FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 22 sierpnia 2025, 16:26 - pt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 80 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WP znadstawka 1/2 wlkp i wlkp
Witam ;-) Chciałbym porade dostać od kolegów jaką miodarke wybrać teraz miałem elektryczną 3 ramkową z ocynku ale przyszedł czas na zmiany. mam teraz około 20 rodzin a planuje mieć docelowo 60-80 rodzin. Rama na jakiej gospodarze to WP i 1/2WLKP jako nadstawkę (stosuje kraty wiec duze WP tez sa do wirowania ) kwota jaka posiadam na ten cel do około 4000zł nie wiem która lepsza ręczna czy elektryczna z automatem półautomatem czy tez z falownikiem proszę o wszystkie za i przeciw i najważniejsze o jakiegos producenta taniego solidnego pozdrawiam

Radzę diagonalną (po okręgu ramki ) i napęd falownikowy . Robiono nam na zamówienie *baniak* i teraz mamy na 20 warszawskich zwykłych (srednica miodarki 120cm ) .Napęd naszego pomysłu falownikowy .Falownik z górnej półki więc jest parę funkcji o których właściciele standardówek mogą pomarzyć.Odradzam radialną (po promieniu ramki) zewzględu na wirowanie przy dużych obrotach co skutkuje zniszczeniem młodych ramek .. Jak coś odnośnie napędu to na prv

Ule na jakich gospodaruję: WP
Mam miodarkę przed wojenną ręczną 3 ramkowa i mając nawet prawie 80 rodzin nie miałem problemu odwirować każdą ilość miodu zarówno w polu, lesie jak i pracowni.
Jeżeli planuje się rozwijanie pasieki to raczej radzę zlecić wykonanie miodarki wieloplastrowej(diagonalnej) z dobrym falownikiem.
Bo to co oferują zarówno Łysoń jak i Anna to ładnie wyglądają ale to takie trochę szajsowate. Cienka blacha,słaba konstrukcja-przy wirowaniu to wszystko się wygina, kołysze.Nie wiem może to tylko taka seria się trafiła? :tasak:

Awatar użytkownika

witam a co myslicie o miodarkach kasetowych??

Jak się dopytywałem u producentów miodarek o kasetową to pytanie było jedno "ma pan dokładnie zrobione ramki i tylko jeden typ ula , jak jeden typ ramki i dokładność 1mm to możemy robić .." Mam kilka typów gro to warszawski zwykły ale jest też Dadant ,coś pod warszawski zwykły i kilka warszawskich poszerzonych ...

Awatar użytkownika

http://allegro.pl/miodarka-wirowka-4-pl ... 44313.html

http://www.lyson.com.pl/p3028681_miodar ... salna.html

co o tych modelach powiecie

taką z pierwszego linku zakupiłem tydzień temu ,jestem zadowolony z zakupu (silnik 12v można wirować w terenie z akumulatora poprzez przetwornicę) staranne wykonanie ,stabilna (solidne nogi) bd kosz ,myślę że lepsza niż Łysonia
dodam jeszcze ze mam do producenta nie daleko i odbierałem osobiście ,wykonuje wszystkie rodzaje miodarek ,według zamówienia (widzałem kasetową 6ramkową z pełnym automatem ,bajka)

stachu pisze:
silnik 12v można wirować w terenie z akumulatora poprzez przetwornicę)
Czegoś nie rozumiem skoro silnik na 12 V to po jaki grzyb Ci przetwornica ????? Jak mniemam skoro silnik 12 V (to szczotkowy = do cichych nie należy.. ) to czemu nie zasilić go z akumulatora (każde przekształcanie napięcia to dodatkowe duże straty energii ). Nie ma to jak falownik a w teren to albo agregat inverterowy do kompletu ,lub typowy (tylko ) terenowy napęd na 12 bądź 24v ..

Awatar użytkownika

witajcie koledzy mam pytanie czy http://www.lyson.com.pl/p3028681_miodar ... salna.html ta miodarke ktos z was używa jak sie spisuje jak jakoś blachy ?? pozdrawiam i proszę o odpowiedz

Wit pisze:
Czegoś nie rozumiem skoro silnik na 12 V to po jaki grzyb Ci przetwornica ????? Jak mniemam skoro silnik 12 V (to szczotkowy = do cichych nie należy.. ) to czemu nie zasilić go z akumulatora (każde przekształcanie napięcia to dodatkowe duże straty energii ). Nie ma to jak falownik a w teren to albo agregat inverterowy do kompletu ,lub typowy (tylko ) terenowy napęd na 12 bądź 24v ..

a po to przetwornica aby nie kombinować ze sterowaniem zasilając prosto z akumulatora (silnik w miodarce 12v ale główne zasilanie 230v przez urządzenie podobne do prostownika)
głośność silnika wcale mi nie przeszkadza (zwłaszcza w terenie) a nie jest wcale taki głośny
mi taka bardzo odpowiada :jupi:

stachu pisze:
a po to przetwornica aby nie kombinować ze sterowaniem zasilając prosto z akumulatora (silnik w miodarce 12v ale główne zasilanie 230v przez urządzenie podobne do prostownika)
---To tak jak gdybyś napisał "wódkę sprzedałem a pieniądze przepiłem " :mrgreen: Trochę siedzę w temacie elektroniki i w tym przypadku zrobiłbym to tak -można użyć (zamiast tej elektrowni )zwykłej wkrętarki która jest wyposażona w regulację obrotów ...Jak porównamy pobór prądu wkrętarki w takiej sytuacji z poborem tej elektrowni to akumulator na bank (oby tylko )dwa razy dłużej popracuje z samą wkrętarką ...Co do głośności to zapytam ile sezonów już na niej pracowałeś .. My na swojej kilka -naped jest bezgłośny ale przy dużej zewnętrznej temperaturze potrafi się włączyć wentylator w falowniku i po 5 minutach staje się to bardzo irytujące .. Ale może "obce dźwięki "tylko na mnie tak działają.. Cieszę się ze coraz więcej pszczelarzy ma profesjonalny sprzęt..

Emilmag ta miodarka Łysonia nie jest kasetowa,tylko diagonalna ramki trzeba odwracac
ręcznie. W przyszłości planujesz 80 rodzin pomyśl o bardziej wydajnej miodarce.
Sam mam dylemat którą kupic .Pasieka moja składa się z 25 uli wielkopolskich w przyszłości może więcej.Zastanawiam się nad 4 kasetową łysonia lub Anną.Myślałem o radialnej 10-ramkowej fi-800 firmy Anna niewiem która :?:

przesylam linki do miodarek

http://www.lyson.com.pl/p3028799_miodar ... -12-v.html

http://www.miodarkianna.com/sklep/?p=pr ... alownikiem!

http://www.miodarkianna.com/sklep/?p=pr ... alownikiem!
Koledzy co śądzicie o tej miodarce .Jestem ciekaf czy dobrze odwiruje ramki wielkopolskie

http://pasieka-barc.pl/?page_id=oferta&offer_id=2

jeszcze jedna ,ciekawe która by była najlepsza

Awatar użytkownika

u mnie by praca wygladała tak ja przy ulach odbieram ramki i do pracowni dostarczam a druga osoba odsklepia i odwirowuje ramki wiec czasu troche jest

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLKP
Wit a jak myślisz co ten wentylator robi w falowniku ? Rozprowadza straty energii . Suma sumarum oboje tyle samo prądu zużyjecie na tyle samo odwirowanego miodu.

A ten silnik jest chiński - jego przeznaczenie to hulajnogi, rowery, skuterki elektryczne. Średnio mu ten zestaw pewnie 100W weźmie więc po 10 godzinach wirowania będzie miał 1kWh czyli mniej niż 1 zł.

Te silniki są dośc ciche.

Ale ta jedna osoba będzie miała co robic odsklepiac ramki i wirowac ,przy tym odwracac jeszcze ramki w miodarce . Jak będziesz mioł 80 uli na 3-krpusach to do odwirowania ok. 1500 ramek jest co robic

Awatar użytkownika

ja mam ule wp i nadstawke 1/2wlkp

a co otym sądzisz
Możliwość dokupienia 4 siatek diagonalnych za dopłatą tylko trzeba by sie dowiedziec czy pasują na WP, jeśli są potrzebne
http://www.lyson.com.pl/p3029081_miodar ... ialna.html

jszcze jedna
http://www.lyson.com.pl/p3028801_miodar ... e-12v.html

Mariuszczs pisze:
Wit a jak myślisz co ten wentylator robi w falowniku ? Rozprowadza straty energii . Suma sumarum oboje tyle samo prądu zużyjecie na tyle samo odwirowanego miodu.

A ten silnik jest chiński - jego przeznaczenie to hulajnogi, rowery, skuterki elektryczne. Średnio mu ten zestaw pewnie 100W weźmie więc po 10 godzinach wirowania będzie miał 1kWh czyli mniej niż 1 zł.

Te silniki są dośc ciche.
Kolega chyba nie doczytał postu stacha ... Mówił ono wirowaniu silnikiem 12 V z zasilaczem przystosowanym na 230V w terenie za pomocą akumulatora i przetwornicy jak się domyslam która wytwarza 230 (z akumulatora a następnie zasilacz przekłada ponownie na 12 V i napędza silnik w miodarce ) Dopowiedziałem by w tym przypadku pozbyć się elektrowni i silnik zasilić z aku (co najwyżej przez regulator obrotów od wkrętarki ) Policzmy 70 % sprawnośc przetwornicy na 230 V + sprawnośc układu 230 -12 V też 70 % Czyli uogólniając z 1 A z akumulatora do silnika dociera 0,5 A a 0,5 Idzie w straty ... Nic tu do rzeczy nie ma moja miodarka ani wiatrak w falowniku ... Proszę czytaj ze zrozumieniem .

Awatar użytkownika

Trudno powiedzieć o co chodzi ale raczej prosto z akumulatora to tylko obroty maxymalne, regulator musi być i może chodzi o taki na 12 V ( niby ta przetwornica ). Pierwsze co zrozumiałem to właśnie tak że do gniazda przez "prostownik" a z akumulatora to regulatorem do silnika.

To ile szacujesz mocy traconej w ciepło musi rozprowadzić wiatrak ?

Wit pisze:
Policzmy 70 % sprawnośc przetwornicy na 230 V + sprawnośc układu 230 -12 V też 70 % Czyli uogólniając z 1 A z akumulatora do silnika dociera 0,5 A a 0,5 Idzie w straty ... Nic tu do rzeczy nie ma moja miodarka ani wiatrak w falowniku ... Proszę czytaj ze zrozumieniem .

ale mi to w niczym nie przeszkadza ,miodarka nie zwalnia (obroty i przy jednym i przy drugim rodzaju zasilania są takie same jak ustawiłem) silnik 250 wat , przetwornicę miałem a regulator obrotów musiał bym kombinować ,ale nic nie jest przesądzone okaże się w trakcie sezonu co się sprawdzi a co nie ,przy zakupie miodarki kierowałem się jakością wykonania ,ceną a przede wszystkim uniwersalnością (wirownie w pracowni oraz w kontenerze busa -teren) wybrałem takie rozwiązanie i jestem zadowolony ,nikogo nie namawiam do zakupu ,jedynie odpowiadam na posta kolegi który pytał o tę miodarkę
pozdrawiam

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski DanLan 435/170
Wit pisze:
dużej zewnętrznej temperaturze potrafi się włączyć wentylator w falowniku

Do silników prą du stałego nie stosuje się falowników tylko regulatory napięcia . Falowniki natomiast stosuje się do regulacji obrotów silników prądu zmiennego, falownik działa na zasadzie regulacji częstotliwości. A dokładniej to wygląda tak ze napięcie zmienne zostaje wyprostowane a następnie w przetwornicy ponownie przetworzone na napięcie zmienne z możliwością regulacji częstotliwości Jest wiele opcji falowników co ciekawe z napięcia wejściowego 230 V (JEDNOFAZOWEGO) możemy uzyskać napięcie trójfazowe z pełna regulacją obrotów silnika trójfazowego co może mieć zastosowanie w warsztacie stolarskim nie gdzie jest zasilanie jednofazowe a chcieli byśmy podłączyć maszynę z silnikiem trójfazowym mając dodatkowo regulacje obrotów , nadmienię jeszcze że falownik nie jest tak sprawny jak przekładnia pasowa , to znaczy że przy małych obrotach w zależności od obciążenia silnik może się zatrzymywać.Jednak możliwości jaki daje falownik są wielkie , np . zwiększenie obrotów silnika o500% i więcej.

TANKUJĘ TYLKO NA-PKN ORLEN

Awatar użytkownika

wiesiek - a może wiesz ile pobiera mocy taki mały falownik dla samego siebie , ile dodatkowo mocy bierze ponad moc pobieraną przez silnik ?

Nie mam teraz dostępu do materiałów, ale falownik i duży silnik daje możliwość oszczędzania mocy. Mały silnik z falownikiem nie wypada już kolorowo.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski DanLan 435/170
Mariuszczs pisze:
Nie mam teraz dostępu do materiałów, ale falownik i duży silnik daje możliwość oszczędzania mocy. Mały silnik z falownikiem nie wypada już kolorowo.

nie jest tak żle myślę że jest to ok 50w.
Gorzej z cena bo są to drogie zabawki wpisz w wyszukiwarkę pewnie wszystko jest na ten temat.
pozdrawiam.

TANKUJĘ TYLKO NA-PKN ORLEN

Awatar użytkownika

50W to sam wentylator w falowniku :wink: .

Ja wiem ogólnie co z czym się je tylko chciałem uświadomić że wcale Stachu z tym silnikiem czym by go nie zasilał to nie skonsumuje więcej prądu na tyle samo wywirowanego miodu. Normalnie jak go będzie zasilał z 230V przez ten niby prostownik to prądu zużyje mniej. A to będę mógł niedługo pomierzyć bo miodarkę buduję na podobnym silniku i podobnym regulatorze obrotów.

Mariuszczs pisze:
50W to sam wentylator w falowniku :wink: .
Nie wiem kolego coś się tak czepił tego falownika ??? (o nim nie rozmawiamy ) Ja ku Twojej radości powiem ze mam silnik okolo 500W i falownik 0,75 Kw i mam w głębokim poważaniu straty energii bo miodarka stoi w pracowni i się z nią po terenie nie wożę ... Więc parę wat w jedną czy w drugą nie robi mi to ... (ważne by było cicho i bezawaryjnie --- i tak jest ) Co do używania miodarki w plenerze i przetwarzania napięć piszesz ze nie ma znaczenia ile razy zamienisz 12V na 230V i znów z 230 na 12V zrób tak kilka razy to z 1000W na końcowym odbiorniku będziesz miał 10W ,a 990W wyparuje w ciepło --- jest to istotne przy zasilaniu z ograniczonego źródła jakim jest akumulator .Dla przetwornicy spalinowej (agregat ) nie jest to tak istotne .A przy zasilaniu z sieci energetycznej to jeśli Cię stać na rachunek dla elektrowni to jest bez znaczenia (podnosisz produkt krajowy i dajesz pracę innym i chwała Ci za to ). Pisząc o miodarce i przekształtnikach w aspekcie pracy na akumulatorze podnoszę problem związany z ograniczeniem strat (maksymalnym ).. Tak jak czytam o tzw .kręceniu na automacie (ileś sekund ) to chwała wam za to jesli się to Wam sprawdza ,my mamy soft start ustawiony na 45 sek. i wirujemy jak przestaje wyrzucać miód czyli średnio 2-3 do 4 min strona (razem młode i stare ramki -nic się nie dzieje ) .Trochę nie widzę tego by ustawić czas wirowania bo zależy czy jest południe czy ranek czy miód jest gęsty czy rzadki --trzeba patrzec co się dzieje i albo dać się powirować ramkom albo stopować urządzenie ...

Awatar użytkownika

nie pisze że nie ma znaczenia ile razy, stachu ma jedną przetwornicę ( chyba :) )
chciałem ci tylko uświadomić że jak stachu tą przetwornice założy to zużyje tyle prądu co ty z falownikiem, a ty mu piszesz że ma źle. Pomierz prąd cęgami z falownika na silnik i prąd z gniazdka na falownik. Ten zestaw jest dość mały i jestem ciekawy. A najbardziej jestem ciekawy jaki zapas ma silnik bo 500 W to on w miodarce się "nudzi".

Pieniądze za prąd mało w naszym kraju już zostaje a produkt krajowy się podnosi, czyli robimy coraz więcej a w kieszeni coraz mniej.

Widzisz Kolego Mnie bardzo do serca przypadł opis Kolegi Mirek54(miodarka kasetowa 12V) "Nie znam tej miodarki ale mam miodarkę z napędem z akumulatora i silnik od wentylatora od samochodu.Ja wiruję jednego dnia pięć do ośmiu uli i w zupełności wystarcza a można mieć drugi akumulator." I własnie takie (lub podobne )rozwiązanie do mnie trafia - tu jest całe sedno tematu który staram się Tobie przekazać . Jeden silnik jeden akumulator i pewnie nic poza tym .... zero niepotrzebnej energii . Co do mojej miodarki to masz rację ze silnik się "nudzi" kręci 20 -toma ramkami warszawskimi ,dociąża miodarkę ale najlepsze ze po dniu pracy jest praktycznie zimny chodząc na o 33% zaniżonych obrotach w stosunku do tabliczki . Sprawności falowników to dziś poziom 90% jak by się ktoś pytał (takie rozwiązanie (przetwornica ) masz w każdym TV). Pobór prądu oceniam na poziomie 1,5 A (są to dane szacunkowe ) .Mierzyć nie będę bo i po co -co to zmienia ? Pozdrawiam dociekliwych . :wink:

Awatar użytkownika

No właśnie dla mnie pomierz.

Idealnie by było gdyby takie miodarki z silnikiem 12 V miały transformator, mostek prostowniczy i w tym miejscu zaciski na podłączenie akumulatora i dopiero regulator obrotów ( po prostu regulator napięcia 0-12V DC ). Nawet jakby dobrać transformator to można by wirować z sieci i przy okazji ładować akumulator podłączając go pod zaciski w miodarce lub tylko lądować akumulator.
Jest to proste, dostęp do tej wiedzy i elektroniki jest.
Ale niestety stosuje się regulatory na triaku i dopiero trafo i mostek bo jest to wydaje się najprostsze, albo po prostu żeby miodarka nie była aż tak uniwersalna i dzięki temu parę miodarek więcej się sprzeda.
Widziałem że niektórzy po prostu dają jako regulator silnika prostownik do ładowania akumulatorów. Jest to dobre rozwiązanie ale nie najtańsze, bo można to samemu polutować i włożyć w ładniejszą obudowę. Ale co jest w tym co mnie zastanowiło - jest w takim prostowniku transformator mniej niż 100W ( bo mam ten model prostownika ) i miodarka chodzi, prostownik się nie psuje czyli moc do obracania miodarki jest potrzebna poniżej 100W.Przeciążenie przy chwilowym rozpędzeniu wytrzyma i silnik i reszta.
A tutaj silniki po 500W są stosowane. Zastanawiałem się kiedyś czy po prostu nie jest najtaniej kupić silnik 500W i stosować go do wszystkich miodarek ( małych i dużych i średnich ) , a drożej by było gdyby np stosować 3 moce silników, ze względu na mniejsze zamówienie jednego typu.

Panowie , powiedzcie ile wytrzymują takie silniczki w miodarkach 12v lub te na 230v (to chyba te same ) , gdzieś czytałem na forum że paru osobom się zepsuły w tym samym sezonie co kupili ale lyson czy lukasiewicz od razu szybko nowy silniczek w ramach gwarancji wysłali. hm planuje we wrześniu zamówć w refundacji jakąś elektryczną (mam tylko warszawskie poszerzane ule) , ale boję się o trwałośc silników , nowy ze sterowaniem ok 650zł

Ja użytkuje uniwersalną cztero plastrową i silnik dobrze się sprawuje ale łożyska na koszu się rozleciały w trakcie sezonu no i trzeba ją pilnować w trakcie wirowania bo ucieka

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
beekeeper2 pisze:
Ja użytkuje uniwersalną cztero plastrową i silnik dobrze się sprawuje ale łożyska na koszu się rozleciały w trakcie sezonu no i trzeba ją pilnować w trakcie wirowania bo ucieka

masz rację kolego, tyle się płaci za miodarkę a w komplecie brakuje kołków do podłogi :mrgreen:

Awatar użytkownika

Pytałem się u łysonia o miodarkę cztero kasetową 230v i na 12v zasilacz 260zł . Uniwersalna..... czyli warszawskie poszerzane ...i do tego wkładki metalowe po 35zł szt ..x4 Na wielkopolskie , ostrowskiej i 1\2 wielkop Razem suma 4tyś 90 zł .. Na akumulatorze ponoć śmiga dwa dni i jeszcze disell odpala bez problemu.

Ule na jakich gospodaruję: dadant
Miejscowość z jakiej piszesz: Purda
witam,
Panowie,co myślicie o tej miodarce,podobno w promocji?

Ule na jakich gospodaruję: dadant
Miejscowość z jakiej piszesz: Purda
w uzupełnieniu link:-)
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=60 ... ule_id=201

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Andrzej333,
czyszczą magazyny z badziewia już bym wolał na korbkę kręcić kupisz a jak się zepsuje i odwieziesz do serwisu to powiedzą ze już takiej nie produkują i trzeba połowe miodarki wymienić
ja tak mialem na wiosne miodarka 4 letnia, wioze do nich na serwis diagnoza silnik spalony a oni mi mowią ze połowe miodarki trzeba wymienić bo już takich silników nie mają a mocowania nowych nie pasują do tych z tej "starej " serii, najciekawsze bylo to że miodarka działała do samego końca sezonu a wiosną następnego sezonu już nie... chyba się silnik spalił od nieużywania zimą

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Kraków
kudlaty pisze:
Andrzej333,
czyszczą magazyny z badziewia już bym wolał na korbkę kręcić kupisz a jak się zepsuje i odwieziesz do serwisu to powiedzą ze już takiej nie produkują i trzeba połowe miodarki wymienić
ja tak mialem na wiosne miodarka 4 letnia, wioze do nich na serwis diagnoza silnik spalony a oni mi mowią ze połowe miodarki trzeba wymienić bo już takich silników nie mają a mocowania nowych nie pasują do tych z tej "starej " serii, najciekawsze bylo to że miodarka działała do samego końca sezonu a wiosną następnego sezonu już nie... chyba się silnik spalił od nieużywania zimą

Czyli mam rozumieć że jak się mi zepsuje miodarka po 4 latach od zakupu, to mam ją wyrzucić i nową kupić? Mam na razie starą na korbkę, ale kiedyś planuję kupić nową elektryczną. Coś to nie tak jak po 4 latach użytkowania brak części zamiennych :(
To jaką trzeba kupić?

Ule na jakich gospodaruję: dadant 12, 1/2D
Miejscowość z jakiej piszesz: Bruksela
Zadzwon I porozmawiaj,
Ta serja ma przebarwienia na dole I stad ta cena.
Ja kupilem

Awatar użytkownika

andrzej68 pisze:
kudlaty pisze:
Andrzej333,

Czyli mam rozumieć że jak się mi zepsuje miodarka po 4 latach od zakupu, to mam ją wyrzucić i nową kupić? Mam na razie starą na korbkę, ale kiedyś planuję kupić nową elektryczną. Coś to nie tak jak po 4 latach użytkowania brak części zamiennych :(
To jaką trzeba kupić?

tak właśnie wygląda polityka części zamiennych w tej firmie że ich nie ma, a na mnie patrzyli jak na głupiego co to za zabytek przywiozłem, samo podejście do klienta pozostawia wiele do życzenia ale to inna historia

Awatar użytkownika

Też kupiłem od łysonia z promocji[chyba byłem pierwszy].Miodarka bardzo fajna [już ją testowałem] cena jest bardzo fajna i roczna gwarancja.A jak mi się kiedyś silnik spali to go poprostu wymienię albo dam do przewinięcia.Jedyny mankament to rzeczywiście malutkie przebarwienia na spawach ale to pryszcz.

Andrzej333,
Nie wiem w jakim stanie Masz starą , może kup sam napęd tu;
http://www.biznesfinder.pl/Warszawa_Elm ... 56121.html
będzie chodził lata i się nie zepsuje.

A co myślicie o takiej:
http://lyson.com.pl/miodarkiradialne/11 ... i-600.html

Cena wydaje się całkiem przyzwoita.
Używał ktoś tego?
Może jakieś opinie...

Awatar użytkownika

Jedz obejrzeć są to miodarki o bardzo cienkiej jakości

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski/dadant
gabriel11 pisze:
A co myślicie o takiej:

Uważam że są dobre mam już 4 lata raz miałem awarię była jeszcze na gwarancji wysiadł programator ale po kilku telefonach zjawił się przedstawiciel tej firmy zabrał programator i po tygodniu przysłali nowy

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
gabriel11 pisze:
A co myślicie o takiej:

W tej miodarce można wirować gniazdowe ramki Wielkopolskie?

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Dadant
Miodarka radialna, ekonomiczna o średnicy 600mm, na ramkę: Dadant 1/2, Wielkopolska 1/2, Apipol. - opis ze strony więc ja uważam że nie, ale można zadzwonić i dopytać

emilmag pisze:
Jedz obejrzeć są to miodarki o bardzo cienkiej jakości

Masz na myśli że się psują, czy niewygodne w użyciu, czy jeszcze coś?
Jeśli możesz to sprecyzuj.
Dzięki za odp.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 80 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]