FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 19 sierpnia 2025, 15:50 - wt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ] 
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: Warszawski
Witam
Mam następujący problem
mam 2 ule z pszczółkami zauważyłam że dużo szerszeni się pojawiło odkąd mam ule
chciałabym się pozbyć szerszeni nie robiąc krzywdy przy tym moim pszczołom (nie mam pojęcia gdzie jest gniazdo szerszeni i niema sensu szukać bo może być wszędzie a mieszkam w środku lasu rozumiecie prawda?)

czy znacie jakieś sposoby na przepędzenie albo pozbycie się szerszeni ?
Pomóżcie mi z góry dziękuje za pomoc

Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Szerszenie nie daleko latają od swojego gniazda. Ale mogą dobrac się do twoich pszczół. Jak nie znajdziesz ich gniazda to zrób pułapkie na szerszenie.Weś butelkier plastykowa 3litrową i obeznji jej szyjkie i obróc ta szyjkie i włuz do butelki i nalej soku i troche piwa. Szerszenie bendą czuć sfermentowany napuj i bendą wchodzić szyjką do butelki i sie topić. Pozdrawiam miły_marian

miły_marian pisze:
Szerszenie nie daleko latają od swojego gniazda. Ale mogą dobrac się do twoich pszczół. Jak nie znajdziesz ich gniazda to zrób pułapkie na szerszenie.Weś butelkier plastykowa 3litrową i obeznji jej szyjkie i obróc ta szyjkie i włuz do butelki i nalej soku i troche piwa. Szerszenie bendą czuć sfermentowany napuj i bendą wchodzić szyjką do butelki i sie topić. Pozdrawiam miły_marian

a pszczoły nie będą tam wchodzić ?

Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Pszczoła nie lubi fermentacji piwa i soku i ominie to z daleka. A szerszń to uwielbia. Pozdrawiam miły_marian

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: dadant/wlkpl
truskawka666, zrob tak jak pisze mily_marian. I nie daj sie naciagnac na roznego rodzaju wbiki-atraktory w plynie. ja kupilem taki plyn wlalem do lapki i nici.
lepiej wziac jablko zetrzec dolac wody z cukrem. bedziesz mial po kilku dniach pelna butelke os i szerszeni.

u mnie szerszenie zrobily gniazdo w budce na pasiece.(szerszenie robia taki grzybek a osy w ksztalcie pilki) przyjechalem krecic miod a tu towarzystwo pod sufitem, no coz, jedyne co moglem to palnik w reke i ognia.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLKP.WZ.WP.
miły_marian,
ma rację to sprawdzony sposób.U mnie już dawno nie widziałem szerszenia a kiedyś było ich dużo.Na tą butelkę łapią się też bardzo dobrze osy ćmy i muchy :)
Wiesz jak ta butelka wygląda ? Jak chcesz to dam ci fotkę mojej butelki

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
Witam !!!
Może wstaw na forum to wszyscy zobaczą -dzięki :D

Awatar użytkownika

Ok wstawię jutro rano.Teraz już ciemno i nie chce mi się iść na pasiekę.:)

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: dadant/wlkpl
ta lapka wyglada w ten sposob : https://picasaweb.google.com/1106067086 ... 0617508978

Awatar użytkownika

Takie waśnie jak wstawił Trajanus,
A tutaj moje :
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/23ba17f17bedacf4.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e3697d418e433793.html

dziękuje wam za rady

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
Nie będę zakładał nowego tematu i podepnę się pod ten . Jeżeli chcesz się pozbyć szerszeni znajdź gniazdo . Ja takowe namierzyłem w starym dębie na wysokości pasa jest dziura i tam się mają . Zadzwoniłem do ochotniczej staży pożarnej jutro mają przyjechać zobaczyć jak to wygląda i je zlikwidują. Pytałem ile taka akcja kosztuje jest to za darmo z tym że jeżeli jest to teren gminny . Jeżeli będzie to prywatna posesja to są to koszta związane z zakupem jakiegoś środka do zabicia szerszeni ale to mnie nie dotyczyło tak że nie rozwijałem tego tematu .

Bączek pisze:
Nie będę zakładał nowego tematu i podepnę się pod ten . Jeżeli chcesz się pozbyć szerszeni znajdź gniazdo . Ja takowe namierzyłem w starym dębie na wysokości pasa jest dziura i tam się mają . Zadzwoniłem do ochotniczej staży pożarnej jutro mają przyjechać zobaczyć jak to wygląda i je zlikwidują. Pytałem ile taka akcja kosztuje jest to za darmo z tym że jeżeli jest to teren gminny . Jeżeli będzie to prywatna posesja to są to koszta związane z zakupem jakiegoś środka do zabicia szerszeni ale to mnie nie dotyczyło tak że nie rozwijałem tego tematu .
u mnie jest taki problem że ciężko będzie znaleźć gniazdo, mam wysoki dom i nie wszystkie miejsca są łatwo dostępne żeby sprawdzić czy tam jest gniazdo a poza tym mam wielką polane i las w około więc one mogą być wszędzie ale dziękuje za radę :)

Ule na jakich gospodaruję: Leciejewskiego, wielkopolski
Jeśli nie możesz zlokalizować gniazda to te zwykłe pułapki na osy, opisywane no forum, dość dobrze sprawdzając się również w przypadku szerszeni. Oczywiście zdecydowanie skuteczniejsze jest dotarcie do gniazda, ale jak nie można zlokalizować to zostają tylko pułapki.

Dziękuje śliczne wam wszystkim za rady :)

Lokalizacja: Podkarpackie / Okolice Jasła / Małopolskie i Lublin pasieka na Dachu KULu
Ule na jakich gospodaruję: Dadant 1/2
Zachęcam by ten zabieg z butelką, sokiem i piwem stosować już w kwietniu. Zimę przeżywa tylko jeden szerszeń. Dobrze jest taką butelkę umieścić wtedy blisko jaśminu. Królowe szerszeni zlatują się chętnie w okolice jaśminu. W takiej butelce będzie ich sporo i nie założą juź gniazda i na cały rok wiele problemów z szerszeniami w okolicy rozwiązane. Gorąco polecam tę metodę... Pozdrawiam

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WL,LG3/4, Ostrowskiej
Ks. Tomasz, tylko ze wiosna szerszenie oleja sok wtedy pułapka jedynie na białko czyli kawaałki miesa, jak bede miał czas i sie naucze to wstawie zdjecia takowej pułapki ja mam ja w dwu celach daje tam mieso i legna sie białe robaki wisi nad stawem wiec wpadaja do wody i karmia mi ryby i przy okazji zlatuja sie tam szerszenie które juz nie wylecą, a i tak jest ichpozniej sporo, bo na te pułapke to sie kilkadziesiat wiosna złapie góra a sok nie działa wiosną , a przynajmniej duzo gorzej, pozdrawiam

sali pisze:
Ks. Tomasz, tylko ze wiosna szerszenie oleja sok wtedy pułapka jedynie na białko czyli kawaałki miesa, jak bede miał czas i sie naucze to wstawie zdjecia takowej pułapki ja mam ja w dwu celach daje tam mieso i legna sie białe robaki wisi nad stawem wiec wpadaja do wody i karmia mi ryby i przy okazji zlatuja sie tam szerszenie które juz nie wylecą, a i tak jest ichpozniej sporo, bo na te pułapke to sie kilkadziesiat wiosna złapie góra a sok nie działa wiosną , a przynajmniej duzo gorzej, pozdrawiam

byłabym ogromnie wdzięczna za wstawienia zdjęć takiej pułapki

Lokalizacja: Podkarpackie / Okolice Jasła / Małopolskie i Lublin pasieka na Dachu KULu
Ule na jakich gospodaruję: Dadant 1/2
Spróbuj taką pułapkę postawić na wiosnę koło jaśminu... Nie wiem czemu, ale szerzenie lubią tam zlatywać na wiosnę i powiem źe mi sok i piwo wystarcza by skutecznie sie z nimi uporać i potem rok spokoju.

truskawka666 pisze:
Bączek pisze:
u mnie jest taki problem że ciężko będzie znaleźć gniazdo, mam wysoki dom i nie wszystkie miejsca są łatwo dostępne żeby sprawdzić czy tam jest gniazdo a poza tym mam wielką polane i las w około więc one mogą być wszędzie ale dziękuje za radę :)

osy i szerszenie latają już wczesnym rankiem, więc musisz nieco wcześniej wstać i popatrzeć skąd przylatują i w którą stronę odlatują,

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WL,LG3/4, Ostrowskiej
Ks. Tomasz pisze:
Spróbuj taką pułapkę postawić na wiosnę koło jaśminu... Nie wiem czemu, ale szerzenie lubią tam zlatywać na wiosnę i powiem źe mi sok i piwo wystarcza by skutecznie sie z nimi uporać i potem rok spokoju.
człowiek zawsze sie czegos dowie sprawdze w przyszłym roku

Ule na jakich gospodaruję: 12r wielkopolski
Na jaśminie i na bzie między innymi szerszenie obgryzają gałązki z kory (można zobaczyć takie paski wygryzione dookoła obwodu gałązek) - materiał do budowy gniazda zbierają. Często potem te gałązku następnego roku usychają.
Ja mam co roku na 1 pasiece w dwóch dziuplach skubańce i nie ma problemu. Na drugą jak jade to zawsze mam rakiete do badmintona i :pala: :tasak: :D

Ule na jakich gospodaruję: warszawskie
Witam, miałem problem z szerszeniami ale uporałem się z nimi w następujący sposób:
Szerszenie ulokowały się pod drewniana podbitką a belką wspierającą dach. Bezpoiśrednia neutralizacja była bardzo utrudniona ze względu na dostęp. Dom jest nowy, więc skubane zapewne musiały sobie wygryżć dziurę. Zlokalizowałem skąd wylatują, chociaż fizycznie nie było widać gniazda. Myślałem wcześniej nad pułapkami z butelek, ale dysponowałem w domu lampa owadobójczą, którą nabyłem na alledrogo za niecałe 40zł. Lampa ma wysokośc 33, srednicy około 13cm. W związku z tym, że plastikowa obudowa posiada żeberka dośc gęsto osadzone postanowiłem w ogóle odkręcić cały plastik, zabezpieczając dokładnie(przed deszczem) elektronikę z góry. Zrobiłem wysięgnik z 3metrowej listwy przyczepiłem za haczyk plus przedłużacz i całośc wystawiłem przez okno, tuż nad samym wlotem do gniazda, przytwierdzająć od środka do klamki taśmą klejącą. Odlgłość od okna do gniazda wynosiła mniej niż 3 metry, wiec zabezpieczyłem szczeline w oknie, aby urchonic się przed rozwścieczonymi owadami. Aha, i jescze jedno, aby je trochę poddenerwować pocno poperfumowałem całą lampę, a pod nią podwiesiłem jaskrawy materiał nasączony nieużywanymi przez żonę pachnidłami (chyba mnie nie zabije). Podłączamy lampe do prądu ( uwaga, aby nie dotkąć do blachy) i takim wabikiem zaczynamy machać gwałtownie, uderzając w podbitkę i belkę.
Po kilkunastu minutach możemy już oczyścić lampe z porażonych owadów. Wymaga to ręcznego zdjęcia, ponieważ mocno się "wczepiają w druciki" - one nie giną od razu, tak jak muchy czy komary, w momencie zetknięcia charakterystycznie bzyczą, co przewabia kolejne sztuki. W godzine można sie uporać z większością osobników, ( jakis procent z nich w ogóle nie jest zainteresowana pułapka - nie wiem dlaczego)
Uwaga - lampa jest pod napięciem, a że jest bez osłony to wiadomo że łapki solidnie przemasuje.
To tyle z mojej strony

pozdrawiam

Lepik

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]