FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 19 sierpnia 2025, 17:15 - wt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ] 
Autor Wiadomość
Post: 07 września 2012, 21:24 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 września 2012, 20:24 - pt
Posty: 12
Lokalizacja: Szwagrów (woj. Świętokrzyskie)
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
Witam.
Tydzień temu zrobiłem przegląd w mojej pasiece (3 rodziny) ponieważ chciałem sprawdzić ile pokarmu na zimę ma każda z rodzin. Niestety okazało się że w dwóch rodzinach pokarmu jest za mało, a za to jest dużo czerwiu :( Podkarmiałem syropem apifood od 15 sierpnia. Mam jeszcze syrop ale nie wiem do kiedy mogę jeszcze podkarmiać moje pszczoły, szczególnie że pokarm biorą bardzo powoli. Obok mojej pasieki od kilku dni kwitnie gorczyca i pszczoły przynoszą mnóstwo pyłku, co dodatkowo pobudza matki do czerwienia.
Nie wiem co zrobić proszę o pomoc. Gospodaruje w ulach styropianowych wielkopolskich.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 września 2012, 21:29 - pt 

Rejestracja: 18 grudnia 2011, 08:52 - ndz
Posty: 1881
Lokalizacja: dolny slask
Ule na jakich gospodaruję: 360x210
Ze jest czerwiu teraz duzo to nie masz sie czym martwic to bardzo dobrze ziesnij gniazdo i juz mozesz zakarmiac na zime w tym temacie jest na tym forum bardzo duzo napisane poczytaj.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 września 2012, 21:31 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 maja 2012, 20:51 - pn
Posty: 2203
Lokalizacja: Lubelskie
Ule na jakich gospodaruję: warszawski, ostrowskiej
Jak je podkarmiałeś to pobudziłeś matki do czerwienia i poszły z jajkami. A to co dałeś to i zjadły jak nie były duże dawki. Inwertem możesz jeszcze spokojnie karmić. Wstaw i niech pobierają. Poczytaj jeszcze o podkarmianiu bo gdzieś tu czytałem że inwert z gorczyca potrafi skrystalizować i później możesz mieć problem. Ale ja nie mam gorczycy więc nic ci ciekawego nie powiem, może ktoś kto temat przerabiał. Sprawdź bo żebyś na wiosnę się nie zdziwił.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 września 2012, 21:39 - pt 

Rejestracja: 05 grudnia 2010, 21:54 - ndz
Posty: 1492
Lokalizacja: Wołów
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski/dadant
Witam , bardzo dobrze że masz gorczycę to jest pożytek pyłkowy bo o tej porze już gorczyca nektaruje bardzo słabo lub wcale

_________________
Odkłady pszczele: wielkopolskie i dadant tel.693305282 lub PW


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 września 2012, 21:46 - pt 
viewtopic.php?f=35&t=7509&p=137642&hilit=gorczyca#p137642
Tyle,że gorczyca z inwertem może być problemem w postaci krystalizacji Ale ,tutaj więcej jest opisane.


Na górę
  
 
Post: 07 września 2012, 21:56 - pt 
Zgadza się dlatego proponuję już nie podsycać rodziny inwertem. Pozwól im jeszcze do 10-12 ponosić gorczycę po czym daj całe wiadro inwertu jednorazowo na gniazdo. W deklu zrób gwoździem 2 mm ok 40-50 dziurek na środku dekla (w tym jakby kółku dekla) daj na gniazdo dwie beleczki odstępnikowe i postaw na nich rantami wiadro, do góry nogami. Po 12 września jest już nikła szansa na nektarowanie gorczycy z poplonu więc nie ma obaw że spowoduje krystalizację inwertu, pyłku natomiast jak noszą to niech go pakują ile wejdzie. :wink:


Na górę
  
 
Post: 07 września 2012, 23:45 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 września 2012, 20:24 - pt
Posty: 12
Lokalizacja: Szwagrów (woj. Świętokrzyskie)
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
Kurcze nie wiedziałem że nektar z gorczycy tak działa na inwert i podawałem im syrop przez okres kwitnięcia (około tygodnia) :( Jutro rano wyciągnę im słoiki z syropem i podam go z powrotem po 12 września.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 września 2012, 11:46 - sob 

Rejestracja: 08 marca 2008, 19:00 - sob
Posty: 155
Lokalizacja: śląskie
Gorczyca i inwert nie skrystalizują jak gniazdo będzie ścieśnione do wielkości obsiedniętych ramek. Inwert też skrystalizuje w za obszernym gnieździe.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 września 2012, 14:21 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 września 2012, 20:24 - pt
Posty: 12
Lokalizacja: Szwagrów (woj. Świętokrzyskie)
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
Mogę jeszcze teraz ograniczyć im gniazda? Co zrobić jeśli nie mam przegród? Można zamiast nich dać ramki z węzą?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 września 2012, 14:23 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05 lipca 2011, 23:54 - wt
Posty: 645
Lokalizacja: Myszków
Ule na jakich gospodaruję: WL
mozna działa tak samo jak zatwór


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 września 2012, 17:57 - sob 

Rejestracja: 23 października 2011, 09:10 - ndz
Posty: 472
Lokalizacja: Czeladź
Ule na jakich gospodaruję: wlk
Weź daj drugi korpus. W dolnym zostaw tylko ramki z czerwiem powiedzmy będzie ich 7 a na gore daj te 3 z dołu + 4 dodatkowe z suszem i nakarm. Powinny zalać górny korpus inwertem i tak zazimuj.

_________________
www.pasiekazarki.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 września 2012, 09:35 - ndz 
antonig pisze:
Gorczyca i inwert nie skrystalizują jak gniazdo będzie ścieśnione do wielkości obsiedniętych ramek.
Skrystalizują jeśli nakrop z gorczycy pszczoły wymieszają z inwertem, oczywiście skrystalizują po zasklepieniu przez pszczoły, obsiadanie ramek nie ma nic do tego.
antonig pisze:
Inwert też skrystalizuje w za obszernym gnieździe.
Nie jeśli będzie każda ramka poszyta, nawet nie obsiadana nie skrystalizuje.
msuchorowski pisze:
Co zrobić jeśli nie mam przegród?
kup deski zatworowe, to niewielki koszt. :wink:


Na górę
  
 
Post: 09 września 2012, 21:05 - ndz 

Rejestracja: 09 lipca 2010, 19:25 - pt
Posty: 590
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Ule na jakich gospodaruję: inny
Tani inwert krystalizuje przy dużych mrozach. Źródło informacji Technikum w Pszczelej Woli.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 września 2012, 21:10 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 maja 2012, 20:51 - pn
Posty: 2203
Lokalizacja: Lubelskie
Ule na jakich gospodaruję: warszawski, ostrowskiej
wojciechmoro pisze:
Tani inwert krystalizuje przy dużych mrozach. Źródło informacji Technikum w Pszczelej Woli.


Co tzn "tani inwert" Reklam się naoglądałeś - "zwykły proszek" zwykły płyn", "zwykła pasta" a teraz "tani inwert" :mrgreen:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 września 2012, 21:25 - ndz 

Rejestracja: 09 lipca 2010, 19:25 - pt
Posty: 590
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Ule na jakich gospodaruję: inny
1kg suchej masy inwertu kosztuje od 3zł do 8 zł różnica w cenie wynika z jakości inwertu tzn. z czego jest, a może być ze: skrobi ziemniaczanej, kukurydzy, pszenicy, buraka cukrowego, i cholera wie z czego jeszcze. :pala:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 września 2012, 21:30 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 maja 2012, 20:51 - pn
Posty: 2203
Lokalizacja: Lubelskie
Ule na jakich gospodaruję: warszawski, ostrowskiej
To w obec tego w ubiegłym roku podkarmiałem tzw tanim inwertem :mrgreen: czyli apifortuną. I chętnie zaproszę tych uczonych z pszczelej woli na przyszły rok i niech mi pokażą w którym miejscu skrystalizował


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 września 2012, 21:49 - ndz 
wojciechmoro, im więcej słuchasz tych najbardziej uczonych tym głupszy będziesz - tak zawsze powiadał mój dziadek. Jak może ci inwert skrystalizować w mrozy - najpierw zmierz temp. w ulu w gnieździe i zobacz czy w nim gdziekolwiek jest temp. minusowa nie mówiąc o takiej, która musiała by spowodować krystalizację inwertu. Nie rozpowszechniaj głupot, które palnął jakiś nauczyciel w Pszczelej Woli albo jakiś uczeń co to niby wszystkie rozumy pszczelarskie już pozjadał. Może im inwert tam skrystalizował ale nie z powodu mrozu. :wink:


Na górę
  
 
Post: 09 września 2012, 22:02 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 17 stycznia 2011, 09:09 - pn
Posty: 1276
Lokalizacja: Busko-Zdrój woj.świętokrzyskie
Ule na jakich gospodaruję: 40 uli 360x300 plus 3x 1/2 WLP
Cordovan pisze:
najpierw zmierz temp. w ulu w gnieździe i zobacz czy w nim gdziekolwiek jest temp. minusowa nie mówiąc o takiej, która musiała


Chyba Kolega się trochę zagalopował.
Temperatura w ulu poza kłębem jest zbliżona do zewnętrznej-zwłaszcza przy zimowaniu na dennicy osiatkowanej.
Ale może się mylę...

A swoją drogą to z tym inwertem same problemy, dlatego ja zimuję na cukrze.

_________________
sklep internetowy ModneButy.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 września 2012, 22:20 - ndz 
komeg, napisałem wyraźnie temp. w gnieździe, czytaj uważnie. Nawet przy osiatkowanej dennicy nie będziesz miał w gnieździe temp. minusowej, która mogłaby wpłynąć na krystalizację inwertu. :wink:


Na górę
  
 
Post: 09 września 2012, 23:16 - ndz 

Rejestracja: 09 lipca 2010, 19:25 - pt
Posty: 590
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Ule na jakich gospodaruję: inny
morze i on głupi bo był uczniem w technikum i jest teraz uczonym, ale pasieke ma większą niż średnia krajowa, karmi inwertami, odpowiednimi.
a udowadnianie że ktoś pisze .... , mnie nie bawi, a jak kogoś bawi niech się bawi sam ,
miłej zabawy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 września 2012, 23:45 - ndz 

Rejestracja: 16 października 2011, 22:24 - ndz
Posty: 1453
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
komeg pisze:
A swoją drogą to z tym inwertem same problemy


Dobrze zazimujesz pszczoły bedzie okej jak źle to spadną wszystkie, do przezimowanych uli zawita na wiosne już Cerenae ,jak zazimujesz w nastepnym roku ponownie na inwercie to przygotuj się ,ze na jesieni bedzie pusto w ulach. To sie rozkłada w czasie 2-3 lata. Przy skażonym cukrze efekty widac już po kilku tygodniach od przerobu. Na jedno i drugie pszczelarze piszą Cerenae. :mrgreen: Na razie zakarmiłem jedną pasieke cukrem i stan w ulach jest taki sam ,ładnie pobrały syrop zobaczymy co bedzie za 3-4 tygodnie i co na wiosnę bo chyba troche spadzi doniosą :mrgreen:
Pozdrawiam Tomek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 września 2012, 07:26 - pn 
wojciechmoro pisze:
Tani inwert krystalizuje przy dużych mrozach. Źródło informacji Technikum w Pszczelej Woli.


Kolego z tego co mi wiadomo to aby zakarmić rodziny inwertem należy dostosować siłę tak rodziny do ilości ramek aby były plastry obsiadane
......
robiłem doświadczenie poszytą ramkę z inwertem cała zimę miałem w pracowni potem nawet wstawiłem na miesiąc do zamrażarki i Nie skrystalizowała ... więc Bzdury


Na górę
  
 
Post: 10 września 2012, 09:04 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 maja 2012, 20:51 - pn
Posty: 2203
Lokalizacja: Lubelskie
Ule na jakich gospodaruję: warszawski, ostrowskiej
wojciechmoro nie zachowuj się jak stara panna i nie wal focha. :mrgreen: Ja zimuje na inwercie "tanim" i jest ok. Gdyby było coś nie tak to bym się przerzucił na cukier czy inny inwert. Prawdopodobnie krystalizuje i to mocno w połączeniu z gorczycą. Nie wiem na 100 bo nie mam w pobliżu gorczycy, ale tak pisali ci co temat przerabiali.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 września 2012, 09:29 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 grudnia 2010, 23:05 - sob
Posty: 3002
Lokalizacja: Łódź
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
dudi pisze:
wojciechmoro nie zachowuj się jak stara panna i nie wal focha. :mrgreen: Ja zimuje na inwercie "tanim" i jest ok. Gdyby było coś nie tak to bym się przerzucił na cukier czy inny inwert. Prawdopodobnie krystalizuje i to mocno w połączeniu z gorczycą. Nie wiem na 100 bo nie mam w pobliżu gorczycy, ale tak pisali ci co temat przerabiali.



A może rozróżnić \rozdzielić przy tych rozważaniach inwerty od izoglukoz ?
Cena może być jakimś wyznacznikiem jakości ,ale czy tym prawdziwym?

_________________
Pozdrawiam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 września 2012, 09:38 - pn 

Rejestracja: 09 lipca 2010, 19:25 - pt
Posty: 590
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Ule na jakich gospodaruję: inny
Zdzisławie tak jak piszesz, różnice między roślinami z których jest produkowany pokarm odgrywają ogromną różnicę.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 września 2012, 12:50 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 maja 2012, 20:51 - pn
Posty: 2203
Lokalizacja: Lubelskie
Ule na jakich gospodaruję: warszawski, ostrowskiej
Nie mówię że nie macie racji. Ale tak jak już napisałem - zimuje konkretnie na apifortunie czyli "tanim" i nic mi nie skrystalizowało.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 23 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

            



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji