FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 23 czerwca 2025, 23:13 - pn

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1291 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 26  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WBC i National
W latach 90-tych zwalczałem warrozę preparatem ochrony roślin o nazwie Mitac również zawierającym amitrazę.Robiłem to w następujący sposób: najpierw składałem na 4 szary papier toaletowy i ciąłem go na paski 3x10 cm po czym każdy pasek maczałem w roztworze saletry potasowej rozpuszczonej w wodzie.Paski suszyłem i po wyschnięciu przed zapaleniem ich i włożeniem do ula maczałem ołowek w preparacie Mitac stawiając na pasku trzy kropki po czym podpalałem.Z uwagi,że paski były nasączone saletrą potasową(do peklowania mięsa) pasek się nie pali tylko tli jak lont.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Kol. Cichy napewno na pasek do spalania należy nanieść dwie krople.
Pozdrawiam

Tytuł:

z przeliczenia wynika 0,1ml czyli około 8 kropli igłą 0,8. najlepiej wziąć strzykawkę (starą insulinówkę) na niej jest dokładna podziałka

Tytuł:

Chciałbym dodać że paski nasączone TT i saletrą muszą być suche, inaczej nie chcą się palić. Odymiłem moje pszczoły, paski paliły się bez problemu, a zapas pasków na następne odymienie schowałem w pudełku po lodach, na następne dymienie, pod daszkiem ula. I życie jest pełne niespodzianek, paski zapewne złapały trochę wilgoci i nie chcą się tlić, muszą być idealnie suche.

Jerzy K.

Tytuł:
Hm.... tylko po co zadawać sobie tyle trudu z tymi paskami, przecież taki sam efekt będzie wieszając odpowiednio nasączony pasek między ramkami.

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: Warszawki posz. i wielkopolski
Koledzy to co piszecie jest bardzo wiarygodne i przekonywujące jako zamiennik w stosunku do Apiwarolu.

Tak więc przy funkcjonowaniu dopłat UE wracamy do starych metod zwalczania warozy jak przed 25 laty.

Osobiście nie wierzę tym pseudonaukowcom za mamonę, bo w zależności od kasiory są w stanie firmować największe idiotyzmy, i komu to wciskają - pszczelarz to nie chłop pańszczyźniany np. kolejny wzrost ceny o 100% /jak wiemy monopolisty/ w zakresie produkcji Apiwarolu, uzasadniają kupnem amitrazy w Anglii i ofoliowanie każdej tabletki. A czym różni się amitraza angielska od polskiej czy amerykańskiej - jest to substancja chemiczna, czyżby kawałek folii zgrzany podnosił tak cenę?

Czas wrócić do manufaktury i pokazać tym pazernym cwaniakom, że w Polsce ten numer nie przejdzie, a w innych krajach tym bardziej, o czym wiedzą. Ciekawe kto w świecie kupi im ten Apiwarol za takie pieniądze. Ja już nie!!!!!

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: dadan.wlkp
Większość mniejszych pasiek kupi bo ich właściciele nie zaglądają na to forum czy podobne i mało się orientują że można coś innego zastosować. Na zebraniu jak powiedziałem że nie chcę apiwarolu to wszyscy bardzo dziwnie na mnie patrzyli, ale nie chcieli posłuchać czym można też skutecznie leczyć. No i po dopłacie apiwarol wychodzi po 12zł. to dla nich nie drogo.

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: Warszawki posz. i wielkopolski
:tasak: Część kupi bo jak ma 10 uli to nie będzie bawił się w manufakturę, ale biznes to te cwaniaki robiliby na tych dużych pasiekach - a tu ni hu - hu.

Tych cwaniaczków od farmacji to jak na początku tak i teraz - gonić z tasaczkiem :tasak:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp
Panowie około 80% rodzin pszczelich padło we wschodnich powiatach województwa zachodniopomorskiego. Wszyscy zgodnie twierdzą, że pszczoły były leczone paskami ze związku. CI co stosowali apiwarol przez lata stracili jedynie 10-20 %.
Wszystkich posiadaczy pszczół, co się nie edukują w dziedzinie pszczelarstwa dotyka taka nauka. Waroza nie będzie miała litości. A kiedy ja mówie, że mi ani jedna nie padła to wielkie oczy robią jak ja to robie. Nikt nie słyszał o taktiku, ambrozolu itd.
Także, zaczynam się zastanawiać jaka będzie w tym roku liczba rodzin pszczelich podana, bo coś nie wierzę, że na tym samym poziomie lub większa.

Tytuł:
To nie przez waroze kolego ,ale to jest prawda niektórzy stracili i u mnie tez po 70-90% rodzin .

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp korpusowe jednościenne
Czyli co poszły na zimę a po zimie mateczka i garstka pszczół a reszta wyparowała ??
Ja wiem to oni tam byli niemcy :D zapewne zakarmiane były jakim niemieckim żarciem i uciekły za granice :leży_uśmiech: Kurcze a ja nie mogłem rozkminić co przez Odrę z polski zimą uciekało :D Teraz wiem to był zimowy nabór luftwafe :leży_uśmiech:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: leżak wielkopolski z nads 1/2D
Przez niektórych uczestników tu z ambrozji to na Moim terenie to chyba wszawicę ogłoszą. Bo tyle już porozsyłałem buteleczek ze wolę niepisać .Dlatego proszę naprawde próbować w swoich weterynariatach bo Mój to już nietylko głową kręci od tych butelek zamawianych dlamnie . :rolf: . no to co dziśkolejny napisał to postaram sie zrealizować ,uffff .

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WZ i Ostrowska
adidar pisze:
Panowie około 80% rodzin pszczelich padło we wschodnich powiatach województwa zachodniopomorskiego. Wszyscy zgodnie twierdzą, że pszczoły były leczone paskami ze związku. CI co stosowali apiwarol przez lata stracili jedynie 10-20 %.

Przez zimę książkowo trzeba liczyć się ze stratami ok 10% rodzin. U mnie na 12 zazimowanych rodzinek spadła 1. Leczyłem tactikiem i kontrolnie apiwarolem - do tego w sezonie polewałem kwasem szczawiowym i ambrozolem. Kupiłem na 5 rodzin paski "ze związku" ale - widać ręczna produkcja, tzw. "no name" bez etykiety, składu, substancji czynnej. Wywaliłem dziadostwo i chyba dobrze zrobiłem. :do bani:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witam
Mam pytanko: w tym roku zakupiłem TT i będę nim leczył rodzinki- tylko nigdzie w sklepach gospodarstwa domowego ani w hurtowniach piwa nie moglem kupić podkładek pod kufle (tych tekturowych) ale udało mi się załatwić w barze podkładki Żubra. Tylko są one z nadrukiem i tu moja obawa czy mogę je zastosować jest to jakaś farba i czy nie zaszkodzi pszczołom? Dziękuje za odpowiedzi. Pozdrawiam.

Tytuł:
waldek6530 pisze:
Witam
Mam pytanko: w tym roku zakupiłem TT i będę nim leczył rodzinki- tylko nigdzie w sklepach gospodarstwa domowego ani w hurtowniach piwa nie moglem kupić podkładek pod kufle (tych tekturowych) ale udało mi się załatwić w barze podkładki Żubra. Tylko są one z nadrukiem i tu moja obawa czy mogę je zastosować jest to jakaś farba i czy nie zaszkodzi pszczołom? Dziękuje za odpowiedzi. Pozdrawiam.

http://allegro.pl/podstawki-wafle-zubr-i1684942010.html
http://allegro.pl/podstawki-wafle-lech-i1684942019.html
http://allegro.pl/podstawki-wafle-warka ... 42091.html
http://allegro.pl/podstawki-wafle-zywie ... 71512.html
http://allegro.pl/podstawki-wafle-tyski ... 80801.html
Masz 5 rodzajów podstawek.Wybór należy do Ciebie. :piwko: Ja to ŻUBEREK -MARKA PODLASIA :piwko: :piwko: :leży_uśmiech:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dzięki Marku to już wiem o co teraz biega BĘDĘ LECZYŁ SWOJE PSZCZÓŁKI AZ BĘDZIE FURCAŁO :jupi: :jupi: :jupi:

Tytuł:
Awatar użytkownika

A czy ktoś wie jaką ważność ma Taktik i czy ten z zeszłego roku z sierpnia nadaje się jeszcze chocby do odymiania? Na pewno kupie nowy, ale zastanawiam sie czy resztki tamtego moga jeszcze miec jakies dzialanie skuteczne

Tytuł:
adidar pisze:
A czy ktoś wie jaką ważność ma Taktik

zazwyczaj 2 lata szczelnie zamknięty
miałem i 3 letni nie odbiegał od normy

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: WP
Skuteczność zależy w dużej mierze od przechowywania-nie na słońcu i mrozie.
Weź buteleczkę i popatrz jeżeli nie zmieniła się konsystencja,nie ma zawiesin, osadów to jest OK-mimo,że minął termin ważności.
Kilkanaście lat temu jak stosowałem tą 20 % amitrazę to chyba miałem ją z 10 lat i była skuteczna.Później był klartan, potem inne wynalazki z Gabonem włącznie, no i od kilku lat znów amitraza.
To że podkładki mają nalepki to nic nie przeszkadza, tylko otworek na drut do wieszania należy robić bliżej środka-bo jak pszczółki zgryzają to nieraz spadają resztki tych podstawek na dno ula.

Tytuł:
Awatar użytkownika

niestety moj taktik z sierpnia zeszlego roku stracil skutecznosc. Po wlozeniu podkladek do 4 uli nie spadla ani jedna sztuka warozy. Tak wiec, trzeba zaopatrzyc sie w nowy. Wychodzi na to, ze trzeba go trzymac caly rok w temperaturze pokojowej, moj niestety stał w pracowni od wiosny, bo w zimie mialem go w domu.

Tytuł:

adidar pisze:
niestety moj taktik z sierpnia zeszlego roku stracil skutecznosc. Po wlozeniu podkladek do 4 uli nie spadla ani jedna sztuka warozy. Tak wiec, trzeba zaopatrzyc sie w nowy. Wychodzi na to, ze trzeba go trzymac caly rok w temperaturze pokojowej, moj niestety stał w pracowni od wiosny, bo w zimie mialem go w domu.

Może tylko pszczoły lub mrówki szybko usuwają z ula.
Ja odymiłem kilka uli apiwarolem teraz nie było czerwiu i też nic nie spadło.
A może nie mamy warozy :oczko:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
ja jak na razie w tym roku nie widziałem od początku sezonu ani jednej warrozy. A co roku choć raz trafiła się jakaś pszczółka z pasażerem. Także mam nadzieję że po leczeniu nie spadnie jej zbyt wiele.

Tytuł:
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Jak się wycina czerw trutowy w czasie sezonu to jest bardzo małowarozy ale ona jest w pasiece i trzeba ją skutecznie zwalczać. Pozdrawiam miły_marian

Tytuł:
Awatar użytkownika

To podpowiedzcie mi jeszcze jedno: jak włożę wkładki w TT to podobno po ok 2 tygodniach pszczółki je zetną. Czy to już wystarczy ta dawka czy należy powiesić następne umaczane w TT jeżeli tak to w jakim odstępie czasu od tych pierwszych , czy od razu po ścięciu pierwszych przez pszczoły czy po upływie jakiegoś czasu jeżeli tak to po jakim czasie. Dziękuję za porady i pozdrawiam.

Tytuł:
Awatar użytkownika

waldek6530, oprocz wkladek mozesz potem odymic rodzinke uzywajac takticu takze - 1-2 krople na przeterminowany apiwarol lub na paseczki z saletra

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WZ i Ostrowska
mirek54 pisze:
A może nie mamy warozy :oczko:

Waroza jest zawsze - nie odpuszczaj leczenia bo się zdziwisz w przyszłym roku. :cisza:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dzięki adidar ale przy tym nasuwa mi się drugie pytanie : co to takiego te paseczki z saletra i gdzie je dostać oraz czy jak nakropię taktikiem to poczekać aż to wyschnie i dopiero palić czy od razu po nakropieniu ? Dzięki za wyjaśnienia.

Tytuł:
Awatar użytkownika

waldek6530, gdzies tu bylo na forum o tym jak zrobic te paski. Ja robilem do tej pory na starym apiwarolu ktory stracil waznosc. Najpierw na przeciwlegly brzeg nakropilem ze strzykawki 2 krople, potem odplalem suchy brzeg. I dzialalo.

Tytuł:
Awatar użytkownika

waldek6530 pisze:
Dzięki adidar ale przy tym nasuwa mi się drugie pytanie : co to takiego te paseczki z saletra i gdzie je dostać oraz czy jak nakropię taktikiem to poczekać aż to wyschnie i dopiero palić czy od razu po nakropieniu ? Dzięki za wyjaśnienia.

Idziesz do drogerii czy kupujesz saletre do mięsa , rozpuszczasz ja w wodzie w dużym stężeniu i suszysz . Paski są gotowe to wkroplenia tej ilości TT jak Adidar pisze , wkraplasz TT podpalasz i się tlą ,no oczywiście niezapomnij wsadzić w ul ,szkoda TT .

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: wielkpolski
Te paski z saletrą palą się płomieniem czy tylko tlą? A próbował ktoś spalać TT na podpałce do grilla? Można ją odpowiednio rozwarstwić i na to 2 krople TT.

Tytuł:
Awatar użytkownika

http://www.pasiekaambrozja.pl/forum/vie ... ef675fcc52

Tytuł:
Awatar użytkownika

Wiktor, probowales tego? dziala?

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: wielkpolski
W tym roku myślę spróbować.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
Wiktor, nie kombinuj z grilami jedz do weterynarza i kup apiwarol po dacie za parę złotych na to nakrop TT i masz ok a każdy weterynarz ma apiwarol po dacie !!!!!!!!!!!!

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Ostrowska + 1/2 wielk
podpałka nie tli się tylko pali ogniem a tu trzeba by się tliła, to jedno a drugie to podpałka to pilśnia a ona posiada w sobie różne kleje i żeby się paliła to jest czymś tam nasączana co dla mnie jest śmierdzące i nawet do grilla jej nie używam

Tytuł:
Pytanie do stosujących taktic a w szczególności do Bocianka.
Spotkałem się z opinią że podkładki do piwa należy moczyć w roztworze z olejem 0,25l taktic i 2 l oleju przez trzy cztery dni.
Bociank pisze o moczeniu przez kilka sekund.
Jakie są Wasze doświadczenia i praktyki...Bociank?

Tytuł:
Awatar użytkownika

Bolkonski, wystarczy tylko kilkanascie sekund. Nie musi byc 2 litry. Tu obowiazuje proporcja 1:8 i niech wszyscy sobie to zapisza dokladnie. Tak przygotowane podkladki dzialaja co widac po warozie nastepnego dnia na wkładce dennicowej

Tytuł:
Awatar użytkownika

Tak jak Boguś podawał ........Przejrzyj forum ....Kilka minut ...... i zawieś żeby obciekło nad pojemnikiem z miksturą ....żeby nie kapało z podkładki ......Zobaczysz efekt .....Podkładki jak będziesz dziurkował ...to dziurkuj na środku.... a nie ..na rogu zgryzą i spadnie Efekt ...sam zobaczysz ile się posypie .

Tytuł:
Bolkonski pisze:
Pytanie do stosujących taktic a w szczególności do Bocianka.
Spotkałem się z opinią że podkładki do piwa należy moczyć w roztworze z olejem 0,25l taktic i 2 l oleju przez trzy cztery dni.
Bociank pisze o moczeniu przez kilka sekund.

Owszem możesz moczyć przed podaniem do ula kilka sekund np 10 -15 działały dobrze lecz było to trochę marnotrawienie TT i czasu na czekanie aż obciekną czy raczej jak TTz olejem wsiąknie w podkładkę
Teraz to udoskonalono
250lm TT + 2l Oleju to skład mikstury
ok 250 podkładek (najlepiej kwadratowych ) wpierw przebić na środku gwoździem lub przewiercić po 100 szt (bo tyle jest w paczce ) długim wiertłem lub szprychą od koła roweru nawlec drut tak aby wisiały ok 6 cm od górnej beleczki ramki
poszukać takie pudełko plastykowe by pomieściło 125 szt roztwór podzielić na pół i zalać w miarę wsiąkania roztworu dolewać i szczelnie zamykać bo śmierdzi i paruje TT , Roztwór wsiąknie idealnie i nie są mokre a działanie takie same przy ulu nie ma już papraniny i czekania ;-)
adidar pisze:
Tak przygotowane podkladki dzialaja co widac po warozie nastepnego dnia na wkładce dennicowej

do 30 minut widać żywa warooza skacze z wylotu w trawę :leży_uśmiech:

Tytuł:
Witam.

A zamiast podkładek tekturowych stosował ktoś listewki (2 -3 mm) z drewna, a jeśli tak to ile taki pasek z drewna moczyć w roztworze???

Pozdrawiam.

Tytuł:
Awatar użytkownika

typers pisze:
Witam.

A zamiast podkładek tekturowych stosował ktoś listewki (2 -3 mm) z drewna, a jeśli tak to ile taki pasek z drewna moczyć w roztworze???

Pozdrawiam.

Czyli chcesz robić "ala klartan" ? Z inną substancją czynną.

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: inny
typers to bardzo zły pomysł, uodpornisz warroze

Tytuł:
Awatar użytkownika

Niby dlaczego uodpornić, przecież amitraz wsiaknie w drewno i będze również powoli odparowywał. Tylko pytanie ,jak długo trza moczyć i jak długo bedzie odparowywał, dlatego paski sie robi od ręki a ściaga po tygodniu czy dwóch .

Tytuł:
Jeśli chodzi o uodpornienie to są to bajki, powtarzające się od dawna. Gdyby faktycznie uodpornienie było takie proste, to warroza śmiała by się z amitrazy już od dawna, praktycznie we wszystkich dostępnych w Polsce środkach przeciwko warrozie jest amitraza i w dalszym ciągu jeśli prawidłowo zastosujemy te leki to warroza jest zwalczona przynajmniej w takim stopniu że nie zagraża ona bytowi rodziny pszczelej.

A skoro mam możliwość w ciągu kilkunastu minut naciąć praktycznie za darmo bez wychodzenia z domu drewnianych pasków, to chciałbym z tego skorzystać.

Dlatego ponawiam pytanie.
Jak długo trzeba moczyć drewniane paski (świerk), aby były odpowiednio skuteczne???

Tytuł:
typers pisze:
Jak długo trzeba moczyć drewniane paski (świerk), aby były odpowiednio skuteczne???

Świerk i żadne iglaste się nie nadają jeżeli już to Lipowe czy jakieś inne bardzo miękkie i gąbczaste ale czemu nie podkładki ???
Drewniane musisz wyciągać a podkładki same pszczoły zgryzają i wyniosą

Tytuł:
A ma ktoś namiary na podkładki bez żadnego nadruku, bo z tego co widzę na allegro są wszystkie z reklamami browarów :(

Tytuł:
Awatar użytkownika

typers pisze:
A ma ktoś namiary na podkładki bez żadnego nadruku, bo z tego co widzę na allegro są wszystkie z reklamami browarów :(

A boisz się o pszczółki, żeby za bardzo się nie napatrzyły i nie popadły w nałóg ? :D :leży_uśmiech:

Tytuł:
hehe bardziej się boję o to chińskie świństwo którym drukuje się napisy na tych podkładkach, hehe a może nawet jak podkładki świeżo drukowane to bez TT zwalczałyby warrozę :)

Tytuł:
Awatar użytkownika

typers pisze:
.........Jak długo trzeba moczyć drewniane paski (świerk), aby były odpowiednio skuteczne???.............

Typers , słuchaj ,to niemusząbyć absolutnie podkładki pod piwo , Ja stosuje najzwykleszy karton podkładkowy ,ten takiszary gruby na ok 2 mm , On jest bez glancu .Wycinam z niego paski wielkości ok 2.5 X 18 cm. robię dziórkę , przeplatam drucik i maczam w przygotowanej mixturze i w ul , a pszczoły i tak zgryzą to spokojnie w przeciągu tygodnia i tylko drucik zostanie .
Obecnie to Mam dyfuzor i już nieposzukuję tagiego kartonu, choć w zapasie rulon posiadam ,na wszelki wielki .

Pozdrawiam Andrzej

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: wlkp-12, LN3/4
Witam!
Obdzwoniłem dziś kilku olsztyńskich weterynarzy i hurtownie leków wet. i środków ochrony roślin.
Wg. nich obecnie wszystkie środki na bazie amitrazy są wycofane.
To dlatego +dopłaty, producenci tak wywindowali cenę środków na bazie amitrazy.

Może ktoś wie gdzie kupić Taktic lub inny się nadający?

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1291 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 26  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]