FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 20 sierpnia 2025, 07:31 - śr

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 119 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Ja mam pytanie czy w innych województwach (piszę ze świętokrzyskiego) po otrzymaniu zwrotu pieniędzy ze środków unijnych na zakup sprzętu pszczelarze "dobrowolnie" muszą przekazywać kilka procent ze zwróconej sumy na związek.Czy jest to legalne ?

Ule na jakich gospodaruję: WP, WZ ---> wlkp
komark1, podpisując umowę wyrażasz na to zgodę, a w umowie masz czarno na białym taki punkt zapisany, i to wcale nie drobnym druczkiem... i żeby było ciekawiej to oni sobie liczą 5 % od wartości brutto... a dofinansowanie jest liczone od wartości netto ;/

Ramki pszczele

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
W jakiej umowie ??
Z kim??

Kupowałem miodarkę z dofinansowaniem i nie "odpalałem" nawet 1 grosza.
Dlaczego nie zwrócicie się od razu z tą sprawą do ARR (bo chyba ona jest płatnikiem)??

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5

komark1 pisze:
Ja mam pytanie czy w innych województwach (piszę ze świętokrzyskiego) po otrzymaniu zwrotu pieniędzy ze środków unijnych na zakup sprzętu pszczelarze "dobrowolnie" muszą przekazywać kilka procent ze zwróconej sumy na związek.Czy jest to legalne ?

Ja na Twoim miejscu zrobił bym kopie tych dokumentów i wysłał do Min-Rolu z zadanym wyżej pytaniem. Dodał bym jeszcze swoją wizję przyszłego dofinasowywania pszczelarstwa i wytknął co w dotychczasowym jest złe.

Ule na jakich gospodaruję: wlk
W Śląskim Związku nie ma żadnych dodatkowych dopłat. Płacisz członkowskie i ulowe i z tych pieniędzy jest finansowany zarząd i prace w biurze związane z projektami do ARR i ich rozliczaniem.

Ja jeszcze nie korzystałem z tych dopłat ale wiem,że Ci którzy już korzystali musieli odpalać dole rzekomo na wynagrodzenie dla pracownika zajmującego się tymi sprawami.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: dadant/wlkpl
u mnie w kole pobieraja procent (5 albo 10 - nie pamietam dokladnie) od wszystkiego , tzn od lekow , matek , pakietow i sprzetu.
Ale poza kolem , czyli bezposrednio to sie chyba nie da nic zalatwic.

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 D
Trajanus pisze:
u mnie w kole pobieraja procent... od lekow...

Czy to legalne pobieranie procentów, czy to legalna dystrybucja leków, czy nie... dla tzw. działaczy ważne, że kasa leci... i szafa gra.
inna spawa, że monopol na handel lekami to też rozbój.

komark1, no a ja kupowałem sprzęt i wiem że masz rację :) Skąd jesteś jeżeli to nie tajemnica ? ;)

Ramki pszczele

nie jest to tajemnica należę do koła kieleckiego

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Ten "haracz"to wpłata dobrowolna :haha: wątpie żeby jakaś organizacja pszczelarska zajmująca się pośrednictwem była na tyle nieroztropna czy bezmyślna by taki punkt zapisała w umowie ,za to mogą być sankcje.
Niemniej jest to "zwyczajowo" 5 % kwoty refundacji ,jak jacyś nawiedzeni chcą wycisnąć więcej to macie do tego odpowiednie narzędzia i gości trzeba sprowadzić na ziemie :pala: nie dajcie się grabić .

Niemniej w nowym planie po 2014 roku chcą wpisać "legalnie" te 10%
nie przypuszczam żeby sie Unia na to zgodziła bo generalną zasadą jest że CAŁA kwota refundacji ma trafić do BENEFICJENTA :nonono:
Pozostaje kwestia papierkowej roboty [na razie organizacje które mają udzieloną zgode na dystrybucje refundacj mają to oficjalnie robić za Darmo ] na dłuższą mete będzie to trudne do utrzymania i nie powinno być chowania głowy w piasek przez wszystkich zajnteresowanych tylko problem trzeba rozwiązać systemowo i jak najszybciej ,wiem jest to dla wszystkich b.trudne :(

Ule na jakich gospodaruję: WP leżak i WP korpus
To tak jak w urzędach czy w innych istytucjach użytku publicznego, za każdy świstek czyt. zaświadczenie, trzeba płaćić, w mojej firmie państwowej za zaświadczenie lub inny dokument, czyt. identyfikator pozwolenia na wjazd do ...... i postawienie pasieki, nie pobiera się żadnych kwot. Przecież ludzie tu i tam dostają swoje wynagrodzenia za prace i to jest w ramach tej pracy, nie rozumiem dlaczego za wypisywanie w tych agencjach pobierają pieniądze, a może to tylko w PZP takie stosują metody, chociaż nie tylko. :pl:

W dniu wczorajszym tj. 1 lutego 2013 roku w Kielcach odbyło się posiedzenie zarządu ŚZP oraz prezesów kół z udziałem Pana Sabata. Pan Sabat poinformował zebranych ,ŻE DOPŁATY BĘDĄ W WYSOKOŚCI 70 ZŁ do rodziny pszczelej na lata od 2014 roku,na rok 2013 nie zdążono tego zrobić czyli wszystkiego przygotować jeżeli chodzi o dopłaty .PZP tego nie ogłasza do chwili obecnej z uwagi na to,że plan budżetowy na dalsze lata jeszcze nie jest jeszcze podpisany(myślę,że chodzi to o budżet UE)

Dopłaty do sprzętu :wink:
A jak Ktoś już ma sprzęt to cooooo do czego dostanie dopłatę Hmmmm

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: DADANTA
Witam : CZY ŁYSOŃ JEST JEDYNYM PRODUCENTEM SPRZĘTU PSZCZELARSKIEGO , bo przy dopłatach ten produkt tej firmy jest coraz droższy . Miodarki kosztują jeszcze ras tyle co ich koszt wyprodukowania . Pozdrawiam

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: 40 uli 360x300 plus 3x 1/2 WLP
BoCiAnK pisze:
Dopłaty do sprzętu :wink:
A jak Ktoś już ma sprzęt to cooooo do czego dostanie dopłatę Hmmmm

Największym beneficjentem dopłat unijnych są firmy produkujące i sprzedające sprzęt pszczelarski po paskarskich cenach.
Zamierzałem ubiegać się o dotację na miodarakę kasetową, ale jak zobaczyłem cenę na stronie monopolisty-to mi przeszło.
Na forum jest film pokazujący linie produkcyjną miodarek powstałą za środki UE.
Niedawni Koledzy informowali o cenach na Ukrainie, gdzie producent nie otrzymał dotacji UE i nikt nie dotuje zakupów a ceny o połowę niższe.

pozdrawiam

komeg pisze:
Zamierzałem ubiegać się o dotację na miodarakę kasetową, ale jak zobaczyłem cenę na stronie monopolisty-to mi przeszło.

Trochę to dziwnie brzmi jak piszesz
Owszem sprzęt w dobie dopłat podrożał prawie 50% ale pomysł jedno
Czy gdyby staniał o 50% i nie było dopłaty czy byś to samo napisał
Ja nie bronię producentów i handlarzy podam Ci Tylko swój przykład
w 2004 roku kupowałem miodarkę za gotówkę dałem 4700 dziś Ta sama miodarka kosztuje prawie 8 tyś gdybym jej nie miał zamknąłbym oczy i zamówił bo jak dopłaty zniosą a cena pozostanie taka jak dziś to i tak jej nie kupisz

komeg miód, chleb i wiele innych artykułów na Ukrainie też kosztuje o połowę taniej.

Awatar użytkownika

BoCiAnK pisze:
bo jak dopłaty zniosą a cena pozostanie taka jak dziś to i tak jej nie kupisz

To kto to kupi

pozd

Awatar użytkownika

Rav pisze:
BoCiAnK pisze:
bo jak dopłaty zniosą a cena pozostanie taka jak dziś to i tak jej nie kupisz

To kto to kupi

pozd

kupi ten co bedzie musiał kupić

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
I pan Ł zredukuje firmę o 3/4, bo w tedy 90% pszczelarzy kupi gdzie indziej, po cenie produkcji+robocizna.

Awatar użytkownika

Widzę, że pranie mózgów przez UE przynosi efekty.

Prosze mi wytłumaczyć Nade Wszystko Szanowni Koledzy dlaczego np. Apiwarol na Ukrainie kosztuje 1/3 polskiej ceny.

Przypomnijmy, iż ww nie jest członkiem UE i nie prowadzi znaczących dopłat w pszczelarstwie.

adriannos pisze:
I pan Ł zredukuje firmę o 3/4, bo w tedy 90% pszczelarzy kupi gdzie indziej, po cenie produkcji+robocizna

albo przejdzie na kilka procent zysku aby utrzymać się na rynku.

pozd

Awatar użytkownika

adriannos pisze:
I pan Ł zredukuje firmę o 3/4, bo w tedy 90% pszczelarzy kupi gdzie indziej, po cenie produkcji+robocizna.

czyli gdzie :?: :haha: nie bujaj w obłokach i zejdź na ziemie, który producent dobrowolnie postanowi mniej zarabiać i obniżyć cenę sam z siebie :?: :?: ma mizerną konkurencje albo usługi świadczone przez nią są na niskim poziomie (nie twierdze że firma Ł jest wzorem do naśladowania jeśli chodzi o obsługę klienta czy wykonywanego sprzętu). Masz pewność że jak coś zamówisz to zamówienie zostanie zrealizowane a jak coś się zepsuje gwarancje naprawy w ramach gwarancji lub serwisu pogwarancyjnego. Co do samej firmy jest już trochę lat na rynku i nie sądzę żeby się z dnia na dzień ulotniła. Nie ma się co czarować na Polskim rynku jest kilka firm z prawdziwego zdarzenia zajmujących się produkcją i sprzedażą sprzętu i one ustalają co ile ma kosztować. Jeszcze mniej firm prowadzi sprzedaż artykułów pszczelarskich od A do Z

Rav pisze:
Prosze mi wytłumaczyć Nade Wszystko Szanowni Koledzy dlaczego np. Apiwarol na Ukrainie kosztuje 1/3 polskiej ceny.

Bo tam go nikt nie dotuje :haha:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLKP
komeg a jaką tą miodarkę potrzebujesz ?

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: LG3/4
ja radialna tak na 30ramek LN3/4 najlepiej jak naj taniej...... :thank: :thank:

Wszystko reguluje rynek. Towar kosztuje tyle ile klient jest w stanie zapłacić.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
DROBNY pisze:
Wszystko reguluje rynek. Towar kosztuje tyle ile klient jest w stanie zapłacić.

Przy dopłacie 2x więcej, bo połowę zwracają :wink:

komark1 pisze:
ŻE DOPŁATY BĘDĄ W WYSOKOŚCI 70 ZŁ do rodziny pszczelej na lata od 2014 roku
ale o czym tu mowa... obiecują dopłaty bezpośrednie do rodzin czy dalej do sprzętu itd ?

Ramki pszczele

Nie chciałem od razu mącić ino chwileczkę poczekalem.
Z Waszych wrażeń macie pogląd jak PZP odpowiedzialny za KPWP wpuścił Was we wspomaganie otoczki Waszej. To ta k....a otoczka pszcelarstwa ma kożystać z funduszy unijnych a Wy jesteście tylko pomostem do transferu tych funduszy.
Jak ktoś nie rozumie to niech dalej PZP wspomaga swoimi składkami i frycowym od ula.
Tak, tak, kolopik to wywrotowiec.
A jego oponent to szubrawiec. :haha: :haha: :haha: :pl:

Awatar użytkownika

Cytując klasyka " ...zaczyna w Was świtać historyczne myślenie..."

kolopik pisze:
Wy jesteście tylko pomostem do transferu tych funduszy

:brawo:

Tylko likwidacja wszystkich dotacji również bezpośrednich doprowadzi do normalizacji rynku sprzetu i leków w polsce.

pozd

A czy na spotkaniu w Kielcach ustępujący Pan Prezydent powiedział kto będzie wypłacał owe 70 zł? Bo coś mi się wydaje, że wszystko będzie szło przez związki pszczelarskie i stowarzyszenia. I w ten sposób trzeba będzie być zrzeszonym. :?

Rav pisze:
Cytując klasyka " ...zaczyna w Was świtać historyczne myślenie..."

kolopik pisze:
Wy jesteście tylko pomostem do transferu tych funduszy

:brawo:

Tylko likwidacja wszystkich dotacji również bezpośrednich doprowadzi do normalizacji rynku sprzetu i leków w polsce.

pozd

A kiedy w Polskim Pszczelarstwie było normalnie.
Leków było do wyboru do koloru i cena taka, że śmiało można było kupić. Sprzęt tani, że każdy wymieniał co rusz kożystając z nowych technologi.
Oj głupoty piszecie.
Normalnie to było jedynie na rynku miodu. Spółdzielnie miały obowiązek kupić miód od pszczelarza i płaciły jeszcze dobrą cenę. Na półkach sklepowych nie było chińszczyzny. Spółdzielnie rolnicze i tym podobne instytucje wpuszczały pszczelarzy na pola w celu zapylania kwiatów. Na łąkach było pełno różnego radzaju kwiatów.A pszczelarz był szanowanym człowiekiem. a teraz sami siebie na wzajem nie szanujecie.
To nie dotacje psują rynek one tylko spowodowały zmiane myślenia wśród pszczelarzy. Matki trzeba wymieniać, pszczoły trzeba leczyć, o jakość pozyskiwanych produktów też trzeba dbać - wymieniać srzęt na taki który jest dopuszczony do kontaktu ze spożywką, i cały czas się szkolić.
To jedynie ludzie niereformowalni i niedukowalni tego nierozumieją.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: 40 uli 360x300 plus 3x 1/2 WLP
BoCiAnK pisze:
w 2004 roku kupowałem miodarkę za gotówkę dałem 4700 dziś Ta sama miodarka kosztuje prawie 8 tyś gdybym jej nie miał zamknąłbym oczy i zamówił bo jak dopłaty zniosą a cena pozostanie taka jak dziś to i tak jej nie kupisz

Myślę, że Kolega się myli.
Producenci windują ceny wiedząc, że pszczelarze i tak "ucieszą się" jeżeli zapłacą "tylko" połowę" a praktycznie kosztuje ich tyle samo co przed
dotacjami. Zobacz wyżej...
Jestem pewien (idę o zakład), że po zniesieniu dotacji ceny znacznie spadną.
Niech Kolega mi powie, co tam co tam jest warte 8 tys. zł.?
Mój Kolega "złota rączka" - zrobił sobie miodarkę kasetową na 6 ramek WLP. i za materiały zapłacił 2 tys.
A tu mamy zakupy hurtowe materiałów oraz taśmę produkcyjną z dotacji UE (film) - czyli koszty niskie.

Czy wszystko, co dla pszczelarzy musi kosztować tak drogo :?: :?: :?:
Może za pomocą tego forum zorganizowalibyśmy zakupy hurtowe- aby zbijać ceny?

pozdrawiam

DROBNY pisze:
To nie dotacje psują rynek one tylko spowodowały zmiane myślenia wśród pszczelarzy. Matki trzeba wymieniać, pszczoły trzeba leczyć, o jakość pozyskiwanych produktów też trzeba dbać - wymieniać srzęt na taki który jest dopuszczony do kontaktu ze spożywką, i cały czas się szkolić.

:haha: :haha: :haha: :thank: :thank: :thank:
Dotacje są ..... no ile lat? Wcale nie tak długo . A wcześniej matek w/g Ciebie nikt nie wymieniał , jeszcze napisz jaka jakość tych matek była dawniej z dobrych źródeł ?NO i cena ?
Przed dotacjami pszczoły też leczono ,( kto nie chciał to nie leczył , tak jest i dziś ) A ile środków do leczenia było dostępnych ? I to bardzo skutecznych .
O jakość miodu tak dbano , że miód wędrował na eksport ( pomimo braku atestów na miodarki itp ) i nie zdarzały się zastrzeżenia.
Postęp technologiczny obecnie nam to ułatwia , a nie dopłaty .
Odnośnie szkołeń , to nawet pszczelarze wybudowali ,, Dom Pszczelarza" w Kamionnej , ( bez dotacji unijnych) aby móc je prowadzić w tym miejscu . Przypomnij sobie program szkolenia rzeczoznawców chorób pszczelich. W każdym kole wybrani pszczelarze z dużą wiedzą byli przeszkoleni w tym kierunku i każdy mógł liczyć na ich pomoc ( to procentowało). Nad mienię że szkolenia te nie były refundowane przez UE.
I co , dało się ? Jeszcze zerknij do literatury , ile wartościowych pozycji powstało i w jakim czasie . Czy na pewno obecne szkolenia( konferencje ) to zastąpią ? Na to pytanie nie odpowiem
DROBNY pisze:

Ja taki jestem i tego się nie wstydzę ,wiesz dlaczego , bo tego się nie da zrozumieć .
Fakt ten, że taki jestem nie przeszkadza mi w posiadaniu pszczół , śmiem twierdzić że nawet pomaga .

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korp i 1/2
Jeśli lek jest refundowany 90 % ceny netto to po zdjęciu dotacji z leków nie spadnie tyle. Ponadto mamy tu pszczelarzy z innych krajów może się wypowiedzą jakie maja dotacje i ceny sprzętu np miodarek i leków. Przydało by się światło z innej strony. Co do cen to jako pszczelarze chcecie ceny miodu jak najwyższe porównywalne z innymi krajami Uni chyba pracownikom firm produkującym leki i sprzęt też życzycie pensji Unijnych ?

lalux5 pisze:
Dotacje są ..... no ile lat? Wcale nie tak długo . A wcześniej matek w/g Ciebie nikt nie wymieniał , jeszcze napisz jaka jakość tych matek była dawniej z dobrych źródeł ?NO i cena ?

Wymieniało zdecydowanie mniej pszczelarzy niż dzisaj. I pasiek hodowlanych było zdecydowanie mniej. A co do jakości jakoś mało pisane jest tu o złych hodowcach a powinni być wymieniani aby przestrzegać innych pszczelarzy a nie tak ogólnikowo. Jak się chce kogoś uderzyć kij się zawsze znajdzie.

lalux5 pisze:
Przed dotacjami pszczoły też leczono ,( kto nie chciał to nie leczył , tak jest i dziś ) A ile środków do leczenia było dostępnych ? I to bardzo skutecznych .

A ileż to ich było i kto je kupował (tych zarejestrowanych) apifos i co tam jeszcze? Przeważnie deseczki z klartanem domowej roboty. Apiwarol zdrożał z 25 zł na 50 za opakowanie ale i tak koszt 4 tabletek na rodzinę pokrywa w całości dotacja. BIOWAR mimo wzrostu ilości substancji czynnej nie wzrósł proporcjonalnie.
lalux5 pisze:
O jakość miodu tak dbano , że miód wędrował na eksport ( pomimo braku atestów na miodarki itp ) i nie zdarzały się zastrzeżenia.
Postęp technologiczny obecnie nam to ułatwia , a nie dopłaty .

Pewnie że postęp technologiczny kupowałem ponad 10 lat temu miodarkę od łysonia cena około 3000 zł za silnik służyła prądnica od stara to co dzisiaj oferuje ten sam sprzęt o podobnych parametrach 4500 ale wykonanie 200% lepsze. Można i pewnie lepiej ale pewnie kosztowało by to jeszcze więcej. Rozmawiałem z Łysoniem przed dotacjami sprzedawał 200 szt miodarek rocznie przy dotacjach w pierwszym roku prawie 2000 szt. różnych miodarek. To tylko sam Łysoń a inni??? 10 lat w ciągu jednego roku. Czy ci ludzie nie mieli sprzętu czy ten sprzęt który mieli nadawał sie do wymiany (ocynki itp)
lalux5 pisze:
Odnośnie szkoleń , to nawet pszczelarze wybudowali ,, Dom Pszczelarza" w Kamionnej , ( bez dotacji unijnych) aby móc je prowadzić w tym miejscu . Przypomnij sobie program szkolenia rzeczoznawców chorób pszczelich. W każdym kole wybrani pszczelarze z dużą wiedzą byli przeszkoleni w tym kierunku i każdy mógł liczyć na ich pomoc ( to procentowało). Nad mienię że szkolenia te nie były refundowane przez UE.
I co , dało się ? Jeszcze zerknij do literatury , ile wartościowych pozycji powstało i w jakim czasie . Czy na pewno obecne szkolenia( konferencje ) to zastąpią ? Na to pytanie nie odpowiem.

Wybudowali i teraz na te szkolenia do Kamiannej nie jeżdżą. Niech Kamianna buja się sama. Najwyżej używa się Kamiannej do ataku na zarząd PZP i to szczególnie ci którzy tam nigdy nie byli.

Przeciwko dotacjom przeważnie są ci którzy z niewiadomych mi względów nie chcą z nich korzystać i chcą aby inni ich los podzielili (czemu innym ma być lepiej).
Skoro są pieniądze to trzeba z nich korzystać a nie się obrażać i bojkotować bo niewiadomo jak długo to może jeszcze potrwać.

Ule na jakich gospodaruję: wp
a ktoś wie jak to jest z tym sprzętem bo zamówiłem miodarke na jesieni przez związek i do tej pory cisza.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korp i 1/2
A kiedy masz zebranie albo zadzwoń do prezesa :)

Awatar użytkownika

mar-kos157, w ŚSP akurat trwa podpisywanie umów,

Ule na jakich gospodaruję: wp
cynig dzięki. robiert-a zebranie w marcu jest jak co roku unas.

mar-kos157 w świętokrzyskim na lawety jest już umowa podpisana i można lawety zamawiać natomiast na sprzęt jeszcze,sam z niecierpliwością czekam!

Ule na jakich gospodaruję: 360x210
CYNIG pisze:
mar-kos157, w ŚSP akurat trwa podpisywanie umów,

Juz sa umowy podpisane wczoraj zamawialem wlasnie miodarke dzwonilem do przedstawiciela Lysonia i tak mi powiedziale szefowa firmy.

Awatar użytkownika

pleszek, zależy od regionu, u nas dopiero w trakcie, ja mam termin na 13 lutego. Zresztą w zeszłym roku było podobnie.

Ule na jakich gospodaruję: 360x210
CYNIG pisze:
pleszek, zależy od regionu, u nas dopiero w trakcie, ja mam termin na 13 lutego. Zresztą w zeszłym roku było podobnie.

Tego nie wiedzialem ok.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Jako producent sprzętu pszczelarskiego, który starałem się zaprezentować na tym zacnym forum w temacie stół do odsklepiania nakładany z nożem parowym za 1230 zł
viewtopic.php?f=60&t=8519&view=unread#unread
sygnalizuję, że w niektórych miejscach w Polsce w temacie dotacji na sprzęt pszczelarze stawiani są pod ścianą co do wyboru producenta sprzętu jaki mają zakupić do swojej pasieki.

Dziś np. okazało się, że w Wojewódzkim Związku Pszczelarzy w Poznaniu pszczelarz, (uczestnik tego forum) otrzymał informację, że może zakupić wyłącznie sprzęt z wskazanej przez związek firmy. Z informacji jakie otrzymał wynika, że sprzęt mojej firmy nie może być dotowany, gdyż rzekomo nie została przekazana do związku moja oferta. Tymczasem w historii mojej skrzynki nadawczej znajduje się informacja:
Rummel pisze:

od: Rummel Sp. z o.o. <[email protected]>
do: [email protected]
data: 10 października 2012 11:19
temat: Fwd: oferta na stół do odsklepiania plastrów z nożem parowym Parainator
wysłana przez: gmail.com

Treść:
W załączeniu przesyłam ofertę handlową sprzętu pszczelarskiego - stołu
do odsklepiania plastrów z nożem parowym do realizacji w ramach
refundacji kosztów poniesionych w ramach realizacji mechanizmu WPR :
Wsparcie produktów pszczelich w latach 2010/2011, 2011/2012,
2012/2013. Oferta dotyczy także zakupów bez refundacji.
z poważaniem Prezes Zarządu Rummel Sp. z o.o
Technik pszczelarz Jerzy Przybyłowski. tel. kontaktowy 607 083 228
Liczba załączników: 2 — Pobierz wszystkie załączniki (skompresowane dla polski) Oferta stół do odsklepiania Parainator.pdf 1541 KB Wyświetl Pobierz oferta na stół do odsklepiania plastrów.docx 171 KB Wyświetl Pobierz

I co wy na to?

Moim zdaniem taka sytuacja może postawić pod znakiem zapytania dotację na sprzęt dla całego województwa. Jak by nie było takie działanie związku pszczelarskiego może być potraktowane jako rażące naruszenie i nieprawidłowość dotycząca realizacji całości projektu. ( jakakolwiek jest przyczyna takiej sytuacji czy to świadome faworyzowanie niektórych producentów czy też cokolwiek innego)

Wyczytałem w umowie jaką podpisują organizacje pszczelarskie z Agencją, że w przypadku stwierdzenia rażących uchybień inieprawidłowości Agencja nie dokona refundacji... Znalazłem treść takiej umowy na stronie Polanki- patrz paragraf 15 pkt 4 http://www.spp-polanka.org/download/Umo ... et2012.pdf

Obrońcy "chwalebnych" zasad panujących w PZP !!!
Zaprzeczajcie. Chwalcie tych którzy żyją z Waszych składek i frycowego od ula. Chwalcie tych krórzy dzięki Wam dostają obrywy z Waszych pieniędzy przyznanym Wam (za posłuszeństwo) z KPWP.
No. Juże.

Przepraszam spytam delikatnie kolega ma ;plecy'

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLKP
Rummel a posmarowałeś ? :haha:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Przeczytałem ponownie zamieszczone na stronach ARR Warunki ubiegania się o refundację kosztów poniesionych w ramach realizacji mechanizmu Wsparcie rynku produktów pszczelich . Znalazłem tam tylko jeden zapis, który odnosi się do producentów sprzętu:
Cytuj:
7.2.4 Wymagania dla projektów składanych przez podmioty uprawnione
(...) Do projektu należy dołączyć:
− ofertę handlową na zakup każdego wnioskowanego rodzaju sprzętu
pszczelarskiego wraz z jego ceną.

Wygląda na to, że zapis mówiący o konieczności dołączenia oferty wraz z jego ceną przez niektóre związki jest wykorzystywany do blokowania możliwości zakupu sprzętu od producentów, których oferty z różnych przyczyn nie zostały przez związek dołączone do projektu. :język:

W ten sposób nie mając do tego prawa ograniczają pszczelarzom możliwość wyboru spośród dostępnego na rynku asortymentu sprzętu.

Moim zdaniem ci którzy tak postęują uczestniczą w stosowaniu praktyk nieuczciwej konkurencji. A to już grubsza sprawa (utrudnianie dostępu do rynku)
Cytuj:
Art. 15.
1. Czynem nieuczciwej konkurencji jest utrudnianie innym przedsiębiorcom dostępu do rynku, w szczególności przez:
5) działanie mające na celu wymuszenie na klientach wyboru jako kontrahenta określonego przedsiębiorcy lub stwarzanie warunków umożliwiających podmiotom trzecim wymuszanie zakupu towaru lub usługi u określonego przedsiębiorcy.
2. Czyn, o którym mowa w ust. 1 pkt 5, może polegać w szczególności na:
1) ograniczeniu w istotny sposób lub wyłączeniu możliwości dokonywania przez klienta zakupu u innego przedsiębiorcy;
2) stworzeniu sytuacji powodujących pośrednio lub bezpośrednio narzucenie klientom przez podmioty trzecie konieczności dokonania zakupu u danego przedsiębiorcy lub u przedsiębiorcy, z którym dany przedsiębiorca pozostaje w związku gospodarczym;

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 119 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]