FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 25 sierpnia 2025, 17:01 - pn

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2073 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 42  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: Langstroth 3/4
Miejscowość z jakiej piszesz: Słupia
konradziu pisze:
u mnie pięknie nektaruje od soboty przybytki na wadze od 2,5kg do 6kg a od 17-tej leje i tak ma być u mnie do poniedziałku deszcz i po13 stopni :cold: i zobaczymy co z niej zostanie

Nie wiadomo czy się prognozy sprawdzą :oczko:

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: Ostrowski
u mnie się prognozy sprawdziły. Ale i tak jestem zadowolony bo bardzo sucho było, i nic nie rosło. Facelia siana na początku maja, urosła na 30 cm i zaczęła kwitnąć, a z 16 kwietnia ma około metra i już zaczyna przekwitać, tak że deszcz był potrzebny.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: KLASYCZNY WIELKOPOLSKI
No to Panowie czeka nas 3 dni tego co jest za oknem.
To juz po mojej lipie Waszej spadzi i Naszej gryki.
Chyba bedzie trzeba szybciej zbierać zabawki i rozpocząć nowy sezon

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: Langstroth 3/4
Miejscowość z jakiej piszesz: Słupia
mendalinho pisze:
No to Panowie czeka nas 3 dni tego co jest za oknem.
Chyba bedzie trzeba szybciej zbierać zabawki i rozpocząć nowy sezon

U mnie gryka taka piekna jak rzadko kiedy. Będzie jeszcze kwitnąć ze dwa tygodnie. Tylko niech sie teraz ciepło zrobi :bosie:

Tytuł:

mendalinho pisze:

U mnie gryka zakwitła na poważnie pod koniec ubiegłego tygodnia więc póki co spokojnie czekam, ale z lipą to faktycznie koniec, a do tego zgapiłem się i trochę za późno wywiozłem :do bani:

Tytuł:

mendalinho pisze:

Wszyscy już w połowie maja łącznie z wiadomościami ogłosili najlepszy rok od 10 lat wiec nie ma się co przejmować, zbiory po 40 litrów z ula;p

We wrześniu jak policzymy beczki z miodem to się okaże jaki ten rok był....

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: KLASYCZNY WIELKOPOLSKI
polbart pisze:
U mnie gryka taka piekna jak rzadko kiedy. Będzie jeszcze kwitnąć ze dwa tygodnie. Tylko niech sie teraz ciepło zrobi :bosie:

Może z gryki jeszcze cos doniosą w czwartek wywiozłem pół pasieki druga połowa stoi na 7h maliny polon która tez zaczyna kwitnąć ale to nie to samo co obfite nektarowanie lipy. Zobaczymy

Tytuł:
MODERATOR
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: ,wielkopolski i 435x250
Miejscowość z jakiej piszesz: Czaszyn
W moim terenie lipy dopiero nieśmiało zaczynaja rozchylać kwiaty ale mam i niewiele,ale t tak pogoda nie rozpieszcza cały czas pada od kilku dni

henry

Tytuł:
Dzisiaj byłem cały dzień na pasiece i ani kropla nie spadła :jupi: i 17stopni i miałeś racje polbart że może sie nie sprawdzić ale oglądając wczoraj wszystkie prognozy to tylko tvn przewidział taką pogode u mnie.Co do lipy to jak ją zobaczyłem dzisiaj to jeszcze nie załamuje rąk bo ładnie wygląda i chociaż w ulach już jest jej sporo i sklepią to zawsze może być więcej :mniam miodek: a co do gryki to tam gdzie wywiozłem część pasieki to dopiero tydzień kwitnie a tam gdzie dopiero wywioze po lipie to jeszcze nie kwitnie lub dopiero są pierwsze kwiaty

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: brak
u mnie w zasadzie tez nie padało przez cały dzień, ale 16 stopni i pszczoły prawie nie latają.
Ciekawe, że jak w marcu lub kwietniu jest 16 stopni to pszczoły chodzą jak szalone, a jak latem jest taka temperatura to siedzą w ulu

Tytuł:
pewex pisze:
pszczoły prawie nie latają.
jedynie po wode dzisiaj śmigały

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WZ i Ostrowska
polbart pisze:
U mnie gryka taka piekna jak rzadko kiedy. Będzie jeszcze kwitnąć ze dwa tygodnie. Tylko niech sie teraz ciepło zrobi

U mnie też :P Ale jeszcze 1-2 dni ochłodzenia i musi słoneczko przyjść. A wtedy będzie szał w ulach :)

Dziś zajrzałem na pasiekę - wiadomo ok.16*C to i loty mizerne. Ale zajrzałem do odkładzików które karmiłem 2 dni temu. Dostały po 1 litrze syropu na szałwii i z dodatkiem KS no i wzięły po 1/2 słoika. A w odkładzikach szum że hej :D. Nie zaglądałem do nich ale mam nadzieję że węzę już odbudowały :zeby:

Tytuł:
Awatar użytkownika

A ja powoli kończę sezon 2011 :bosie:

lipa juz zakończyła kwitnienie a na gryke nie licze :do bani: bo jej w mojej okolcy nieposiano
przy ładniejszej pogodzie były juz spadki na wadze 20 deko a teraz przy tym deszczu i wiekszym ochłodzerniu 40 deko
może jeszcze coś doniosą z łąk i ogródków kwiatowych ale raczej juz na konkretny porzytek nie licze
nawłoć dwa lata z rzędu nie wypaliła bynajmniej umnie teraz bedzie chyba podobnie
Więc zaczynam GO (sezon) podsumowywać :foch:
Jeśli chodzi o miodek to w zeszłym roku lepiej dała mi lipa i o tyle bede miał miodu mniej
wiosennnego z mniszka i z sadów jest porównywalnie
akacja tak samo - i w zeszłym i w tym wymieszana z wiosennym teraz z lipą
Co prawda jeszcze dwie lub jedna nadstawki na pniach produkcyjnych i odkładach do odwirowania - lipowego ale jeszcze muszą to pszczółki bardziej posklepić
Stan rodzin powiekszył sie prawie o 75%
sprowadziłem kilka matek wszystkie pomyślnie przyjęte :całusy:
i jeszcze tylko czekam na jedną reproduktorkę od pani Gębali
Własna chodowla matek w tym roku w porównaniu z zeszłym to niebo do ziemi :jupi:
wszystkie serie wyszły dobrze - przyjęcia larw super i bez pieczeni :leży_uśmiech:
planuje jeszcze zmniejszenie stanu liczebnego rodzin bo miejsca na toczku mi brakuje
ale to jeszcze pare dni na zastanowienie zostało i kilka matek jeszcze mi zostanie do testów
więc może sie okazac że zamiast redukcji to dwa zsypańce dojdą :załamka:
Ponaddto musze jeszcze zagospodarować pozostały czerw z ulików weselnych
No i pora na zakupy paszy na zime - raczej bedzie to inwert.
Parę złoty na siatke i dennice osiatkowane ,leki na wrroze i bilans bedzie raczej na plusik :śmieję się z ciebie:

,,Co zazimujesz - to wiosną będziesz miał ,,- warto o tym pamiętać :chytry:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
Ja też powoluśku zaczynam się szykować do zakończenia sezonu.
Jeszcze zrobię jedno miodobranie, takie czyszczące nadstawki i gniazda z miodu i zaczynam podkarmianie na czerw.
W tym roku w 100% zrealizowałem zadania związane z wymianą matek :) mam połowę PRIM i połowę Sklenarek. Pasiekę powiększyłem z 7 rodzin do 16 i mam nadzieję, że tyle zazimuję.

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: inny
Wczoraj w Lubinie przechodziłem pod lipami buty kleiły się do chodnika :placz: . jest zimno i pszczoły nie mogą pracować.

Tytuł:

U mnie niektóre zgryzły czerw trutowy na wylotkach białe larwy trutowe a przed chłodami napoczęły kitować. Pożytek był obfity taki że węza odbudowywały i zalewały w dolnym korpusie Ostowskiej i zasklepiały. Teraz powinny sobie gniazdo ułożyć a matki czerwić.

Tytuł:

ewidentnie przez ten spadek temperatury i panującą pogodę pszczoły "zgłupiały" i sądzą ze już jesień - stąd to kitowanie ciekawy jestem co się stanie jak wrócą upały :idea:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wz i Wp
Witam , pogoda jest normalnie do bani ..... :szok:
Jak pogoda dalej tak się utrzyma to nici z mojego drugiego miodobrania.... :szok: :cold: :cold: :cold:

Tytuł:

pogoda to jest przyroda a nie biurokracja i unia euro
pokory troche dla natury życze wszystkim
pozdrawiam

Tytuł:
adzik6 pisze:
Wszyscy już w połowie maja łącznie z wiadomościami ogłosili najlepszy rok od 10 lat wiec nie ma się co przejmować, zbiory po 40 litrów z ula;p

We wrześniu jak policzymy beczki z miodem to się okaże jaki ten rok był....

O tym rekordowym roku to ja cos wspominałem jeszcze sie u mnie sezon nie zakonczył tak mysle ,ze od 5-6 lipca ruszy znowu spadz (pisałem to pół miesiaca temu bodajże) ale czy sie sprawdzi zobaczymy , mysle ,ze do 15 sierpnia bedzie spadziować :leży_uśmiech:
Kilkanascie lat temu spadz lała sie do 9 wrzesnia ojjj to był rok pewnie Bogdan bedzie pamietał.

Tytuł:

A u mnie w piątek jak żonę zawoziłem na porodówkę to mi kurna rujka wyszła z jednego ulika chciały lecieć zobaczyć co sie rodzić będzie czy co? Dobrze że mamuśka była na ogrodzie i przyleciała mi powiedzieć z nerwów załączyłem węża i kropiłem pszczoły lecące w powietrzu jak strażak poskutkowało usiadły na śliwie jakieś 1,5 metra nad ziemią więc się nie zastanawiałem przejrzałem gniazdo a tam 5 miseczek lekko podlanych i jeden matecznik dojrzały w nadstawce 1,2 wiekopolska tyle co kot napłakał a one się roić chcą.
Wiec rujkę umieściłem w transportówce na 3 ramkach z suszem wszystkie pszczółki weszły wiec matka jest no to z ula macierzaka wycofałem 4 ramka z czerwiem krytym poddałem je do odkładu słabszego a tą rujkę umieściłem w macierzaku po strzepaniu pszczółek do ula zamykam patrzę a tam na drzewie w tym samym miejscu formuje się nowy kłąb myślałem że mnie trafi no to na drzewo strzepałem pszczółki do wiaderka i tym razem wsypałem je do tej nadstawki 1,2 pod spodem była krata odgrodowa pusty pół korpus i gniazdo patrzę a tam mateczka jest wyfrunęła drugi raz myślę sobie to to teraz sobie posiedzisz za kratą to się uspokoisz trochę jak mój maluszek któremu spieszy się na świat a ma jeszcze czas dzisiaj przy tej deszczowej pogodzie zaglądam a tam już zaczerwiła parę ramek nadstawkowych więc ją wpuściłem na du pod kratę do gniazda teraz ma miejsce do czerwienia matka cały sezon była spokojna czemu rodzina wpadła w nastrój rojowy pożytek marny facelia jak myślicie czy może być na dole mateczka młoda a ja ją przegapiłem czy dobrze zrobiłem? bo teraz to czas mnie goni

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Witam , mam możliwość nabycia jeszcze odkładów , tylko nie wiem ile ramek musi byc z czerwiem zeby rodzina do zimy doszla do siły , proszę o podpowiedz!

Tytuł:
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

michał dobry odkład to 4 ramki czerwiu i 2 osłonowe.A zeby odkład przezimował to na 20 sierpnia jak wygryzac sie bendzie pszczoła zimowa to musi byc 6 ramek czerwiua w ramce po500 tys. i do 15 wrzesnia jak matka przstanie czerwic bendziesz miał 4 kilo pszczół i elegancko przezimują. Pozdrawiam miły_marian

Tytuł:
Witam, Pogoda jest normalnie :do bani: :do bani: cały dzień pada lipa pomału przekwita co przyniosą to zjedzą aż płakać się chce co się dzieje :bosie:

Tytuł:

u nas to już cztery dni leje i zimno jak jeśienią

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: leżak wielkopolski z nads 1/2D
Po wczorajszych przeglądach nadstawek i zawróceniu roju który wyszedł z silnej rodziny(matka czeka na śmierć w klateczce) od soboty zacznę odbierać lipę.Ramki są już w niektórych ulach poszyte mna max .Czyli ostatnie miodobranie przedemną. Wzrokowo będzie miodu,będzie .Tylko żeby pogoda niezepsuła wszystkiego .

Tytuł:
Awatar użytkownika

A u nas na wschodzie kraju to pada już pawie 2 tygodnie!!!! z lipy nic nie odwiruję :wnerw:

Tytuł:

Jak dziś zajrzałem do uli to się zdziwiłem że tyle miodu jest choć padało w końcu nadstawki są prawie pełne i poszyte prawie od góry do dołu wydaje mi się że te deszcze dały czasu im na zrobienie porządków w ulach i poukładaniu zapasów więc poczekam do 15 i wiruje ostatni raz w tym sezonie na koniec podliczę wydajność średnią ciekawe jaka będzie

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korpusowe
Wczoraj wirowałem w Opolu. Sąsiad pszczelarz wirował 2 tyg temu i miał jasną lipę.. Mi wyszedł nekatarowo-spadziowy :szok: . Mój pierwszy miodek tego typu. Nawet pszczelarze z pasiek obok są w szoku skąd się wziął. 22 L. wziąłem z 3 uli (jeden odkład 1 miesięczny, jeden zdobyty rój i jeden macierzak) jest super!!!!!!

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
witam
panowie mialbym takie pytanko do wyjadaczy tematu
robiac dzisiaj miodobranie w jednej z rodzin w miodni znalazlem czerw oraz matke i teraz nie wiem jakim cudem ona sie unasiennila jezeli nie miala mozliwosci wylotu z ula na lot godowy, czy jest taka mozliwosc zeby trutnie matke w ulu unasiennily? wiem ze byla matka bo jak skasowalem stara matke i poddawalem matecznik na wygryzieniu, a poddawalem go na 6 ramkach z przodu ula oddzielonych krata pionowa i jak mi sie ta matka z matecznika unasiennila to za krata przegapilem 2 chamskie mateczniki ktore byly rowno z komurkami pszczelimi i tak myslalem ze jest na tych pozostalych 4 ramkach w gniezdzie + miodnia jakas matka tylko jej nie znalazlem i dzis taka niespodzianka. Czy istnieje wogule taka mozliwosc?
pozdrawiam palmus

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: brak
nic z tego nie rozumiem co napisałeś
jeśli myślałeś że nie ma matki a nagle ją znalazłeś za kratę to najwidoczniej przeszła przez kratę nim zaczęła czerwić.

Tytuł:

Ten czerw jest zasklepiony? bo jeśli nie to może być trutowy bo w ulu na pewno się nie unasienni

Tytuł:

moze troche zagmatwane bo to ciezko tak opisac ale czy jest wogole taka mozliwosc zeby matke trutnie unasiennily w ulu?
z gory dzieki za odp.

Tytuł:

nie ma zadnego czerwiu trutowego, poprostu stosuje krate pionowa w wielkopolskim 10 ramkowym-zabudowa ciepla i skasowalem stara matke, pozniej po odczekaniu paru dni skasowalem mateczniki ratunkowe i poddalem matecznik na wygryzieniu oddzielony na 6 ramkach z przodu, a pozniej co sie okazalo przegapilem 2 mateczniki ratunkowe za krata na pozostalych 4 ramkach i wiedzialem ze jest matka tylko jej nie znalazlem, nie miala mozliwosci wylotu bo jest krata pionowa, a dzisiaj patrze i jest czerw w miodni. Jutro musze przejrzec ta rodzine bo jeszcze mi sie jedna mozliwosc nasunela. Ale ogolnie czy mogly ja unasiennic w ulu
pozdrawiam palmus

Tytuł:

Miałem podobną sytuacje zeszłego roku w ulu z nastawką Matka która wygryzła się w nastawce potrafiła znależć szczelinę między wygiętą ramką a belką i pod ocieplenie i daszek wyjść na zewnątrz unasiennić się i tą samą drogą wrycić z powrotem, innej możliwości nie było. Gdy się zorientowałem to miałem dwie mocne rodziny w jednym ulu.

Tytuł:
Palmus, matka w ulu się nie unasienni to po raz, po dwa najpewniej po unasiennieniu przeszła ci za kratę, mateczniki jakie przegapiłeś pszczoły zgryzły a matka zaczęła czerwić w miodni. :oczko:

Tytuł:

witam
przejrzalem rodzine i sie wyjasnilo. Pochopnie wymyslilem jakas teorie-heh :bosie: przeszla pomiedzy krata metalowa a wglebieniem na wregi od ramek i do tego zgubila opalitek i to mnie zmylilo, bo wczoraj jak ja znalazlem w miodni to sobie mysle, tamta znakowalem wiec to nie ona (to 4 matka ktora w zyciu znakowalem i jeszcze cos nie do konca wyszlo). Dzieki za odzew
pozdrawiam palmus

Tytuł:
Drugi dzień pszczółki po tych deszczach lecą na spadz ( wrazenia z widoku powracajacych pszczół -uciekajacych przed zblizajacym sie deszczem bezcenne) 3-4 min. w których warto byc w pasiece :oczko: Najlepsze jest to ,ze tylko je nastraszyło dzisiaj bo pozniej juz było fajnie do wieczora nosiły, a jutro rano od 4 będzie to samo. :oczko:

Tytuł:
KOBER pisze:
Drugi dzień pszczółki po tych deszczach lecą na spadz ( wrazenia z widoku powracajacych pszczół -uciekajacych przed zblizajacym sie deszczem bezcenne)

A u mnie nie uciekały tylko do 20.30 szalały :leży_uśmiech:
dziś od 5 rano ruch jak przy rojeniu :jupi: jak tak dalej pójdzie to za parę dni miodobranie :całusy:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: l/n
Po wczorajszej gwałtownej burzy jestem jeden ul w którym była silna rodzina z tegoroczną matką w plecy. Piorun trafił w kasztana i zamiast pójść w dół do ziemi to się qrr odbił w ul :wnerw: :wnerw: :wnerw:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: 360x200
U mnie też pszczoły jadą równo codziennie-ale na trutniach.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
no to w poniedziałek szykuje się kolejne duże miodobranie. Tym razem z lipy:) A myślałem że przez deszcze nic nie będzie.

Tytuł:
miecio, Ja też tak myślałem a tu dwie nadstawki zalane a 3zasklepiona to wielokwiatowy a teraz przez te dni noszą spadź :mniam miodek:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
ja nie mam niestety w sąsiedztwie pasieki lasu iglastego także u mnie to jedynie spadź liściastą nosiły przed załamaniem pogody w połowie czerwca.

Tytuł:
miecio, Ja mam niecałe 400m od pasieki 15-13ha lasu iglastego większości sosna. :oczko:
wgl nie myślałem że ja tu u siebie mam las iglasty a jak się w tamtą niedziele przeszłem po nim to się zdziwiłem z 3godziny obchodziłem miejscami i wychodziłem z lasu :rolf:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp
U wiekszości pszczelarzy sezon dobiega końca, także myślę, ze trzeba by nowy sezon utworzyc - Bylem w pasiece/ SEZON 2012. Tylko na kiedy sie umawiamy?? :uśmiech:

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: Warszawski zwykły
W styczniu 2012?

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp
Daniwl, kolegho w styczniu to jest polowa sezonu :uśmiech:

Tytuł:
adidar pisze:
Tylko na kiedy sie umawiamy??

Na wrzesień :oczko:

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: WL
Ponoć następny sezon już tak naprawdę zczynamy od sierpnia, podkarmianie naczerw, zabiegi przeciw warozie...., więc może od 01.08.2011 :oczko:

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2073 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 42  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]