FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 26 sierpnia 2025, 01:05 - wt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2073 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 42  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
BoCiAnK pisze:
Kober to dla Ciebie ;-) to ten sam ul pamiętasz co zgoniłem pszczółki

Ładnie ładnie ,a widzisz jednak krainka poszła w siłe i pyknałes zdjecie gdyby BF były takie dobre to bys im pyknał zdjecie:) Wiem bo sam mam BF i sa słabsze od krainek w tym okresie :oczko:
U mnie też nie jest najgorzej najlepsza krainka jest na 9 ramkach wlkp ,a przewaznie są na 7 mi to wystarcza i tak sie mi wydaje ,ze dobrze ,ze nie dałem ciasta bo bym je osłabił do reszty . Z tym ,ze nie karmiłem na czerw w sierpniu przez to duzo straciłem zwłaszcza ,ze pogoda nie dopisała bo lało i zimno było i tam gdzie wymieniałem matki tez sa słabsze ale do czerwca dojda do siły. :oczko:

Tytuł:
KOBER pisze:
gdyby BF były takie dobre to bys im pyknał zdjecie:)

W jutro albo Poniedziałek Ci Pyknę ;-) bo tam nie mam BF ;-)
idzie Ciepło i zacznie się ruch po pasiekach i będzie :papa: z :czatownik:

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: WL
Kober a te najsłabsze masz na ilu?

Tytuł:
Artur pisze:
Kober a te najsłabsze masz na ilu?

Zostawiłem 3 takie słabeusze są na 4 ramkach wlkp na 16 czerwca to bedzie normalna rodzina.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja dziś 3 rodziny zrzuciłem na 1 korpus (jedną na 10 ramek i dwie po 7) może coś z nich będzie do czerwca, potem podzielę na odkłady albo zmienię matki i zostawię no jeszcze nie wiem. Reszta dostała poszerzona. Górne korpusy w ostrowskich wypełnione na 10 ramek i czekamy aż bedzie większość zaczerwiona potem przełożenie korpusów i 3 węzy bo już będą jagody po lasach kwitły i sady. Jak się uda to koło 6 maja może pójdą 3 korpusy chyba że pogoda spłata figla :(

Tytuł:
Dziś i u nas pszczółki latały jak bombowce z żółciutkim pyłkiem. Byłem w pasiece u znajomego pszczelarza i pokazywał swoje ,spokojne pszczółki. Spokojne ,bo jakoś nie leciały na nas :leży_uśmiech: . Stwierdził ,że pewnie nasze tak nie latają ,więc trochę było mi smutno A tu super niespodzianka ,bo śmigały jak za dobrych lat :jupi: Więc kundelki zbierają co się da . :piwko: :brawo: ,Oby tylko była pogoda.

Tytuł:
Wreszcie trochę ciepła. Miło popatrzeć z bliska na pracujące pszczoły.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Jak się dobrze przyjrzeć to widać jak pszczoły noszą niebieski obnóża!! Czy ktoś wie z jakiej rośliny to może być?? :załamka: :o bozie: :bosie:

Tytuł:
d@niel_25 pisze:
Jak się dobrze przyjrzeć to widać jak pszczoły noszą niebieski obnóża!! Czy ktoś wie z jakiej rośliny to może być?? :załamka: :o bozie: :bosie:

Na pewno nie z faceli :oczko: Bo to i za wcześnie i trudno o uprawę w centrum miasta. Myślę,że to z cebulicy. Sporo jej jeszcze kwitnie w ogródkach. A ten jasny pyłek to chyba z klonów. Zaczynają kwitnąć. W mieście wszystko tydzień wcześniej jak 15km dalej na wsi.

Tytuł:
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Zauwazyłem na twoim filmnie ze pare pszczółek zaniosły niebieski pyłek. Niweiesz z jakiego drzewa albo rosliny ten niebieski pyłek. A moze to nie wiosna u ciebie tylko latem ten film nakrenciłes a teraz pusciłes. Pozdrawiam miły_maeian

Tytuł:
miły_marian pisze:
Zauwazyłem na twoim filmnie ze pare pszczółek zaniosły niebieski pyłek. Niweiesz z jakiego drzewa albo rosliny ten niebieski pyłek. A moze to nie wiosna u ciebie tylko latem ten film nakrenciłes a teraz pusciłes. Pozdrawiam miły_maeian

Film jest z wczoraj. Niebieski pyłek prawdopodobnie z cebulicy, ładne wiosenne kwiatki.

Tytuł:
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Dzieki za szybko odpowiedz i przepraszam za podejzenie chyba się nie obraziłes. Pozdrawiam miły_marian

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
wierzba krucha pięknie kwitnie :jupi: :jupi: :jupi:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Marian,
ten pyłek z facelii był by granatowy, a ten jest jakiś błękitny.

Ten pyłek może być, jak Koledzy piszą z cebulicy: http://pl.wikipedia.org/wiki/Cebulica

Może jakiś Kolega z Forum posiada nasiona cebulicy?, mogę się wymienić na przegorzan lub nostrzyk :).

Tytuł:
piro pisze:
Marian,
ten pyłek z facelii był by granatowy, a ten jest jakiś błękitny.

Ten pyłek może być, jak Koledzy piszą z cebulicy: http://pl.wikipedia.org/wiki/Cebulica

Może jakiś Kolega z Forum posiada nasiona cebulicy?, mogę się wymienić na przegorzan lub nostrzyk :).

Piro, cebulica tak jak krokus wyrasta z cebulek. Pewnie na przełomomie sierpnia-września będzie można znaleźć sporo ofert. Z czasem ładnie się rozrasta w niebieskie kobierce. Sporo jej u mnie w parkach i ogródkach. Lubi towarzystwo drzew liściastych. Rok czy dwa temu wsadziłem kilka cebulek pod dębami przy pasiece, zapomniałem, a wczoraj się zdziwiłem kiedy zobaczyłem niebiesko kwitnące kępki pod drzewami.
Cebulica Syberyjska

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
no to dzisiaj byłem w pasiece. Na 6 z 10 uli które posiadam pozakładałem nadstawki. Matki pięknie czerwią, rodziny pięknie się rozwijają. Kolejna 3 dostanie nadstawki za tydzień, natomiast jeden słabeusz którego postanowiłem zostawić wbrew wszelkim opinią na forum powoli zaczyna wychodzić na prostą. Może lipowego miodu nanosi :leży_uśmiech: Ze względu na zaniedbanie zeszłotygodniowe związane też z niską temperaturą nie pozwalającą zaglądać do ula w kilku ulach pszczoły ostro wzięły się za dobudowywanie we wszystkich wolnych miejscach plastrów trutowych. Dzisiaj tego miejsca zrobiło im się więcej, dostały też po ramce pracy, żeby mi nie psuły plastrów, w gniazdach pojawiły się pierwsze trutnie i w najsilniejszych rodzinach jest trochę czerwiu trutowego. Mniszek na południowym stoku powoli zaczyna kwitnąć, także za tydzień to coś czuję, że rozhula się na całego. Większość rodzin ma już za sobą odbudowany jeden plaster z węzy.

Tytuł:
U mnie ruch w ulach aż miło, film może kiepskiej jakości bo z komórki ale coś tam widać. Minesoty od Szczupaka wczoraj dostały po 6 nadstawek a gniazda mają na 11 ramkach wz obecnie.

<object width="640" height="390"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/rmQvcurwa4A&hl=pl_PL&feature=player_embedded&version=3"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowScriptAccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/rmQvcurwa4A&hl=pl_PL&feature=player_embedded&version=3" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="true" allowScriptAccess="always" width="640" height="390"></embed></object>

Tytuł:
Ja tam znalazłem fotki z przeglądu w tamtym tygodniu z trzeciego korpusu od góry:oczko:
Piękne ramka zalana nektarem :oczko:
Obrazek
Tutaj czerw i też ładnie ramka zalana.
Obrazek

Tytuł:

Zalana nektarem albo syropem! :śmieję się z ciebie:

Tytuł:
michal92, Chyba nie jestem taki ciemny jak cieknie z ramek to chyba nie syrop. A ta ramka to była wymieniana w marcu po trochy przypleśniała. Jak jest silna rodzina to zawsze przyniesie.

Tytuł:
Po prostu przeniosły pokarm zimowy :oczko:

Tytuł:
KOBER pisze:
Po prostu przeniosły pokarm zimowy

Ja żałuję że nie zrobiłem zdjęcia z ramką zasklepionego świeżo miodu z wierzby bo jedynie taki nektar miały u mnie do tej pory dostępny a jestem pewien że to nie przeniesiony syrop z jesieni bo i czego by miały przenieść ani stare zapasy. Jednej ramki nie będę wirował , może jak bym miał coś takiego małego do wirowania(muszę pomyśleć o zrobieniu miniatury wirówki np. na jedną ramkę) to pewnie skusiłbym się na ten miodek. ;-)

Tytuł:
Cordovan, Ale oni tak nie uwierzą choć byś miał to na zdjęciu że to jest świeży miodek chyba jak byś im dał spróbować.

Tytuł:
MODERATOR

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Rzepiennik
Jest świeżyzna to pewne ,sam widziałem ale jak przyniosły :?: :???:
chyba w kurtkach latały takie było zimno przecież .
A przy okazji będzie test czy się matka teraz unasieni bo mam w jednym świeżo wyklutą :oczko: .
Starej nie dopatrzyłem więc została .

Tytuł:
Cordovan w tym akurat przypadku jest przeniesiony pokarm zimowy matka weszła na 3 korpus na góre zaczeła czerwić i to wszystko.

Tytuł:
KOBER ale ja nie pisałem ci teraz o tym co pokazał Tazon tylko o swojej ramce, choć nie wiadomo czy i u niego nie jest to wierzbina. Spierał się z żadnym z was nie będę. ;-)

Tytuł:
Tylko ile masz tej wierzby Cordovan? 10 drzew???? W koło pasieki widzę u Ciebie same puste pola zaorane , Ja tam nie twierdze ,ze nie mogły donieść ,ale to sa śladowe ilości bo zawsze tam jakis nakrop moze być przy sprzyjającej pogodzie ,ale akurat ostatni tydzień to sniegi i deszcze i pszczoły mało co z uli wylatywały. Nie podniecajcie sie aż tak :oczko: Zejdzcie na ziemie :oczko:

Tytuł:
Chyba kilkaset, pasieka moja stoi ok 1 km od zbiornika Jeziorsko a nad nim masa tego rośnie, poza tym mam sąsiada co ma z 3 h lasu akacjowo-wierzbowego (wikliny na koszyki tym się trudni) i 2 km od pasieki ok 10 h wierzby energetycznej. Miały z czego przynieść?

Już gdzieś pisałem na forum że mam sporo pożytków, temu chciałem ule na 20 ramek wz + 20 nadstawki i na takich będę gospodarował. ;-)

KOBER pisze:
ale akurat ostatni tydzień to sniegi i deszcze i pszczoły mało co z uli wylatywały

weź pod uwagę region, ja film jaki pokazałem nagrywałem dziś o 18 wieczorem, u mnie ciepło a o śniegu zapomniałem już dawno. ;-)

Tytuł:
Cordovan nie widziałem pszczoły na wierzbach powyżej 1 km od mojej pasieki w góre
Zawsze leciały w doliny tam gdzie jest druga rzeka i jest cieplej o 1-2 stopnie celcjusza bo jest teren o mniejszej wysokosci n.pm . Ta druga rzeka jest po linii prostej 800m 1000 m .
Mysle ,ze twoje pszczoły nie doleciały do tych 10 h wierzby :oczko:

Tytuł:
Z energetycznej może i nie nosiły ale za to z tej z nad zbiornika na pewno w tym także zapewne z tego lasu akacjowo - wierzbowego od sąsiada. Gdybym miał z tydzień urlopu - ten zeszły to pokusiłbym się by zawieźć ul, nawet jeden nad zbiornik siedzieć tam na biwaku i po tym wywirować miód wierzbowy. Ciekawe ile by go było i jaki byłby w smaku, nie jadłem takiego jeszcze. ;-)

Tytuł:
:google: zawsze mozesz taki kupić ,a i niektórzy koledzy z forum specjalizują sie w towarowym pozyskiwaniu takiego miodu , ja go traktuje jako rozwojowy. :oczko: Z miłą checia bym Ci słoik jeden gratis przesłał no ,ale nie mam na stanie :oczko:

Tytuł:
Kober ja czegoś tu nie rozumie spierasz się że to nie miód tylko syrop chociaż tego nie widziałeś ja też mam już miodek w pół korpusach i też stacjonuje koło jeziora i mam wierzby od ch... do tego klony,tarnina i to wszystko już mioduje przy takich temp. jakie są u mnie piszesz że jesteś z krainy miodu mam dla ciebie rade przeprowadź się to zobaczysz co to kraina miodu.Następna sprawa to pisałeś że nie dajesz ciasta bo nie potrzebujesz bo coś tam odsklepisz i pszczoły masz że cho cho a tu cordovan i bociek zapowiadają się na wizyte a ty już piszesz że masz słabe pszczoły pytasz jak dodawać korpusy z suszem bo węzy nie dasz bo ci szkoda miodu czy coś takiego dokładnie nie pamiętam musiał bym poszukać a całkiem niedawno piszesz że masz tak słabe że na 15 czerwca będziesz miał pszczoły więc przy takich "mocnych"rodzinach co ty możesz wiedzieć o miodzie w kwietniu.Pozdrawiam

Tytuł:
Konradziu miedzy Nysa ,a moim terenem to jest min. 2 tygodnie róznicy w wystepowaniu pozytkow i tyle samo w rozwoju pszczół przeprowadzac sie mi nie chce twój post totalnie olewam bo wyciagnałeś zdania z kontekstu temat o odwiedzinach to bekowy temat , a słabych rodzin mam 3 co na 16 czerwca dojda do siły . Po prostu nie mam o czym z toba dyskutować idz sie chłopie lepiej napij meliski.

Tytuł:
Ja się z całą pewnością zgadzam z konradziu, po jaką chole.... by miały przenosić syrop pewnie jeszcze pyłek też przeniosły.
Jeśli masz silne rodziny a przez dwa tygodnie zbierały albo i więcej to na pewno przyniosły taka rameczkę miodu czy tam nektaru a wogule ona nie jest zalana w 100% może jakieś 60% żeby pogoda była to zaleją do fula ją nektarem z klonów. A u mnie jest bardzo dużo wierzby iwy i płaczącej a nie wspomnę o klonach i innych domieszek. I ja kończę dyskusje po szkoda ładu i składu i będą kłótnie.

Tytuł:
KOBER pisze:
idz sie chłopie lepiej napij meliski
wole :piwko:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp
dzisiejszy zbiór z jednego ula- pełna szklanka pyłku

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Tytuł:
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Baru q jak masz trytnie to jest mozliwosc zapłodnienia matki w kwietniu. Truteń jest zdolny po 10 dniach kopulowac z matka a matka jest zdolna po 5 dniach. Pozdrawiam miły_marian

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski, langstroth 3/4
baru0 pisze:
A przy okazji będzie test czy się matka teraz unasieni bo mam w jednym świeżo wyklutą .
Starej nie dopatrzyłem więc została .

Też wczoraj miałem taką niemiłą niespodziankę :wnerw:
Czerwiu żadnego a po plastrach biega młoda matka, nawet dobrze wypasiona jak na tą porę roku.
Poszła pod but a rodzinę połaczyłem z inna bo na robienie odkładów i hodowle matek przyjdzie czas za miesiąc. Trutnie w ulach już są i pewnie by się unasieniła ale co mi po tym jak w przeciągu 10 dni zimowe pszczoły :kapelan: :kapelan: :kapelan: a młode pszczoły od młodej matki będą najwczesniej za miesiąc. Więcej byłoby biegania niż pożytku :do bani:

Tytuł:
MODERATOR

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Rzepiennik
Zostawiłem bo to jest taka rodzina z rójki bardzo wczesnej , rozwój jak u Buckwasta ,przeszły za zatwór w sumie 12 ramek ,pszczoły młodej mase, więc dorzuciłem węzy i pokukam .
Jedna biegała po plastrze w matecznikach jeszcze trzy a przed ulem już dwie :kapelan:
trutnie tez widziałem .

A z miodem , to jak będziemy mieć internet 5D :oczko: to nie będzie problemu ,
każdy posmakuje ;-) .

Tytuł:
Awatar użytkownika

adidar, pyłek chyba z mirabelki lub wiśni u mnie coraz więcej takiego ale żółty z wierzby króluje ;) :uśmiech:

Tytuł:
KOBER pisze:
Ładnie ładnie ,a widzisz jednak krainka poszła w siłe i pyknałes zdjecie gdyby BF były takie dobre to bys im pyknał zdjecie:) Wiem bo sam mam BF i sa słabsze od krainek w tym okresie :oczko:

Kober To dla ciebie usiłowałem dziś nagrać ten film ale coś mi aparat się buntuje i nie udało się nagrać pierszego filmu a i drugi obcięło ale zawsze to coś więcej jak zdjęcia ;-)
[center]<iframe title="YouTube video player" width="480" height="390" src="http://www.youtube.com/embed/kLQCMaavV-Y" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>[/center]

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: wlkp/wlkp 18cm
BoCiAnK pisze:
Kober To dla ciebie usiłowałem dziś nagrać ten film ale coś mi aparat się buntuje i nie udało się nagrać pierszego filmu a i drugi obcięło

Wina oczywiście bf.

Tytuł:

Dzisiaj też zajrzałem do kilku uli i co widzę: Buckfast ma na 5 ramkach czerw (prawie całkowicie zaczerwione ) , prima- to co mnie bardzo zdziwiło to , że czerw jest na 9 ramkach :szok: a na 5 to pełniutkie ramki , inne rodziny po 4 ramki z czerwiem :uśmiech: . Myslę , że jak tak dalej pójdzie to na mniszek, karagane rodziny będą w niezłej sile.Jutro będę kończył kontrole to walne kilka fotek to zobaczycie jak matule pięknie czerwią.
:uśmiech:
Pozdrawiam! :oczko:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: korpusowe
Coś co cieszy oko :piwko: Obrazek Obrazek

Tytuł:
Ilość czerwiu wcale nie jest uzależniona od rasy ,czy linii to jest zeszłoroczne przygotowanie do zimy zawsze to powtarzam co za zimujesz to to wstaje i się rozwija oczywiście aby rodzina rozwijała się prawidłowo potrzeba jest jeszcze do szczęścia by była zdrowa ,odżywiona miała odpowiedni zapas pokarmu jak i białka i węglowodanowego oczywiście płodna młoda matka itp
;-)

Tytuł:
Awatar użytkownika

U mnie już pięknie zaczerwiona węza ;) ale muszę dołożyć po ramku/ dwa bo zalewają gniazdo :bosie: ale rodziny dostały powera przez wierzby :jupi: :jupi:

Tytuł:

powiedzcie mi drodzy koledzy czy dobrze zrobiłem, zamknełem mateczke bakwast w klateczce żeby ograniczyć ją w czerwieniu.ul warszawski pełen pszczół.proszę o jaką rade

Tytuł:

konradziu pisze:
Kober ja czegoś tu nie rozumie spierasz się że to nie miód tylko syrop chociaż tego nie widziałeś ja też mam już miodek w pół korpusach i też stacjonuje koło jeziora i mam wierzby od ch... do tego klony,tarnina i to wszystko już mioduje przy takich temp. jakie są u mnie piszesz że jesteś z krainy miodu mam dla ciebie rade przeprowadź się to zobaczysz co to kraina miodu.Następna sprawa to pisałeś że nie dajesz ciasta bo nie potrzebujesz bo coś tam odsklepisz i pszczoły masz że cho cho a tu cordovan i bociek zapowiadają się na wizyte a ty już piszesz że masz słabe pszczoły pytasz jak dodawać korpusy z suszem bo węzy nie dasz bo ci szkoda miodu czy coś takiego dokładnie nie pamiętam musiał bym poszukać a całkiem niedawno piszesz że masz tak słabe że na 15 czerwca będziesz miał pszczoły więc przy takich "mocnych"rodzinach co ty możesz wiedzieć o miodzie w kwietniu.Pozdrawiam

tarnina już mioduje?

Tytuł:
Awatar użytkownika

Tomasz, źle zrobiłeś... jest za wcześnie :oczko:

Tytuł:

Tomasz pisze:
powiedzcie mi drodzy koledzy czy dobrze zrobiłem, zamknełem mateczke bakwast w klateczce żeby ograniczyć ją w czerwieniu.ul warszawski pełen pszczół.proszę o jaką rade

ja kupiłbym taką matkę, bo w mojej okolicy do okoła rzepak. obawiam się że moje nie zdąrzą na akację.

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2073 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 42  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]