FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 19 sierpnia 2025, 15:45 - wt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Dziki bez
Post: 23 sierpnia 2012, 17:35 - czw 

Rejestracja: 20 października 2011, 11:33 - czw
Posty: 261
Lokalizacja: Radziszów
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
Witam wczoraj zbierałem dziki bez na sok i na nim było od groma mrówek a co najlepsze mszycy tez . Czy z tego będzie jakiś pożytek ???


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Dziki bez
Post: 23 sierpnia 2012, 17:40 - czw 

Rejestracja: 18 listopada 2007, 22:32 - ndz
Posty: 104
Lokalizacja: Warszawa/Sochaczew/Ostrów Maziwiecka
Ule na jakich gospodaruję: Warszawski Poszerzony
Witaj.
Z dzikiego bzu możesz zrobić ziołomiód:)
mniam :P


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Dziki bez
Post: 23 sierpnia 2012, 17:41 - czw 

Rejestracja: 20 października 2011, 11:33 - czw
Posty: 261
Lokalizacja: Radziszów
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
Mroz33 w tym roku nie dam rady ale jak sie uda w przyszłym to się skuszę poprosze o przepis


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Dziki bez
Post: 23 sierpnia 2012, 17:51 - czw 

Rejestracja: 18 listopada 2007, 22:32 - ndz
Posty: 104
Lokalizacja: Warszawa/Sochaczew/Ostrów Maziwiecka
Ule na jakich gospodaruję: Warszawski Poszerzony
Przepisu tobie dokładnie nie podam bo sam nie znam ponieważ tego jeszcze ni robiłem ale z tego co wiem to łączy się sok z danych owoców z syropem cukrowym poddajesz pszczołom i one to przerabiają i masz pyszny ziołomiód :P . A co do proporcji to musisz doczytać w internecie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Dziki bez
Post: 23 sierpnia 2012, 17:57 - czw 

Rejestracja: 20 października 2011, 11:33 - czw
Posty: 261
Lokalizacja: Radziszów
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
Dzięki zaraz poczytam ciekawa sprawa z tym ziołomiodem z dzikiego bzu


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Dziki bez
Post: 23 sierpnia 2012, 21:06 - czw 

Rejestracja: 03 listopada 2011, 20:45 - czw
Posty: 977
Lokalizacja: zachód Poznania
Ule na jakich gospodaruję: 12r wielkopolski
Cytuj:
Czy z tego będzie jakiś pożytek ???

Jak przerobisz na sok to to będzie właśnie ten pozytek :). Też właśnie zbieram.

_________________
Zapraszam na stronę na FACEBOOK-u
Moje zdjęcia przyrodnicze


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Dziki bez
Post: 24 sierpnia 2012, 10:24 - pt 
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Rejestracja: 17 listopada 2008, 23:00 - pn
Posty: 4584
Lokalizacja: stare polichno
Dla przestrogi
Ważne jest, by zbierać owoce jak najbardziej dojrzałe (ciemno fioletowe) i podczas przygotowania odrzucać te, które są jeszcze zielone / czerwone. Niedojrzałe owoce zawierają bowiem sporo sambunigryny, która po spożyciu rozkładana jest przez organizm do cyjanowodoru i może powodować objawy złego samopoczucia (mdłości, wymioty, uczucie słabości). Na szczęście podczas przetwarzania (suszenie, gotowanie itp.) sambunigryna ulega rozkładowi, dzięki czemu przetwory z owoców czarnego bzu nie są dla nas szkodliwe. Pamiętajmy jednak, że nie należy spożywać świeżych, nieprzetworzonych owoców czarnego bzu !


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Dziki bez
Post: 24 sierpnia 2012, 22:41 - pt 

Rejestracja: 11 stycznia 2010, 01:33 - pn
Posty: 2667
Lokalizacja: Śląsk...ale Dolny ;)
Dla lepszego smaku proponuję dodać sok z malin - takie połączenie jest rewelacyjne :D , a sok z bzu samo ZDROWIE. Ojciec mi mówił, że starzy Niemcy tu gdzie mieszkam zdejmowali przed bzem kapelusze tak cenili jego właściwości.

_________________
https://t.me/pump_upp


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Dziki bez
Post: 25 sierpnia 2012, 15:31 - sob 

Rejestracja: 20 października 2011, 11:33 - czw
Posty: 261
Lokalizacja: Radziszów
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
Rob to nawet dobrze że sok z malin można dodać . W tym roku na wiosnę kupiłem 100 sadzonek jesiennej , 89 przyjęło się już od 3 tygodni zbieram a końca nie widać codziennie to więcej


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Dziki bez
Post: 25 sierpnia 2012, 15:38 - sob 

Rejestracja: 15 lutego 2011, 21:29 - wt
Posty: 296
Lokalizacja: Szczecin
paraglider pisze:
Dla przestrogi
Ważne jest, by zbierać owoce jak najbardziej dojrzałe (ciemno fioletowe) i podczas przygotowania odrzucać te, które są jeszcze zielone / czerwone. Niedojrzałe owoce zawierają bowiem sporo sambunigryny, która po spożyciu rozkładana jest przez organizm do cyjanowodoru i może powodować objawy złego samopoczucia (mdłości, wymioty, uczucie słabości). Na szczęście podczas przetwarzania (suszenie, gotowanie itp.) sambunigryna ulega rozkładowi, dzięki czemu przetwory z owoców czarnego bzu nie są dla nas szkodliwe. Pamiętajmy jednak, że nie należy spożywać świeżych, nieprzetworzonych owoców czarnego bzu !


dwa lata temu z teściem zrobuiliśmy wino z czarnego bzu... wielu sprubowało tego wina ale tylko teściu nie maił rozwolnienia;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Dziki bez
Post: 25 sierpnia 2012, 17:32 - sob 

Rejestracja: 25 marca 2009, 07:38 - śr
Posty: 949
Lokalizacja: Tomaszów Lubelski
Ule na jakich gospodaruję: WP
Bączek pisze:
Witam wczoraj zbierałem dziki bez na sok i na nim było od groma mrówek a co najlepsze mszycy tez . Czy z tego będzie jakiś pożytek ???

U nas jest tylko czarny bez(zwany bywa też dzikim).
Nadaje się na wino,soki, syropy,ziołomiody-aby owoce były dojrzałe.
Aby zrobić sobie ziołomiód to po prostu dajesz sok do syropu z cukru-dajesz do przerobu, wirujesz i masz zioło-cukro-miód.
Podaję link do przepisu na lek;
http://mazureczka.bloog.pl/id,3675587,t ... caid=6f0d1


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Dziki bez
Post: 25 sierpnia 2012, 18:01 - sob 

Rejestracja: 20 października 2011, 11:33 - czw
Posty: 261
Lokalizacja: Radziszów
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
Dobrze wiedzieć że nie można tego dużo pić . Ja zrobiłem inaczej . Zebrałem taką ilość że po umyciu i obraniu z owoców był pełen sokownik . 1h gotowania na małym ogniu i wyszłyo mi ponad dwa literki soku . To do słoiczków 350ml ( 7 sztuk ) , należy odwrócić do góry dnem i tak trzymać około 20 min ( pasteryzowanie ) do spiżarni będzie jak znalazł na zimę .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 27 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

            



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji