wojti1830 pisze:
Możecie mi doradzić co mogę zrobić, żeby pszczoły gromadziły nakrop w miodni? Czy dobrze zrobiłem przenosząc czerw do miodni? Czy skoro są w miodni po 2-3 ramki zalane to spokojnie może ten miód tam być i mogę poczekać czy zniosą mi coś jeszcze z lipy, czerw się wygryzie i wtedy odwirować?
Bardzo dobrze, nic nie kombinuj. Silna rodzina jak by była nie zalewała by gniazda tylko wyniosła miód nad czerw a matka zawaliła by plastry od beleczki do beleczki prawie, ta rodzinka nie miała na tyle siły zapewne i dlatego miód składowały tam gdzie siedziały czyli w gnieździe. W górnym korpusie wygryzie Ci się czerw to w te plastry pszczoły naniosą miodu i wtedy sobie odwirujesz wszystek razem.
wojti1830 pisze:
Co zrobić z ulem gdzie nie stwierdziłem czerwiu otwartego?
Już zrobiłeś jak widzę bo napisałeś że
wojti1830 pisze:
Nie wiem czy dobrze zrobiłem, ale dałem do tego ula czerw odkryty, żeby zobaczyć czy będą ciągnąć mateczniki na wychów. Pszczoły w tym ulu dzisiaj nosiły dużo pyłku.
Mają matkę z cichej wymiany to noszą pyłek, dałeś ramkę czerwiu więc je zasiliłeś choć ja dał bym im jeszcze z jakiejś innej silnej rodziny jak masz ramkę czerwiu na wygryzaniu by je wzmocnić młodą pszczołą, matka jak jest młoda to się unasieni i do zimy spokojnie ta rodzina dojdzie do siły by ja zazimować, mamy dopiero początek czerwca więc spokojnie.