FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 18 sierpnia 2025, 22:04 - pn

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ] 
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Witam wsztstkich, mam tak dużo pytań że nie wiem od czego zacząć, jestem początkujący pomalowałem odkaziłem nowo zakupione dwa ule wielkopolskie przygoda miała zacząć się już dawno , marzenia się spełniają , mam wokół mojej posesji raczej różnorodny pożytek dużo łąk starych sadów trochę akacji co polecacie chciałbym łagodną

Witaj. Polecamy przyznać się gdzie masz zamier pasieczyć, bo nie każda wszędzie pasuje.

Podkarpacie okloice pow Kolbuszowa

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski leżak kombinowany
Zacznij od agresywnch kundelków :) nauczą Ciebie pokory podczas prac przy ulu :haha:.
Tak na poważnie kolopik, ma rację nie każda pszczółka wszędzie pasuje.
Piszą, że buckfast jest miodna ja np: zauważyłem, że fakt, jest miodna bo rabuje inne ule :tasak: .

Bajka pisze:
Podkarpacie okloice pow Kolbuszowa

Oooo.Tam chodziłem do szkół ale dawno temu mnie z tamtąd wywiało. Koło Kolbuszki żyje Kolega "meteor", zapytaj jego na pw.

tczkast pisze:
Piszą, że buckfast jest miodna ja np: zauważyłem, że fakt, jest miodna bo rabuje inne ule

Ciekaw jestem jak to zauważyłeś :wink:
Możesz opisać :wink:

Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Radze zapisać się do koła pszczelarskiego najblizej twojej miejscowosći. Tam spotkasz kolegów po fachu ktuży kochają pszczoły i znają się na tym. Bendą szkolenia i pogadanki opszczołach. Koło jak się zapiszesz to ma odkłady matki i lekarstwa na warozę za małe pieniodze. Pozdrawiam miły_marian

Awatar użytkownika

Bajka, kliknij na pw do draszyr, mieszka 100 km od Ciebie.
No i cóż życzę powodzenia z pszczółkami

BoCiAnK, ano tak, że w zeszłym roku kolega miał dwie rodzinki piękne żółte tyłeczki buckfast i drugie małe niesforne kundelki. Jakoś kundelków przy ulu gdzie były buckfast nie można było zobaczyć na jesień, a odwrotnie już tak. Może to tylko przypadek..... ale jakoś niesmak pozosał :P
Pozdr tczkast

miły_marian pisze:
Radze zapisać się do koła pszczelarskiego najblizej twojej miejscowosći. Tam spotkasz kolegów po fachu ktuży kochają pszczoły i znają się na tym. Bendą szkolenia i pogadanki opszczołach. Koło jak się zapiszesz to ma odkłady matki i lekarstwa na warozę za małe pieniodze. Pozdrawiam miły_marian

Na matki i odkłady refundowane to trzeba pszczelarza z pewnym doświadczeniem, młodemu mogą zimy nie doczekać. A forum w niektórych rejonach jest 100% lepsze niz koło.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: warsz. posz. wklp korp
tczkast, bo bf zauważyłem sporo więcej błądzi niż krainki czy kundli.

Pozdrawiam Wszystkich, którzy kochają pszczółki :)

Awatar użytkownika

Pawełek, oczywiście może i macie razem z BoCiAnK-iem, rację, ale jak już wcześniej napisałem niesmak pozostał. "Koko, Koko Euro spoko...."po tym też niesmak zostanie :haha:

Ule na jakich gospodaruję: 360x210
A forum w niektórych rejonach jest 100% lepsze niz koło.
Masz racie to jest prawda 100 %

Każda pszczoła błądzi i szybciej jest zauważyć żółtą na czarnym niż odwrotnie

Awatar użytkownika

ja tam mam dwie rodzinki buckfasta w pasiece i latają 2 razy intensywniej niż pozostałe ule. Miodu też mają prawie dwa razy więcej. Co do rabunków to każda silna rodzina jak znajdzie jakiegoś słabeusza to nie przepuści okazji jak nie ma pożytku w okolicy. A buckfasty to z reguły silne rodziny.

Witam
Dwa razy więcej to ile mają już miodu miecio?
Pozdrawiam Tomek

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Co z buckwastami - nigdy ich nie miałam, czy rzeczywiście to taka miodna pszczoła?
Słyszałam różne opinie - (często niepohlebne) na ich temat dlatego nigdy się na nie nie zdecydowałam.
Proszę o opinię na ich temat
pozdrawiam
Anna

Ule na jakich gospodaruję: 1/2D
amalachowska pisze:
Co z buckwastami - nigdy ich nie miałam, czy rzeczywiście to taka miodna pszczoła?
Słyszałam różne opinie - (często niepohlebne) na ich temat dlatego nigdy się na nie nie zdecydowałam.
Proszę o opinię na ich temat
pozdrawiam
Anna

Ja mam dwie rodziny z matkami reprodukcyjnymi, w tym roku wyciągnę po nich trochę córek to zobaczę.
Na razie są w ścisłej czołówce jeśli chodzi o siłę i ilość miodu.
Co mi się w nich podoba, to przy przeglądzie są bardzo mało ruchliwe na plastrze, tak jakby ich w ogóle nie interesowało otoczenie, każda robi swoje:-)

amalachowska pisze:

Ja powiem jedno - miodne może i są ale to chwast w pasiece bo mieszanka wszystkich kundli i rasowców jakie są - mięso produkują ślicznie, w pierwszym pokoleniu są ok ale czy w następnych F dadzą ci spokojnie ze sobą pracować ... cóż wmieszanie tego w pasiekę to tak jak byś w śliczny klomb z róż nasadziła pokrzyw i głogu. :wink:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WL,LG3/4, Ostrowskiej
a do ilu f chcecie chować pszczoły po drugie, f iles po kazdej pszczole to loteria a po trzecie mówicie mieso a po co chwalicie sie ze wam slicznie matka czerwi na mieso, z mojej oceny bf. miodna , silna dla kogos kto nie umie takowa gospodarować uciazliwa ale to tylko niewiedza po trzecim pokoleniu bo zdarza sie zadko ale zawsze ,nie pokazuje znów takich rogów
a ze mieszanka kundli, Cordovan a kto ma czysto rasową Ty masz Age w pasiece zapytaj pana Wojtka jak ja selekcjonował a bedziesz wiedział ze z jednej pszczoły jej nie ma , wiec jak by sie uprzec to to tez kundel a ze dobry to juz inna historia, pszczoła jast wtedy dobra jak mnie kregosłup od noszenia korpusów boli a bf taka jest, nie tylo ona bo sa inne pszczoły które tez sa swietne ale nie mozna jej ujmować . poza tym w powietrzu w tej chwili lata taki misz masz ze sami mamy lokalne bf wystarczy matek nie zmieniać

Ule na jakich gospodaruję: wlkp/wlkp 18cm
Cordovan pisze:
Ja powiem jedno - miodne może i są ale to chwast w pasiece bo mieszanka wszystkich kundli i rasowców jakie są - mięso produkują ślicznie, w pierwszym pokoleniu są ok ale czy w następnych F dadzą ci spokojnie ze sobą pracować ... cóż wmieszanie tego w pasiekę to tak jak byś w śliczny klomb z róż nasadziła pokrzyw i głogu. :wink:

Drugi raz piszesz to samo Nim napiszesz po raz trzeci zastanów się chwileczkę nad tym czym jest Aga, którą zawsze wychwalasz.

swiwojtek pisze:
Drugi raz piszesz to samo Nim napiszesz po raz trzeci zastanów się chwileczkę nad tym czym jest Aga, którą zawsze wychwalasz.

Aga nie jest buckfastem tylko Wojtkowi jako hodowcy nie przystoi napisać że jesteś w błędzie i g...o masz pojęcie jaką pszczołą jest aga czy aga3 i z czego powstała.

Buskfast to chwast w pasiece i sam avico- Jacek Jaroń ci to otwarcie w oczy powie i ma rację. Każdy mądrzejszy pszczelarz wyzbędzie się tego z pasieki, papraki-trzymacze będą ją mieć twierdząc że to pszczoła najmiodniejsza jaką mają. :haha:

Masz dowód - post Jaronia z forum Pszczelarstwa

avico pisze:
Zgadzam się, ale dla mnie to "buc-chwast".

Porozmawiamy na ten temat za 5 lat. O ile ktoś z rozmówców będzie miał cywilna odwagę i honor powiedzieć prawdę.

Wy macie swoje zdanie, a ja swoje.
Moja opinie opieram na wiedzy zaczerpniętej od dra. A. Zawilskiego.
Mogę nieskromnie powiedzieć, że jestem jego uczniem, ,który był na tyle dennym, że nie potrafił utrzymać Jego linii.

"Buc-chwast", to nic innego jak krzyżówka i nic poza tym. Zwykły misz-masz kilku ras pszczół.
Niemal każdy debil potrafi to zrobić. Byle miał do pomocy inseminatora oraz materiał wyjściowy.
Zanim skrzyżuje coś z czymś. dokona losowania co z czym połączyć.
Kaukaza zainseminuję Capensis, matkę od nich krainką Macedonką, ich potomstwo Karpatką, a ich potomstwo zainseminuję włoszką, później dodam krwi środkowoeuropejskiej norweskiej.
Później nazwę jako BF-12589 i zacznę handlować po 200 ? za matkę.

Przyjdzie głupi i kupi, a jeszcze rozreklamuje.

Tymczasem prawdziwi naukowcy do emerytury pracowali nad pozyskaniem dobrej krainki.

i ja zgadzam się z nim na 100%.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: warsz. posz. wklp korp
Cordovan, to powiedz nam ciemnym trzymaczom paprakom czym jest ta uwielbiana przez ciebie aga3, z jakich pszczół się wywodzi?
nie powiem mam agi i są ok, ale tak samo mam bf, i mam alpejki, mam też kundle z własnej selekcji i wszystkie są wyrównane, jakoś nie widzę żeby bf zaśmiecał mi pszczoły, a wręcz mogę powiedzieć że agi zaczynają mi załazić ostatnio za skórę, (ale nie te po repr, którą mam a te które nabyłem jako NU od p. Pelczara w zeszłym roku, ale to może wina unasiennienia, więc pomińmy to)

Pozdrawiam Wszystkich, którzy kochają pszczółki :)

Ule na jakich gospodaruję: wlkp/wlkp 18cm
Cordovan pisze:
Aga nie jest buckfastem tylko Wojtkowi jako hodowcy nie przystoi napisać że jesteś w błędzie i g...o masz pojęcie jaką pszczołą jest aga czy aga3 i z czego powstała.

No to jeszcze raz się zastanów.
Tak w ogóle to nie wiem co ty uważasz za tego buckfasta. Czy wg Ciebie jest to sposób hodowli czy dana "pseudorasa" pszczół. Z tego co mi wiadomo to jeżeli będziemy mówić o bf jako o sposobie hodowli to Aga jest bf.
Pana Pelczara oczywiście zapraszam do dyskusji serdecznie.

Awatar użytkownika

Panie / Panowie
troszkę może ja rozpętałem tą dyskusję, ale...
Cordovan pisze:
"g...o masz pojęcie"; "papraki-trzymacze"

Błagam Cordovan, inteligentny z Ciebie facet, który posiada również wiedzę, ale... każdy z nas może mieć zdanie o pszczółkach jakie chce, a że to dyskusja więc proszę nie obrażajmy się wzajemnie tylko kulturalnie i z szacunkiem wymieniajmy poglądy.
Tak jak napisałem wcześniej po obserwacji BF
tczkast pisze:
BoCiAnK, ano tak, że w zeszłym roku kolega miał dwie rodzinki piękne żółte tyłeczki buckfast i drugie małe niesforne kundelki. Jakoś kundelków przy ulu gdzie były buckfast nie można było zobaczyć na jesień, a odwrotnie już tak. Może to tylko przypadek..... ale jakoś niesmak pozostał :P
Pozdr tczkast

Mi właśnie chodzi o ten niesmak i dlatego BF raczej nie zamelduje w moich ulach choć jak przysłowie mówi "Nigdy nie mów nigdy".
Cóż takie to nasze życie - jedni lubią brunetki inni blondynki, ale jak sie spotka dwóch facetów to raczej nie będą się obrzucać tekstami w stylu "Jeśli lubisz blondynki to jesteś paprakiem".
PROSZĘ Was nie tak nerwowo! - niebawem większość z nas będzie się zabierała za wirowanie jak będą spore ilości miodku u niektórych nawet od BF to może nam ten stan podenerwowania przejdzie :haha:
TEGO ORAZ SPORYCH ILOŚCI MIODKU WAM WSZYSTKIM ŻYCZĘ!!!
Pozdrawiam tczkast

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WL,LG3/4, Ostrowskiej
Cordovan, Avico to hodowca i wcale nie taki swietny bo swojej pszczoły jakos nie ma, opiera sie na innych hodowlach, co on moze o bf powiedziec jak go nigdy nie miał ma wyrobioną opinie bo mu sie nazwa nie podoba albo ze pszczoła z Anglii zenada, a wogóle chłop zapomniał ze tak chwali niemieckie hodowle a BF przecierz niemiec wychodował . Proponuje miec w pasiece BF kilka lat a pozniej sie wypowiadać bo moje chwasty maja juz po dwie nadstawki miodu i tylko prima im dorównuje ani erica w liczbie 17 ani zadna inna pszczoła nie nabiła tyle i nawet f3 BF jest dobrze w przodzie , i majac ja juz kilka lat to sa najpiekniejsze róze na moim klabie a pokrzywy tez mam ale z innych hodowli.

Awatar użytkownika

Ale się porobiło ,ale się niektórzy zagalopowali .
Żeby wydawać tak jednoznaczne opinie wskazane byłoby potrzymać dane linie kilka sezonów ,oceniać zwłaszcza w latach niekorzystnych .
Co innego jest praca selekcyjna,czym innym jest ciągnięcie matek z zakupionego materiału reprodukcyjnego.
Reproduktorka to koszt od około 100 euro w góre, jak matka została poddana ocenie i selekcji , ile takich reproduktorek jest u nas? Na forum słysze że ktoś kupił repr. za 30 -60 EU ?
Nie wszystko co żółte to włoszka czy bf ,a co siwe to krajnka ,a czarne to kaukaz czy europejka ,a to co gryzie i goni po pasiece to na pewno mieszaniec ,to tylko sterotypy z reguły mylne.
Pszczoły [linie] które śię cieszą w danym okresie większą lub mniejszsą popularnością to również skutek reklamy i mody.
Sądze że żadnej z lini nie można negować z powodu nie bo nie ,każdy zwłaszcza początkujący mógłby wybrać pszczołe jemu pasującą [z opisu ] ,jak znam życie co 3-4 lata będzie to inna linia ta najlepsza i tak do końca. Ideały nie istnieją ,przynajmniej w pszczelarstwie.

tczkast pisze:
Błagam Cordovan, inteligentny z Ciebie facet, który posiada również wiedzę, ale...

Zdzisław pisze:
Ale się porobiło ,ale się niektórzy zagalopowali .

Fakt zbyt pochopnie i nietaktownie się wyraziłem. Wybaczcie, przepraszam każdego kogo uraził mój wpis.

swiwojtek pisze:
Cordovan pisze:

No to jeszcze raz się zastanów.
Tak w ogóle to nie wiem co ty uważasz za tego buckfasta. Czy wg Ciebie jest to sposób hodowli czy dana "pseudorasa" pszczół. Z tego co mi wiadomo to jeżeli będziemy mówić o bf jako o sposobie hodowli to Aga jest bf.
Pana Pelczara oczywiście zapraszam do dyskusji serdecznie.

Aga jest czystej rasy carnicą i corocznie ma Pelczar na to dowody, chcesz je zobaczyć w formie papierowej to zadzwoń do Wojtka, umów się na spotkanie i wycieczka do Krosna. :wink:

Oryginalny buckfast to krzyżówka Apis mellifera mellifera z A. mellifera ligustica ale takiej nikt już nie posiada bo zostało to pomieszane w trzy światy przez wiele pokoleń krzyżowań, selekcji, próby zrobienia super-pszczoły, która obecnie nie ma nic wspólnego z buckfastem jakiego stworzył jej twórca. :wink:

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]