FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 21 sierpnia 2025, 19:11 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: 01 kwietnia 2012, 14:22 - ndz 

Rejestracja: 02 lipca 2008, 23:45 - śr
Posty: 53
Lokalizacja: Wawa
Słyszeliście, że cukier na wiosnę znow ma kosztować po 6zł?Chyba trzeba wziąść się za przygootwanie zapasów....

Pozdrawiam
PawelB


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 kwietnia 2012, 14:25 - ndz 

Rejestracja: 12 września 2010, 20:06 - ndz
Posty: 175
Lokalizacja: Warszawa
A ja czytałem artykuł że cukier w tym roku ma tanieć.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 kwietnia 2012, 14:36 - ndz 
A ja słyszałem, że dziś Prima Aprylis.


Na górę
  
 
Post: 01 kwietnia 2012, 15:41 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 czerwca 2008, 22:30 - śr
Posty: 1161
Lokalizacja: Kwidzyn
Ule na jakich gospodaruję: leżak wielkopolski z nads 1/2D
pablito01 pisze:
Słyszeliście, że cukier na wiosnę znow ma kosztować po 6zł?Chyba trzeba wziąść się za przygootwanie zapasów....

Pozdrawiam
PawelB


W RADIO w 1-ce , po 7-ej mówili że Rząd Tuska zamiaruje zrównać cenę cukru i benzyny ,mają być jednakowe .W Telexpresie zapewne potwierdzą ,radzę słuchać .
Chodzi o to zeby kazdy wiedział po ile jest cukier patrząc na cenę benzyn na stacjach paliw


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 kwietnia 2012, 15:54 - ndz 

Rejestracja: 20 kwietnia 2008, 20:25 - ndz
Posty: 315
Lokalizacja: Kozy, podbeskidzie
Ule na jakich gospodaruję: WL
Na razie w Biedronce Słodka Łyżeczka po 3,59 :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 kwietnia 2012, 16:07 - ndz 
qq pisze:
pablito01 pisze:
Słyszeliście, że cukier na wiosnę znow ma kosztować po 6zł?Chyba trzeba wziąść się za przygootwanie zapasów....

Pozdrawiam
PawelB


W RADIO w 1-ce , po 7-ej mówili że Rząd Tuska zamiaruje zrównać cenę cukru i benzyny ,mają być jednakowe .W Telexpresie zapewne potwierdzą ,radzę słuchać .
Chodzi o to zeby kazdy wiedział po ile jest cukier patrząc na cenę benzyn na stacjach paliw

I ta wiadomość juz Polakom wystarczy ,żeby skutecznie podnieść cenę cukru.I oto im chodzi.A może ,tak by się ludzie obudzili :pl: i zrównali TUSKA ,ale równo z trawą. :pala: :haha:


Na górę
  
 
Post: 01 kwietnia 2012, 20:55 - ndz 

Rejestracja: 18 stycznia 2012, 01:22 - śr
Posty: 413
Lokalizacja: wlkp.
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Podobno w ministerstwie rolnictwa jest projekt ustawy, wedle której pszczelarzom którzy mają zarejestrowane pasieki i przynależą do związku, będą się mogli zgłaszać z fakturami na cukier do urzędów gmin i uzyskać zwrot podatku akcyzowego. Będzie można kupić 15 kg na rok na rodzinę, co daje 15kg * 0,89zł = 13,35zł na rodzinę, na dziesięć to już będzie 133,50zł, a na 100 rodzin 1335zł !!! Fajnie gdyby weszła w życie jeszcze w tym roku :pl:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 kwietnia 2012, 21:13 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 lutego 2010, 16:16 - sob
Posty: 3884
Lokalizacja: Małopolska
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
szkoda że to prima aprilis.

_________________
Matki pszczele oraz odkłady Carnica Celle, AGT, Buckfast, Elgon z Pasieki Górskie Miody
http://www.gorskie-miody.pl/matki-pszczele/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 kwietnia 2012, 00:05 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 czerwca 2008, 11:35 - pn
Posty: 1851
Lokalizacja: Opolskie
Artur pisze:
Na razie w Biedronce Słodka Łyżeczka po 3,59 :)

U mnie po 3,59 w Biedronce był ponad miesiąc temu. Teraz cena 3,69zł.

_________________
Obrazek Staram się pisać poprawnie po polsku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 kwietnia 2012, 07:33 - pn 

Rejestracja: 02 lipca 2008, 23:45 - śr
Posty: 53
Lokalizacja: Wawa
Faktycznie pozwoliłem sobie zrobić mały żart Prima Aprilisowy :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 kwietnia 2012, 08:40 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 czerwca 2009, 08:23 - pt
Posty: 1940
Lokalizacja: Kraków / Maków Podhalaski
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
A Ja wolę Inwert. Nie jest pracochłonny

_________________
Pasieka Majowa Pszczela manufaktura


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 kwietnia 2012, 09:24 - pn 
Marcinluter pisze:
A Ja wolę Inwert. Nie jest pracochłonny


I dodaj - ale i nie jest w 100 % pewny-


Na górę
  
 
Post: 02 kwietnia 2012, 10:00 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 grudnia 2010, 23:05 - sob
Posty: 3002
Lokalizacja: Łódź
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
A w przeliczeniu na suchą mase będzie oscylował około 6 pln.

_________________
Pozdrawiam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 kwietnia 2012, 10:37 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 czerwca 2009, 08:23 - pt
Posty: 1940
Lokalizacja: Kraków / Maków Podhalaski
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Zdzisław pisze:
A w przeliczeniu na suchą mase będzie oscylował około 6 pln.


3zł za 0,785kg suchej masy
Wiadro 15 kg zawiera 11,775 kg suchej masy ,
kupowałem apifood po3zł za wiadro 45zł czyli 1kg suchej masy kosztował 3,8zł . Ale pszczoły nie odparowują inwertu tylko go przenoszą do plastrów .

Cukier 3.6 zł najgorszej jakości , lepszej jakości to koszt 3,9 zł .
Doliczyć należy koszt gazu ( a ten coraz droższy) oraz czas pracy przy mieszaniu etc. koszty inwertu a cukru mogą się równać lub też gotowy pokarm będzie tańszy.

_________________
Pasieka Majowa Pszczela manufaktura


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 kwietnia 2012, 10:59 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 grudnia 2010, 23:05 - sob
Posty: 3002
Lokalizacja: Łódź
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
To inwert kupiłeś tanio ,zorientuj się jakie ceny są teraz wartości suchej masy podane przez producenta traktowałbym ostrożnie ,przyjmuje się średnio 0,7 kg .
Przy izoglukozach podobnie.
Przy syropie z cukru dochodzą koszty i czas przygotowania ,ja rozpuszczam wodą ciepłą z kranu i jest o.k.
O jakości i szkodliwości cukru do zakarmiania napisano strony,niestety w większości bzdur ,dlatego pszczoły giną również przy zakarmianiu pokarmami zastępczymi które trzeba po prostu sprzedać ,to że pszczoły pokarmów gotowych nie przerabiają może być zaletą,lecz w pewnych warunkach jest wadą tych specyfików.
Karmie swoje pszczoły cukrem jak również inwertami \ izoglukozami w zależności od okoliczności.
Zaletą bezsprzeczną tych pokarmów jest brak rabunków , co upraszcza wiele spraw np.odkłady ich tworzenie i pielęgnacja.

_________________
Pozdrawiam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 kwietnia 2012, 11:03 - pn 

Rejestracja: 13 listopada 2010, 22:09 - sob
Posty: 463
Lokalizacja: ALEKSANDROW KUJ
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski styropianowy
Marcinluter pisze:
Cukier 3.6 zł najgorszej jakości , lepszej jakości to koszt 3,9 zł .

Co ma znaczyć gorszej?Chyba że masz dostęp do przemysłowego ale wtedy dużo taniej niż 3,6 zł.

_________________
Pozdrawiam Sławek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 kwietnia 2012, 11:28 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 czerwca 2009, 08:23 - pt
Posty: 1940
Lokalizacja: Kraków / Maków Podhalaski
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
sławek k. pisze:
Co ma znaczyć gorszej?Chyba że masz dostęp do przemysłowego ale wtedy dużo taniej niż 3,6 zł.


Hipermarkety które sprzedają cukier pod "swoją" nazwą . np. słodka łyżeczka z Biedronki. :pl:

_________________
Pasieka Majowa Pszczela manufaktura


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 kwietnia 2012, 13:04 - pn 

Rejestracja: 13 listopada 2010, 22:09 - sob
Posty: 463
Lokalizacja: ALEKSANDROW KUJ
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski styropianowy
Marcinluter pisze:
Hipermarkety które sprzedają cukier pod "swoją" nazwą . np. słodka łyżeczka z Biedronki.

To bajki.Karmię cukrem z biedronki,tesco.Najprościej zaniedbania zrzucić na pokarm.Cukier to akurat produkt w którym nie można,, namieszać'.
Ja osobiście nie wierzę inwertom.W sezonie czasami stosuję w odkładach.Komuś pasuje niech karmi.Kupując cukier mam 99,98czystej sacharozy i wiem co mam.Może to,,zboczenie" bo jestem z wykształcenia cukrownikiem. .Nie będę badał każdej partii inwertu,a w przypadku rozlewanych trzeba liczyć tylko na uczciwość sprzedawcy.

_________________
Pozdrawiam Sławek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 kwietnia 2012, 13:42 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 czerwca 2009, 08:23 - pt
Posty: 1940
Lokalizacja: Kraków / Maków Podhalaski
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
sławek k., może i masz rację ale kupiłem raz cukier z biedronki i raczej mnie przeraził swoim wyglądem. diament czy królewski wygląda inaczej, szlachetniej i mam zaufanie.

_________________
Pasieka Majowa Pszczela manufaktura


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 kwietnia 2012, 15:29 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 lipca 2010, 10:15 - sob
Posty: 2913
Lokalizacja: Pogórze Izerskie
Ule na jakich gospodaruję: 1/2 dadanta
Marcinluter pisze:
diament czy królewski wygląda inaczej, szlachetniej

Możesz to rozwinąć.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 kwietnia 2012, 15:34 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 czerwca 2009, 08:23 - pt
Posty: 1940
Lokalizacja: Kraków / Maków Podhalaski
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
emka24 pisze:
Marcinluter pisze:
diament czy królewski wygląda inaczej, szlachetniej

Możesz to rozwinąć.


Tani cukier to kolorem jest żółtawy ( wiadomo z jakich przyczyn- naturalnych) kryształem bym go nie nazwał raczej pół pudrem, diamant czy królewski ma piękny kryształ o regularnych kształtach , biały i tu jestem pewien ,ze nie ma żadnych domieszek bo widzę tylko kryształ. A w wcześniej wspomnianym to podświadomość :lol: mówi mi ,ze coś tam może być dodane. Niestety ostatnia afera z solą alvinowską sprawiła ,że jestem jeszcze bardziej nieufny do tanich produktów ( nie wszystkich) .
Pozdrawiam Marcin

_________________
Pasieka Majowa Pszczela manufaktura


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 kwietnia 2012, 17:00 - pn 

Rejestracja: 11 lipca 2011, 16:42 - pn
Posty: 209
Lokalizacja: powiat zgierski
Ule na jakich gospodaruję: Leciejewskiego, wielkopolski
Coś mi się wydaje, że w przypadku cukru z buraków biel cukru uzyskuje się poprzez wybielanie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 kwietnia 2012, 18:17 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lutego 2012, 16:26 - wt
Posty: 736
Lokalizacja: Włocławek
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Każdy cukier o białym kolorku (spożywczy) jest podwójnie wybielany. Mówił pan Korpysa na kursie u nasz. Ten NIE WYBIELANY jest zdrowszy dla pszczół.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 kwietnia 2012, 18:29 - pn 

Rejestracja: 18 stycznia 2011, 20:17 - wt
Posty: 591
Lokalizacja: lubelskie
Ja od lat karmię pszczoły cukrem z Biedronki i nie widzę, żeby im to przeszkadzało.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 kwietnia 2012, 18:38 - pn 

Rejestracja: 28 stycznia 2012, 14:30 - sob
Posty: 198
Ule na jakich gospodaruję: wlk
dajcie spokoj cukier z biedronki jest OK

pytanie teraz co jest tansze robienie samemu cukru czy kupowanie invertu ?

co do mieszania to polecam stara franie :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 kwietnia 2012, 19:16 - pn 

Rejestracja: 30 sierpnia 2011, 09:22 - wt
Posty: 230
Lokalizacja: Sufczyna
Ja chyba w tym roku zdecyduję się na invert ale dziadek mówi hehe ze też go trzeba bedzie podgrzać bo pszczoły nie pobiorą :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 kwietnia 2012, 22:15 - pn 

Rejestracja: 18 stycznia 2012, 01:22 - śr
Posty: 413
Lokalizacja: wlkp.
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Bardziej bezbarwny cukier jest po prostu bardziej oczyszczony z melasy, i przez to droższy, trzeba użyć więcej energii do wytworzenia większej ilości pary, a i wtedy większy procent kryształy podczas płukania w wirówkach ubywa. Ale czy bardziej żółty jest gorszy?
Nie raz ktoś ze starszych wspominał jak to w czasach PRLu pszczelarze dostaawali gorszej jakości brązowy cókier dla pszczół, nawet ktoś pisał że jak w czasach III rzeszy jak gościli u nas sąsiedzi, pszczelarze dostawali brązowy cukier dla pszczół???

Są różne inwerty, lepsze i gorsze, jak się chce tanio ma się gorszy produkt.
Chyba nikt mi nie powie że ten inewrthttp://www.lyson.com.pl/p3029550_bee-gold--wiadro-14-kg--odbior-osobisty.html to jest zły produkt? Ale ta cena!!! :?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 kwietnia 2012, 22:27 - pn 

Rejestracja: 09 lipca 2009, 20:37 - czw
Posty: 198
Lokalizacja: Lubartów
Ule na jakich gospodaruję: Dadant
Dajcie już spokój. Cukier to jest cukier. Czy on jest grubo ziarnisty czy drobno to jest dalej ten sam cukier. Nie ma tu znaczenia czy to jest cukier z Biedronki, Tesco czy innego Realu. Oni zamawiają bardzo duże ilości, pakują w tej samej cukrowni tylko w inne opakowania dlatego mają go 20-30 gr taniej. Nie ma tak że jest gorszy i lepszy cukier. Cukier to jest cukier. Nie da się i na pewno nie opłaca się zmieniać procesu produkcji żeby zrobić 1000 ton cukru dla Biedronki. To jest ten sam cukier.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 kwietnia 2012, 22:38 - pn 

Rejestracja: 18 stycznia 2012, 01:22 - śr
Posty: 413
Lokalizacja: wlkp.
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
A tak apropo cen cukru, podobno w tym roku w Chinach mają rekordowe, nie spotykane dotąd zasiewy buraków, więc kto wie, może u nas w przyszłym roku będzie można kupić królewski made in china :D
Chociaż z drugiej strony nie wiadomo, bo: http://www.portalspozywczy.pl/owoce-warzywa/wiadomosci/chiny-produkcja-nie-zaspokaja-rosnacego-popytu-na-cukier,58153.html


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 kwietnia 2012, 09:57 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13 maja 2011, 19:55 - pt
Posty: 1540
Lokalizacja: Tomice
Ule na jakich gospodaruję: klasyczny wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Tomice/Wadowice
Marcinluter pisze:
sławek k., może i masz rację ale kupiłem raz cukier z biedronki i raczej mnie przeraził swoim wyglądem. diament czy królewski wygląda inaczej, szlachetniej i mam zaufanie.


Przyjrzyjcie się opakowaniu cukru pudru z Diament'u na jego skład?

_________________
Pozdrawiam! Krzysztof


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 kwietnia 2012, 10:00 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 czerwca 2009, 08:23 - pt
Posty: 1940
Lokalizacja: Kraków / Maków Podhalaski
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Alpejczyk pisze:
Marcinluter pisze:
sławek k., może i masz rację ale kupiłem raz cukier z biedronki i raczej mnie przeraził swoim wyglądem. diament czy królewski wygląda inaczej, szlachetniej i mam zaufanie.


Przyjrzyjcie się opakowaniu cukru pudru z Diament'u na jego skład?


Cukier puder to inna bajka. :wink: . Wiem ,ze dodają różne środki które nie dopuszczają do brylenia, słyszałem ,że skrobię dają ale to tylko pogłoski. Nigdy nie robiłem z cukru pudru ciasta :lol: wolę kupić gotowe , wychodzi na to samo... :pl:

_________________
Pasieka Majowa Pszczela manufaktura


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 kwietnia 2012, 10:40 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13 maja 2011, 19:55 - pt
Posty: 1540
Lokalizacja: Tomice
Ule na jakich gospodaruję: klasyczny wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Tomice/Wadowice
Marcinluter pisze:
Cukier puder to inna bajka. . Wiem ,ze dodają różne środki które nie dopuszczają do brylenia, słyszałem ,że skrobię dają ale to tylko pogłoski. Nigdy nie robiłem z cukru pudru ciasta wolę kupić gotowe , wychodzi na to samo...


Marcin ostatnio robiłem polewę na ciasto i coś nie wychodziło (konsystencja gumowata) :( . Przyglądając się opakowaniu okazało że faktycznie zawiera skrobię ziemniaczaną i środki przeciw zbrylaniu. Ja również kupuję gotowe ciasto dla pszczółek. Pisząc powyższe zdanie, chodziło mi o to że na każdym kroku nas oszukują i trzeba zachować czujność.

_________________
Pozdrawiam! Krzysztof


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 kwietnia 2012, 13:19 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 czerwca 2009, 08:23 - pt
Posty: 1940
Lokalizacja: Kraków / Maków Podhalaski
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Alpejczyk pisze:
Marcinluter pisze:
Cukier puder to inna bajka. . Wiem ,ze dodają różne środki które nie dopuszczają do brylenia, słyszałem ,że skrobię dają ale to tylko pogłoski. Nigdy nie robiłem z cukru pudru ciasta wolę kupić gotowe , wychodzi na to samo...


Marcin ostatnio robiłem polewę na ciasto i coś nie wychodziło (konsystencja gumowata) . Przyglądając się opakowaniu okazało że faktycznie zawiera skrobię ziemniaczaną i środki przeciw zbrylaniu. Ja również kupuję gotowe ciasto dla pszczółek. Pisząc powyższe zdanie, chodziło mi o to że na każdym kroku nas oszukują i trzeba zachować czujność.


Z tym oszukiwaniem tonie jest tak, wszystko zależy od wygodności konsumenta a to co robią producenci to z uwagi na upodobania klientów. Gdyby wszyscy oczekiwali "naturalności" nie było by kombinowania .

_________________
Pasieka Majowa Pszczela manufaktura


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 kwietnia 2012, 13:38 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13 maja 2011, 19:55 - pt
Posty: 1540
Lokalizacja: Tomice
Ule na jakich gospodaruję: klasyczny wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Tomice/Wadowice
Marcinluter pisze:
Z tym oszukiwaniem tonie jest tak, wszystko zależy od wygodności konsumenta a to co robią producenci to z uwagi na upodobania klientów. Gdyby wszyscy oczekiwali "naturalności" nie było by kombinowania .


Marcin z całym szacunkiem ale nie zgodzę się. Jeśli chcę kupić cukier puder to niech będzie to cukier a nie mieszanka cukru z kartoflanką. Wydaje mi się że taka mieszanka nie powinna być sprzedawana pod nazwą cukru pudru - ewidentne zmylenie klienta. Przypatrz się przyprawą np. pieprzu w paczce masz 90% pieprzu a 10% to gorczyca. Z tego względu wolę kupować w hurcie na wagę pieprz niż paczkowany. W radiu ZET tym zagadnieniem kiedyś zajmował się Janusz Weiss i udowodnił że firmy celowo "uszlachetniają" produkty a ma to na celu oczywiście obniżyć koszty "wyprodukowania" danego produktu.

_________________
Pozdrawiam! Krzysztof


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 kwietnia 2012, 13:54 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 czerwca 2009, 08:23 - pt
Posty: 1940
Lokalizacja: Kraków / Maków Podhalaski
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Alpejczyk pisze:
Przypatrz się przyprawą np. pieprzu w paczce masz 90% pieprzu a 10% to gorczyca. Z tego względu wolę kupować w hurcie na wagę pieprz niż paczkowany. W radiu ZET tym zagadnieniem kiedyś zajmował się Janusz Weiss i udowodnił że firmy celowo "uszlachetniają" produkty a ma to na celu oczywiście obniżyć koszty "wyprodukowania" danego produktu.
:shock: :twisted: o tym nie wiedziałem. Ale w pewnym stopniu to jednak konsument jest sobie winien. Zobacz na dżem w zmyślnych formach (misiach) ciekawy i chętnie kupowany przez rodziców małych dzieci ale jakie to nie wygodne i ile się marnuje produktu :roll: ... powiem tak na początku jest bilans rentowności ( obniżenie kosztów etc.) później marketing a na końcu poglądy czy upodobania klientów.

_________________
Pasieka Majowa Pszczela manufaktura


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 stycznia 2013, 10:54 - śr 

Rejestracja: 04 stycznia 2008, 12:39 - pt
Posty: 106
Lokalizacja: Olkusz
Od dzisiaj w Cerrfourze jest cukier w promocji po 2,99zł


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 stycznia 2013, 11:01 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 maja 2012, 20:51 - pn
Posty: 2203
Lokalizacja: Lubelskie
Ule na jakich gospodaruję: warszawski, ostrowskiej
EmilM pisze:
Od dzisiaj w Cerrfourze jest cukier w promocji po 2,99zł


No i trzeba kupić. Cena dobra, jeść nie woła. A jak nie dostana go pszczoły do przerobu to przerobi go pszczelarz :mrgreen:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 stycznia 2013, 22:32 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 sierpnia 2007, 09:21 - pn
Posty: 1610
Lokalizacja: Wawa
dudi -----jak jadę na Zamojszczyznę ,,to zgrzewkę cukru biorę na przerób . Wujek przerabia DOBRZE....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 stycznia 2013, 22:52 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 maja 2012, 20:51 - pn
Posty: 2203
Lokalizacja: Lubelskie
Ule na jakich gospodaruję: warszawski, ostrowskiej
wtrepiak, gdzie tak zajeżdżasz? Trochę znam te tereny :mrgreen:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 stycznia 2013, 00:16 - pt 

Rejestracja: 09 czerwca 2009, 16:44 - wt
Posty: 108
Lokalizacja: Małopolska
Ceny cukru powinny spadać i to mocno na świecie...niemniej czy będą również w uni? ( limity na wewnętrzna produkcje i stosunkowo wysokie cła na import ). Na świecie nadprodukcja kolejny rok, zapasy sie zwiekszaja, notowania spadaja i to sporo od szczytu:
Wiecej info;

http://stooq.pl/q/?s=sb.f&c=5y&t=c&a=lg&b=1
http://www.netbrokers.pl/cukier_artykul ... ang=polish

_________________
Gospodaruje na ulach wielkopolskich 10ramkowych bez półnadstawek.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 stycznia 2013, 08:12 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 maja 2012, 20:51 - pn
Posty: 2203
Lokalizacja: Lubelskie
Ule na jakich gospodaruję: warszawski, ostrowskiej
doji, tak być powinno ale nie zapominaj że żyjesz w Polsce a to jak kiedyś mawiał zulugula "bardzo piękna kraj"

Zobacz ile razy baryłka ropy taniała na światowych rynkach, kurs waluty stał w miejscu albo nie znacznie spadał a u nas co? Paliwa w górę. :thank:
Tutaj nic się nie da zaplanować i przewidzieć. Tutaj w każdej branży rządzą grupki mafijne i układziki.
No ale dobra bo zaczynam o polityce. Miejmy nadzieję że potanieje :lol:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 stycznia 2013, 13:52 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 sierpnia 2007, 09:21 - pn
Posty: 1610
Lokalizacja: Wawa
dudi----Warszawa- Zamość -Tomaszów i Kornie za Lubyczą Król.
Zawsze wymieniam wosk na węzę u Skiby.
Mam parę hekt. ormitologiczne około 10h


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 stycznia 2013, 19:26 - sob 

Rejestracja: 30 kwietnia 2009, 00:01 - czw
Posty: 226
Lokalizacja: lubelskie
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
wtrepiak,
Ja wymieniam u Skiby J. ale w Pasiekach , skąd ten Pan w Korniach ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 stycznia 2013, 19:35 - sob 

Rejestracja: 30 kwietnia 2009, 00:01 - czw
Posty: 226
Lokalizacja: lubelskie
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
wtrepiak,
Sory nie doczytałem ......:) . Też dobrze znam te tereny


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 stycznia 2013, 22:17 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 sierpnia 2011, 19:59 - wt
Posty: 242
Lokalizacja: Janów Lubelski
Ule na jakich gospodaruję: WZ->WLKP-1/2 D>1/2D
Byłem w Carrefour i po cukrze po 2,99 ani śladu było puste miejsce wielkości palety i ceny więc cukier był ale jak długo to nie wiadomo.......... :roll:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 stycznia 2013, 22:50 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 grudnia 2009, 18:32 - wt
Posty: 2160
Lokalizacja: Płock
Ja kupiłem wczoraj 200 kg ale jak się to potwierdzi
doji pisze:
Ceny cukru powinny spadać i to mocno na świecie..
to :thank:

_________________
waldek6530


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 stycznia 2013, 23:15 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 listopada 2009, 11:38 - ndz
Posty: 531
Lokalizacja: Krosno, Lesko, Lutowiska
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
A u nas dowożą kolejne palety w tej cenie ale już ludzie tak nie rozbierają :mrgreen:

_________________
Najlepiej nie planuj nic. Nie przewiduj tysiąca możliwości. Daruj sobie myślenie, o tym co będzie. Bo wiesz co? Od życia i tak dostaniesz to, czego akurat najmniej się spodziewasz.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 stycznia 2013, 11:20 - ndz 
MODERATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 września 2007, 18:41 - sob
Posty: 5359
Lokalizacja: Czaszyn /Londyn
Ule na jakich gospodaruję: ,wielkopolski i 435x250
Miejscowość z jakiej piszesz: Czaszyn
U mnie tez juz pusto


henry

_________________
https://www.facebook.com/10000202901431 ... zMQagKKAl/
henry


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 stycznia 2013, 15:51 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 czerwca 2009, 23:59 - czw
Posty: 8749
Lokalizacja: Ciemnogród 724227381
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
benek1 pisze:
Byłem w Carrefour i po cukrze po 2,99 ani śladu było puste miejsce wielkości palety i ceny więc cukier był ale jak długo to nie wiadomo..........

czyszczą magazyny tak jak w przypadku leków co roku w grudniu panika wszyscy kupuja leki bo nie wiadomo co od stycznia bedzie refundowane a co nie.... komus zależy żeby tak było...
a co do cukru to wszyscy (sprzedający) będą dążyli aby utrzymać sztucznie zawyżone ceny bo i jaki by mieli w tym interes żeby obnizać

_________________
xyz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 stycznia 2013, 18:28 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05 grudnia 2011, 19:29 - pn
Posty: 207
Lokalizacja: Maków Podhalański
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
a wyobraźcie sobie że w Szwajcarii kilo cukru kosztuje w przeliczeniu 2 zł. a jakie zarobki....

_________________
Pozdrawiam Mariusz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 14 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

            



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji