FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 10 lipca 2025, 00:09 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Witam.Znalazłem na youtube.pl pszczelarza obejrzałem wszystkie jego filmiki.Bardzo mi pomogły.On robi ule z płyt OSB i co dziwne nie ociepla ich i tak zimuje.Na innych jego filmach widać jak podbiera miód itp.Zachęcam do oglądania ...:) http://www.youtube.com/user/TomBoomshee ... XJNWQqfigg

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Postudiuj forum :czatownik:
Kol. Tomek często tu bywa

pozdro

Tytuł:
Podbiera miód i co w związku z tym podnieciłes się?

Tytuł:

KOBER, :szok: nie tak ostro

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: wlkp/wlkp 18cm
KOBER pisze:

Hahaha Dziś skończyłem liceum, co jak co ale nawet tam ludzie się do siebie tak nie odzywali. Akcja rodem z gimnazjum.

Ps. Uśmiałem się. :oczko:

Tytuł:
KOBER wyluzuj, zapewne miodzio005 to młody przyszły adept pszczelarstwa i zafascynowała go pasieka i filmy Tomka. To i nawet dobrze bo dzięki temu może przyszłe pokolenie będzie rozwijało tą pasję. Starszych pszczelarzy przecież kiedyś braknie, zarówno mnie jak i ciebie i kto wtedy będzie pszczelarzył i uczył kolejne pokolenia jak nie taki co teraz dostanie wiedzę od ciebie czy innych. :oczko:

Tytuł:
Cordovan pisze:
KOBER wyluzuj, zapewne miodzio005 to młody przyszły adept pszczelarstwa i zafascynowała go pasieka i filmy Tomka. To i nawet dobrze bo dzięki temu może przyszłe pokolenie będzie rozwijało tą pasję. Starszych pszczelarzy przecież kiedyś braknie, zarówno mnie jak i ciebie i kto wtedy będzie pszczelarzył i uczył kolejne pokolenia jak nie taki co teraz dostanie wiedzę od ciebie czy innych. :oczko:

Dokładnie

Tytuł:
KOBER pisze:

Dziękuję za tak miłą odpowiedz nie będę wam tutaj przeszkadzał.Bo jeszcze coś źle napisze.Do widzenia znikam stąd pójdę na inne forum może tam są inni uczciwi i zrozumiali ludzie.Do widzenia

Tytuł:
Szybko sie poddajesz konto załozone 2 dni temu wchodzisz na forum piszesz głupkowate posty "co robic z miodem" to nawet głupszy temat niz niejeden tu napisał :leży_uśmiech: a temat ewidentnie pod "reklamę " podchodzi ,a po za tym ogladalismy wszystkie filmiki kol.Tomka takze nie zabłysnałeś.
pozdrawiam

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Kober, to nie pisz takich Pisz tak! :wnerw:

Tytuł:
KOBER pisze:
a po za tym ogladalismy wszystkie filmiki kol.Tomka takze nie zabłysnałeś.

Może ty oglądałeś ale czy wszyscy oglądali?, mówię wyluzuj. :wnerw: :oczko:

Tytuł:
KOBER pisze:
Szybko sie poddajesz konto załozone 2 dni temu wchodzisz na forum piszesz głupkowate posty "

KOBER, Czemu bronisz mu pisać postów choć by nawet głupkowatych. Może kolega początkujący nie wszyscy są świetni na początku tak .... i nie mają pomysłów. Powinieneś pokazać się z lepszej strony zachęcać kolegę do pisania postów a nie besztać na drugi dzień na forum. :oczko:

Po prostu :
Cordovan pisze:
mówię wyluzuj. :wnerw: :oczko:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
i co w tym złego ja jak pierwszy raz zobaczyłem filmiki Pana Tomka to byłem pod wielkim ogromny mega niesamowitym wrażeniem jego
a) pomysłowości
b) osobowości
c) innowacyjności
d) inteligencji
f) profesjonalizmu

Nie znam człowieka Pana Tomasza osobiście, nie będzie mi dane bo mieszkamy na różnych biegunach POlski ale za to co zrobił dla mnie jako młodego adepta ucznia początkującego , zaraził mnie tymi filmami, wypowiedziami, dla mnie to jest KAWAŁ SUPER GOŚCIA i mówię to szczerze. Myślę to super gość i chwała mu za to co robi !!!

Nie wiem jak jest postrzegany w środowisku bo mnie to nie interesuje ale dla mnie to jest naprawdę ktoś niesamowity, wielkie dzięki Panie Tomku za
filmy
bloga
wypowiedzi....

Tytuł:
vitara pisze:
dla mnie to jest KAWAŁ SUPER GOŚCIA i mówię to szczerze. Myślę to super gość i chwała mu za to co robi !!!

Dobra, dobra starczy tych pochwał bo się Tomkowi udzieli i mu miodek z % do głowy uderzy od tylu schlebień. :rolf: :leży_uśmiech:

Tytuł:
co robić z miodem .Przecież ja doskonale wiem o tym że miód się sprzedaje ale mi chodziło do skupu jakiegoś dokładnie.

Tytuł:
Kober

Ludzie obcujący z tymi muszkami na ogół są pogodni i życzliwi.............
:oczko: pozdrawiam

Tytuł:
Do skupu nie opłaci ci się sprzedawać, buduj swoją pasiekę i jednocześnie bazę swoich klientów a zobaczysz że będzie brakowało miodu dla klienta co zapuka do drzwi. ;-)

Tytuł:
Miodziooo5
Nie poddawaj się tak łatwo! ;-)

Tytuł:
Cordovan dobrze z roku na rok powiększam swoją pasiekę.Mam coraz więcej uli wielkopolskie prawie wszystkie kilka warszawskich poszerzanych.Chyba na wielkopolskich się moim zdaniem najlepiej pracuje.

Tytuł:
Kolego każdy wybiera i dostosowuje sobie ule i gospodarkę w nich do: po raz wygody pracy i wiedzy o danej gospodarce, po dwa do pożytków jakie ma wokół swojej pasieki. Ja osobiście gospodaruję na wz 20 ramek w dole (gniazdo z miodnią) + 20 nadstawki i nie sądzę bym kiedykolwiek zmienił na wielkopolskie, może kiedyś postawię jeden w celach doświadczalnych ale całej pasieki na korpusy nie zamienię. Powiększanie pasieki z roku na rok musi iść też w parze z powiększaniem swojej wiedzy i budowaniem bazy zadowolonych klientów, którzy polecą cię znajomym a ci kolejnym i tak sam zobaczysz czy starczy ci miodu byś sam polizał. ;-)

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: WL
Koberowi się ciągle dostaje, jak czasami czytam co pisze też mnie to irytuje :do bani: , ale z drugiej strony bardzo często ma rację i stąpa mocno po ziemi :brawo: .
Tomek Miodek, też mi się podoba, ma zacięcie, pasje, pomysł, jest bardzo oryginalny i dużo wnosi do środowiska pszczelarskiego i nie tylko.
Tak sobie myślę, że jest strarym kawalerem i mu się fajnie pisze, że z miodku można wyżyć i jeszcze w zimie podrózować do ciepłych krajów, ale to jego prawo, wybór i może szczęscie.
Lubię wyraziste osbowości i Ci panowie niewątpliwe tacy są, więc koledzy i koleżanki dajmy upust ich fantazji i nie tylko, oczywiście w granicach rozsądku, tak aby nikogo nie obrażać, w szczególności nowych, gości, ludzie będący tu od lat, więdzą jaki kto ma charakter i tak łatwo się nie obrażają :oczko:

Tytuł:
Cytuj:
Lubię wyraziste osbowości i Ci panowie niewątpliwe tacy są, więc koledzy i koleżanki dajmy upust ich fantazji i nie tylko, oczywiście w granicach rozsądku, tak aby nikogo nie obrażać, w szczególności nowych, gości, ludzie będący tu od lat, więdzą jaki kto ma charakter i tak łatwo się nie obrażają

Mam podobne zdanie w tym temacie. ;-)

Tytuł:
miodzio005 pisze:
co robić z miodem .Przecież ja doskonale wiem o tym że miód się sprzedaje ale mi chodziło do skupu jakiegoś dokładnie.

ale czemu chcesz miec wszystko jak na tacy?
Chociaz napisz miejscowość w profilu to poszukam za Ciebie najblizszego skupu miodu.
No wiesz napisałes Polska ,a Polska to duzy kraj :leży_uśmiech:

Tytuł:
Cytuj:
No wiesz napisałes Polska ,a Polska to duzy kraj

KOBER nie czepiaj się ty masz napisane Kraina miodu, ciekawe gdzie ona k... jest. Po to jest forum i bywający na nim pszczelarze by pomagać takim jak miodzio005. Fakt że lektura o pszczelarstwie go nie ominie ale podpowiadać mu możemy. Daj już spokój bo to robi się irytujące. :oczko:

Tytuł:
Z miła checią mu podpowiem ,ale nie mam punktu zaczepnego , który skup podac strzelac mam? Chyba ,ze sobie dojedzie :leży_uśmiech:
Kraina miodu to bardzo piękny rejon w Rosji myslałem ,ze takie rzeczy wiesz. :piwko:

Tytuł:
Super temat :oczko: , tak jak by nie było co w ulach robić - Pozdrawiam TomekMiodek

Tytuł:

Ciekawy jestem czy w Krainie Miodu mieszkać może psycholog.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Powiem krótko, forum jest dla WSZYSTKICH!!!
Dla starych wyjadaczy, dla poczatkujacych i dla miłosników.
Jesli dla kogoś dany post jest głupi, beznadziejny, nie na jego poziomie itd niech go po prostu ominie.

Tytuł:
Cytuj:
Jesli dla kogoś dany post jest głupi, beznadziejny, nie na jego poziomie itd niech go po prostu ominie.

Dokładnie, nie ma obowiązku nikt odpowiadać kto tak uważa, zawsze na forum znajdzie się ktoś kto pomoże pytającemu. :oczko:

Tytuł:

Witam KOBER, a ciekawe jaki ty byłeś jak zaczynałeś z pszczołami ?

Tytuł:
mateusz1234 pisze:
Witam KOBER, a ciekawe jaki ty byłeś jak zaczynałeś z pszczołami ?

Jeszcze nie zaczałem -tak na powaznie dopiero mam zamiar zacząć na razie to szlifuje wiedze na forum.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Dadant korpusowy
Jak obejrzałem ten film do którego link zamieścił miodzio005 to ciekawi mnie czy Tomekmiodek ma dom z pojedynczej cegły nieocieplany albo gdyby budował dom czy budowałby go z cegły z rozbiurki jakiegoś budynku i go nieocieplał ,przecież na zime wystarczy kupić kilka ton węgla więcej. Bo dla pszczół robi dom (ul ) z byle czego i nieociepla a od pszczół wymaga najlepszego i jak na więcej żeby tylko kasy jak najwięcej a dla pszczół to jak najniższy koszt. Ale to tylko moje zdanie a każdy robi jak chce.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
jasne, w dalekiej przeszłości pszczoły też miały ocieplane styropianem dziuple (a w lecie zakładały sobie klimatyzatory) no i oczywiście gnieździły się wyłącznie w sosnach wejmutkach :)

Porównywanie wymagań pszczół z wymaganiami ludzi (czy innych stałocieplnych) trąci demagogią.

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5

Tytuł:
Awatar użytkownika

Cynig napisał:

jasne, w dalekiej przeszłości pszczoły też miały ocieplane styropianem dziuple (a w lecie zakładały sobie klimatyzatory) no i oczywiście gnieździły się wyłącznie w sosnach wejmutkach :)

A czy ja pisałem żeby montować klimatyzatory do uli i robić ule z sosny wejmutki dziuple w których się pszczoły gnieździły to raczej miały ścianke grubszą niż 15mm. Ja nie mam nic do uli nieocieplanych ale nie w naszym klimacie. Chodziło mi głownie oto że pszczoła zapracowując się na śmierć daje nam wieksze plony roślin a przy okazji robi miód to można się troche więcej postarać i dołożyć troche kosztu żeby zrobić konkretny ul.pierwszy przykład z brzegu Bociank ,duża pasieka a ule konkretne z drewna a nie z badziewnego materiału (to moje zdanie) styropianu czy osb.

Tytuł:
Awatar użytkownika

miodek24 widziales moze jak badali temperature w ulu w czasie zimy?
Jak nie to poszukaj sobie, tem. wewnatrz ula byla taka sama jak na zewnatrz dopiero w bezposredniej bliskosci klebu rosla.
A jak juz robisz porownanie do domu to moze bylo by trafniejsze gdybys domu niczym nieopalal wtedy tem. w domu z cegly rozbiorkowej czy z duzym ociepleniem styropianem byla by podobna.
Ale to takie moje spostrzezenie oparte na tym co przeczytalem, moze mylne wiec wyprowadz mnie z bledu jak mozesz
Ps. Sam mam ule ocieplone drewniane :)

Tytuł:
Awatar użytkownika

miodek poczytaj sobie w czym pszczelarze trzymają pszczoły w "głębokiej" Rosji.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
Za mało mam wiedzy i doświadczenia żeby roztrząsać czy ule jednościenne czy styropianowe są dla pszczół lepsze czy też nie, jednak próby porównywania tego co jest dla nas (stałocieplnych ludzi) lepsze i bezpośrednie przekładanie na odczuwanie owadów jest pomyłką.

Możemy rozważać czy dana konstrukcja jest bardziej ekonomicznie uzasadniona czy też nie ale to już inna para kaloszy. Ja mam ule z desek i ocieplane 30mm styropianu ale właśnie pod wpływem trafiającej dla mnie argumentacji np: polbarta, postanowiłem zrobić kilka korpusów z pojedynczej dechy żeby zobaczyć i samemu się przekonać jak to wygląda (dom mam murowany, nie z płyty OSB :) :) :) )

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja się nie chce kłócić tylko napisałem co myślę a każdy i tak zrobi jak zechce .

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: Langstroth 3/4
Miejscowość z jakiej piszesz: Słupia
[quote="miodek24"]

dziuple w których się pszczoły gnieździły to raczej miały ścianke grubszą niż 15mm. Ja nie mam nic do uli nieocieplanych ale nie w naszym klimacie.

Jeśli zrobimy ul jednoscienny o takim przekroju jak dziupla, to rzeczywiscie ścianka w nim będzie musiała mieć ładne kilka centymetrów grubości.

Ściany w ulach jednościennych drewnianych zaczynają się od 19 mm wzwyż.

W wielkopolskim 10 ramkowym jednościennym powinna byc 45 mm gruba, zeby pszczoły mogły dobrze prosperować.

W Dadantach, Optimalach, Langstrotach wystarczy spokojnie 25mm.

Poczytaj sobie chociazby tutaj http://www.pasiekaambrozja.pl/forum/vie ... php?t=4641, na czym cały widz polega.

Ule na jakich gospodaruję: Ostrowskiej
ja jako początkujący pszczelarz uważam że
pan tomekmiodek jest autorytetem a pan Cordovan powinien być usunięty z tego forum

maderm, a ty na podstawie czego wydajesz taką opinię? masz coś do mnie? Nie bardzo rozumiem twój wpis, 10 postów napisałeś i oceniasz, że powinienem być usunięty? na jakiej podstawie? znasz mnie czy nie podoba ci się to że staram się trzymać na tym forum ład i porządek by nie było tutaj chałtury jak na innych stronach w sieci, czasami może jestem zbyt ostry czy w czyjejś ocenie niesprawiedliwy ale jestem tylko człowiekiem który również popełnia błędy a tych jak wiesz nie popełnia ten co się nigdy nie myli. Szkoda też tylko, że nie zauważyłeś tego jaki nakład swojej pracy i czasu poświęcam temu forum i pszczelarzom, tudzież adeptom pszczelarstwa niezależnie w jakim są wieku odpisując na ich pytania. I nie wywyższając się kolego proponuję byś najpierw zapoznał się z regulaminem szczególnie z pkt.5 byś sobie czasami kolejnym wpisem nie zaszkodził. Nie tobie zresztą oceniać kto powinien na forum być a kto nie, TomkaMiodka nikt z forum nie wyrzucił - to tak w kwestii informacyjnej dla ciebie. To że jest to człowiek, który ma wiedzę o pszczelarstwie i jest autorytetem dla wielu młodych pszczelarzy to i owszem sam pochwalam to że w tym kierunku działa. Nie pochwalam niektórych jego zachowań ale to tylko moja subiektywna ocena, z którą jedni się zgadzają, inni nie ale nie ma to żadnego znaczenia bo jak napisałem nikt nie podważa autorytetu TomkaMiodka jako pszczelarza. :wink:

Ule na jakich gospodaruję: Dadant i WLKP
Może ja się dołączę, bo mam wątpliwości. Podpowiem, jak to jest z budkami dla ptaków, bo temat, wbrew pozorom, jest dość podobny.

polbart pisze:
Ściany w ulach jednościennych drewnianych zaczynają się od 19 mm wzwyż.

Dla budek ptasich też się podaje taki wymiar 1,9 cm dla najcieńszej możliwej ścianki. To są takie typowe warunki dla ludzi, którzy robią budki ptasie pierwszy raz i w zasadzie nic jeszcze nie robili.
Jeśli przychodzi do przetargów na budowę uli, pojawia się przednia deska i daszek o grubości 3,5 cm, czasami 4 cm, a nawet 6 cm dla sów. Przy sowach zakłada się zawsze zrobienie otworów w dnie, ale sowy są strasznymi brudasami, więc być może bardziej chodzi o to, żeby nieczystości spływały.
Może, korzystając z doświadczeń ornitologów, ściana południowa ula powinna mieć odpowiednio większą grubość, niż reszta? Ja jeszcze takich uli nie spotkałem. Naturalnie przy dziuplach, południowa część drzewa jest bardziej rozwinięta i bardzo często zasłania drzewo przed silnymi promieniami słońca.
Myślę, że trudno mówić o ulach, jeśli się nie zna warunków oświetlenia na pasiece.

polbart pisze:
W wielkopolskim 10 ramkowym jednościennym powinna byc 45 mm gruba, zeby pszczoły mogły dobrze prosperować.
W Dadantach, Optimalach, Langstrotach wystarczy spokojnie 25mm.

Mogę prosić o jakiś skrót? W podanym linku nie mogę się tego doszukać.

http://translate.google.com/translate?h ... howid%3D79

Ja to przeglądałem, ciężko się czyta z tłumacza, a mój czeski nie jest na tyle dobry, żeby czytać w oryginale.
Jakoś nie zauważyłem uzasadnienia, raczej stwierdzenia w rodzaju, że tak musi być.

Nic nie musi być. 19, 22, 25mm grubość ścianki korpusu jest wystarczająca.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WL,LG3/4, Ostrowskiej
Mieszko, oczywiscie ale dlatego ze Ptaki muszą miec temp 37st i wilgotnosc w budce o mniejszych wymiarach deski na pewno było by przegrzanie a ptaki w przeciwienstwie do pszczół nie wentyluja i nie umią utrzymać warunków i po prostu nie zasiedla budki dla pszczół musimy stwozyć inne warunki i tu deska jednoscienna wygrywa na tym forum było wiele tematów z odpowiedzia dlaczego i Leszek wie co mówi nie ma lepszego ula niz jednoscienny LG pozdrawiam

sali pisze:
Ptaki muszą miec temp 37st i wilgotnosc w budce o mniejszych wymiarach deski na pewno było by przegrzanie a ptaki w przeciwienstwie do pszczół nie wentyluja i nie umią utrzymać warunków i po prostu nie zasiedla budki

Nie przekonałeś mnie. Ptaki zasiedlą taką budkę, ale pisklęta padną. A co do wentylacji, to przecież przylatują wiele razy w ciągu dnia, więc ruch powietrza jest. Może z wilgotnością coś jest nie tak, ale tego nie wiem.
Jeśli praktyka pokazuje, że na słońcu nawet ule o takiej cienkiej ściance są dobre, to znaczy, że są dobre, z praktyką się nie dyskutuje. :-)

Awatar użytkownika

Co ma piernik do wiatraka ?
Oczywiście rozumie podtekst ,ale może najpierw praktyka a w następnej kolejnosci wnioski.

Ule na jakich gospodaruję: WZ, WLKP
maderm pisze:
ja jako początkujący pszczelarz uważam że
pan tomekmiodek jest autorytetem a pan Cordovan powinien być usunięty z tego forum

to mnie rozwaliłeś tym postem, ja też oglądałem Tomka Miodka, to był jeden z pierwszych moich internetowych kontaktów z pszczelarstwem i bardzo mi się podobało.

Cordowana znam osobiście, pomaga mi z pasieką i wiem że zna się na tym i to lubi, poza tym nie mnie oceniać kto jest lepszy, ponieważ poziom mojej wiedzy jest na tyle niski, że nie zrobił bym na pewno tego sprawiedliwie.

co od usuwania to jak można usunąć kogoś kto od podstaw zbudował to forum, ma wszystkie hasła administracyjne do niego (sam siebie nie może usunąć ):)

jako użytkownik możesz w ramach protestu usunąć swoje konto :)

sens tego forum jest taki, że wzajemnie sobie pomagamy, jeżeli uważamy, że ktoś nie ma racji to możemy zwrócić mu uwagę i wyjaśnić na czym polega błąd jeżeli Twoja wiedza na to pozwala.

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski, Langstrot
ja mam nadstawki 18-ramkowe do wielkopolskich uli z OSB chyba 12mm-spełniają swoje zadanie wyśmienicie-lekkie i poręczne i żadna ramka nie stopniała niraz

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]