FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 19 sierpnia 2025, 11:56 - wt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
Post: 28 czerwca 2012, 15:27 - czw 

Rejestracja: 22 maja 2008, 22:10 - czw
Posty: 150
Lokalizacja: Siennica pow.Miński
Ule na jakich gospodaruję: Ostrowskiej
Mam ok 20 ramek przeznaczonych do przetopu, których ok 50% czasem 70% powierzchni zajmuje pierzga. Czy mogę ją jeszcze jakoś zagospodarować? Czy jest jeszcze szansa że jakieś korzyści dla pszczół z niej będą? Teraz dysponuje dużą ilością czasu więc nawet czasochłonne rozwiązania będą dobre.

Jeżeli jest już taki temat to proszę o informację bo nie znalazłem takowego.

Pozdrawiam Kamil.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 czerwca 2012, 22:01 - czw 
Kamil, a dlaczego nie dasz takiej ramki pszczołom w sierpniu albo wiosnę na rozwój ale dając ją za kratą odgrodową by matka na takiej ramce już nie czerwiła, same wybiorą pierzgę. :wink:


Na górę
  
 
Post: 28 czerwca 2012, 22:32 - czw 

Rejestracja: 22 maja 2008, 22:10 - czw
Posty: 150
Lokalizacja: Siennica pow.Miński
Ule na jakich gospodaruję: Ostrowskiej
Mam stare warszawiaki i żadna krata mi do nich nie pasuje. Więc taka opcja odpada. Jeżeli nic się nie da z tym zrobić to po prostu to przetopie. Tylko szkoda mi pracy pszczółek bo jest tego sporo...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 czerwca 2012, 22:41 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 stycznia 2009, 15:51 - ndz
Posty: 2941
Lokalizacja: Białaczów, łodzkie
Ule na jakich gospodaruję: warsz. posz. wklp korp
wytnij te kawłaki gdzie jest pierzga, zmiel i zalej miodem, na zimowe przeziębienia jak znalazł.

_________________
"Bo pszczelarz jest dla pszczół, nigdy pszczoły dla pszczelarza"

Pozdrawiam Wszystkich, którzy kochają pszczółki :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 czerwca 2012, 23:52 - czw 
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 grudnia 2007, 15:35 - sob
Posty: 3496
Lokalizacja: ślonsk
Najpierw zamroz te kawałki wyciente z plastrów w lodówce. Potem przemiel w maszynce do miensa i zagrzej miód do 45* i wsyp ten pyłek do wysokiego słoja i zalej tym podgrzanym miodem. Piezga spadnie na dół słoja a odrobiny wosku do góry. Zbież wosk i zlej miód a piezgie zjedz albo na wiosne daj do cissta. Pozdrawiam miły_marian


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 10 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

            



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji