FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 22 lipca 2025, 06:21 - wt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 131 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
A ja mam takie pytanie: czy kiedykolwiek kumus zdażył się taki przypadek ,że inwert wylał się z podkarmiaczki wiaderkowej bo ja mam taki wypadek i w sumie wylał się inwert i strasznie to wygląda... :bosie: pszczoły w drugim korpusie ( pustym tam gdzie wiadro) dennic zalane kilkadziesiąt pszczół przy wylocie ..... proszę was o radę :bosie:

Tytuł:
Zlej inwert z dennic w jakieś naczynie i podaj go spowrotem po przecedzeniu przez geste sito ale podawaj w słoikach 0,9 z kilkunastoma dziurkami o wielkości 2 mm, nie wyleje się wtedy. Niestety ale często się zdarza że podkarmiaczki mają zbyt duże otwory chyba ze wylał ci się w inny sposób. Dennice zostaw po zlaniu pszczoły same ją osusza z resztek inwertu. Mam nadzieje tylko że nie zalałeś tym inwertem gniazd całkiem czyli nie wylał ci się na ramki i w wolne przestrzenie pomiędzy nimi? :oczko:

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski/dadant
Mrcinluter no mi się jeszcze to nie przydarzyło , jak masz odejmowane dennice to szybko podmień jeżeli nie to zbierz łopatką trochę ten inwert bo będą się pszczoły topiły a ramki i resztę se już osuszą i sprawdż czy nie zalałeś matki

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
to był ostatek max 2,5 kg i chyba ktoś mi zrobił n złość bo u góry wiader były dziury i wylało się w uliczki tak ,że tam gdzie nie było beleczek to inwert się wlał w jakich ilościach nie wiem ale nie ma oznak bezmatku- w razie wypadku mam matkę rezerwową węc będę kobminował... Dzięki za odpowiedzi.
Pozdrawiam gorąco Marcin

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WL
Cytuj:
michalpriebe napisał/a:
a ja daje po 7 kg na rodzine i jeszcze nigdy z głodu nie spadły

No tak z głodu nie ,ale zawsze na wiosne w ulu i na ramkach było pusto Amba zeżarła i pokarm i pszczoły.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Bydgoszcz
Jak tak będżesz robił to zrobisz sobie rabunek w pasiece .pawel

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: Langstroth 3/4
Miejscowość z jakiej piszesz: Słupia
Wszędzie te same problemy. :D

http://translate.google.com/translate?s ... %26t%3D858

15 kg cukru plus 10 litrów wody na rodzinę, podkarmić jednorazowo lub raz za razem.

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Witam.
Moje pszczółki dostały wczoraj ostatnie wiaderko syropu. O dziwo, gdy zaszedłem do pasieki zauważyłem że nadal noszą pyłek do uli, to chyba nieźle zważywszy że mamy 18 września.
Odymiem je te raz Apivarolem.
Mam mały dylemat, a mianowicie nie bardzo wiem jak przymocowac zastawki na wylotkach, aby niepotrzebnie nie denerwowac pszczółek, standardowo to gwoździami i młotkiem, ale domniemam że od tego pszczółki się wściekną, macie może jakieś propozycje?
Pozdrawiam
Dominik

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 D, www.pogodnypiatek.pl
Wracając do tematu - literatura zaleca 1,5 kg cukru na ramęe, tak w przybliżeniu. W przypadku ramek dadanowskich pełnie wypełniona i w połowie poszyta ramka miodem waży ok. 3,2 - 3,5 kg. Ważyłem je podczas miodobrania. Wynika stąd, że jeśli ramki są przeciętnie w połowie poszyte, to rodzina ma wystarczająco wiele pokarmu na zimowlę i coś zostanie na odsklepienie na wiosnę na pobudzenie.

Tytuł:

DOMINIK SIEDLCE pisze:
Witam.
nie bardzo wiem jak przymocowac zastawki na wylotkach, aby niepotrzebnie nie denerwowac pszczółek,
Pozdrawiam
Dominik

czarne wkręty

Tytuł:

Pogodny Piątek , piszesz że warzyłeś ramkę z miodem i ważyła 3,5 kg. oczywiście dadanta , a czy odliczyłeś wagę ramki z woszczyną , bo ramka dadanta przyjmując obustronnie poszytego pokarmu zawiera 2 kg. a wielkopolska 1,5 kg. i w inny sposób można też sobie dla orientacji ocenić ile jest pokarmu na ramce bo 1decymetr obustronnie poszytego pokarmu warzy 250 gram

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 D, www.pogodnypiatek.pl
Jasne, słuszna uwaga - plaster po wywirowaniu waży 0.7 - 0.8 kg, a więc miodu może w nim być maksymalnie jakieś 2,5 - 2,8 kg a zatem tak jak napisałeś. Wydaje mi się zatem, że połowa poszytego plastra wystarczy na zimę, bo to ok. 1,5 kg. Tak zimowałem w tym sezonie i zostało coś do odsklepienia jeszcze na wiosnę, choć nie za wiele. Ja jednak stymuluję rodziny ciastem na wiosnę, więc jak dla mnie to dość.

Tytuł:

DOMINIK SIEDLCE pisze:
Mam mały dylemat, a mianowicie nie bardzo wiem jak przymocowac zastawki na wylotkach, aby niepotrzebnie nie denerwowac pszczółek, standardowo to gwoździami i młotkiem, ale domniemam że od tego pszczółki się wściekną, macie może jakieś propozycje

Można też takerem

Tytuł:

Zenon pisze:
Pogodny Piątek , piszesz że warzyłeś ramkę z miodem i ważyła 3,5 kg. oczywiście dadanta , a czy odliczyłeś wagę ramki z woszczyną , bo ramka dadanta przyjmując obustronnie poszytego pokarmu zawiera 2 kg. a wielkopolska 1,5 kg. i w inny sposób można też sobie dla orientacji ocenić ile jest pokarmu na ramce bo 1decymetr obustronnie poszytego pokarmu warzy 250 gram

Teoria teorią ale pszczółki różnie mogą pokarm lub miód ułożyć, w wielkopolskiej ma być według teori 1,5 kg ,a ja z ciekawości ważyłem pełne ramki wielkopolskie takie gdzie nie było prawie żadnej pustej komórki,może pszczoły je trochę poszerzyły i wyszło mi że w praktyce mogą do takiej ramki upchać nawet ponad 2 kg miodu.

Tytuł:

anZag z godzę się z tobą że będzie tyle warzyć jeśli pszczoły poszerzą komórki ale musi być szerszy rozstaw ramek bo w normalnym rozstawie poszerzają tylko trochę wianek z miodem nad czerwiem

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: Warszawki posz. i wielkopolski
Pszczoły wiedzą ile mają wziąść pokarmu. W tym roku zakarmiałem na 10 ramkach wielkopolskich. Ostatnio zabrałem po 2 ramki, pozostałe 8ramek były prawie całkowicie zasklepione - i co ciekawe myślałem, że nie będą przenosiły do gniazda pokarmu z odsklepionej ramki wiszącej za zatworem - zabrały wszystko do sucha - czyli dobiły na maksa.

Lepiej jak mają więcej niż wiosną latać z ciastem po pasiece. Czerwienie matki wiosną uzależnione jest od ilości pokarmu nad kłębem - matka nie będzie czerwiła jak jest widmo głodu.

Tytuł:
Marcinluter pisze:
A ja mam takie pytanie: czy kiedykolwiek kumus zdażył się taki przypadek ,że inwert wylał się z podkarmiaczki wiaderkowej bo ja mam taki wypadek i w sumie wylał się inwert i strasznie to wygląda... :bosie: pszczoły w drugim korpusie ( pustym tam gdzie wiadro) dennic zalane kilkadziesiąt pszczół przy wylocie ..... proszę was o radę :bosie:

wpisz sobie to jako stratę, ja wiaderkami karmie od 10 lat, i tez mnie to nauczyło. Zawsze jak zakładam wiaderka na korpusy, czekam około 30 minut i obserwuje czy nie ma awarii, by zareagować w porę.

Tytuł:

Też tak robię. Po podaniu wiaderek czekam i zaglądam czy wszystko ok, jak na razie nic się nie wydażyło. Czasem słychac takie lekkie bulknięcie z wiaderka jak sobie pszczółki pobierają.
Jak zimuję moje odkłądziki na 7 ramkach więc każdy z nich otrzymał po 10,5 kg cukru na zimę, myślę że będzie ok. Zaglądałem do uli, skrajne ramki mają już poszyte w 60%.

Tytuł:

glazek7777 pisze:
Pszczoły wiedzą ile mają wziąść pokarmu. . Czerwienie matki wiosną uzależnione jest od ilości pokarmu nad kłębem - matka nie będzie czerwiła jak jest widmo głodu.

Kolego nie zgodzę się że pszczoły wiedzą ile pokarmu, bo jak dasz dużo to zaleją gniazdo i nie przeżyją.A co do czerwienia wiosną to w tym roku po oblocie w ulu miałem 2 ramki czerwiu ,0 pokarmu 0 pierzgi . Ale zgadzam się z tym stwierdzeniem kolegi ze matka nie będzie czerwić.

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: Langstroth 3/4
Miejscowość z jakiej piszesz: Słupia
Proszę bardzo, tutaj jest jak trzeba karmić Carnicę na zimę.

http://translate.google.com/translate?s ... loiter.htm

Tytuł:
Carnica nie potrzebuje 22 kg pokarmu ,16 to max ,a i tak trzeba odbierac na wiosnę kilka ramek lub przynajmniej wstawic puste do zaczerwienia , a z pokarmem odstawic na bok gniazda lub nawet wyciagnąc całkowicie.

Tytuł:

Ramka wielkopolska lub jej podobne są bardzo niebezpieczne do zimowania pszczół bez ingerencji pszczelarza, zwłaszcza w przypadku młodych matek z rojów lipcowych, ponieważ matki te mają tendencję jak jest ładna pogoda i pożytek np. nawłoć do kilkuramkowego czerwienia nawet do przełomu wrzesień/ październik.

Niebezpieczeństwo polega na tym, że podawany cukier zużywają na karmienie młodych, co gorsze czerw uniemożliwia w środkowej części gniazda zgromadzenie odpowiednich zapasów gwarantujących przeżycie zimy - zapasy rozłożone są w postaci całych zasklepionych ramek po przeciwnych stronach gniazda - jeśli zima nie pozwoli przemieścić się kłębowi na ramki z pokarmem - zginą z głodu mając z drugiej strony gniazda pełne ramki pokarmu.

W takim przypadku ingerencja pszczelarza późną jesienią (właśnie o tej porze) jest niezbędna - zabrać część czerwiu takiej rodinie - rozdzielić go innym rodzinom np. po 1 ramce - w miejsce zabranych ramek dać zewnętrzne ramki całe pokarmu, dając na przemian ramka pełna pokarmu z ramką czerwiu - sprawdzone od lat taka rodzina nawet w Suwałkach przeżyje.

Tytuł:

mirek54 - zalanie wszystkich ramek od góry do dołu i ich zasklepienie (najczęściej występuje w ulach wielkopolskich), jest wprawdzie dalekie od wzorca jaki pszczoły miały przez miliony lat w dziuplach, bo pokarm był wprawdzie u góry, ale na dole wolne komórki po czerwiu, który przed nastaniem zimy się wygryzał.

Nie oznacza to jednak, że przy braku wolnych komórek (pełnych ramkach) kłąb się nie zawiąże - zawiąże się, pszczoły będą miały gorsze warunki zimowania, ale przezimują i matka wiosną zacznie intensywnie czerwić - czego nie można powiedzieć jak będzie sytuacja opisana powyżej we wcześniejszym poście.

Nie miałem sytuacji, aby pszczoły zginęły mi z nadmiaru pokarmu, ale z długiej mojej praktyki znam przypadki zdziesiątkowania rodzin z uwagi na zbyt małą jego ilość lub co gorsze niewłaściwe rozłożenie - pokarm wiosną jest, a pszczólki nie żyją - wtedy przykro na coś takiego patrzeć.

Tytuł:
glazek7777 pisze:
Nie oznacza to jednak, że przy braku wolnych komórek (pełnych ramkach) kłąb się nie zawiąże - zawiąże się, pszczoły będą miały gorsze warunki zimowania, ale przezimują i matka wiosną zacznie intensywnie czerwić -

Nie miałem sytuacji, aby pszczoły zginęły mi z nadmiaru pokarmu, ale z długiej mojej praktyki znam przypadki zdziesiątkowania rodzin z uwagi na zbyt małą jego ilość.

99% moich rodzin wygląda tak jak na tych zdjęciach
Jeszcze nigdy mi się nie zdarzyło by moim pszczoła brakło pokarmu ( raz zjadły biedne prawie wszystko ale był to bezmatek a i tak go uratowałem )
Szlak Mnie trafia jak rozmawiam z pszczelarzami którzy twierdzą że na zimę pszczołą wystarczy dać 8kg Cukru bo resztę sobie niech uzbierają :wnerw: takiemu to nawet żal Szczura powierzyć bo zdechnie biedak z głodu ale potem na wiosnę jak mu się osypią to wszelkiego typu win się doszukuje tylko nie tego że z chytrości Jednego słoika 09l miodu przesrał cała rodzinę bo tyle wynosi koszt zakupu 10 kg Cukru no może 1,5 litra miodu
Ja wszystkim rodziną dałem po 14 kg inwertu nie interesowało mnie ile miały w pozostawionych ramkach pokarmu miodowego podejrzewam że prawie wszystkie rodziny miodu miały po ok 3-5 -7kg w zależności od typu ula i ilości pozostawionych ramek
gdzie dla ula Wielkopolskiego pozostawiłem 8 a ula Dadanowskiego od 7 po 8 ramek a nawet 9
Nigdy nie zwracałem uwagi czy rodzina jest przekarmiona i czy ma się gdzie kłąb uwiązać dziś z racji że po raz pierwszy zimuję na inwercie Apiffodzie postanowiłem zajrzeć wygląda to tak
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

mirek54 pisze:
bo jak dasz dużo to zaleją gniazdo i nie przeżyją.A co do czerwienia wiosną to w tym roku po oblocie w ulu miałem 2 ramki czerwiu ,0 pokarmu 0 pierzgi .

Nie wiem ile mialem czerwiu na dzień po oblocie bo zaraz na wieczór po oblocie dałem każdej rodzinie po 1kg Ciasta Miodowo -Pyłkowego ale za to wiem że po 2 tygodniach od podania w prawie każdej rodzinie był czerw na 5 ramkach resztę zajmował pokarm
Miałeś 2 ramki czeriu bo nie miały czym po prostu karmić ;-)

Tytuł:

Właśnie koledzy tak powinny wyglądać ramki z pokarmem na zimę prawie całe zasklepione, a tam gdzie nie ma zasklepu pełne komórki pokarmu.

Nie liczcie ile daliście tylko przy przeglądzie początek września tak powinny wyglądać ramki - i takie pszczoły nie mogą zginąć z głodu - jak przyjdzie wiosna matki czerwią jak szalone.

To nie sztuka mieć 40 rodzin - lepiej 20, ale w porę i odpowiednio zadbane na zimę - i tak jak pisał Bogdan, koszt zakarmienia rodziny to 1,5 litra miodu - te szlachetne owady nie zasługują na to, aby je okraść z miodu i żałować im kilka kilo cukru.

Na 54 rodziny dałem 750kg cukru + leki (paski Baywarol i Apiwarol - 1200zł) - łącznie ok 5000zł - każdy przemilcza ile wziął wcześniej kasy za miód - zapewniam, że do tego hobby jeszcze nigdy nie dołożyłem - prosta zasada, aby mieć trzeba zainwestować - biznes to też nie jest - ale głodzić owady???????

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: WLKP 12r
Ufff... a już myślałem, że dałem za dużo, że przekarmiłem moje 2 rodzinki w WZ, ale jak popatrzyłem na ramki Bogdana to się uspokoiłem, bo moje wyglądają podobnie, no może trochę pszczoły zrobiły nadbudówkę na górze bo im się już syrop nie zmieścił :uśmiech: Zimuję na 7 ramkach WZ.
Lepiej dać trochę więcej, niż później z drżącym sercem na wiosnę zaglądać do uli i zakłady obstawiać czy dadzą radę czy nie, czy pogoda będzie dobra czy chłody się przeciągną.
Pozorna oszczędność mści się wielokrotnie.

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: ramka 36-18
No Cezary256, pogratulować Ci trzeba, przed chwilą zostałeś przyjęty w grono pomocników pszczelarza. A tak na marginesie najlepiej Ci wychodzi pogoń za Polbratem i z nim polemika. Ble ble ble. :leży_uśmiech:

Tytuł:

Faktycznie mogę już pomagać pszczelarzowi :jupi: , a z tą pogonią to nie wiem o co chodzi, że jakoś tak wychodzi. Polbart połapał najlepsze tematy, a ja też chcę swoje 5 groszy dołożyć :uśmiech:

Tytuł:
Awatar użytkownika

zastanawia mnie tylko jak wam sie chce liczyc ile pokarmu na jaka rodzine ja mam zasade ze po pierwsze nie wyciskam do sucha pszczół z miodu a pozniej je dokarmiam tak zeby mialy do dna pokarmu w warszawiaku czyli maja ponad 30 cm nad glowa zasklepionego pokarmu co ciekawe w tym roku dostały po nawloci po ok 7 kg cukru szacunkowo i przestały brac wiec chyba im sie wiecej nie zmiesci i jak do tej pory jeszcze z glodu mi nie spadła zadna rodzina a
BoCiAnK pisze:
Szlak Mnie trafia jak rozmawiam z pszczelarzami którzy twierdzą że na zimę pszczołą wystarczy dać 8kg Cukru bo resztę sobie niech uzbierają
moze i racja tylko ze trzeba im pozwolic uzbierac przed podkarmieniem a nie po bo faktycznie moze być niemiło

Tytuł:

Ja tam nie żałowałem, dałem moim pszczółkom tyle syropu ile trzeba. Ramki są całe w syropie i od góry poszyte w 60-70%. Myślę że im wystarczy, pyłku też naniosły sporo więc nie będę im już w ulu gmerał, a na wiosnę dostaną ciasto i ok.

Tytuł:
michalpriebe pisze:
zastanawia mnie tylko jak wam sie chce liczyc ile pokarmu na jaka rodzine

To jest proste jak drut
jeżeli masz ramkę wielkopolską i masz w niej ok 5-7cm wianek miodu a pod nim czerw to w takim ramku jest ok 50-80 deko pokarmu węglowodanowego teraz x 8 = 4kg- 5 kg co już masz a teraz na jedno ramko przypada ok 1,7 do prawie 2kg więc wiesz ile masz dodać
Na oko Kolego na oko ;-) tak samop na Dadancie się oblicza
michalpriebe pisze:
pokarmu w warszawiaku czyli maja ponad 30 cm nad glowa zasklepionego pokarmu

Kolego OK ale te 30cm to mają na skrajnych ramkach a na środku ??? czerw jest jeszcze w ulach przy ochłodzeniu poniżej 10 stC pszczoły wiążą kłąb w tym miejscu i nad głową mają czasami zaledwie 10-15 cm ;-) owszem jak silna rodzina to idzie wszystkimi uliczkami ale jak gniazdo zbyt obszerne to przy pełnych skrajnych ramkach w połowie stycznia padają z głodu
Obrazek
i należy zapasy gdzie czerw się wygryzł uzupełnić

Obrazek

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: dadant
A jak siedzą w dziupli, to też po wygryzieniu czerwiu donoszą w puste komórki?

Pozdrawiam Odnowiciel.

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: WP
DOMINIK SIEDLCE pisze:
Witam.
Moje pszczółki dostały wczoraj ostatnie wiaderko syropu. O dziwo, gdy zaszedłem do pasieki zauważyłem że nadal noszą pyłek do uli, to chyba nieźle zważywszy że mamy 18 września.
Odymiem je te raz Apivarolem.
Mam mały dylemat, a mianowicie nie bardzo wiem jak przymocowac zastawki na wylotkach, aby niepotrzebnie nie denerwowac pszczółek, standardowo to gwoździami i młotkiem, ale domniemam że od tego pszczółki się wściekną, macie może jakieś propozycje?
Pozdrawiam
Dominik

Cokolwiek robisz przy zasiedlonym ulu, to jak najmniej ruchów, wstrząsów niepotrzebnych.A jak coś chcesz przymocować, to żadne młotki i stukania-zwykła wiertarko wkrętarka.

Tytuł:
Odnowiciel pisze:
A jak siedzą w dziupli, to też po wygryzieniu czerwiu donoszą w puste komórki?

Pozdrawiam Odnowiciel.

Tylko że w dziupli nikt im nie wybiera miodu od wiosny po jesień i zasada jest prosta wiecznie wydłużają plastry widziałem taką dziuplę co plaster miał prawie 70cm pokarmu było na dwie trzy srogie zimy ;-)

Tytuł:

BoCiAnK pisze:
plaster miał prawie 70cm pokarmu

Kilka lat temu ścinałem u sąsiada lipę. Na pniu miała ok. 1.4m a na wysokości 8m dziuplę a w niej plastry dł 1,2m. :szok: Żałuję, że tego klocka nie postawiłem w pasiece, nieźle by się prezentował :rolf:

Tytuł:

No to Salomon straciłeś możliwość posiadania takiego wybajerzonego ula. Ja już mam obstukany ze znajomym temat, ściął grubą topolę i mówił, że mogę sobie zabierać ze dwa metry od pnia, chciałem na początku zrobić stojaka, ale byłoby to dosyć kłopotliwe, chyba zrobię w tym pniu leżaka, łatwiej mi będzie zarządzać ramkami.

Tytuł:
Awatar użytkownika

BoCiAnK, bez obrazy ale na moje kilkadziesiat lat z głodu mi rodziny nie spadly po pierwsze nie mam nigdy luznego gniazda po drugie mówimy nie o skrajnych ramkach tylko o miejscu gdzie maja najmniej a po trzecie to mam chyba inna gospodarke moze nieekonomiczna ale staram sie zeby w ulu nie było nigdy mniej pokarmu jak 5 6 kg nawet po miodobraniu zostawiam dwie ramki miodu nawet jak jest zasklepiony w całosci i jest pozytek wiec w sierpniu maja conajmniej 10 do 12 kg miodu do tego dostaja cukru ile tylko chca przerobić i policzyc to 80 % ramek jest zalane pokarmem moze zle sprecyzowalem posta ale taki mam system

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WZ Wlkp Froundenstein
Czy można jeszcze karmić inwertem rodziny , które słabiej pobierały ?
Niektóre rodziny brały spokojnie po 3 wiaderka 5l Apifortuny a inne w tym czasie nawet z dwoma wiaderkami nie poradziły sobie.
Czy można im jeszcze pozwolić pobierać czy już późno ?

Tytuł:

Śmiało możesz podać apifortunę to jest gotowy pokarm i pszczoły się tak nie wyczerpują jak przy karmieniu syropem z cukru

Tytuł:
Ja dzisiaj zrobiłem wgląd do kilku rodzin bo coś ciężko idzie im pobieranie ostatniej dawki.A tak wygląda u BF od Sławka Lewkowicza B-86

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WZ Wlkp Froundenstein
Dzisiaj przeglądałem kilkanaście rodzin bo pogoda super.
Powoli wybierają resztę Apifortuny ale ramki wszędzie zalane i zasklepione. Obrazek Obrazek Obrazek

Tytuł:
konradziu pisze:
Ja dzisiaj zrobiłem wgląd do kilku rodzin bo coś ciężko idzie im pobieranie ostatniej dawki.A tak wygląda u BF od Sławka Lewkowicza B-86

No nareszcie jakies konkretne zdjecia od razu widać ręke pszczelarza zawodowego , siła rodziny jak na 24 wrzesień :brawo:

Teraz porównajcie tu dopiero 12 wrzesnia był górny korpus sciagany przynajmniej o 15 dni za pozno i pszczoły jeszcze nie zakarmione nawet w połowie . Ta rodzina na wiosnę bedzie słabiutka. http://www.youtube.com/watch?v=kNaCjkMb ... re=related o potęznym rabunku to nawet nie wspominam te pszczoły są głodne przynajmniej od 2 miesiecy?

Tytuł:

Asaf, nie chcę być wścibski, ale zauważyłem na wewnętrznej stronie daszku takie ślady jakby wilgoci na deskach, może wykręć dziurki w kalenicy, a przynajmniej jedną z tyłu ula to przepływ powietrza zabierze wilgoć jeśli to jest wilgoć.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wuzetki nadstawkowe i dadanty
Miodnik

Skądżeś wytrzasnął taki mniamuśny filmik?
Ja jestem ignorant póki co :leży_uśmiech:

pozwolę sobie tylko na dwa komentarze

taki stenogram spróbowałem stworzyć
cytat "tu jest czerw ta ramka zostaje, tu tez .... a tu jest pyłek, zostawiamy ramkę z pyłkiem? ... " chwila zawahania i jebut z ula na out :leży_uśmiech: z tym czerwiem to ja dostałem zaniku wzroku na pierwszych ramkach ale to chyba mi się mieniło coś i źle patrzyłem

drugie jak już pokazywana jest kryptograficznie reklama tego styropiana to chociaż sponsor mógł podpowiedzieć znawczyni, że istnieje coś takiego jak przegonka

Panie w niebiesiech ja mam co prawda stare niewymiarowe WZ :załamka: ale takiego kłęba pszczół wokół siebie w powietrzu to nie przypominam sobie.

Ale filmik 1 klasa z gatunku jak działać inaczej
no i ten ostatni kadr z tym spojrzeniem
:leży_uśmiech: :leży_uśmiech: :leży_uśmiech:

szkoda mi tych pszczół :głupek ze mnie:

Tytuł:
Awatar użytkownika

miodnik pisze:
te pszczoły są głodne przynajmniej od 2 miesiecy?

skad to pytanie? bo cos nie łapie :)

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: weza*350/200
Hallo Ladny filmik a psczczoly to glodne ze wchodzily cale w komorki i bardzo nerwowe.To tak sie przygotowuje na zime ????,bo ja to sam sie nauczylem i zimuje na 2 korpusach wielkosci ostrowskiej .Zalewaja pokarmem gorny korpus zmuszajac matke do przejscia na dolny korpus i tam ona teraz czerwi .Nie zwezam gniazda zostawiam wszystkie ramki i te z pylkiem rowniez.Czyli 22 sztuk wielkosc ostrowskiej---rodziny teraz troszke slabna w marcu zaczyna sie juz super rozwuj bez zagladania i mieszania i hamowania rozwoju rodziny.
Moje zdanie co do tego filmiku zostawil bym ten pokarm pszczola na zime bo tam nic w sumie nie bylo i zimowal na tych 10 ramkach bo ramki widze wysokie i rodzina jako taka.
Matka tez pewnie dobra ruskie by powiedzialy bo strzela jak skalasznikowa.pozd

Tytuł:
Awatar użytkownika

makak pisze:
miodnik napisał/a:
te pszczoły są głodne przynajmniej od 2 miesiecy?

skad to pytanie? bo cos nie łapie
to raczej nie pytanie tylko stwierdzenie a glodne sa widziales ile mialy pokarmu jak o tej porze czyli 12 wrzesnia nie ma nic to one od lipy wegetuja bo gdyby była nawłoć to by sie z tego ula lał miód a jeszcze wirowac chcą Co? tak prowadzona rodzina to ma szczescie jak przetrwa a tak fruwajacych pszczół przy przeglądzie to dawno nie widziałem :do bani: matka faktycznie jak pijany snajper czerwi :bosie:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp korpusowe jednościenne
Filmik masakra i nie napisze nic więcej bo szkoda słów :o bozie:

Pozdr
Witamina

Tytuł:
Awatar użytkownika

michalpriebe pisze:
to raczej nie pytanie tylko stwierdzenie a glodne sa widziales ile mialy pokarmu

? na koncu wiec albo literowka albo pytanie :)
czekaj mialy miod i byly glodne? nie lapie.
Fakt o tej porze to pszczoly raczej zakarmione powinny byc no ale zeby od razu uwazac ze glodne, przeciez na kazdej ramce w nadstawce cos miodu bylo, czerwiu tez sporo jak na 12 wrzesnia.
Jak by byly glodne to matka by chyba tak nie czerwila? No ale skoro tak glodne od 2mc pszczoly czerwia to ciekawe ile ramek czerwiu by bylo 12 wrzesnia jak by mialy pozytek chyba z 20ramek :oczko:

Tytuł:
makak pisze:
? na koncu wiec albo literowka albo pytanie :)

Kombinujesz jak koń pod górę .
No dobra miodu cos tam miały w górnym korpusie ,ale czerw mi sie nie podoba powinien być na 3-4 ramkach zwarty elipsy średnie i małe nad czerwiem powinien byc juz zapas syropu .Tam jest czerwiu tyle na tych 7 ramkach co u mnie na 2 ramkach w tym okresie. Zresztą ul był 2 razy otwierany na potrzeby filmiku i 2 razy przekładane ramka lepiej by to wyszło jakby krecic na spokojnie nie w czasie takiego rabunku mógłbym Ci pokazać jak to powinno wygladac o tej porze ,ale nie mam kamery.Nie wiem co to za okolice i jakie pozytki ,ale ta czynnosc przeprowadzana na tym filmiku moim zdaniem powinna byc robiona przynajmniej 15 dni wczesniej.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 131 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]