Cytuj:
No nie piernicz mi tu że jak widzisz wiszące pszczoły to ich mijasz bokiem bo nie uwierzę

A tym bardziej w swoim sadzie

tylko lecisz co sił po rojnice i drabinę bo na nich nie pisze Koberkowe tylko zbierasz bo myślisz że swoje a potem sprawdzasz ule
po za tym też nie mam tendencji do zbierania cudzaków ale ostatnio przytaszczyłem z cala ptasia budką i nawet nie wiesz jak to oko cieszy jak za noc odrobiły 2 ramki węzy a było ich niewiele ponad kilo może a może nawet mniej

Drabine mam taka starą ,ale juz szczeble sie wyłamują w tym roku raz wchodziłem po druzaka , a rojnica to nie wiem co to takiego nigdy takiego sprzetu w pasiece nie posiadałem
Cordovan pisze:
Oj mylisz się kolego, dobry odkład pięcioramkowy nie dorównuje siłą roboczą rójce 2 kg. Szybciej taką rójkę doprowadzisz do zimowoli w potęgę i miód od niej zabierzesz jeszcze niż dobry odkład. Wiadomo jedno i drugie ma swoje plusy i minusy ale rójka przewyższa tu siłą roboczą każdy odkład, wystarczy odpowiednio tą rójką pokierować to najlepiej wychuchany odkład jej nie dorówna.

Cordovan bajki starego bacy
Ten sam czas bodajze 23 maj robie odkłady przy okazji sciagam rójkę , odkład i rójka dostają nowe młode matki , stan na dzisiaj odkłady mają po 3-5 ramek wielkopolskich miodu i 2 korpus nad sobą , a rójka dalej siedzi na 1 korpusie i miodu brak , dołozyłem jej 3 ramki czerwiu na wygryzieniu , taka jest własnie robota głupiego z rójkami zadnego pozytku z takich rójek.