FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 26 sierpnia 2025, 15:47 - wt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość

Witam potrzebuję pomocy co do obsługi automatu HF1500 do sterowania miodarką , urządzeniem do kremowania produkcji firmy Łysoń.

Tytuł:
Napisz o co dokładnie Ci chodzi bo w miodarkach są inne niż w kremownicach

Tytuł:

Sterowanie z miodarki może byś używane także do kremownicy, kwestia ustawienia parametrów. Ja mam taką właśnie konfigurację. Jednak zostawiłem instrukcje u łysonia, i wiem że mówiono mi, że po zmianie jakiegoś parametru aby ruszyło trzeba zaakceptować pozostałe( oznzczone one są F100, F101itd), tylko nie wiem jakie konkretnie. Drugi problem to przejście w tryb ręczny z automatycznego za to odpowiada kod F204, co trzeba zrobić po zmianie 2 na 3, bo to nie wystarcza do uruchomienia.
Automat ten ma symbol HF1500.

Tytuł:
pools pisze:
Sterowanie z miodarki może byś używane także do kremownicy, kwestia ustawienia parametrów. Ja mam taką właśnie konfigurację. Jednak zostawiłem instrukcje u łysonia, i wiem że mówiono mi, że po zmianie jakiegoś parametru aby ruszyło

Posiadam takie urządzenie i sterownik ten znacznie się rózni od sterownika miodarki
sa w nim tylko funkcje czasowe działania które ustawia się od 24 godzin po 96 godzin po tym czasie wyłącza się całkowicie i należy proces ustawienia powtarzać
-proces mieszania uruchamia się dla każdego ustawienia co 60 minut i trwa 15 minut kręcenia wirnika
sterownik ten nie posiada funkcji zmniejszenia jak i zwiększenia obrotów mieszadła ( co jest moim zdaniem błędem gdyż urządzenie może spełniać funkcję nie tylko kremownicy ale i mieszadła do syropu czy ciasta dla pszczół - gdzie na stałe ustawione obroty są za DUŻE w przypadku ciasta zaś przy syropie za MAŁE
instrukcja jaką otrzymałem przy zakupie nic nie wspomina o płynnej czy impulsowej zmianie obrotów wirnika
Obrazek
Sam byłbym zainteresowany zmianami lecz po rozmowie z mechanikiem firmy Łysoń dowiedziałem się że przekładnia ta nie jest przystosowana do dużych obrotów więc wychodzi na to że nawet zmiana procesora na inny falownik z regulowaną dostawą częstotliwości do silnika nie wchodzi w grę

Tytuł:

Sterownik zamontowany dla mnie do kremownicy jest na zdjęciu
Obrazek

Pozwala on na płynną regulację prędkości obrotów, czasu pracy, postoju, kierunku obrotu.
Ponadto pozwolił mi na podłączenie kremownicy do 230v (nie mam siły).
Z tego co rozmawiałem to w firmie jest to zupełnie nowy pomysł, wcześniej nie mieli na to sposobu, co tłumaczy że mówili jak kupowałeś, że się nie da.

Tytuł:
pools pisze:
Z tego co rozmawiałem to w firmie jest to zupełnie nowy pomysł, wcześniej nie mieli na to sposobu, co tłumaczy że mówili jak kupowałeś, że się nie da.

A kiedy zamawiałeś i odbierałeś urządzenie??
Bo ja jakoś początkiem kwietnia w katalogu nie widziałem wtedy tego co Ty przedstawiasz a szkoda

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]