FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 29 sierpnia 2025, 09:51 - pt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ] 
Autor Wiadomość
Szanowni Państwo!

Od kilku lat realizujemy w Oddziale Pszczelnictwa w Puławach w ramach Programu Wieloletniego zadanie pt.”Monitorowanie zmian strukturalnych w polskim pszczelarstwie i na rynku miodu”. Jednym z jego celów jest systematyczna ocena stanu sektora pszczelarskiego w Polsce. Dotychczasowe dane, które były niezbędne do realizacji zadania pochodziły głównie z Inspekcji Weterynaryjnej i Stowarzyszeń lub Zrzeszeń Pszczelarzy. Obecnie zakończyliśmy pierwsze prace nad Systemem Analizy Sektora Pszczelarskiego w Polsce, którego jednym z elementów jest elektroniczna ankieta (całkowicie anonimowa) skierowana do pszczelarzy indywidualnych zamieszczona na stronie www.opisik.pulawy.pl w zakładce Polecane Strony. Bezpośredni adres do systemu to: www.opisik.pulawy.pl/analiza.
Dane, które chcemy gromadzić za pomocą tej ankiety, stanowiłyby dla nas kolejne źródło cennych i wiarygodnych informacji na temat stanu sektora. Dlatego też szczerze zachęcamy wszystkich tych Państwa, którzy zechcieliby nam pomóc w realizacji zadania do jej wypełnienia. Dzięki temu nasza wiedza, jak również wnioski, które będziemy konstruowali w ramach realizacji tematu, będą uwzględniały także informacje bezpośrednio ze środowiska pszczelarskiego, a wiemy, że dotąd takich możliwości nie było z czysto technicznych powodów. Naszym zdaniem ten system to pierwszy krok do budowania dużej i wartościowej bazy danych, jednak jaki będzie tego efekt będzie zależało przede wszystkim od Państwa.
Cenne będą dla nas także wszelkie uwagi na temat funkcjonowania tego systemu, ewentualnie koncepcje dotyczące jego rozbudowania.

Z wyrazami szacunku.

dr Piotr Semkiw
Zakład Technologii Pasiecznych
Oddział Pszczelnictwa w Puławach
ul. Kazimierska 2, 24-100 Puławy
e-mail: [email protected]
nr tel. 81 886 42 08

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: warszawski, ostrowskiej
BoCiAnK pisze:
ednym z elementów jest elektroniczna ankieta (całkowicie anonimowa)

To po jaką ch... mam się rejestrować i logować. Ja wiem że to co wpisze przy rejestracji to będzie np: nazwisko xx, imie xx itd, ale po kiego?
Chcą ankietę, powinno się wchodzić na ankietę, wypełnić i po sprawie.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
dudi,
z danych przy rejestracji masz raptem miejscowość i województwo i adres mailowy - aż takie wielkie tajemnice to nie są.
Po zalogowaniu się możesz już po wypełnieniu ankiety dalej aktualizować dane pasieki bez wprowadzania za każdym razem danych do lokalizacji. Poza tym jest to jakieś minimalne (bardzo minimalne) zabezpieczenie przed dublowaniem się ankiet od tego samego pszczelarza.

Nie szukajmy dziury w całym, chcemy wiarygodnych wyników badań to włóżmy w to swoją cząstkę dostarczając wiarygodnych danych wyjściowych.

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: dadant i 18,5 D
Cynig
Powiedz mi co takie badania wnoszą bo nie bardzo rozumiem jaka jest ich idea?

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
bonluk,
w pierwszym mailu masz bezpośredni namiar na człowieka który to koordynuje (dr Semkiw). Napisz, spytaj i będziesz miał dane z pierwszej ręki.

Ja nie mam pojęcia o tych badaniach, mój wkład się skończył na wysłaniu danych z własnej pasieki.

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5

Awatar użytkownika

Wiesz co CYNIG, jak zobaczyłem że muszę się rejestrować i logować to mi się po prostu odechciało i pewnie wielu tak uczyniło. Dla mnie to wchodzę, wypełniam ankietę podaje adres e-mail, wysyłam i sprawa zakończona. :mrgreen: Chyba leniwy się zrobiłem albo przemęczenie :thank:

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
dudi pisze:
Wiesz co CYNIG, jak zobaczyłem że muszę się rejestrować i logować to mi się po prostu odechciało i pewnie wielu tak uczyniło.

:lol:

Awatar użytkownika

CYNIG pisze:
bonluk,
w pierwszym mailu masz bezpośredni namiar na człowieka który to koordynuje (dr Semkiw). Napisz, spytaj i będziesz miał dane z pierwszej ręki.

Ja nie mam pojęcia o tych badaniach, mój wkład się skończył na wysłaniu danych z własnej pasieki.

Tak jak radziłeś napisałem. Na razie bez odzewu. Mam nadzieje, że coś mądrego mi dr odpisze

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski leżak kombinowany
Nie prędko - przynajmniej w moim przypadku pośpiechu nie ma.

Ankieta moim zdaniem nie jest jednoznaczna o czym w mailu napisałem, zawiera błędy bo nie można wpisać 0.
Poniżej e-mail, który wysłałem
Cytuj:
Witam Panie Piotrze

Wiem, że jestem pszczelarzem "mini" (w tym roku do zimowli idą trzy rodzinki), może wypełnienie przezemnie ankiety nie ma dla Państwa większego znaczenia, ale (chyba właśnie dlatego, że w zeszłym roku dopiero zacząłem) znalazłem błąd na stronie - choć może to tylko moja interpretacja, a takiej niejasności w ankietach nie powinno być (coś o tym wiem bo w tym kierunku edukację kończyłem ;) )

"Liczba rodzin pszczelich wiosną 2012 roku" ten punkt można w dwojaki sposób zrozumieć

1. Skoro pierwszy punkt pyta ile rodzin zostało zazimowanych w 2011 roku to punkt drugi można zrozumieć, że należy wpisać ile rodzin z zazimowanych w 2011 przetrwało zimę i obleciało się na wiosnę 2012.

2. Można również wpisać inną ilość bo równie dobrze (tak jak było to w moim przypadku) ktoś wiosną mógł zakupić rodziny pszczele.

I jeszcze jedna mała uwaga:

Jeśli ktoś nie miał na wiosnę 2012 roku pszczół tylko zakupił je latem to system nie pozwala wpisać 0, w przypadku jeśli należy wpisywać ilość tak jak zinterpretowałem to w punkcie 1 czyli ile rodzin zimę przetrwało, a nie daj Boże komuś zmarły wszystkie pszczoły z wszystkich uli to również nie może wpisać 0

Odpowiedzi - 0
Pozdrawiam tczkast

Awatar użytkownika

No widzisz dlatego jak ktoś nie umie zrobić czegoś porządnie to niech się nawet za to nie zabiera. Bez urazy dla dr ale kicha straszna z tą ankietą. Kto jak kto ale oddział pszczelnictwa powinien się do tego przyłożyć. Schodzą na psy.
Ostatnio kupowałem u nich w bibliotece te broszurki to przysłali zbrakowane bez stron albo okładka jest o zimowaniu rodzin a treść o poszerzaniu gniazda na wiosnę hehe... uśmiałem się jak nie wiem.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korpusowe
Nie bardzo rozumiem jaki cel przyświeca tej ankiecie? :shock: Napisano: "ocena stanu sektora pszczelarskiego w Polsce" i to jest całe clue tej akcji. Moim osobistym zdaniem to jest zwykłe badanie rynku pod konkretne produkty danej firmy. Nie zakładam że ktoś w ramach swojego hobby zbiera informacje które służą ochronie środowiska, ochronie branży pszczelarskiej i rodzimego rynku, polepszenia świadomosci pszczelarzy i innych nie mniej ważnych problemów :haha: :haha: :haha: :haha: :haha: :haha:
Osobiście jestem szczególnie wyczulony na tego typu akcje. Dlaczeko firma nie zaangażowała się choćby w jakiekolwiek gadżety-pierdółki ale zawsze to świadczy o profesjonaliźmie firmy. Osobiście prowadziłem swego czasu badania ankieterskie dla GFK Polonia. Każdy z którym przeprowadzałem anonimową (bez danych wrażliwych jak adresy imiona itp. nawet e-mail był nie konieczny) ankietę na laptopie musiał poświęcić mi kilkanaście minut. W zamian otrzymywał kubek, smycz, pióro, zestawy do win, art. biurowe itp. To świadczyło o profesjonaliźmie firmy i poważnym podejściu do klienta. Jak widać naszemu rodzimemu potentatowi na rynku łatwiej jest stosować pokątne metody pozyskiwania informacji. Jaka ankieta takie wyniki...Bayer, Siemens, Opel, Nissan przeprowadzając ankietę zlecają to profesjonalnym podmiotom zewnętrzym oczekując wysokiej klasy produktu-efekt końcowy. Smutne że wciąż się musimy uczyć od lepszych :(

Chca po prostu zrobic szczegółową ankietę i rozłozyc ją na kilka etapów .
Takie szczegółowe ankiety to lepiej robic na papierze i kazdemu w kole dac do wypełnienia na jednej kartce zmieści sie na dwóch stronach masa pytań . Bo tak naprawde w tej ankiecie jest tylko kilka punktów i sa rozpisane nie wiem co mozna z niej wywnioskować oprócz kto jaki miód pozyskał w jakiej ilosci ,stan rodzin i chyba tyle.
Ankiety powinny byc logiczne z podstawowymi pytaniami żeby kazdy zwykły chłop zrozumiał i najlepiej postawił x .
Tej ankiecie brakuje dużo ważnych zagadnień.

Pozdrawiam Tomek

Awatar użytkownika

Cytat z notatek jeszcze za czasów studenckich :)

Cytuj:
Kwestionariusz ankiety to zestaw pytań tak sformułowanych, że ich treść nie wymaga dodatkowych informacji ze strony badacza

Nie wiem, kogo to słowa - wykładowcy czy przytoczył je na wykładzie z jakieś innej publikacji, ale skoro podczas wypełnienia ankiety (a fachowo mówiąc kwestionariusza ankiety) nie powinno się mieć wątpliwości, ani zastanawiać się, co autor miał na myśli to widać brak fachowości w ułożeniu kwestionariusza ankiety na stronie oddziału pszczelnictwa w Puławach.

Do czego im te dane to już osobny temat.

Awatar użytkownika

MB33 pisze:

bo może rzeczywiście dla nich najważniejsze są

MB33 pisze:
kto jaki miód pozyskał w jakiej ilosci ,stan rodzin i chyba tyle

Skąd wiecie kto za tym stoi i jakie ma intencje? A może ma to wpływ na ceny na skupach, a może na ilość importu? Nie wiem, nie chce nikogo osądzać ale rzeczywiście jakieś to trochę dziwne

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski DanLan 435/170
dudi pisze:
Skąd wiecie kto za tym stoi i jakie ma intencje? A może ma to wpływ na ceny na skupach, a może na ilość importu? Nie wiem, nie chce nikogo osądzać ale rzeczywiście jakieś to trochę dziwne

Dla mnie to jasne , Chyba że spis powszechny również jest czymś dziwnym , wprawdzie jest bardzo nie udolnie przygotowana , ale to pewnie kwestia kompetencji . W Polsce to chleb powszedni więc nie należy się dopatrywać podstępu .
MB33 pisze:

Ja wypełniłem .

TANKUJĘ TYLKO NA-PKN ORLEN

dudi pisze:

Całkiem możliwe.
Pozdrawiam Tomek

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Trochę się na tym znam więc przedstawię szanownym kolegom mój punkt widzenia.

Stan pszczelarstwa w Polsce najlepiej odzwierciedlają wnioski zebrane z danych pozyskanych od PLW i związków okręgowych. Pochodzą one od wszystkich grób pszczelarzy: począwszy od kryterium wieku, poprzez wszelakie jak płeć, wykształcenie, zmotoryzowany czy nie, etc skończywszy na kolorze oczu i wielkości pasieki. Porównane okresami pozwalają oszacować dodatkowo wiele zmiennych, jak: szara strefa, przyrosty rodzin, rozwój choróbsk, itp. Tak miarodajnych danych nie da się zebrać na szybcika przez internet, zwłaszcza, że to ankieta dobrowolna, a z PLW/związki niejako przymusowa.

Robienie ankiety internetowej pt: "Stan pszczelarstwa w Polsce" mija się z celem, natomiast jeśli to badanie (dobrze skonstruowane) miałoby posłużyć jako porównanie z wynikami badań w/w - i wyciągnięcie wniosków - jak wyróżniają się pszczelarze korzystający z internetu (w swej pracy z pszczołami) na tle Polski - to ma to sens. Należy bowiem przyjąć, że medium to znacznie poprawia stan wiedzy pszczelarza zatem i wyniki mogłyby być ciekawe. Najpierw jednak należy ustalić jaka minimalna liczba wypełnionych ankiet będzie reprezentatywna dla tej grupy pszczelarzy, bo zapewne będzie to zbyt mała liczba.

Robienie ankiety internetowej akurat w pszczelarstwie w każdym innym celu to amatorka. Znamy przecież stan pszczelarstwa i pszczelarzy. Dla profesjonalnych badań istnieje jedyne idealne źródło informacji jak związki - gdzie trzeba:
1. Karteczki rozdać
2. Przeszkolona osoba pomaga wypełnić ankietę (zadając pomocnicze pytania)
3. Ta sama osoba wpisuje dane do systemu

Swoją drogą trochę dziwię się, że się tego nie praktykuje. Toć zorganizować coś takiego to nic nadzwyczajnego.

W/w ankieta nie służy niczemu, a na pewno nie pszczelarzowi.
Zarejestrowałem się, zobaczyłem, nie wypełniłem.
(mogli sobie darować pytanie o sposób sprzedaży, wystarczyło dane ze skupów zestawić z produkcją)

PS/
A tak zapytam kolegów przy okazji :
Ile mamy okręgowych związków w Polsce ?
Macie jakiś link do takich zestawień ? to zapodajcie :)

Awatar użytkownika

wiesiek33, ta druga część niby mojego cytatu to nie moje :thank:

Pod tym akurat się nie podpisuje, bo choć spis powszechny jest robiony tez z dużymi zastrzeżeniami to akurat ja bym tego nie porównywał. :mrgreen:

Awatar użytkownika

No i widzisz Ulik, ja wszystko rozumiem, a po ch... im ile masz miodu i jak go sprzedajesz? W końcu czemu to ma służyć? Czegoś tu nie rozumiem.

Awatar użytkownika

może chcą sprawdzić w jaki sposób opodatkować pszczelarzy. :)

Awatar użytkownika

miecio pisze:
może chcą sprawdzić w jaki sposób opodatkować pszczelarzy. :)

Też.

Przecież to ankieta o stanie pszczelarstwa.
Potem będzie się tym chwalić Ministerstwo Rolnictwa ...

Awatar użytkownika

Już niech nie pajacują. Oni jak coś wymyśla to tylko kupa śmiechu później. Jeszcze dobrze nie wejdzie w życie a już wiadomo jak to obejść.\

Lepiej niech obniżą podatki i ZUS i zobaczą ile więcej będzie w budżecie bo za małe pieniądze nikomu nie będzie się opłacało kombinować

Ule na jakich gospodaruję: Dadant i WLKP
Może to wcale nie jest ankieta z Puław?
Ktoś ustawił serwer pod swoim IP, nawet nie pod sensowną domeną...
Może po prostu jakaś firma importująca miód z Chin robi badania za darmo? Warto by było zadzwonić i to skontrolować.

Awatar użytkownika

Ulik pisze:
Trochę się na tym znam więc przedstawię szanownym kolegom mój punkt widzenia.

Stan pszczelarstwa w Polsce najlepiej odzwierciedlają wnioski zebrane z danych pozyskanych od PLW i związków okręgowych. Pochodzą one od wszystkich grób pszczelarzy: począwszy od kryterium wieku, poprzez wszelakie jak płeć, wykształcenie, zmotoryzowany czy nie, etc skończywszy na kolorze oczu i wielkości pasieki. Porównane okresami pozwalają oszacować dodatkowo wiele zmiennych, jak: szara strefa, przyrosty rodzin, rozwój choróbsk, itp. Tak miarodajnych danych nie da się zebrać na szybcika przez internet, zwłaszcza, że to ankieta dobrowolna, a z PLW/związki niejako przymusowa.

Robienie ankiety internetowej pt: "Stan pszczelarstwa w Polsce" mija się z celem, natomiast jeśli to badanie (dobrze skonstruowane) miałoby posłużyć jako porównanie z wynikami badań w/w - i wyciągnięcie wniosków - jak wyróżniają się pszczelarze korzystający z internetu (w swej pracy z pszczołami) na tle Polski - to ma to sens. Należy bowiem przyjąć, że medium to znacznie poprawia stan wiedzy pszczelarza zatem i wyniki mogłyby być ciekawe. Najpierw jednak należy ustalić jaka minimalna liczba wypełnionych ankiet będzie reprezentatywna dla tej grupy pszczelarzy, bo zapewne będzie to zbyt mała liczba.

Robienie ankiety internetowej akurat w pszczelarstwie w każdym innym celu to amatorka. Znamy przecież stan pszczelarstwa i pszczelarzy. Dla profesjonalnych badań istnieje jedyne idealne źródło informacji jak związki - gdzie trzeba:
1. Karteczki rozdać
2. Przeszkolona osoba pomaga wypełnić ankietę (zadając pomocnicze pytania)
3. Ta sama osoba wpisuje dane do systemu

Swoją drogą trochę dziwię się, że się tego nie praktykuje. Toć zorganizować coś takiego to nic nadzwyczajnego.

W/w ankieta nie służy niczemu, a na pewno nie pszczelarzowi.
Zarejestrowałem się, zobaczyłem, nie wypełniłem.
(mogli sobie darować pytanie o sposób sprzedaży, wystarczyło dane ze skupów zestawić z produkcją)

PS/
A tak zapytam kolegów przy okazji :
Ile mamy okręgowych związków w Polsce ?
Macie jakiś link do takich zestawień ? to zapodajcie :)

Witam!!!

Przystąpienie do tej ankiety to tylko własna nie przymuszona wola a nie za.... obowiązek . Więc ja osobiście nie widzę sensu bicia piany dlaczego. Masz ochotę to wypełnisz, nie masz to olejesz sprawę proste jak drut

Pozdrawiam SL

Awatar użytkownika

fb01667 pisze:
Witam!!!Przystąpienie do tej ankiety to tylko własna nie przymuszona wola a nie za.... obowiązek . Więc ja osobiście nie widzę sensu bicia piany dlaczego. Masz ochotę to wypełnisz, nie masz to olejesz sprawę proste jak drut Pozdrawiam SL

Ale każdy ma prawo wyrazić swoją opinię - po to jest forum...
Masz ochotę to czytasz i dyskutujesz, nie masz to olejesz sprawę proste jak drut
Pozdrawiam tczkast

Awatar użytkownika

Jak mam rozumiem to pytanie. Ilość rodzin na wiosne. Mnie nie przeżyła jedna rodzina ale połączyłem 10. Wpisać jedną mniej od za zimowanych czy 11?

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]