FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 28 sierpnia 2025, 22:35 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Bardzo fajne Dachy woda spływa na boki
Tylko że na tym dachu już nic nie położysz a ja czasami kładę korpus ;-)

Tytuł:
rycho..bardzo ładne ule i solidnie wykonane, mniemam że trzymają wymiary.
Podobnie jak koledzy , moim zdaniem wkładki wylotowe mogły by być na całą szerokość ula,
szczególnie latem przydatne ,
daszek płaski byłby bardziej funkcjonalny ale mozna też odkładać korpusy przy przeglądzie na przenośny stojak..
Ten okap nad wylotkiem (jeśli to nie ozdoba) raczej nie spełni swojej roli, jest za wysoko nad wylotkiem i za wąski , fajne są takie (szerszy i niżej) zdejmowane na lato i zakładane na zimę.
Ponieważ widzę że dążysz do uli doskonałych przydałaby się jeszcze powałka (a może jest tylko na zdjęciu nie widać? ) z otworami wentylacyjnymi (pajączki) które ułatwiają karmienie i stosowanie przegonek.
dennica zdaje mi się jest wielofunkcyjna...?

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
Dzięki wielkie za pochlebne opinie - wlotki mogę przerobić i powiększyć bo one stoją jeszcze puste w tym roku mają być dopiero zagospodarowane :D - Ja nie mam tylu uli co koledzy i mam zrobiony podeścik na kółkach tak że daszki w moim przypadku tak bardzo mi nie przeszkadzają te co są w nich pszczółki są trochę inne -dwuspadowe ale łatwiej mi było zrobić takie - Co do wymiarów to ściągnąłem sobie schematy z internetu na dziesięcioramkowe ale po dodaniu wymiaru dwóch ramek i beleczek wymiar nie może wyjść inny jak faktycznie jest

Tytuł:
W sezonie tak się ule spisują :jupi:
http://www.youtube.com/watch?v=KcveSGR5yPM

Obrazek

Tydzień feri nie zmarnowany :D po obliczeniu materiału taka nadstawka kosztuje mnie 10zł :mrgreen:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: w dziupli
rycho65, uliki fajne ale daszki półokrągłe przefajowe i odrazu mi sie przypomniało na wesoło z tymi okrągłościami czemu sołtys miał tylko okrągłe pola - bo miał konie z cyrku i dom okrągły bo mieli go załatwić za rogiem domu :haha: :haha: :haha:

Z tym okrągłym domem to słyszałem, że córka w to była wmieszana.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]