FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 10 lipca 2025, 01:01 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość

maderm pisze:
ja jako początkujący pszczelarz uważam że
pan tomekmiodek jest autorytetem a pan Cordovan powinien być usunięty z tego forum

Może nie zauważyłeś kolego, ale i TomekMiodek i Cordowan zaliczają się do grupy autorytetów na tym forum i to pomimo różnego i często odmiennego podejścia do pszczelarstwa i pszczół w ogóle. Taka jest specyfika zajmowania się tymi owadami, że można mieć na ich temat różne zdania i w różny sposób prowadzić pasieki, a fachowców bronią EFEKTY ICH PRACY

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski DanLan 435/170
maderm pisze:
pan tomekmiodek jest autorytetem a pan Cordovan powinien być usunięty z tego forum

Na twoim poziomie z pewnością tak!!!!!!!!!!!!

TANKUJĘ TYLKO NA-PKN ORLEN

Ule na jakich gospodaruję: warszawski poszerzany
Witam,
uważam, że zatarg pomiędzy Panami TomkiemMiodkiem a Cordovanem jakiś tam jest i wszyscy wiedzą, którzy śledzą na bieżąco forum, ale wiąże się to z odmiennym poglądami i chyba chłopaki sobie już wszystko wyjaśnili i na pewno nie czują do siebie urazy. Osobiście mogę stwierdzić, że cenię sobie wypowiedzi Cordovana i pomógł mi kilku krotnie. Za to filmiki zamieszczane przez TomkaMiodka w sieci są ciekawe i miło się ogląda.
Ale od pewnego czasu zauważam, że co poniektórzy użytkownicy mają za dużo testosteronu i by im trochę go może obniżyć i dać im dodatkowej roboty, wpadł mi do głowy ciekawy tak myślę pomysł.

Jak większość wie pszczelarze są uważani za ludi miłych i życzliwych więc może z pomocą oczywiście Administratorów forum i pod ich patronatem (co wiąże się z reklamą forum) zrobić ogólnopolską jakąś zbiórkę miodu dla potrzebujących (np. czy biednych a może domów dziecka) trzeba było by to określić dla kogo i na jakiej zasadzie ale to jest kwestia organizacyjna. I na przykład jak każdy z użytkowników forum przeznaczał by jeden czy dwa słoiki miodu rocznie na powyższy cel to było by miło i wiedział, że robi coś dobrego jeszcze. Myślę, że nikt nie zbiednieje a intencje są dobre.
Jeśli to kogoś zainteresowało to zapraszam do rozmowy wszystkich oraz administratorów.
Michał

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: ramka 36x18 korpusy
Ja myślę że Ci którzy starają się ulepszać ule robią bardzo dobrze (kiedyś ludzie żyli także w jaskiniach).
Pszczelarz jak pasterz powinien dbać o pszczoły i tworzyć im odpowiednie warunki rozwoju i z tym się chyba każdy zgodzi szczególnie w dobie przyspieszonej degradacji środowiska a nie tylko traktować je jak maszynkę do robienia kasy. Druga sugestia to taka że jeżeli ktoś jest czasami nie delikatny i robi może nie najlepszą uwagę koledze no to nasz poziom i przyjaźń wymagają żeby to także przyjąć spokojnie a nie wsiadać na kolegę i go dobijać bo może ma dziś zły dzień i wszystko go wkurza a chciałby też pogadać.

Życie pszczelarza jest super i to się liczy.

maderm pisze:

Dobrze że jesteś początkujący bo jeszcze wiele przed Tobą :wink:
Tylko nie ucz się przekładania larw pędzelkiem poślinionym nim nie umyjesz zębów :haha: ,Nie nacieraj się bananem bo Cię nawet najłagodniejsze pszczoły zjedzą z butami , :haha:

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]