FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 23 sierpnia 2025, 00:47 - sob

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Londyn
Witam. W kwietniu miałem problemy z moimi pierwszymi rodzinami (więcej o problemie tutaj: viewtopic.php?f=35&t=15030&start=100)
Teraz nie wiem co robić ponieważ pszczoły zalewają gniazda zamiast miodni. Mianowicie 2 tyg temu dodałem do swoich uli po korpusie kilka ramek z suszem, kilka z węzą i przeniosłem po 3 ramki z czerwiem otwartym, oraz odgrodziłem korpusy kratą odgrodową. Do części gniazdowej dałem natomiast węzę. Akacja nieźle nektarowała, dzisiaj podczas przeglądu zauważyłem, że gniazda są całe zalane nakropem, który u góry ramki jest już zasklepiony. Czerw otwarty był na bardzo małej powierzchni. może po pół ramki na pień, dużo było natomiast czerwiu na wygryzieniu. Natomiast w miodni było stosunkowo mało pszczół, a nakropu po 2 ramki. Nie wiedziałem za bardzo co zrobić, ale żeby pszczoły nie głupiały i matka miała gdzie czerwić to przeniosłem po 3 ramki czerwiu na wygryzieniu z nakropem do miodni. a w miejsce zabranych ramek dałem węzę. Dodatkowo w jednym ulu nie stwierdziłem czerwiu otwartego, i przy dokładnym przejrzeniu znalazłem wygryziony matecznik. Nie wiem czy się wyroiły (chociaż nie sądzę, bo liczebność pszczół w tym ulu nie była imponująca) Możliwe, że doszło do cichej wymiany, bo matka dużo czerwiła na trutowo. Miałem i tak ją wymienić, ale czekam na nowe matki które będę miał za ok 12 dni. Nie wiem czy dobrze zrobiłem, ale dałem do tego ula czerw odkryty, żeby zobaczyć czy będą ciągnąć mateczniki na wychów. Pszczoły w tym ulu dzisiaj nosiły dużo pyłku.
Możecie mi doradzić co mogę zrobić, żeby pszczoły gromadziły nakrop w miodni? Czy dobrze zrobiłem przenosząc czerw do miodni? Czy skoro są w miodni po 2-3 ramki zalane to spokojnie może ten miód tam być i mogę poczekać czy zniosą mi coś jeszcze z lipy, czerw się wygryzie i wtedy odwirować?
Co zrobić z ulem gdzie nie stwierdziłem czerwiu otwartego?

Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Ja bym ten czerw zostawił w gniezdzie a ramki z wezą dał bym poza krate. Chociaz słabiej budują wezę ale do dolnej beleczki a w gniezdzie przy dolnej beleczce zgryzają tak do 1,5cm, i potem przy wirowaniu sie wyłamuje woszczyzna z miodem. Jak pszczoły noszą pyłek to znaczy ze jest matka. Jak dałes czerw otwarty to za 3 dni sprawdz czy pociogneły mateczniki, albo juz bendo jajeczka od tej wygryzionej matki. Teraz można już gniazdo i korpusy mieć obszerniejsze bo noce są cieplejsze. Pozdrawiam miły_marian

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: leżak wielkopolski z nads 1/2D
Prawdopodobnie poszła rójka, niekoniecznie duża a młoda wygryziona pszczoła daje wzrokowo masę pszczoły .Dlatego brak odkrytego czerwia .Zaryzykuj zabierz kratę na tydzień ,a później ponownie załóż .A później ewentualnie ustawisz gniazdo i krata

wojti1830 pisze:
Możecie mi doradzić co mogę zrobić, żeby pszczoły gromadziły nakrop w miodni? Czy dobrze zrobiłem przenosząc czerw do miodni? Czy skoro są w miodni po 2-3 ramki zalane to spokojnie może ten miód tam być i mogę poczekać czy zniosą mi coś jeszcze z lipy, czerw się wygryzie i wtedy odwirować?
Bardzo dobrze, nic nie kombinuj. Silna rodzina jak by była nie zalewała by gniazda tylko wyniosła miód nad czerw a matka zawaliła by plastry od beleczki do beleczki prawie, ta rodzinka nie miała na tyle siły zapewne i dlatego miód składowały tam gdzie siedziały czyli w gnieździe. W górnym korpusie wygryzie Ci się czerw to w te plastry pszczoły naniosą miodu i wtedy sobie odwirujesz wszystek razem.

wojti1830 pisze:
Co zrobić z ulem gdzie nie stwierdziłem czerwiu otwartego?
Już zrobiłeś jak widzę bo napisałeś że
wojti1830 pisze:
Nie wiem czy dobrze zrobiłem, ale dałem do tego ula czerw odkryty, żeby zobaczyć czy będą ciągnąć mateczniki na wychów. Pszczoły w tym ulu dzisiaj nosiły dużo pyłku.
Mają matkę z cichej wymiany to noszą pyłek, dałeś ramkę czerwiu więc je zasiliłeś choć ja dał bym im jeszcze z jakiejś innej silnej rodziny jak masz ramkę czerwiu na wygryzaniu by je wzmocnić młodą pszczołą, matka jak jest młoda to się unasieni i do zimy spokojnie ta rodzina dojdzie do siły by ja zazimować, mamy dopiero początek czerwca więc spokojnie.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLKP 18cm
Zamień węzę na susz, jeśli masz. Skoro nie ma miejsca na czerwienie..

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]