FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 25 sierpnia 2025, 16:55 - pn

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2073 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 42  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Artur, Nie wszyscy zaczynają to w sumie dla mnie może być w sierpniu po mi nie przeszkadza a w tamtym roku to w grudniu był założony :leży_uśmiech: ! a na zabiegi przeciw warozie to trochy za wcześnie po od dech do dechy czerw chyba że polewanie ambrazolem

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: WL
Tazon, Ambrozol, cytryna, jaskócze ziele to standard, stosuje wymiennie przy przeglądach i czasami częściej, od sierpnia myślę o Takticu, może Virkon S, a może sie coś nowego pojawi na Forum.
PS
Jakbym miał dać to co u nas w kole pszcz to bym sobie pewnie poczekał do września na Baywarol- to jest poprostu kpina!
Z ciekawości zamówiłem sobie jeden refundowany odkład w kole, jeszcze nie dojechał, kolejna farsa!

Tytuł:
Artur pisze:
Jakbym miał dać to co u nas w kole pszcz to bym sobie pewnie poczekał do września na Baywarol- to jest poprostu kpina!

A czyż bym ja mówił coś o baywarolu ja nawet o tym nie myślę !

Tytuł:

cześć u mnie matki tego roczne przestają czerwić albo słabo czerwią,co to może być za przyczyna :szok: proszę o odpowiedz

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: WP
Tomasz pisze:
cześć u mnie matki tego roczne przestają czerwić albo słabo czerwią,co to może być za przyczyna :szok: proszę o odpowiedz

U mnie przestają czerwić gdyż są ograniczane w czerwieniu, wszystkie wolne komórki sa zalewane nakropem.
A jeżeli nie ma pożytku to może za mało pokarmu?

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
najprawdopodobniej skończył się pożytek i matki zaczynają wyhamowywać czerwienie. Jeżeli czerwiu jest mało, ale nie jest rozstrzelony to nie ma problemu. Natomiast jeżeli jest rozstrzelony to przyglądnij się dokładnie czy nie ma przypadkiem jakiś objawów chorobowych. Jeśli jest wszystko w porządku, a miodu już nie przybywa i masz pewność że nie będziesz już w tym roku miał żadnego pożytku to możesz powoli zbierać się do podkarmiania pobudzającego do czerwienia. Tak abyś na jesień miał dużą rzeszę pszczół do zazimowania.

Tytuł:
Tomasz pisze:

A może nie mają gdzie czerwić ;-)

Tytuł:

pszczółki mają dużo miejsca do składania jajeczek i jeszcze po pożytku rzepakowym zmalały mi rodziny pszczele

Tytuł:
Kiedy wymieniałes matki (piszesz ,ze tegoroczne matki) czemu osłabły ci pszczoły po rzepaku diagnoza? Czemu słabo czerwia teraz matki diagnoza? Zobacz na czerw jaki on jest , rodziny na pewno sa zdrowe i w miare srednie?

Tytuł:
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Artur masz racje o 1 sierpnia jest nowy sezon pszczelarski. Bo od 1 matki znoszą jajeczka na pszczołe zimową i trzeba podkarmiać na zime. Pozdrawiam miły_marian

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Drodzy koledzy , pomóżcie!
Wczoraj byłem zmuszony odwirowac z jednego odkładu miód - 5l (lipowy).
Problem tkwi w tym że ten miod jest cholernie rzadki :bosie: ( i boje sie ze sfermentuje) prosze mi powiedziec co z nim zrobic , wolalbym nie podawac znow do rodziny tylko jakis inny pomysl!
Z góry dziękuję .

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
1. Oddać pszczołom
2. Przerobić na miód pitny
3. Szybko zjeść, bez rozdawania żeby sobie marki nie popsuć jak zacznie puchnąć w słoikach

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5

Tytuł:
CYNIG pisze:
Szybko zjeść

Cały tydzien :leży_uśmiech:
Na śniadanie ser z miodem i chlebem na popitkę herbata z miodem :oczko:
Obia zupa z miodu na drugie ziemniaki gotowane w miodzie :rolf:
Kolacja Chleb z miodem i herbatą na miodzie :mniam miodek:

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: brak
michal92, sprawdź go jak on teraz wygląda. Przy takich upałach miód jest rzadki. Ja wczoraj kręciłem i też leciał jak woda, ale dzisiaj jak sobie postał w domu to po nabraniu łyżką z góry wiadra robi się ładna górka. A od czego jest odstojnik ? Wlej do odstojnika i odczekaj dobę. Dojrzały miód opadnie na dół, a na górę wypłynie rzadki niedojrzały. Zlejesz tyle ile uznasz że jest dobry, a z resztą zrobisz co uznasz za stosowne: albo dasz pszczołom, albo sobie zostawisz :oczko:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja też dzisiaj wirowałem miód i wydawał mi się rzadki pomimo tego że był w 3/4 zasklepiony, ale tak jak pisze pawex są upały ponad 30 stopni i jak wsadzisz go do chłodnego miejsca to jutro będzie już wszystko ok.

Tytuł:
BoCiAnK pisze:
A u mnie nie uciekały tylko do 20.30 szalały

U mnie szalały ale na malinie i pomimo że w pewnym momencie przyszedł delikatny deszczyk i lekko siąpiło z dwie godziny to pszczoły normalnie w takim kapuśniaczku latały aż dziwne. :szok:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Ostrowska + 1/2 wielk
Szaleją na malinie jesiennej i na facelii ale na gryce która prawie już przekwita to ja ich nie widziałem

Tytuł:

michal92 pisze:
Drodzy koledzy , pomóżcie!
Wczoraj byłem zmuszony odwirowac z jednego odkładu miód - 5l (lipowy).
Problem tkwi w tym że ten miod jest cholernie rzadki :bosie: ( i boje sie ze sfermentuje) prosze mi powiedziec co z nim zrobic , wolalbym nie podawac znow do rodziny tylko jakis inny pomysl!
Z góry dziękuję .

Może daj go fermentacji będziesz miał miód pitny. Przepis znajdziesz w sieci.

Tytuł:
Z rzadkim miodem trzeba uwazać :do bani:

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: wlkp-12, LN3/4
CYNIG pisze:
1. Oddać pszczołom
2. Przerobić na miód pitny
3. Szybko zjeść, bez rozdawania żeby sobie marki nie popsuć jak zacznie puchnąć w słoikach

Można stosować ulepszoną metodę na Cyniga :)
1. Nie oodawać pszczołom (!)
2. Jeść bez rozdawania żeby sobie marki nie popsuć jak zacznie puchnąć w słoikach.
3. Co zacznie puchnąć w słoikach koniecznie przerobić na miód pitny, który nie będzie już puchł w butelkach.
4. Lub uczciwie sprzedać 10-20% taniej takiego żadkiego, z przeznaczeniem na miód pitny. Są tacy klienci, a jak nie ma, to należy ich sobie wyrobić, propagując miód pitny!

Z tym że na miód pitny sprzedawać najlepiej zanim samoistnie zacznie fermentować (tylko ze względu na złe wrażenie, a nie na obiektywne znaczenie, chyba, że klientowi to wsio ryba).

pzdr

Tytuł:

Dziś w nocy 1 raz w swojej "karierze" pszczelarskiej wywiozłem pszczoły na spadź, na razie tylko 17 uli w celach badawczych oraz by nabyć doświadczenia, miejsce jest dobre - jest to obszar z którego podkarpacki miód spadzowy został wpisany na listę produktów regionalnych przez UE. Jak ze spadzą, kiedy występuje i czy wystąpi to się jeszcze okaże- człowiek uczy się całe życie:)

Obrazek

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Ostrowska + 1/2 wielk
wywiozłeś bez sprawdzenia czy jest spadź po prostu tak w ciemno ?

Tytuł:

Cytuj:
wywiozłeś bez sprawdzenia czy jest spadź po prostu tak w ciemno ?

jako tako nie miałem możliwości sprawdzenia wioska oddalona jest ode mnie o 120 km, spadź tam jest tylko ciężko mi powiedzieć w jakim terminie występuje, rozmawiałem z jakimś tamtejszym pszczelarzem mówił że ma właśnie teraz się zaczynać ale jeśli sam nie sprawdzę to się nie dowiem innej możliwości nie ma raczej.

spadz tam występuje tak jak pisałem miód spadzowy z tamtego terenu jest uznany za produkt regionalny podkarpacia więc skądś musiał się tam wziąć :)

Tytuł:

a do jakiej wioski ty je wywiozłeś bo nie wszędzie występuje u nas spadż to prawda ze już się pojawiła spadz na jodłach ale to nie we wszystkich rejonach Podkarpacia

Tytuł:

kolego gmina brzozów- masz jakieś info jak to tam wygląda??

Tytuł:
MODERATOR
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: ,wielkopolski i 435x250
Miejscowość z jakiej piszesz: Czaszyn
To niedaleko odemnie jakies 40 km ale jak tam jest to trudno powiedziec bo nawet róznica 5 km juz robi wielka róznice

henry

Tytuł:
:leży_uśmiech: :leży_uśmiech: :leży_uśmiech: Nie wiem czy uwierzycie ,ale zabrakło mi korpusów i ramek dzisiaj rozdałem odkładom ostatnie 5 korpusów . Zrobione 23 maja z 4 ramek czerwiu teraz siedza na 3 korpusach wielkopolskich miały tak ciasno ,ze musiałem im dołozyć :leży_uśmiech: :leży_uśmiech: :leży_uśmiech: Alsiny biją rekordy na spadzi łeb w łeb za moimi alsinkami idzie carnika od Polbarta tez odkład- siedzi od dzisiaj na 3 korpusach :oczko: Od poniedziałku chyba zaczynam miodobranie masakra jednym słowem.

Tytuł:
KOBER pisze:
Nie wiem czy uwierzycie

A porób no ty jakieś zdjęcia i pokaż te swoje wieżowce z odkładami na trzech korpusach to i uwierzymy że fantazja ci się nie załączyła kolego. :leży_uśmiech: :oczko:

Tytuł:
Tak myslałem mój uczniu Cordovanie ,ze nie uwierzysz no ,ale cóż..... :papa:
a to ,ze juz będe brał z nich 2 raz miód w tym roku to i pewnie za chiny bys nie uwierzył. :leży_uśmiech:

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: Warszawki posz. i wielkopolski
Dlaczego nie?, jeśli wczesne odkłady z dobrymi matkami oraz jest ciągłość obfitych pożytków, a pogoda wiemy, że w tym roku dopisuje - to całkiem możliwe.

Tytuł:
Ja nie mówię sensei Kober że to nie możliwe, nie mniej jednak chciałbym to zobaczyć - ot tak by mieć ci czego pozazdrościć. :oczko:

Tytuł:
Awatar użytkownika

KOBER,
Ja tam Ci wierze Koberku :oczko:
Co prawda u mnie koniec porzytku :do bani: a matki w rodzinach produkcyjnych były mocno ograniczone w czerwieniu , ale odkłady siedzą na 4 korpusach ostrowskiej i wiszą brodami w te piekielne goraczki ,
też dały sporo miodku po 3 korpusy ostrowskiej
Żeby tak coś się jeszcze w polu z nektarem pojawiło przyniosły by chyba z korzeniami :bosie:
W tym roku drabina służyła mi do odbierania korpusów z miodem :leży_uśmiech:
Choć i dwa roje wypaliły z ula ale siadły nisko :pl:

Tytuł:
Cordovan pisze:
Ja nie mówię sensei Kober że to nie możliwe, nie mniej jednak chciałbym to zobaczyć - ot tak by mieć ci czego pozazdrościć. :oczko:

Z miłą chęcią przygotuj bułę pieniędzy to i moze otworze Ci ul zebys podejrzał co i jak oraz jak pracują zawodowcy. :leży_uśmiech: Pokaże Ci 26 ramek miodu spadziowego w ulu (moge nawet otworzyc Ci kilka uli losowo wybranych bez róznicy w kazdym jest podobnie) , dotkniesz go , dam Ci nawet podnieść korpus zobaczymy czy udzwigniesz :bosie:
Pokaze Ci najlepsze matki na tej półkuli i najlepiej zadbaną pasiekę w tej czesci Europy .
:szok: :szok: :szok:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp korpusowe jednościenne
A iloma ramkami czerwiu w czerwcu zasiliłeś te odkłady że ci tyle mięcha urosło :leży_uśmiech:

Pozdr
Witamina

Tytuł:
KOBER pisze:
Pokaze Ci najlepsze matki na tej półkuli i najlepiej zadbaną pasiekę w tej czesci Europy .

KOBERKU ta twoja wrodzona skromność .....powala :leży_uśmiech: :leży_uśmiech: :papa:

Tytuł:
Witamina pisze:
A iloma ramkami czerwiu w czerwcu zasiliłeś te odkłady że ci tyle mięcha urosło :leży_uśmiech:

Pozdr
Witamina

Kwestia wprawy i fachu mistrzowskiego i oczywiście czasu nie po to chodziłem do tych odkładów prawie 2 miesiace ,żeby je dopilnować i uzyskac godną siłe na lipiec nie po to wywlekałem uliki weselne żeby je zasiedlić juz poczatkiem maja matkami nieunasienionymi żeby kłamać.
Ja was naprawde nie oszukuje nie dołozyłem pozniej ani jednego ramka z czerwiem ani tez nie karmiłem ani nie poddawałem wody , ciasta (taki rok):oczko:

Tytuł:
KOBER pisze:
Ja was naprawde nie oszukuje

Kober docierając do informacji o twoim zagranicznym doświadczeniu i wiedzy jaką zdobyłeś na tej 900 - set pniowej pasiece zaczynam ci wierzyć. :oczko:

Tytuł:
KOBER pisze:
Nie wiem czy uwierzycie
A dziwisz się im? Jak nie tak dawno gdy były wpisy odnośnie zbiorów wiosennych to też nie wierzyłeś :oczko: Ale ja ci wierze bo sam mam teraz odkłady z 19 maja na gryce tyle że na 2,5 korpusa wlkp.

Tytuł:
konradziu pisze:
A dziwisz się im? Jak nie tak dawno gdy były wpisy odnośnie zbiorów wiosennych to też nie wierzyłeś

Masz racje nie wierzyłem ale po pierwsze nie wziąłem pod uwage tego ,ze u Ciebie i szybciej rodziny sie rozwijają i wczesniej wystepuja pozytki nie wziałem tez pod uwage tego ,ze przeciez zawaliłem w ubiegłym roku w pazdzierniku miałem słabe rodziny na wiosnę nie było mi do smiechu ,ale nawet 3 ramkowe rodziny po zimie wyprowadziłem na 3 korpusy koncem maja to nieliczni tak potrafią. Dlatego ja wiem ,ze musze miec krainke w pasiece (głównie pszczołe na spadz) bo wiem ,ze jak bedzie 10 dni spadzi to nanosza za cały sezon . Dlatego sie z wami kłóciłem chociaz nie miałem racji Wy czy wszyscy Ci co maja wczesniejsze pozytki niestety muszą miec inną pszczołę ewentualnie musza bardzo dobrze przygotowac krainke bo tak to klapa nie dziwie sie ,ze szukacie żółtych pszczół na wczesne pozytki , dajecie ciasto na wiosne , odsklepiacie itd. Teraz to sobie uswiadomiłem za wszystkie kłótnie w tematach ciastowych i zółtych pszczół przepraszam (nie zawsze miałem racje).

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: inny
Kober ktoś się pod ciebie podszywa? :oczko: :piwko:

Tytuł:
Awatar użytkownika

KOBER pisze:
ale nawet 3 ramkowe rodziny po zimie wyprowadziłem na 3 korpusy koncem maja to nieliczni tak potrafią

KOBER, podziel sie swoimi umiejetnosciami i zdradz jak do tego dojsc, bo chyba zeby bylo 3 korpusy pszczol to poczatkiem maja musi byc jeden zaczerwiony od deski do deski. No chyba ze je wzmacniales czerwiem z innych rodzin?

Tytuł:
makak pisze:
KOBER, podziel sie swoimi umiejetnosciami i zdradz jak do tego dojsc, bo chyba zeby bylo 3 korpusy pszczol to poczatkiem maja musi byc jeden zaczerwiony od deski do deski. No chyba ze je wzmacniales czerwiem z innych rodzin?

Koncem maja dokładałem po 3 korpusie tzn. było pszczół na 2 korpusach to jest róznica , miec 3 korpusy pszczół ,a dokładać 3 korpus ,3,4 ramkowe jest się w stanie wyprowadzić na prosta na koniec maja przy dobrych matkach nie trzeba nawet czerwiu dokładać tylko trzeba koło tego chodzić no i musi byc ładna wiosna , przedwiosnie tak jak w tym roku u mnie i musza być pszczoły zdrowe bez tego ani rusz mozna zapomnieć ,ze nawet do czerwca sie rozwiną)
5-6 ramkowe to lekko na 1 maja mozna doprowadzić do dużej siły .

Tytuł:
Awatar użytkownika

Nie pisales ze dokladasz 3 korpus tylko ze masz 3 korpusy. Czyli masz pszczoly-te slabe- na 2 korpusach i 3 dokladasz(calkiem inaczej to teraz wyglada).
Tyle ze nie zdradziles jak to robisz- piszasz ze nieliczni to potrafia- czyli Ty umiesz i chwala Ci za to. Tylko z Twojej wypowiedzi mi wychodzi ze to dzieki umiejetnoscia Twoim sie to udalo a nie dobrej pogodzie i dobrym matka - bo to moglo by sie przydazyc i mniej doswiadczonym pszczelarzom :oczko: . A Ty chodzisz i co dalej? Bo od samego chodzienia to one sie tak swietnie nie rozwijaja? :oczko: Podziel sie swoim doswiadczeniem bo ja jestem zielony i moje slabeusze mimo pieknej pogodym matki minesotki od szczupaka ktore pieknie czerwily na jesieni, dadalem po ramce czerwiu a koncem maja to one do pelnego korpusu wlp dojsc nie mogly

Tytuł:
makak pisze:
dadalem po ramce czerwiu a koncem maja to one do pelnego korpusu wlp dojsc nie mogly

Może choroba ,moze matka słabo czerwiła , moze za mało koło tego chodziłeś , moze jakies czynniki losowe ( w miedzy czasie mogły byc rabowane-cichy rabunek na przedwiosniu) . Przeciez jakbym nie był w pasiece codziennie to wiesz ilu bym sytuacji nie zauwazył ? a tak to od razu reakcja zmniejszyć wyloty tu dołozyc ramko do zaczerwienia tu dołozyć ramko z pokarmem , to lepiej połaczyć bo z tego pomarańcz bedzie , a jak już były matki unasienione ,a to tu wymieniamy ,a to tam ,a tu rodzina nie doszła do siły na 10 czerwca a to wymieniamy i tak sie zagalopowałem ,ze wymieniłem prawie wszystkie matki ponad 90% . Juz na pewno 4 matki sa do dupy , reszta jest w miare solidna . Stan pasieki mi sie powiekszył o 50% , miodu jest pełno w ulach, nie wiem jak to sie stało ,ale opacznośc czuwała nad ta pasieką.

Tytuł:

u mnie dzis pogoda się popsuła... za tydzień miodoranie z lipy pod koniec sierpnia ze spadzi i akcja zima:)

Tytuł:

byłem dzisiaj odwiedzić pasieki stojące na gryce,zajrzałem tylko do paru uli uchylając powałkę, jest ok ale szału nie ma za miodobranie i przewozy będe brał się od czwartku lub piątku, gryka już przekwita dam im jeszcze tydzień czasu :)

Tytuł:
Awatar użytkownika

no to panowie drugi raz w tym roku spadź u mnie się pojawiła. Pszczoły wariują w pasiece. Latają jak szalone, a w miodniach coraz więcej ciemnego miodu:). Nie wiem skąd go noaszą bo nie ma w obrębie mojej pasieki lasów iglastych. Są tylko pojedyncze drzewa. Także chyba to liściasta spadź.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp
miecio, a moze rabuja sasiednia pasieke?

Tytuł:
Awatar użytkownika

adidar sąsiednich pasiek już prawie nie ma. Same się unicestwiły, bo prowadzili je partacze hehe. A miodek typowo spadziowy. Zastanawiam się czy może to z dębów albo buków bo jest ich bardzo dużo w sąsiedztwie mojej pasieki. Właśnie raz na kilka lat taka spadź się u mnie zdarz. Ostatnio 4 lata temu. I za cholerę nie wiem z czego :) Wczoraj wirowałem miód lipowy i pszczoły nie wykazują żadnych zapędów do rabowania, czyli coś gdzieś jest słodkiego w lesie :oczko:
A miałem powoli brać się za przygotowanie pszczół do zimy, a tu takie jaja. Na razie średnia wydajność to 32 litry z ula i nadal rośnie. Rekord życiowy w tym roku padł.

Tytuł:
Spadziuja albo dęby albo buki od wczoraj, wiem bo pszczoły zmieniły kierunek lotów na bardziej na prawo obrały korytarz chyba ,ze spadziuje świerk albo jodła w innym miejscu lasu.

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2073 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 42  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]