FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 13 lipca 2025, 11:20 - ndz

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WP znadstawka 1/2 wlkp i wlkp
witam prosił bym o rade jak przesiedlić rodziny z wz do wp ja myslałem zeby tak zrobić ;
w wp wlozyć beleczki aby powiesić te ramki wz wstawic krate i tam włożyć 2 ramki ze suszem aby matki czerwiły na suszu WP proszę o sugestię i odpowiedź

emilmag, jeśli masz na myśli warszawski poszerzany pisząc wp to przełóż całe gniazdo z jednego ula do drugiego wbijając w wąsy gwoździe tak byś mógł powiesić ramki na wręgach. Jak to zrobisz to nim ułożysz gniazdo wpraw sobie węzę w ramkę wp i daj tą ramkę zaraz koło najmłodszego czerwiu, dalej kolejna ramka ale wz a za nią susz wp i dalej do końca wz. Musisz tylko regularnie dokładać do gniazda ramki wp z węzą jak odciągną te co dałeś a ramki wz z czerwiem na wygryzaniu wyrzucać poza gniazdo oddzielone kratą pionową, metalową by matka nie czerwiła już ci na wz. W sezonie spokojnie wymienisz sobie całe gniazdo z ramki wz na wp a jak dobrze to rozegrasz to w ramkach wz będziesz miał w leżaku miodek do zabrania, z miodni jaka powstanie z wycofywania z gniazda za kratę ramek wz. :wink:

Ule na jakich gospodaruję: WP
Ja robiłem to tak, że nie wbijałem gwożdzie tylko dwoma małymi wkrętami przymocowałem wcześniej przygotowane listewki (wkrętarką)i dalej jak napisał Cordovan.
Powodzenia.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WP znadstawka 1/2 wlkp i wlkp
a czy teraz juz mozna ten zabieg rozpocząć?????? czy jeszcze za zimno ??

Ule na jakich gospodaruję: WP
Widzę, że jesteś stałym bywalcem tego forum a koledzy o tym pisali bardzo często.

Awatar użytkownika

A ja robiłem to jeszcze inaczej. Zrobiłem coś w rodzaju skrzynki takich rozmiarów aby na długości jaka zajmują ramki wz. ( po zawieszeniu w gnieździe) zwężała ona wnętrze ula do powieszenia ramek wz. Za ta skrzynka wstawiłem kratę pionową i za nią były już ramki wp. na których biegała sobie matka. Po trzech tygodniach nie miałem już żadnej ramki wz. w ulu bo czerw sie wygryzł. Akurat skończyła się w tym czasie akacja i ramki wz. z miodem [poszły na wirówkę. A że są stare bo to po śp. moim koledze to w tym roku będą służyły jako rojowabiki w starych ulach wz.

emilmag pisze:
a czy teraz juz mozna ten zabieg rozpocząć?????? czy jeszcze za zimno ??

Możesz, ja wczoraj przesiedliłem jedną rodzinkę z starego wz na ciepłej zabudowie do wlkp na zimno . Ty masz łatwiej bo długość ramki taka sama więc bez wycinania się obędzie, jedynie wbić gwoździki w wąsy by powiesić ramki wz tak jak opisałem ci wyżej. Śmiało przełóż tylko najpierw ul z rodziną wz przesuń w przód, w jego miejscu ustaw ul wp następnie przełóż ramki z pszczołami i ul wz odstaw o 5 metrów w bok i wylotem w tył względem starego ustawienia. Powieś w nim jedną ramkę by weszła na nią pszczoła jaka zostanie na ścianach ula i później je weźmiesz z ramką i strząśniesz tylko w ul wp. :wink:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: warsz. posz. wklp korp
Cordovan pisze:
jedynie wbić gwoździki w wąsy by powiesić ramki wz tak jak opisałem ci wyżej
lepiej zamiast gwoździków przybić czy przykręcić listewki jak górna beleczka ramki wp - zaleta pszczoły nie będą wyłazić szparami miedzy gwoździkami na ramki.
Cordovan pisze:
Śmiało przełóż tylko najpierw ul z rodziną wz przesuń w przód, w jego miejscu ustaw ul wp następnie przełóż ramki z pszczołami i ul wz odstaw o 5 metrów w bok i wylotem w tył względem starego ustawienia
o ile pamiętam ule z których się przesiedla przestawia się w tył i wylot skierowany w bok (wystarczy 0,5m) a na jego miejsce stawia się ul do którego się przesiedla aby pszczoła lotna wracała już do nowego ula. Potem nie musisz go już nigdzie odstawiać może sobie stać tam z tylu.

Pozdrawiam Wszystkich, którzy kochają pszczółki :)

Pawełek pisze:
Potem nie musisz go już nigdzie odstawiać może sobie stać tam z tylu.

I co będzie stał tak jeden obok drugiego, pewnie można i o 0,5 metra przesunąć obracając wylotem w tył i przełożyć ale potem i tak pasuje go odstawić. :wink:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: warsz. posz. wklp korp
Cordovan pisze:
Pawełek pisze:
Potem nie musisz go już nigdzie odstawiać może sobie stać tam z tylu.

I co będzie stał tak jeden obok drugiego, pewnie można i o 0,5 metra przesunąć obracając wylotem w tył i przełożyć ale potem i tak pasuje go odstawić. :wink:

oczywiście że może acz nie musi, o 0,5m każdy sam przesunie warszawiaka, ale przenieść go o 5m samemu to chyba ciężko??

Pozdrawiam Wszystkich, którzy kochają pszczółki :)

Pawełek, nie było mowy że kolega sam będzie ten ul przestawiał może ma kogoś z domowników albo kolegę jakiegoś co mu pomoże? Ja się tym zasugerowałem dlatego taka moja wypowiedź. :wink:

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]