FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 25 sierpnia 2025, 18:03 - pn

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2073 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 42  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Witam wszystkich, dzisiaj pięknie pszczółki popracowały, już z leszczyny pyłek nosiły. Na 35 uli straciłem jeden już w styczniu brak matki. Część zimowałem na apifortunie część na cukrze i nie widzę różnicy z zimy wyszły mniej więcej równo. Dennice wypalone palnikiem gazowym osyp mały. Oby pogoda dopisała to powinno być ok :jupi:

Tytuł:
Awatar użytkownika

U mnie dzisiaj też był oblot. Na 14 za zimowanych 1 spadła :bosie: . To pierwsza rodzina jaka spadła mi w moim pszczelarzeniu straszny widok :bosie: . Zaglądam do ula i masa martwych pszczół :bosie: . O podczas ostatniego ocieplenia jeszcze żyły widziałem je i słyszałem - nie wytrzymały bidulki tych ostatnich mrozów.

Tytuł:
Awatar użytkownika

robi00,
Sliczne masz te krokusy moje dopiero mają pąki
choć trzy sztuki mojej zony juz zakwitły :oczko:
To dwa z nich :zeby:

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Tytuł:

Szczupak, WITAM TO TO JEST WIDOK :uśmiech:

Tytuł:
[center]Moje panny wyruszyły z hukiem :zeby:
<iframe title="YouTube video player" width="480" height="390" src="http://www.youtube.com/embed/2Zrg_gNlWO0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>[/center]

Tytuł:

Pierwszy przegląd w 2011 ,temperatura 16 stopni , pszczoły dobrze przezimowały,powałki ciepłe ,pokarmu dużo ,w ulach nie ma dużego zawilgocenia ,noszą pyłek i wodę.Sezon 2011 uważm za otwarty :brawo: :brawo: .Pozdrawiam :papa: :papa:

Tytuł:

U mnie na 18 zazimowanych roi doczekało 13 5 niestety spadło. reszta ma sie dobrze nawet jedna z radości narobiła mi na czapke no ale musiałem jej to darować :oczko:

Tytuł:

Wtym roku jak sie dorobie troche to kupie aparat to wrzuce kilka zdięć z moiej pasieki :oczko:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Tazon, Fajny filmik zrobiłeś a siła w nim jest oj to widać :brawo:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Ostrowska + 1/2 wielk
:jupi: :jupi: :jupi: Obrazek
tegoż mi przez tą zimę brakowało

Tytuł:
Awatar użytkownika

A jak łasiły sie do TATUSIA :oczko:

Tytuł:
Awatar użytkownika

:zeby:

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski/dadant
Witam , Tazon piękny widok ładnie latają :brawo:

Tytuł:
Awatar użytkownika

U mnie rowniez dzisiaj byl oblot, pieknie lataly
Obrazek

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski, langstroth 3/4
Moje pszczółki po oblocie już zapomniały i wzięły się ostro do pracy nosząc pyłek i wodę :uśmiech:
Po środowych przeglądach, ścieśnieniu gniazda i danie za zatwór odsklepionej ramki z pokarmem matki musiały ostro zabrać się do pracy bo powalki przez te trzy dni zrobiły się gorące :rolf:
Dzisiaj dymiłem Apiwarolem z kroplą "dopalacza". Varroa spadała po 2-3 szt ;-)
W czasie przerwy w dymieniu poszedłem kawałek na spacer do lasu i "ustrzeliłem" dziczka :zeby:
APARATEM :oczko:

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski styropianowy
U mnie wszystko w ulach ok. Pierwsza zimowla na wielkopolskich.Może to banalne ale mam problem . Jedną rodzinę zimowałem na dwóch korpusach. Chciałem jeden usunąć, ale nie jestem w stanie zmieścić obsiadanych ramek w jeden korpus.Zimowałem 2x8ramek. Usunąłem nieobsiadane ramki.Obsiadane przełożyłem do górnego.W dolnym zostały 3 ramki na dwóch ciut zapasów i sporo pszczół.Strząsnąć je do górnego korpusu by usunąć dolny?

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
sławek k., wiesz ja nie zimuję na dwuch korpusach ( bo wiosną trzeba przestawiać korpusy) ale ja bym nie ruszał nic teraz tylko zabrał nieobsiadane ramki i ocieplił gniazdo a co najwyżej zamienił korpusy.... ale Ja nie zimuję na dwuch lecz na jednym :piwko:

Tytuł:

Witam
Byłem dziś drugi raz po zimie na pasiece. Wszystkie (3 szt.) rodzinki przeżyły. Dwie ładnie latały choć nosiły pewnie tylko wodę, bo pyłku nie zauważyłem. Z trzeciego ula wylatywały dużo mniej niż z pozostałych. Może dla nich było zbyt zimno na gremialne latanie?
Jakież było moje zdziwienie gdy otwierałem te ule. Myślałem, że jesienią za mało ścieśniłem gniazda (zostawiłem po 8 ramek dadant.) i będę musiał to robić na wiosnę, a tymczasem we wszystkich uliczkach było pełno pszczół. Nie wyjmowałem ramek tylko uchylałem tkaninę bo trochę wiało. Pszczółki gęsto siedziały we wszystkich uliczkach, a nawet wysypywały się ochoczo z nich i latały. Dałem im ciasto, odymiłem apiwarolem i czekam na dalszy rozwój. Zimowałem na siatce, tydzień temu założyłem ocieplające wkładki. Od spodu pleśni i wilgoci nie widać.
Pozdrawiam

Tytuł:
Awatar użytkownika

a ja dzisiaj odymiłem apiwarolem z kropelką takticu. Leczenie jesienne przyniosło dobry skutek. Po dzisiejszym odymieniu nic prawie nie spadło. A jeśli już do od 1-4 pasożytów. W porównaniu do zeszłego roku gdzie odymiając pod koniec marca spadło od 10-100 pasożytów to wielki postęp. A wszystko dzięki wiedzy i pomocy pszczelarzy z naszego forum.
Pozdrawiam
Bartek

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp 300 rodzin produkcyjnych
Dziś u mnie 17C w cieniu zrobiłem przegląd wiosenny matki czerwią już od jakiegoś czasu trochę jest czerwiu zasklepionego i dość dużo otwartego 2 ramki więc widać że się matule rozkręcają. Pozdrawiam i życzę samych sukcesów w 2011r.

Tytuł:
u mnie w zachodniopomorskim ładnie dziś pyłek nosiły

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dziś sporo rodzin przejrzałem.Jest nieźle.Pyłek targają pięknie,nareszcie leszczyna zostanie wykorzystana bo ostatnie 3 lata się marnowała.Dla sceptyków uli styropianowych i dennic wysokich osiatkowanych: wszystkie ule tak zazimowane( ok.60 ze stupniowej pasiek(i) są bardzo silne,mają sporo pokarmu,mały osyp i suchy ul.Nie mam długoletniej praktyki ale 11 lat prowadzenia średniej wielkości pasieki doprowadziły mnie do wniosku że idealny dla mnie ul to styropianowy z wysoką osiatkowaną dennicą,powałka nie ważna zarówno folia jak i płyta ze sklejki się sprawdzaA ule jednościenne z wysoką dennicą ale pełną bardzo wcześnie zaczęly czerwić i pokarmu mało a nawet ratować trzeba.Niedowiarki i sceptycy spróbujcie dennic osiatkowanych.Ps.To nie jest mój pierwszy rok zimowli na osiatkowanych:)

Tytuł:
Awatar użytkownika

czy pszczoły poradzą sobie z skrystalizowanym pokarmem w plastrach?? Pytam się bo w jednym z uli karmionych apifortuną duża część skrystalizowała i nie wiem co robić. Czy pszczoły wyczyszczą komórki z skrystalizowanego pokarmu, czy może coś należy zrobić z takimi plastrami??

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Ostrowska + 1/2 wielk
nic nie ruszaj pszczoły dadzą sobie z tym radę

Tytuł:
miecio pisze:
no to dzisiaj pierwszy przegląd wiosenny zrobiłem było +16 stopni.
Przezimowało 10 uli na 10 zazimowanych. Pszczoły w bardzo dobrej kondycji. Czerwiu zasklepionego jak na lekarstwo, natomiast młodego czerwiu i jajeczek jest już dużo. Matki ruszyły z kopyta po ubiegłotygodniowym dociepleniu ula i poddaniu ciasta miodowo-pyłkowego. Najwięcej u Minnesot oraz Niesek. Pszczoły dziś nosiły już pierwsze obnóża pyłkowe z leszczyny i z olch.
Pokarmu jest jeszcze dużo, jednak w jednym z uli do którego poddałem apifortunę część zapasów skrystalizowała.
Ule w miarę suche. Na 10 uli tylko jedna zapleśniała ramka.
Pozdejmowałem dolne półkorpusy, a jutro odymię apiwarolem.
SEZON 2011 uważam za otwarty. Plan na ten rok to powiększenie pasieki do 20 uli. Ule już są jeszcze tylko odkłady. :zeby: :zeby:

Witaj, też muszę odymić Apiwarolem ale czy zrobić to przed przeglądem, bo dziś pada deszcz, czy kiedy odymić ? Termin do marca leku , czy można jeszcze zastosować ? i Czy poszerzyć wylot usunąć zakitowanie ?

Tytuł:
Awatar użytkownika

Odymiać należy jak najszybciej żeby w ulu było jak najmniej czerwiu zasklepionego. Jeżeli jest tylko temperatura +10 stopni to można spokojnie iść z apiwarolem do pasieki. Jeżeli nie możesz zmniejszyć wylotu za pomocą zatyczki to nie usówaj zakitowania. W marcu trzeba mocno docieplić rodziny i pomniejszyć wylotki tak aby pszczoły mogły utrzymać odpoiwednią temperaturę przy wychowie czerwiu. Jeżeli chodzi o lek, to ja też miałem termin do konca marca, ale ja daję na każdą tabletkę dodatkowo kroplę takticu, który można kupić u weterynarza.

Tytuł:
miecio pisze:
Odymiać należy jak najszybciej żeby w ulu było jak najmniej czerwiu zasklepionego. Jeżeli jest tylko temperatura +10 stopni to można spokojnie iść z apiwarolem do pasieki. Jeżeli nie możesz zmniejszyć wylotu za pomocą zatyczki to nie usówaj zakitowania. W marcu trzeba mocno docieplić rodziny i pomniejszyć wylotki tak aby pszczoły mogły utrzymać odpoiwednią temperaturę przy wychowie czerwiu. Jeżeli chodzi o lek, to ja też miałem termin do konca marca, ale ja daję na każdą tabletkę dodatkowo kroplę takticu, który można kupić u weterynarza.

Jest teraz 9 stopni to poczekam do 13 i może zadymię, bo potem zapowiadają już mniejsze temperatury, ale tylko Apiwarolem bo nie jadę do miasta, może tak być ? Docieplenie mają spore, dwie poduszki i szmatki i na razie są na 8 ramkach bo nie robiłem jeszcze przeglądu. Wyloty nie będę ruszał tak jak piszesz. Pszczoły wczoraj przed wylotem tyłem w górze tak brzęczały, co one robiły ? Nie wszystkie tak.

Tytuł:
Awatar użytkownika

u mnie 17*C :jupi: - i pewnie jeszcze podskoczy o stopień ;D :rolf: , noszą pyłek, wodę powałka jest gorąca w każdym ulu ;D

Tytuł:
Awatar użytkownika

Miodożerco!!

o 13 nie dym bo pszczoły będą o tej porze z ula wylatywać. Dymi się pod wieczór, albo wcześnie rano, jak wszystkie pszczoły są już w ulu i nie wylatują. Najlepiej około 17-18, wtedy już nie będą latały a temperatura powinna jeszcze się utrzymywać. Przeczytaj dokładnie instrukcję odymiania. Czyli po odymieniu zatkać wylotki na odpowiedni czas. Jeżeli chodzi o apiwarol to oczywiście jeśli nie masz możliwości nakropić to i tak lepiej nim odymić niż nie robić nic. Jeżeli masz wysuwane, albo zdejmowane dennice to połóż na dno posmarowane olejem kartki (wystarczy wziąć pędzelek i posmarować całą kartkę olejem) tak aby spadła warroza, jeżeli będzie jeszcze żyła przykleiła się do oleju. Przy okazji sprawdzisz jakie masz porażenie. U mnie w sumie na 10 uli spadło po odymienu 6 pasożytów, także jest bardzo dobrze. Bardzo przydatne jest ocenienie porażenia, bo wiesz dzięki temu czego możesz się spodziewać w sezonie.

U mnie dzisiaj mocno wieje i pszczółki niechętnie wylatują z uli.

Tytuł:
miecio pisze:
Miodożerco!!

o 13 nie dym bo pszczoły będą o tej porze z ula wylatywać. Dymi się pod wieczór, albo wcześnie rano, jak wszystkie pszczoły są już w ulu i nie wylatują. Najlepiej około 17-18, wtedy już nie będą latały a temperatura powinna jeszcze się utrzymywać. Przeczytaj dokładnie instrukcję odymiania. Czyli po odymieniu zatkać wylotki na odpowiedni czas. Jeżeli chodzi o apiwarol to oczywiście jeśli nie masz możliwości nakropić to i tak lepiej nim odymić niż nie robić nic. Jeżeli masz wysuwane, albo zdejmowane dennice to połóż na dno posmarowane olejem kartki (wystarczy wziąć pędzelek i posmarować całą kartkę olejem) tak aby spadła warroza, jeżeli będzie jeszcze żyła przykleiła się do oleju. Przy okazji sprawdzisz jakie masz porażenie. U mnie w sumie na 10 uli spadło po odymienu 6 pasożytów, także jest bardzo dobrze. Bardzo przydatne jest ocenienie porażenia, bo wiesz dzięki temu czego możesz się spodziewać w sezonie.

U mnie dzisiaj mocno wieje i pszczółki niechętnie wylatują z uli.

Ok, ale pszczoły nie wyleciały bo jest pochmurny dzień i mżawka pada, 9 plus. Mam wielkopolskie ule, nie ma jak tam wsadzić, tylko wąski wylot. Zrobię zdjęcie uli i zamieszczę je na forum. To jak siedzą w ulu to zadymiać teraz ? Apiwarol termin się skończył w styczniu 2011 to mogę jeszcze użyć, bo teraz się zauważyłem dopiero.

Tytuł:
Marcinluter pisze:
u mnie 17*C :jupi: - i pewnie jeszcze podskoczy o stopień ;D :rolf: , noszą pyłek, wodę powałka jest gorąca w każdym ulu ;D

U mnie też gorąco ale w piecu. :D Fajna temperatura.

Tytuł:
Awatar użytkownika

już jest 18*C czyli pogodynki się pomylili o jeden stopień ;D
:leży_uśmiech:

Miodożerca pisze:
U mnie też gorąco ale w piecu. Fajna temperatura.

U to u mnie w piecu sybir ;') :rolf:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witam wszystkich , sezon w pełni się zaczyna , pszczoły noszą pyłek z leszczyny oraz wierzby, powałki ciepłe matka czerwi , oby pogoda dopisała :D

Tytuł:
Zadymiłem, udało się trafić 10 stopni. Ale czy powtórzyć za kilka dni ?

Tytuł:

Dzisiaj w pasiece ladna pogoda +16 /troche wiatr/ Odsklepilem ramki i podalem wode /w poidelkach do ula/ Sa mocne ,zadnej ramki nie wycofalem. wyglada tok jak przed zazimowaniem /wszystkie ramki obsiadane/. Dwie rodziny slabsze jedna ograniczylem do pieciu ramek druga do czterech. Jutro ma byc jeszcze ladnie zobacze co z nimi zrobie. Pokarmu maja wszystkie wystarczajaco.
Pozdrawiam.

Tytuł:
Miodożerca pisze:

A sprawdzałeś czy osypała ci się choć jedna szt. warrozy? Masz czerw w gnieździe? jeśli masz zasklepiony pasuje powtórzyć po wygryzieniu się tego czerwiu. ;-)

Tytuł:
Cordovan pisze:
Miodożerca pisze:

A sprawdzałeś czy osypała ci się choć jedna szt. warrozy? Masz czerw w gnieździe? jeśli masz zasklepiony pasuje powtórzyć po wygryzieniu się tego czerwiu. ;-)

Nie ma jak sprawdzić to ule stare wielkopolskie. Ale jak powtórzę to im nic nie zaszkodzi bo o to mi chodzi z pytaniem ?

Tytuł:
Cytuj:
Nie ma jak sprawdzić to ule stare wielkopolskie.

W każdym ulu można sprawdzić jak nie z dołu czy boku to nawet od góry rozsuwając lekko ramki gniazdowe. Zaszkodzić nie zaszkodzi ale czy to cokolwiek da? Bez wglądu w sytuację w ulu odymianie nie ma celu. ;-)

Tytuł:
Cordovan pisze:
Cytuj:
Nie ma jak sprawdzić to ule stare wielkopolskie.

W każdym ulu można sprawdzić jak nie z dołu czy boku to nawet od góry rozsuwając lekko ramki gniazdowe. Zaszkodzić nie zaszkodzi ale czy to cokolwiek da? Bez wglądu w sytuację w ulu odymianie nie ma celu. ;-)

Ale trzeba otworzyć gniazdo a to oziębi, na razie nie mogę. Będę się modlił bo tylko to mi zostaje. Poczekam na odpowiednią temperaturę, czyli w następnym tygodniu,, na razie zimno. Bardzo mi pomogliście wszyscy, dziękuję że odpisujecie. :D

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witam
Ja wczoraj przejrzałem swoje 14 sztuk. Niestety przed ostatnimi mrozami żyły wszystkie. Teraz rozczarowanie na 14-ście jedna spadła, trzy słabiutkie mało pszczół i matka, nie wiem co z nimi robić czy się odbudują czy je łączyć - trochę mam kłopot bo stoją w innych miejscach odległych od siebie.
Pozostałe 10 w dobrej kondycji. Jedna to nawet chyba silniejsza niż ja zimowałem bo wygryzł się ten czerw co jesienią był zasklepiony jak ustawiałem gniazda i w tej rodzinie jak odymiałem jesienią apiwarolem to nie spadła żadna waroza to i rodzina przezimowała pięknie osypu to nawet nie pół szklanki. Z tego wniosek-jesienią ma nie być w ogóle warozy to wiosna nie ma rozczarowania.
A teraz moje pytanie : czy można teraz wczesna wiosna nasączyć taktikiem (rozcieńczonym z olejem) cieniutki drewniane listewki i włożyć do uli-nadmieniam, że ja pierwszy miód biorę po akacji to tak ok. 20-go czerwca. Czekam na fachowe podpowiedzi. Pozdrawiam.

Tytuł:
Mi 13.03 Miały oblot.Bałem się że nie przeżyją w końcu pierwszy ul pierwsza zima na razie zaczynam bo ma dopiero 13 lat ale bardzo mnie to interesuje :jupi:

Tytuł:
Daniel19-97 pisze:
Mi 13.03 Miały oblot.Bałem się że nie przeżyją w końcu pierwszy ul pierwsza zima na razie zaczynam bo ma dopiero 13 lat ale bardzo mnie to interesuje :jupi:

To super, że zajmujesz się tak cudowną pasją. :D

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Dadant+2x1/2
DAniel oby tak dalej ja zaczynalem od 14 roku zycia zobaczysz jak Cie to wciagnie :oczko:
U mnie pszczoły dokonaly ohblotu w sobote i poprawiły w niedziele :jupi:
Niestety na 5 jedna padla :wnerw:
W dwoch ulach pszczoly scisnolem mocno zeby obsiadaly na bardzo gesto po 5 ramek trzecia rodzina ma teraz 6 a 4 najsilniejesza 8 rakem D w tym juz na dwoch czerw :jupi:
Pszczoły czynnie kozystaja z poidła :uśmiech:
Leszczyna powoli sie otwiera jeszcze nie pyli :wnerw:
Mysle ze sezon mozna uznac za otwarty :oczko:

Tytuł:
Daniel19-97 pisze:

:brawo: pewno za rok będą już dwa ;-)

Tytuł:
Awatar użytkownika

Daniel19-97, Witaj Danielu chyba jestes jednym z najmłodszych pszczelarzy na tym forum
Ciesze się ze znalazłes upodobanie w pszczólkach jesli będziesz potrzebował pomocy pisz napewno pomozemy.

Tytuł:
Daniel19-97 pisze:

Tak trzymaj ja zaczynałem od 14lat na początku bardzo mnie ciekawiło i dalej ciekawi i nie popuści już ale były takie dni że nie poszedłem ale się uparłem i nie oglądałem się za tył tylko moim celem było zrobić pracę ale bez żądeł się nie obyło :rolf:.

Pozdrawiam.

Tytuł:
Cytuj:
A teraz moje pytanie : czy można teraz wczesna wiosna nasączyć taktikiem (rozcieńczonym z olejem) cieniutki drewniane listewki i włożyć do uli-nadmieniam, że ja pierwszy miód biorę po akacji to tak ok. 20-go czerwca. Czekam na fachowe podpowiedzi.

Udrzyj 2 cm kwadratowe foremki od jajek, na to daj kropelkę takticku i spal odymiając. ;-)

Tytuł:
Tazon pisze:
Daniel19-97 pisze:

Tak trzymaj ja zaczynałem od 14lat na początku bardzo mnie ciekawiło i dalej ciekawi i nie popuści już ale były takie dni że nie poszedłem ale się uparłem i nie oglądałem się za tył tylko moim celem było zrobić pracę ale bez żądeł się nie obyło :rolf:.

Pozdrawiam.

Ty widzę jesteś młody i oni, to ciekawe a i wiedzę masz sporą, to się chwali tobie. :D

Tytuł:
Awatar użytkownika

Cordovan - dziękuję za radę ale jeszcze sprecyzuj-czy nakroplić tą tekturkę wysuszyć i spalić , czy palić taka nawilżoną ?

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: brak
trochę mnie dziwi że u Was leszczyna pyli. U mnie już dawno przekwitła niewykorzystana przez pszczoły. Teraz to raczej z olchy noszą, przynajmniej u mnie.

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2073 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 42  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]