FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 19 sierpnia 2025, 19:59 - wt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ] 
Autor Wiadomość

Witam wczoraj robiac przeglad nie zauwałyzłem ani w jedynm ani w drugim matki choc sa oznakowane:/ Przy okazji wyciołem 3 mateczniki dopiero zaczatki ich ;/ czy to moze oznaczac brak matek?? Jakie sa jeszce oznaki ???zaczynam dopiero z pszczołkami i nie chciałbym zeby mi sie na samym poczatku juz wszystko zepsoło;/

PROSZE O POMOC

Pozdrawiam Dawid

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp korp + WZ korpusowy
Pszczoły trzęsą odwłokami i głośno bzyczą...

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 wlkp
Należy zacząć od pytania czy jest młody czerw, czy są jajka? Na ogół jak są jaja to jest też matka. Pszczoły po stracie matki zachowują się mniej więcej tak, jak Tomasz2020 opisał. Ale wystarczy, że zaciągną matecznik lub uaktywnią się trutówki i pszczółki zachowują się normalnie.

Ule na jakich gospodaruję: 360x210
Co znaczy zaczatki pszczoly odciagaja mateczniki na larwach czy buduja miseczki matecznikowe po bokach lub na dole ramli , czy sa jaja z Twojego opisu ciezko powiedziec napisz wiecej .Matka mogla sie schowac i nie zauwarzylej jej.

no znaczy sie miseczki bo bokach zaczna budowac:) Am ogło miec to jakis wpływ na brak matki tydzien temu znajomy pan tez majacy pszczoły przyszedł do mnie i mi ramki obrocił z zimnej zabudowy na ciepła twierdzac ze ta jest lepsza sczepałpszczoły do ula i obrocił ramki matki były bo chodziły sobie po dnie ula:)

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: warsz. posz. wklp korp
malapszczola, a niedawno Malcolm cudował z budową miseczek nie zaczerwionych,
tak jak piszą koledzy, brak matki od razu poznasz w ulu, np. ja w swoich ulach matki nigdy nie szukam, jeśli jest czerw młody i jajeczka to nie ma sensu, (chyba że zaawansowany nastrój rojowy czy matkę trzeba wymienić), w niektórych ulach to matek nie widziałem od zeszłego roku od czasu podania, ważne że są, czerwią dobrze i rodziny silne i zdrowe.
A miseczki będą budować nawet pod samą zimę, po prostu tak mają że czasem budują i nic z tego nie wynika, dopiero kiedy w takich miseczkach znajdziesz jajeczka to czas zacząć myśleć co jest powodem, a zrywać możesz nawet co godzinę i tak będą nowe.

Pozdrawiam Wszystkich, którzy kochają pszczółki :)

aha rozumiem :) poczekam jeszcze z 3-4 dni i zajrzę co i jak:)

Ule na jakich gospodaruję: 360x210
malapszczola pisze:
aha rozumiem :) poczekam jeszcze z 3-4 dni i zajrzę co i jak:)

Nie musisz czekac 3 4 dni jak nie maja matki otworzysz ul dasz troche dymu pszczoly bez matki odrazu kuferki do gory i zaczynaja wentylowac szum w ulu Na drugi dzien zaczynaja juz odciagac mateczniki na larwach.

malapszczola pisze:
tydzien temu znajomy pan tez majacy pszczoły przyszedł do mnie i mi ramki obrocił z zimnej zabudowy na ciepła twierdzac ze ta jest lepsza sczepałpszczoły do ula i obrocił ramki matki były bo chodziły sobie po dnie ula
Nie pozwól mu więcej dotykać się do swoich uli bo wcale nie poprawił a wręcz pogorszył ci warunki. Na spokojnie popatrz na ramki czy są jaja, jak są jednodniowe, stojące na dnach komórek jaja to składając gniazdo poobracaj wszystkie ramki na zimną zabudowę. :wink:

OK Cordovan tak zrobie:)

Teraz juz jestem spokojny :D musiałem dzis przepaczec bo nie mogłem spac po nocach przez to MATKI sa, jajeczka sa, ramki odwrociłem spowrotem na zimna zabudowe:D

malapszczola, :brawo: jeśli masz pożytek rozwojowy np. nawłoć to ok, jak nie masz już pożytków to podsycaj na rozwój co drugi dzień 300 ml jakiegoś inwertu (ten można dawać o każdej porze) albo syropu cukrowego 1:1, zimnego (tylko wieczorem na szarówce by nie wywołać rabunków). :wink:

Jesli chodzi o nawłoc to mam jej sporo:)

To nie musisz podkarmiać bo naniosą sobie same i na rozwój i na zapewnienie zapasu żelaznego a nawet więcej, przez co oceniając przed zakarmianiem a nie biorąc miodu z nawłoci możesz dać mniej paszy czy syropu gotowego na zakarmianie a na nawłoci spokojnie zazimować możesz. :wink:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski i Dadant
Wtrącę się, powiedz Cordovan czemu podsycając na rozwój co drugi dzień pół szklanki syropu musi być on zimny? Jakie to ma znaczenie żeby był właśnie zimny? Co się stanie jak będę podawał ciepły?

kodai, jeśli byś podawał inwert to nie ma znaczenia o jakiej porze, jak podasz w ciągu dnia ciepły syrop cukrowy wywołasz rabunek w pasiece. :wink:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Coś czuję, że w temacie o bezmateczności ponownie zacznie się niekończąca dyskusja nt rodzai zabudowy i różnic w nich.

adriannos, ja z racji że temat założył malapszczola to i mu odpowiedziałem i innym, nie zawsze tomat musi być zgodny z postami i odwrotnie jeśli tylko zakładający go ma ochotę w nim pytać na różne sprawy, wskazane by np. malapszczola poprosił Admina lub Moda na zmianę tematu głównego np. na Pytania różne malapszczola. :wink:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Prawdę rzeczesz. Grunt, aby pytający otrzymał odpowiedź. A ja bym mu na pytanie o to, jak postąpił tamten pszczelarz odpowiedział inaczej. Nie chodzi o to, że dana zabudowa jest gorsza, czy lepsz od innej. Jeden po prostu jest przyzwyczajony do takiej, a inna osoba do takiej i na takiej danej potrafi gospodarować. Jeśli ten młody pszczelarz ma znajomego, który jest mu w stanie przekazać wiedzę, jak gospodarować na danej zabudowie i jak gospodarzyć na niej dobrze, to niech tak zrobi. Nie mam prawa zanegować twojego zdania na temat zabudowy ciepłej i zimnej. Mam kilkadziesiąt rodzin na ciepłej, kilka na zimnej i osobiście od miesiąca różnic w nich nie widzę. Zobaczymy dalej przez zimę, pracochłonność (w tym i moje przestawianie się i nastawianie się), rozwuj i rojliwość do roku następnego. Z polbartem rozmawialem dwie godziny o pszczołach, jak do mnie zadzwonił. Osobiście pokuszę się w przyszłości o ule neiocieplone LN i konkretnie w nich o zabudowę zimną w większości. kilka zostawię na ciepłej i zobaczymy co z tego wyniknie (obym gafy nie strzelił). A pamiętajmy, że 95% pszczelarzy, w tym i ja ma dalej w Polsce ule ocieplone. Może i z tąd te poglądy.
Tak jak napisałem powyżej nie mam prawa negować twojego zdania o danej zabudowie i o tym, co pisał pytający, bo uważam, że całe życie się uczę i dochodzę za każdym razem do nowych wniosków. Jednakże uważam, że pogląd o pogorszeniu warunków w środowisku ula jest tutaj niestosowny i należy zwrócić uwagę właśnie na przyzwyczajenia danych ludzi i ich precyzyjność w tym, czym akurat się zajmują.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WL,LG3/4, Ostrowskiej
adriannos, jesli moge sie wtracić to jedynym co było złe to ze znów zmienił im na inna, nie ma wiekszej róznicy, pomiedzy zabudowami, słabsza rodzinka lepiej sie czuje na ciepłej, a silniejszym lepsza jest zimna, ale pomijajac ten temat to ktos zrobił dwa razy przemeblowanie pszczołom, wiec moja rada zostaw je juz tak jak sa, a zabudowy, kazdy robi jak lubi, choc zagłebiajac sie w temat ja byłbym zwolennikiem zimnej zabudowy,

http://www.youtube.com/watch?v=7doNRdpS ... re=related

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: KLASYCZNY WIELKOPOLSKI
A tu po polsku :haha:
http://www.youtube.com/watch?v=beTCzPEM9CA

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]