FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 18 sierpnia 2025, 20:10 - pn

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: Brak
Witam!
zacznę od tego że niewiem czy temat w dobrym dziale Jednakże gdyby coś proszę o przeniesienie:)
A więc Podpatrzyłem u mojego wujka pszczoły 2 ule Krainek Wujek mnie ciągał do nich chciał mi je pokazać opowiadał pomagałem mu nawet przy pracy :)
I szczerze mówiąc zainteresowało mnie to..:) Jestem pozytywnie zaskoczony pracą i odwagą tych małych zwierzątek:)
-Planuje sobie kupić jeden Ul na początek ,Niestety niewiem który wybrać Mieszkam w Mazowieckim.. Doradźcie.
-Jak kupić Pszczóły razem z ulem (Rój),Czy może osobno ul i Odkład?
Co na początek jakie pszczółki?,Zależy mi na łagodnych bestiach,ciekawych w obserwacji
Jeden ul może być na początek?
W jaki sprzęt się najlepiej zaopatrzyć? Ubranie(kapelusz)
I podstawowe pytanie czy mogę jeszcze ten ul postawić??!
Ewentualnie do kiedy mam czas?

Madara pisze:

Na początek to chyba najlepsza opcja. Musisz się tylko zdecydować na typ ula. Zobacz jaki ma Twój wujek. Jeżeli zdecydowałbyś się kupić sam ul to zawsze można zrobić odkład z jego pszczół.

Malcolm pisze:
Madara pisze:

Na początek to chyba najlepsza opcja. Musisz się tylko zdecydować na typ ula. Zobacz jaki ma Twój wujek. Jeżeli zdecydowałbyś się kupić sam ul to zawsze można zrobić odkład z jego pszczół.

Wujek ma Wielkopolskie ule..
A do kiedy mogę Kupić ten ul i pszczółki do niego wsadzić ? tak żeby przezimowały jakoś?
Odkłady podobno są lipne ale wydaje mi się że to dobra sprawa bo ulu z rojem nie mam jak przewieśc wszędzie daleko:)
A który typ uli najwygodniejszy w obsłudze?

Madara, http://www.youtube.com/watch?feature=en ... akhZivX52o

Madara, witaj na forum,wpisz w profilu skąd jesteś, może są koło ciebie niedaleko gdzieś koledzy z forum co pomogą z znalezieniem czy zakupem pszczół. Co do podstawowego sprzętu to oczywiście bluza pszczelarska, podkurzacz, dłuto na początek będą konieczne bo ogólnie będziesz potrzebował więcej tego drobnego sprzętu. Miód nawet jeśli by ci naniosły w tym roku to może u wuja byś wywirował więc na ten rok odchodzi zakup miodarki ale nie ominie cie to w przyszłym roku, do tego sito do cedzenia miodu, widelec do odsklepiania , miotełka do omiatania pszczół, ramki, drut, węza i wiele innych jest tego i nie jest to tanie hobby ale bardzo przyjemne a zarazem pożyteczne. Co do samych pszczół proponuję na początek kupić dwa ule nie jeden razem z pszczołami już, gdy ż masz możliwość w razie czegoś zasilenia jednej rodziny czerwiem od drugiej czy nawet połączenia jak słabe ale to później. Najpierw proponował bym zakupić dobrą książkę np. Gospodarka Pasieczna W. Ostrowskiej i czytać co nie wyklucza byś jednocześnie kupił dwie rodziny pszczele. Często są ogłoszenia nawet na naszym forum a jak nie to na giełdach pszczelarskich internetowych. :wink:

Mieszkam w Legionowie K.warszawy:) Trochę dziadoskie miejsce na Ul ale mi bardzo zależy :) Bardzo przyjemna praca jeszcze jak pszczoły są spokojne:) Zakochać się można w tych sympatycznych stworzonkach.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]