FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 19 sierpnia 2025, 15:45 - wt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: D 1/2
Witam.Mam przed sobą Pszczelarstwo ostatni numer i czytam artykuł"Gospodarka pasieczna w Czechach"Piszą tak "przez cały rok pod głównymi korpusami gniazdowymi znajduje się korpus nadstawkowy z suszem i pustymi ramkami po brzegach. Pełni on rolę poduszki powietrznej .W sezonie jest to miejsce składania świezego nektaru [który jest następnie przenoszony i przerabiany na miód przez pszczoły ulowe] oraz miejsce nocowania pszczół lotnych.Takie rozwiązanie zapobiega składaniu nektaru w czerwiu i ogranicza wchodzenie rodziny w nastrój rojowy" Stosuje ktoś taki układ???? Czy warto go zastosować???? Może jakieś szczgóły. Dzięki .Pozdrawiam.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLKP.WZ.WP.
ja stosuję ale od maja do lipca. :haha: :haha:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: klasyczny wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Tomice/Wadowice
Bażant001 pisze:
ja stosuję ale od maja do lipca. :haha: :haha:

Jakie efekty?

Awatar użytkownika

Dużo miodu zapobiega rojeniu :) Każdy stosuje nadstawkę w tym okresie czasy.Ale żeby w zimę jeszcze nie słyszałem.

ma.rek pisze:
Czechach"Piszą tak "przez cały rok pod głównymi korpusami gniazdowymi znajduje się korpus

i co pisać każdy może jeżeli pod głównym korpusem da się pół korpus z szuszem to matka po zaczerwieniu głównego zejdzie i zaczerwi dolny :haha: i tyle będzie :wink:
ma.rek pisze:
Pełni on rolę poduszki powietrznej

W Zimie tak ale nie latem :wink:
ma.rek pisze:
W sezonie jest to miejsce składania świezego nektaru [który jest następnie przenoszony i przerabiany na miód przez pszczoły ulowe]

:wink: pszczoły ulowe układają miód i poszywają go nad czerwiem chyba że w Czechach pod Czerwiem :wink:
ma.rek pisze:
W sezonie jest to miejsce składania świezego nektaru

hmm pożytek przyniesiony przez lotne albo jest od zaraz składany w odpowiednie miejsce albo przekazywany pszczołom ulowym

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski i Dadant
Co do tej poduszki powietrznej z 1/2 korpusu na zimę, czy jak zamiast 1/2 korpusu postawię pod gniazdo cały korpus to nie będzie lepszej poduszki? Czy nie poprawi to warunków zimowania dla pszczół (chodzi o zimowlę w wielkopolskim 10-cio ramkowym z dennicą siatkowaną)? :?: :?:

Awatar użytkownika

.W sezonie jest to miejsce składania świezego nektaru [który jest następnie przenoszony i przerabiany na miód przez pszczoły ulowe] oraz miejsce nocowania pszczół lotnych.Takie rozwiązanie zapobiega składaniu nektaru w czerwiu i ogranicza wchodzenie rodziny w nastrój rojowy"

A zwróciłeś uwagę na budowę plastra o szerokości przynajmniej wielkopolskiego ?
W naturze u pszczół pokarm na górze , a czerw na dole. Więc dodając nadstawkę na dole burzysz ich naturalną budowę gniazda. My dodając nadstawki czy półnadstawki przedłużamy wysokość tego ,,wianka '' miodu , który jest np. na ramce wielkopolskiej o szerokości ok. 3 cm.

kodai pisze:
Co do tej poduszki powietrznej z 1/2 korpusu na zimę, czy jak zamiast 1/2 korpusu postawię pod gniazdo cały korpus to nie będzie lepszej poduszki? Czy nie poprawi to warunków zimowania dla pszczół (chodzi o zimowlę w wielkopolskim 10-cio ramkowym z dennicą siatkowaną)? :?: :?:
Nie poprawisz bo stworzysz im komin z przeciągiem zamiast poduszki powietrznej.
fb01667 pisze:
Więc dodając nadstawkę na dole burzysz ich naturalną budowę gniazda.
że niby co? jak burzysz, kiedy, jak dasz im półkorpus przed zakarmianiem na zimowlę?

Jeśli można się podpiąć pod dyskusję i zapytać: na zimę po zakarmieniu jak ktoś ma niską dennicę może dać pod korpus gniazdowy półnadstawkę w celu poprawy wentylacji? Czy źle mi się wydaje?

Awatar użytkownika

Można :) Niektórzy zawsze zakładają na zimę :)

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski i Dadant
Fajnie, dzięki. Pociągnę więc temat dalej.
Kiedy zakładać 1/2 korpusu celem stworzenia poduszki powietrznej,w którym momencie to zrobić?

Chodziło mi oczywiście o półnadstawkę bez ramek..

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: klasyczny wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Tomice/Wadowice
kodai pisze:
Fajnie, dzięki. Pociągnę więc temat dalej.
Kiedy zakładać 1/2 korpusu celem stworzenia poduszki powietrznej,w którym momencie to zrobić?

Dajesz przed nakarmieniem na zimę, szkoda później kręgosłupa nadwyrężać :wink:

Malcolm pisze:

Ja daję ze trzy puste ramki bez węzy pod gniazdo, łatwiej im spacerować góra dół a kłąb późną jesienią ma się na czym oprzeć. Na wionę gdy wyciągałem półnadstawki w ramkach były pobudowane języczki.

Malcolm pisze:
Jeśli można się podpiąć pod dyskusję i zapytać: na zimę po zakarmieniu jak ktoś ma niską dennicę może dać pod korpus gniazdowy półnadstawkę w celu poprawy wentylacji? Czy źle mi się wydaje?
Malcolm pisze:
Ja daję po 20 sierpnia nim zacznę zakarmianie półkorpus ale z suszem i odrazu układam 2x8 ramek, w takim ułożeniu ramek pszczoły sobie idealnie same rozmieszczą zapasy na zimowlę i maja wyżej od dennicy do góry.

Awatar użytkownika

Cordovan pisze:
kodai pisze:
Nie poprawisz bo stworzysz im komin z przeciągiem zamiast poduszki powietrznej.
fb01667 pisze:
Więc dodając nadstawkę na dole burzysz ich naturalną budowę gniazda.
że niby co? jak burzysz, kiedy, jak dasz im półkorpus przed zakarmianiem na zimowlę?

Do zimowli jak najbardziej się zgadza. No z czego to ja wiem to pszczoły pod gniazdem miodu nie składają i szanowny Cordowanie o to mi chodziło.

fb01667 pisze:
No z czego to ja wiem to pszczoły pod gniazdem miodu nie składają i szanowny Cordowanie o to mi chodziło.
a zdziwiłbyś się jak bym ci pokazał rodzinę, która mając półkorpus z węzą postawiony pod gniazdo (bo nad gniazdem nie chciały ciągnąć węzy i dlaczego? a siła ich była wystarczająca nawet na 2 korpusy a chciałem odbudować nadstawki) w sezonie w czerwcu (przy bardzo dobrych pożytkach) zapakowała ten półkorpus pierzgą i miodem w świeżo odciągniętą węzę przy okazji zalała 2 ramki osłonowe w gnieździe nad półkorpusem. Jak zajrzałem po tygodniu od postawienia półkorpusu pod gniazdo musiałem zmienić układ i dać korpus z suszu na dennicę, dając z gniazda w środek dwie ramki z czerwiem na wygryzaniu a resztę susz na to postawiłem dotychczasowe gniazdo i matkę zgoniłem na dolny korpus kratując ją od tego byłego gniazdowego w jakim był czerw w różnym stadium, w tym na wygryzaniu i ramki z miodem osłonowe i dopiero na to postawiłem już pozalewane ale jeszcze nie poszyte ramki w półkorpusie. Po kolejnym tygodniu półkorpusowe ramki były poszyte, w pełnym korpusie miodni nad gniazdem w miejsce wygryzającego się czerwiu pszczoły zalewały komórki miodem a mamuśka waliła jajami na dole. :wink:

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]