FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 18 sierpnia 2025, 20:13 - pn

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 
Autor Wiadomość
Od pewnego czasu słyszę u kolegi ze będzie podcinał skrzydełka u matek w swojej pasiece
żeby nie zbierać roi z czubków drzew , bo w około ma same wysokie na których uwiązują się roje . Co Wy koledzy pszczelarze o tym sądzicie , ja osobiście nigdy tego nie robiłem
i jestem nastawiony do tego negatywnie , kolega ma małe doświadczenie z pszczółkami
bo to dopiero jego drug sezon i myśli że już wszystko wie .

Awatar użytkownika

vigor,
To prawda pierwszysch roi z drzew zbierać nie będzie :haha:
Matce to bardzo nie przeszkadza ,że niema częśći skrzydełka ,podczas rójki wychodząc z ula spada przed nim i z garstką pszczół tam pozostaje ,reszta wraca do macierzaka i czeka na interwencje pszczelarza :thank:
Dopiero dróżaki będa siadac na wierzchołkach drzew . :pl:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 dadanta
Szczupak pisze:
Dopiero dróżaki będa siadac na wierzchołkach drzew

A o ile niżej siadają drużaki z rodzin z matkami bez obciętego skrzydełka?

Ile tego skrzydełka można podciąć w takim razie , według mnie skrzydełka
są w jakimś stopniu na pewno unerwione i czy po takim zabiegu nie wpłynie to na składanie jajeczek , bo matka zostanie inwalidką .
Co do rójki wiadomo najlepiej nie dopuścić ale nie zawsze się to uda
bo można coś przeoczyć , w ulu po wyjściu roju zostaje młoda matka a stara idzie z rojem , i tej młodej po locie godowym jak zacznie czerwić
dalej można podciąć skrzydełka . Jeszcze nasuwa mi się pytanie
o rojołapkach zakładanych w celu złapania roju i różnego rodzaju wabiki
co Wy koledzy o tych wynalazkach sądzicie .

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski, warsz poszerzony
ja przyciąłem skrzydełko matuli jakies 2 lata temu i przczoły wyszły z rojem potem wróciły ale matka chodziła koło ula pieszo odnalazłem i wpusciłem spowrotem, dobrze bo mam ule za domem a niewiem jakby pasieka byla dalej i nie zaglądałbym tam codziennie pewno by matka zgineła, albo jakby jakis deszcz przyszedł, a w nastepnym roku matke inwalidke z przycietym skrzydełkiem wymieniły i teraz juz nie stosuje tej metody,robie odkład lub zostawiam matecznik albo podkładam nowa jak mam, stara jezeli nie pomaga jej 2 krotne zerwanie mateczników to usuwam

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Ja też mam takie zabezpieczenie w każdym ulu matki bez skrzydełka :). Ci co czasami piszą ,ze pszczoły matkę bez skrzydełka będą chciały wymienić są w błędzie. U mnie matka ma 2 lata i jakoś dobrze ją karmią :)

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski, warsz poszerzony
jeżeli nie wymieniły to wyszła z rojem spadła przed ul i coś ja zeżarło , ale matki w ulu nie miałem

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski DanLan 435/170
Przynajmniej zostały ci pszczoły! Ja mam taką matkę że w ubiegłym roku wyroiła się
dwa razy i w tym roku również zdążyła już dwa razy zaliczyć drzewo zawsze wybiera tą samą jabłonkę w końcu podciąłem jej skrzydełko .

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

TANKUJĘ TYLKO NA-PKN ORLEN

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
Teraz na piechotę za nią nie zdążysz :haha:

Szczupak pisze:
vigor,
To prawda pierwszysch roi z drzew zbierać nie będzie :haha:
Matce to bardzo nie przeszkadza ,że niema częśći skrzydełka ,podczas rójki wychodząc z ula spada przed nim i z garstką pszczół tam pozostaje ,reszta wraca do macierzaka i czeka na interwencje pszczelarza :thank:
Dopiero dróżaki będa siadac na wierzchołkach drzew . :pl:

No i u mnie właśnie tak było.Matula martwa pod ulem ,a rójka w ulu.Była pogoda marna i nie byłem od soboty na pasiece.Więc nie wiem kiedy ,zechciało im się śmigać na drzewo. I jak napisał Szczupak ,maula czekała na interwencję pszczelarza ,ale bidulka nie doczekała się.A tak mi szkoda tej matulki. :cry: :cry:

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Mirek40 pisze:
ja przyciąłem skrzydełko matuli jakies 2 lata temu i przczoły wyszły z rojem potem wróciły ale matka chodziła koło ula pieszo odnalazłem i wpusciłem spowrotem, dobrze bo mam ule za domem a niewiem jakby pasieka byla dalej i nie zaglądałbym tam codziennie pewno by matka zgineła, albo jakby jakis deszcz przyszedł, a w nastepnym roku matke inwalidke z przycietym skrzydełkiem wymieniły i teraz juz nie stosuje tej metody,robie odkład lub zostawiam matecznik albo podkładam nowa jak mam, stara jezeli nie pomaga jej 2 krotne zerwanie mateczników to usuwam

Bo matka chodzić koło ula może najwyżej kilka godzin :haha: Jak sobie chodziła przez całą noc to nie dziwne ,ze ja pszczoły później wymieniły.

Pozdrawiam Tomek

wiesiek33 pisze:
Przynajmniej zostały ci pszczoły! Ja mam taką matkę że w ubiegłym roku wyroiła się
dwa razy i w tym roku również zdążyła już dwa razy zaliczyć drzewo zawsze wybiera tą samą jabłonkę w końcu podciąłem jej skrzydełko .

Po co w takim razie trzymasz taka matkę czy tez córki po niej? i dlaczego nie zareagujesz odpowiednio wcześniej by nie dopuścić do nastroju rojowego? Wiele winy leży po twojej stronie kolego. :wink:

Awatar użytkownika

Cordovan pisze:
wiesiek33 pisze:

Po co w takim razie trzymasz taka matkę czy tez córki po niej? i dlaczego nie zareagujesz odpowiednio wcześniej by nie dopuścić do nastroju rojowego? Wiele winy leży po twojej stronie kolego. :wink:

To że się tak często roją to nie koniecznie jest wina matki. Może ul jest nie odpowiedni.

krzys pisze:
Może ul jest nie odpowiedni.

Co masz na myśli? typ ula?, materiał z jakiego jest zrobiony? Nie słyszałem by nieodpowiedni ul miał wpływ na rojliwość pszczół. :wink:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski DanLan 435/170
Cordovan pisze:
Po co w takim razie trzymasz taka matkę czy tez córki po niej?

Córki po niej się nie roją tworzą silne rodziny i miodne w tym roku wymienię ją ze względu na wiek .Owszem może to i moja wina z braku czasu zdarza się przegapić jakiś matecznik ale ona tak ma doprowadza rodzinę do ok.60 000. i na drzewo bez względu na wielkość ula obecnie jest na 12 ramkowym wielkopolskim (stojaku , obecnie mam tylko wielkopolski).

TANKUJĘ TYLKO NA-PKN ORLEN

Awatar użytkownika

Coovan pisze:
krzys pisze:
Może ul jest nie odpowiedni.

Co masz na myśli? typ ula?, materiał z jakiego jest zrobiony? Nie słyszałem by nieodpowiedni ul miał wpływ na rojliwość pszczół. :wink:

Pare dni temu kolega przywiózł mi dwa ule żebym mu je zasiedlił.
W tych ulach ramki dotykały dna a wylot miał ok 5cm2. W takim ulu pszczoły na pewno się wyroją.

krzys pisze:
W tych ulach ramki dotykały dna a wylot miał ok 5cm2. W takim ulu pszczoły na pewno się wyroją.

To fakt ale to już jakieś samoróbki, w standardowych ulach niezależnie od typu wiele zależy od tego co zrobi pszczelarz i jakie ma pszczółki. :wink:

..a może by tak matki na łańcuchu... :mrgreen: też się nie wyroją a "pszczelarz" może leżeć brzuchem do góry.... :haha: :haha:

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]