko wyjdzie zza chmurki i przesuwam 3 - 4 - 5 ramka i czerwiu nie widać, 6 ramka jest kilka komórek zasklepionych ( kółko o promieniu 7 cm max :szok: ) 7 i 8 ramka znowu pusto. Wyjąłem tą ramke z czerwiem a tam poza tym zasklepionym to tylko jaja. Nie było czerwiu otwartego.
Sądzę że ten kryty to pozostałości z odwilży na przełomie stycznia i lutego. Potem przyszły mrozy i matki przestały czerwić (i dobrze). Dopiero kilka ostatnich ciepłych dni sprawiło że matki będą nadrabiać zaległości :uśmiech: stąd dużo świeżych jaj :uśmiech:
Pocieszam się, że cała przyroda zaspała w tym roku i rzepak nie zakwitnie 25 kwietnia tylko w okolicach 10 maja.

Tytuł:
Pobieznie dzisiaj otworzyłem 4 powałki w ulach , pszczoły siedzą w kłębie . Moja reproduktorka siedzi na 6 ramkach wielkopolskich (krainka kundelica) jak rozluznią kłąb to 8 ramek pszczół będzie lekko , bfc mocniejszy beda miec ciasno na 1 korpusie :szok:
ale matki nie czerwią od soboty sie zacznie czerwienie matek :oczko:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp
Szczupak, a zimowales je na dennicy osiatkowanej? U mnie czerwiu nie widzialem jeszcze w zadnej rodzinie - oprocz Bcf ( 4 ramki na 9 obsiadanych) - ale ta rodzina jest w ulu ze scalona dennica.

Tytuł:
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Szczupak pisze:
ku mojemu zdziwieniu wcale nie było czerwiu

U mnie sytuacja jest identyczna z tą róznicą , że nie jestem tym wcale zdumiony. Co roku dążę do tego / w przeciwieństwie do innych /by matki rozpoczęły czerwienie jak najpóżniej - najlepiej tuż po wiosennym oblocie . Dlatego otwarte , osiatkowane dennice trzymam jak najdłużej. Tym razem wymieniłem je na ocieplone , na trzy dni przed oblotem , który odbył się wczoraj . Serce rosło , gdy oglądałem radochę oblatujących się Twoich Minesiot . Z trudem mieszczą się w jednej kondygnacji. Dzisiaj już zbierały pyłek z iwy i rozpoczynającej kwitnienie olchy. Jestem pewien , że matka wzięła sie ostro do roboty , ponieważ oprócz przynoszonego pyłku w ulu jest przychód w postaci leżącego na ramkach placka Apifondy. Gdy matka już ruszy z czerwieniem , wtedy nie ma dla niej odwrotu i nadrobi "stracony "czas. Główny przegląd będzie dopiero w poniedziałek , ponieważ temperatura u mnie wzrośnie do 15* w cieniu.
Tylko się cieszyć z takiej sytuacji .
Serdecznie pozdrawiam
paraglider.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski DanLan 435/170
polbart pisze:
Fakt, że były mało co karmione na zimę bo zostały głównie na miodzie z nawłoci. :mniam miodek:

Również u mnie w warszawskim poszerzanym obleciały się młode pszczoły ,byłem trochę zdziwiony , jednak jak do tej pory nie było jeszcze takiej pogody aby można było mówić o prawdziwym oblocie.Akurat w tym ulu mam niemkę ( czytać -meserszmit ) Zaryzykowałem otwarcie ula zdążyłem podnieść ocieplenie, i wystartowały jedno co zdążyłem zrobić to przełożyłem za za zatwór nie obsiadaną ramkę , po pięciu żądłach złożyłem zabawki i nie wiem czy matka czerwi. jak jutro będzie pogoda to się dowiem. :leży_uśmiech: :oczko:

TANKUJĘ TYLKO NA-PKN ORLEN

Tytuł:
Awatar użytkownika

adidar,
Niestety jeszcze nie mam osiatkowanych dennic
zimowałem bez ocieplenia i z wylotkami otwartymi na ful jak latem .
Pocieszam sie jak Jacek zz jesli cała przyroda jest uśpiona nawet olcha i wierzby to pierwsze mniszkowe porzytki może tez rozpoczną sie odrobine puźniej i pszczólki zdążą je choć po części wykozystać

paraglider
umnie na zachodzie wiosna zazwyczaj jest bardzo wcześnie te dwie zimy były w miare normalnymi zimami (wyjatkowo ) i dlatego moje zdumienie ,bo czerw w ulach to nawet w gródniu umnie bywa i bezproblemowo pszczólki młode do wiosny kilka razy mogą sie oblecieć nawet często temperatóra pozwala na wglad do gniazda chociaz w gródniu styczniu lutym niema takiej potrzeby - wiem to :chytry:
bo na początku swej przygody z pszczołami mieszłem w gniazdach cały rok :oczko:

Plobart
Pyłku to ci umnie dostatek i zapasowego i w ulu - minesotki to mistrzynie w układaniu wianków pierzgi na karzdej ramce
podejrzewam że te mrozy siarczyste przychamowały mateczki w czerwieniu bo minus 18 to nie minus 1 czy 2 jak najczęsciej bywa w moich stronach
taką zime jak teraz ( te dwa sezony ) to widziałem w w latach 70- siątych (stan kleski zywiołowej ) w Świętokrzyskim jak u szwagra byłem i na filmach :śmieję się z ciebie:
Najczesciej umnie jest Floryda - Sówałki i okolice najzimniejsze (biegun zimna )
Wrocław i okolice - najcieplejsze

Ale w tej sytuacji można i pozytywa znależć - brak czerwiu ciepło tooooo trza
Apiwarolem warrozie dowalić :tasak: co właśnie przed chwilą skończyłem :chytry:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Cytuj:
Ale w tej sytuacji można i pozytywa znależć - brak czerwiu ciepło tooooo trza
Apiwarolem warrozie dowalić co właśnie przed chwilą skończyłem

Ja planuje dymić jutro :tasak:
Zastanawiam się czy dać krople TakTiku na ubiegłoroczne tabletki, które ważne są niby do stycznia br.:?:

Tytuł:
Awatar użytkownika

jacek_zz,
ja na jesien dodawałem po kropelce tactiku do tabletek efekt był piorunujacy
A jak by wziąc pod uwage że za małe dawki uodparniaja wrroze to kolejny argument aby dodać zasilacza :pala:

Tytuł:
Awatar użytkownika

U mnie dzisiaj +7 i nic z ula nie wyjrzało. Czekam do soboty mam wolne i będę obserwował chyba już wylecą. Pozdrawiam.

Tytuł:

u mnie w cieniu +9 te ustawione w zacisznym miejscu obleciały się dosyć ładnie pozostałe czekają do niedzieli. Ppzdrawiam.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Szczupak, tak właśnie myślałem ;-)
Dzięki za utwierdzenie :papa:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dziśiaj u mnie pochmurno ale ciepło ok 8*C. Bociany juz przyleciałty ponoc na podkarpacie, dzis szpaki widziałem koło domu. To już chyba wiosna bedzie oby :thank:

Krzysiek4810

Tytuł:

Witam !
Dwa tygodnie temu poddałem pszczołom Apifondę.Dziś sprawdziłem co się z nią dzieje i tak w Warszawiakach spokojnie zaczęły z niej korzystać w wielkopolskich z płyty i drewna z ociepleniem styropianowym rzadko która rodzina ją pobiera , siedzą raczej w kłębie a w dwudziestu poliuretanach aż kipi pod powałką od pszczół.Niektóre już ją kończą a dałem po 1 kg na rodzinę.Jaki z tąd wniosek?Myślę że w ulach poliuretanowych mają po prostu cieplej i mogę się spodziewać szybszego rozwoju.
Pozdrawiam

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski styropianowy
Czarnotrzewiak pisze:
a w dwudziestu poliuretanach aż kipi pod powałką od pszczół.

U mnie podobnie.Ale czerwiu jak na razie brak.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Czarnotrzewiak, pewnie że w cieplejszych ulach pszczoły szybciej się rozwijają, myślę że żadne ocieplenie uli nie jest za ciepłe( słyszałem o przypadkach gdzie pszczelarze swoje ule ocieplają 8-mio centymetrowym styropianem). Pszczoła w takim ulu szybiej się rozwinie jak w zimym. ważna też jest odpowiednia wentylacja.

Tytuł:
Dzisiaj był u mnie główny oblot wiosenny od godziny 10 rano , od południa pszczoły juz targały pyłek , przenosiły pokarm i były bardzo podniecone, temperatura w cieniu na plusie 13
Zrobiłem przegląd połowy pasieki 2 rodziny bez matki połaczyłem . Czerwiu niewiele matki zaczęły dzisiaj czerwić. Kilka rodzin silnych , reszta średnie na 25 kwietnia powinny być na 1 korpusie wielkopolskim . W poniedziałek zabieram sie za drugą połowę ,ale tam będzie troszke lepiej :oczko: Jutro bedę obserwował moje podopieczne .

Tytuł:
Awatar użytkownika

Piękny dzień i te donośne bzzz na powitanie wiosny :uśmiech:
Wszystko piękmie ładnie matki widziałem czerw jest ale troszeczkę mało pokarmu a rezerwowoch ramek nima
i muszę coś z tym fantem zrobić :cisza:

Tytuł:

U nas w Bieszczadach tez dzisiaj była piękna pogoda +14 w cieniu pszczółki się obleciały 3 na 25 mi spadło

Tytuł:
Awatar użytkownika

no to dzisiaj pierwszy przegląd wiosenny zrobiłem było +16 stopni.
Przezimowało 10 uli na 10 zazimowanych. Pszczoły w bardzo dobrej kondycji. Czerwiu zasklepionego jak na lekarstwo, natomiast młodego czerwiu i jajeczek jest już dużo. Matki ruszyły z kopyta po ubiegłotygodniowym dociepleniu ula i poddaniu ciasta miodowo-pyłkowego. Najwięcej u Minnesot oraz Niesek. Pszczoły dziś nosiły już pierwsze obnóża pyłkowe z leszczyny i z olch.
Pokarmu jest jeszcze dużo, jednak w jednym z uli do którego poddałem apifortunę część zapasów skrystalizowała.
Ule w miarę suche. Na 10 uli tylko jedna zapleśniała ramka.
Pozdejmowałem dolne półkorpusy, a jutro odymię apiwarolem.
SEZON 2011 uważam za otwarty. Plan na ten rok to powiększenie pasieki do 20 uli. Ule już są jeszcze tylko odkłady. :zeby: :zeby:

Tytuł:
Awatar użytkownika

To pod koniec maja już powiększysz do 20 jak z każdego zrobisz odkładzik i jeszcze ci miód z nawłoci przyniesie.

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: ostrowskiej i wielkopolskie
U mnie oblot pszczoły miały już 9 marca i wtedy jak sprawdzałem stan zapasów to czerwiu jeszcze nie zauważyłem, szczególnie także go nie szukałem aby nie chłodzić niepotrzebnie gniazd, dziś zajrzałem do dwóch rodzin to w obydwu był już czerw kryty i dużo jajek. Pszczoły czekały z rozpoczęciem rozwoju do oblotu :)
A tak oblepione były krokusy

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Tytuł:
KOBER pisze:
W poniedziałek zabieram sie za drugą połowę ,ale tam będzie troszke lepiej :oczko: Jutro bedę obserwował moje podopieczne .

Chyba nici z tego zobaczyłem pogode na poniedziałek nie jest optymistyczna :szok:
Trzeba bedzie jutro wejsc i zrobic przeglad cholera :szok:

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2073 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 42  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]