FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 20 sierpnia 2025, 07:33 - śr

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Witam wszystkich, jestem swieży w temacie i chciałbym zadać trzy pytania starym wyjadaczom. Na początku dodam że jeszcze nie mam pszczółek ale nosze się z takowym zamiarem. Będą to wielkopolskie na początek 5 szt. później czas pokaże.
Jeśli informacje o które pytam są na forum to sorry ale nie odnalazłem(przeoczyłem)
1. O jakiej porze dnia można robić (należy) przeglądy ewentualne miodobrania
pytam bo w związku z zajęciem dotychczasowym w czerwcu, sierpień, wrzesień, pażdziernik wieczory mam zajęte
2. Czy pasieka może być umieszczona w sadzie ewentualnie jaka odległość gwarantuje bezpieczeństwo owadom, nie chodzi o samo pryskanie podczas kwitnienia ale ogólne zabiegi agrotechniczne, sad intensywnie eksploatowany
3. Czy odległość uli od pomiesczeń przeznaczonych do pszczelarstwa ma duże znaczenie, czy też biorę na przyczepkę potrzebne graty i jadę na przegląd ewentualnie po miodek
Dłużej nie piszę bo na początek nie chce nikogo znużyć
Pozdrawian Tomasz bak

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: 40 uli 360x300 plus 3x 1/2 WLP
baczek pisze:
Witam wszystkich, jestem swieży w temacie i chciałbym zadać trzy pytania starym wyjadaczom.

No i się zaczęło... :pala: :pala: :pala:
Kolego trochę cierpliwości i sam się dowiesz używając "szukaj"
Na te pytania są miliony odpowiedzi, chociaż nie kiedy wzajemnie się wykluczające.
Poczytaj posty Deliosa, Mieciu itp... Oni to całkiem niedawno przerabiali.

pozdrawiam

Szanowny Tomaszu miło ,że kolejny młody człowiek pragnie zając się pszczelarstwem.Z całym szacunkiem do mojego przedmówcy który poleca forum.Forum to bardzo dobry portal,sam z niego korzystam.Pszczoły to duże wyzwanie.Należy sobie odpowiedziec na pytanie czy chcesz byc pszczelarzem czy trzymaczem pszczół, BEZ URAZY.Proponuję w pierwszej kolejności nabyc dobrą książkę np:,,Gospodarka pasieczna '' autorstwa dr Wandy Ostowskiej.Bardzo dobra pouczająca lektura.Może jest w twojej okolicy pszczelarz ,nawiąż kontakt, porozmawiaj,może zgodzi się abyś mógł w ramach pomocy uczyc się przez pierwszy sezon pszczelarstwa Zobaczysz o co w tym szaleństwie chodzi.Ocenisz czy się do tego nadajesz .Kazdy z nas rozpoczynał przygodę z pszczołami, nie było łatwo.Pszczelarstwo wciąga jak narkotyk.Nie taki diabeł straszny.Do odważnych świat należy.Powodzenia. Pozdrawiam

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski leżak kombinowany
Ad1 Przeglądy robi sie najlepiej jak pszczoła lotna jest w polu (mniej pszczół w ulu) - wieczorem są już wszystkie w ulu więc jeśli będziesz robił przegląd w południe to doskonała pora.
Ad2 może być nawet w samym środku sadu jeśli piszesz, że sad mocno eksploatowany to musisz zamykać pszczoły na czas oprysku oraz przemyśleć ustawienie uli tak, aby pszczoły nie były zagrożeniem dla pracowników sadu.
Ad3 Zależy od sposobu gospodarki. W wędrówkach jest zupełnie inaczej, a w stacjonarnej gospodarce również. Jeśli będziesz to traktował jako stacjonarną to odległość taka, aby korpusy na wózku pasiecznym spokojnie sobie dowieźć do pracowni lub jeśli masz krzepę to aby być w stanie je zatardać w rękach.

Idź za radą kolegów i przeczytaj najpierw książkę
Pozdrawiam tczkast

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Dzięki za odpowiedź, "Hodowla Pszczół" i Ostrowska zaliczona przy czym uważam tą drugą za rewelacyjną niemal instrukcję obsługi, (niektóre instrukcje obsługi różnych urządzeń są bardziej skomlikowane), Cieszy mnie odp. tczkast
1 pory przeglądu.
2 sad jest towarowy i co do takiego nie znalazłem info we wczesniejszych postach, zastanawiam się czy ktoś w praktyce tak to sobie urządził, drugi sad 2,5 h to eko i tam by nie było problemu tylko 10 km od domu
3 chodzi mi o odległości rzędu 300-400m od pracowni, np. biorę 5 korpusów na przyczepkę podjeżdzam 30 m pod pasiekę i działam po kolei czy trzeba cały ul zrobić schować w pracowni i dopiero brać się za nastepny, czy leżące nieopodal korpusy źle wpływają na nastrój pszczółek
Co do pszczelarzy w okolicy mam ale na warszawskich, 20 m od domu, daleko od sadu dlatego nie był w stanie mi odpowiedzieć, nie mniej twierdzi że jak może to pomoże.

Ule na jakich gospodaruję: wlk
Witam.Do p2. kolegi tczkast dodam że rodziny muszą być ustawione w takim miejscu aby nie byly na drogach przejazdowych maszyn rolniczych bo wymagaloby to przestawiania uli przy pracach w sadzie.Do p.2 dla 5 uli to może znajdziesz miejsce blisko pracowni abys nie musiał ta daleko ze sprzę tem i miodem jeżdzić.

Ule na jakich gospodaruję: wlk
Witam.Do p2. kolegi tczkast dodam że rodziny muszą być ustawione w takim miejscu aby nie byly na drogach przejazdowych maszyn rolniczych bo wymagaloby to przestawiania uli przy pracach w sadzie.Do p.2 dla 5 uli to może znajdziesz miejsce blisko pracowni abys nie musiał ta daleko ze sprzę tem i miodem jeżdzić.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: 40 uli 360x300 plus 3x 1/2 WLP
jędruś pisze:
Witam.Do p2. kolegi tczkast dodam że rodziny muszą być ustawione w takim miejscu aby nie byly na drogach przejazdowych maszyn rolniczych bo wymagaloby to przestawiania uli przy pracach w sadzie

No i należy zwrócić uwagę na nisko przelatujące samoloty, aby ni musiały zmieniać kursu.... :lol: :lol: :lol: :lol:

pozdrawiam

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]