FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 25 sierpnia 2025, 01:33 - pn

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 76 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: WLKP 12r
Chłopie nie bądź taki hop do przodu. Ile czasu minęło od Ostrowskiej, jak bardzo zmieniły się pszczoły przez tą chwilę?! Jeśli wymyśliłeś lepszą formę sztucznego oblotu niż Ostrowska to może zaprezentuj tutaj na forum, adamjaku na pewno będzie ci bardzo wdzięczny.

No widzę właśnie jak moderatorzy działają, nie ujmując tu nikomu.

Ano rzeczywiście jest x, ale ja wolę w miarę posiadanej wiedzy może i niewielkiej pomóc koledze który szuka odpowiedzi na nurtujące go pytanie, niż mówienie mu, żeby pszczoły do samolotu pakować i przewozić na oblot.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WL
tunel nigdy nie stosowalm ale zdarzylo mi sie zaniesc do pomieszczenia rodzine z Nosema fakt pomieszczenie do remontu ale rodzinka sie obleciala po dwu dniach w odpowiedniej temp, poszlły na pasieke i dwa tygodnie jeszcze były w kłebie na wiosne wystartowały normalnie straty w pszczołach oczywiscie były ale te ktore sie zostaly na scianach to w normalnych warunkach byly by na dennicy zanieczyszczajac ul dla mnie to bylo ratowanie rodziny i sie udalo czy tunel sie sprawdzi nie wiem ale nie wykluczam tego a co do przygotowania na jesien to w tym roku przygotowanych 100 procent uli juz mam pozamiatane i beczka syropu wyladowala jako zacier do bimru wiec nie dziwie sie chlopakom ze mysla jak uniknac takich porazek i dlugosc pszczelarzenia nie ma tu nic do tego bo wiecej mam pszczoły jak niektorzy tu lat a powiozlem pasieke pozdrawiam Michal

Ule na jakich gospodaruję: 435x235 235x435
Witam
Co za problem?
Przecież już dawno temu zaczęto stosować pszczoły w zapylaniu ogórków szklarniowych :thank:
wymagane jest jednak dostarczanie w tym okresie pokarmów uzupełniających zapotrzebowanie rodziny pszczelej.
Więc pomysł z takim oblotem w tunelu w powięzieniu z kilkudniowym ogrzaniem rodziny i podkarmieniem [size=150]nie jest szaleństwem
.
Pozdrawiam Andrzej

minikron, ale adamjaku sformułował pytanie bardzo prosto:

"Co myślicie Panowie o postawieniu nad ulami tunelu foliowego i nagrzanie go, aby umożliwić oblot potrzebującym pszczołom (...) Ktoś praktykował takie sztuczne warunki oblotu? "

Możliwe odpowiedzi na te pytania były by np takie: w 10tym roku tak zrobiłem, wyszło to i tamto pszczoły się obleciały i wszystko ok.

Pod folią nie robiłem w budynku tak, pół pszczół spadło i zginęło.

autor postu wyraźnie zaznaczył, że chce się dowiedzieć, czy ktoś to praktykował i czy mu się to udało czy nie. Jeśli jednak ktoś tego nie praktykował to niech chociaż coś w miarę sensownego napisze, a nie karze pszczoły do samolotu pchać i wywozić.

Cezary256 pisze:
Chłopie nie bądź taki hop do przodu. Ile czasu minęło od Ostrowskiej, jak bardzo zmieniły się pszczoły przez tą chwilę?!

Pszczoły jako takie to mało się zmieniły ale klimat , pożytki , stan środowiska naturalnego , choroby , ule , leki , to na pewno się zmieniło od tamtych czasów.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: warsz. posz. wklp korp
Cezary256, daj se siana, forum jest po to żeby KAŻDY mógł zamieścić swoje zdanie NIE WAŻNE JAKIE, poza tym o ile umiem czytać to w Adam zadał dwa pytania; CO MYŚLIMY - bez podziału ten może pisać a ten nie, i drugie czy ktos to praktykował, chcesz decydować o tym komu wolno a komu nie wolno pisać? to załuż se swoje forum i nie truj tutaj.
Nie ma porównania tunel foliowy - szklarnia- zamknięte pomieszczenie z przesłonietymi oknami, czemu? a no temu że folia i szkło skupią promienie słoneczne, pszczoły będą lecieć "do słońca", nie bez powodu Ostrowska kazała zasłaniać okna.
Praktykowałeś takie obloty? pewnie nie, a najwięcej zamieszania wprowadzasz.

Pozdrawiam Wszystkich, którzy kochają pszczółki :)

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLKP 18cm
Odpowiedzi.. ok, ale po co inne głupie docinki..

Ule na jakich gospodaruję: Dadant i WLKP
Andrzej Marek
Cytuj:
Co za problem?
Przecież już dawno temu zaczęto stosować pszczoły w zapylaniu ogórków szklarniowych :thank:

Właśnie, w tym sęk, że do szklarni stosuje się dużo chętniej trzmiele, bo latają blisko i dają sobie radę szklarni. Myślę, że też z tego powodu, że trzmiele inaczej latają, to są takie powolne bombowce i prawdopodobnie lepiej sobie radzą z szybami po drodze.

Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

cezary256 i z nim sie zgodze stare podręczniki mówią o oblocie w pomieszczeniu o uzupełnianiu pokarmu i o przeglądzie aby zdiagnozować co jest przyczyną złej zimowli .
Swego czasu zmusiłem rodzine do takiego oblotu zrobiłem przegląd ułożyłem na nowo gniazdo pszczoły odziwo to dobrze zniosły bez wielkich strat i jakoś dotrwały do naturalnego oblotu . Dziś pewny jestem że bez mojej interwencji było by podobnie .
Wnioski z mojego doświadczenia
100% winy pszczelarza

Mieszko pisze:
Właśnie, w tym sęk, że do szklarni stosuje się dużo chętniej trzmiele, bo latają blisko i dają sobie radę szklarni. Myślę, że też z tego powodu, że trzmiele inaczej latają, to są takie powolne bombowce i prawdopodobnie lepiej sobie radzą z szybami po drodze.

Na podstawie swojej prawie dwudziesto letniej praktyki w ogrodnictwie mogę sobie pozwolić na stwierdzenie tego że do zapylania przeciętnej szklarni czy dużego tunelu foliowego nie jest konieczne użycie rodziny pszczelej a nawet jest kłopotliwe ponieważ:
1. trzeba dostarczać dodatkowego pokarmu (tak jak wyżej)
2. ryzyko pożądlenia osób pracujących jest znaczne

Pozdrawiam i życzę wszystkim dużo zdrowia i szczęścia
Andrzej

Ule na jakich gospodaruję: wlk
Montaz tunelu nad ulami nie odbędzie się bezgłosnie.Może pogorszyć stan rodzin.Jednoczesny oblot kilkun rodzin w tunelu to też wynik nieznany.Jeżeli już to przenosić pojedyńczo ule do ogrzanego tunelu.Ale tylko jak nie ma już wyboru.Pozdrawiam

jędruś pisze:
Montaz tunelu nad ulami nie odbędzie się bezgłosnie.Może pogorszyć stan rodzin.Jednoczesny oblot kilkun rodzin w tunelu to też wynik nieznany.Jeżeli już to przenosić pojedyńczo ule do ogrzanego tunelu.Ale tylko jak nie ma już wyboru.Pozdrawiam

Racja

Ule na jakich gospodaruję: Langstroth 3/4
Miejscowość z jakiej piszesz: Słupia
Przyznajcie się, że ten temat był na Prima Aprilis :haha:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski DanLan 435/170
Mieszko pisze:

Trzmiele tylko dla tego że mają o wiele dłuższe języczki trzmiel przegryza płatek kwiatu u nasady i w ten sposób dostaje się do nektaru . Pszczoła natomiast w ogóle nie jest zainteresowana kwiatami pomidorów. Trzmiel rodzi się w niewoli i żyje od wiosny do jesieni ok 3. miesiące. Czyli nie posiada pamięci.Tunel który zobaczy od środka staje się jego domem i światem z pszczołą pewnie było by tak samo gdyby swój pierwszy lot w życiu odbyła w takim tunelu. Proponuję eksperymentalnie wpuścić dzikiego trzmiela do tunelu foliowego czy do innego zamkniętego pomieszczenia a zobaczycie jaki będzie efekt takiego eksperymentu , najprawdopodobniej zginie z głodu lub zabije się o ścianę

TANKUJĘ TYLKO NA-PKN ORLEN

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Bydgoszcz
Tunel foliowy to w sobie weżcie do posadzenia Pomidorów a nie do oblotu pszczół .pawel

Ule na jakich gospodaruję: wlk
Ale jak już z tego powodu spać nie można to trzeba sprawdzić ,bo się w końcu pszczelarz zmarnuje.

polbart pisze:
Przyznajcie się, że ten temat był na Prima Aprilis :haha:

Drogi panie polbart niech pan nie odbiera co nie którym sensu życia na parę najbliższych dni :thank:

Ule na jakich gospodaruję: Ostrowski wlkp
Kiedyś jak byłem młody i głupi to zrobiłem sobie testa na jednej rodzinie włożyłem do chłodni do -5 stopni na 8 miesięcy ,od początku września do końca kwietnia ,obleciały się ,miodu to od tych pszczół było 150kg.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
a ile zakarmiłeś przed włożeniem do chłodni?

PASIG pisze:
Kiedyś jak byłem młody i głupi to zrobiłem sobie testa na jednej rodzinie włożyłem do chłodni do -5 stopni na 8 miesięcy ,od początku września do końca kwietnia ,obleciały się ,miodu to od tych pszczół było 150kg.

Ależ to nic dziwnego w kraju Primorskim czy też Baszkirskim (na dalekim wschodzie Syberii) pszczoły mają taką przerwę naturalnie i przynoszą nawet do 200 kg miodu za sezon.

Pawełek. jak lubisz siano to proszę bardzo, może i smaczne, nie wiem nie próbowałem.

Taaa... od kiedy to folia i szkło skupiają światło?? Może jak soczewki z nich zrobisz to skupią, w innym przypadku raczej przewodzą.

Nie wprowadzam żadnego zamieszania napisałem tylko co chciał uzyskać adamjaku, zadał pytania, a jak zwykle bywa na tym forum "NORMALNYCH" odpowiedzi było kilka, a cała reszta to niepotrzebny bełkot.

Nie robiłem takich oblotów bo nie miałem takiej potrzeby, nie chwaliłem się, ze takie obloty przeprowadzałem. Jedyne co napisałem to wiedza zaczerpnięta z książki Ostrowskiej, ponieważ uznałem ze będzie to lepsza odpowiedź niż z typu: posyłania samolotem gdzieś, pomidory se posadź zamiast pszczoły do tunelu i jeszcze kilka w tym stylu. Odpowiedzi pisane przez pszczelarzy podobno z wielką praktyką. Rozumiem ja mógłbym wyjechać z tego typu postami, no ale sorry bardzo, niektórym to już chyba nie wypada.

Także luzuj szorty koleszko.

pozdro.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: warsz. posz. wklp korp
Cezary256, tylko panie nadzorco Ostrowska pisała o oblocie w zamkniętym pomieszczeniu oświetlonym rozproszonym swiatłem, nie o tunelu na wolnym powietrzu. Więc i twoja "rada" ma się jak nóż do betonu.
i idź weź nerwosol bo chyba ci się zaczyna ciśnienie podnosić.

Pozdrawiam Wszystkich, którzy kochają pszczółki :)

A jaki jest problem rozproszyć światło w tunelu jeśli już się zastosuje tą metodę?! Duży czy mały?!

Spoko, dzięki za radę, właśnie wchłonąłem buteleczkę nerwosolu, chociaż nie wiem czy potrzebowałem, bo jestem spokojny.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski korpusowy
adamjaku pisze:
Zima trwa, mimo 3 stopni widzę, że wiele pszczółek, jak tylko mocno zaświeci słońce wylatuje z uli.. zazwyczaj padają w śnieg i z każdym dniem ich coraz mniej. Nie mam ich zbyt wiele i utrata każdej rodzinki to duża strata. Co myślicie Panowie o postawieniu nad ulami tunelu foliowego i nagrzanie go, aby umożliwić oblot potrzebującym pszczołom? Martwi mnie tylko to, ze będę uderzały w folię.. Ktoś praktykował takie sztuczne warunki oblotu? Tylko proszę bez komentarzy typu - trzeba było rodzinki przygotować, nakarmić itd.. nie są potrzebne.

Coś dotyczące tematu ,oblot na oknie ulików z matkami zapasowymi.
http://www.youtube.com/watch?v=G5G4JSL3Jn0

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korp i 1/2
A w temacie o hodowli pszczół w tunelach to podobno super sprawa co do rozproszenia światła chyba nie problem tunele też są długie można je postawić tak by pszczoła miała pare metrów pomidorów nikt nie sadzi wiec pomysł dobry czy nie zawracać sobie głowy? Oby wiosna przyszła szybko :) 26 lat temu tez była taka wiosna podobno jak wtedy z zimowaniem pszczół było?

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp/półnadstawka hoffmanowska
Dopiero teraz czytam tego posta...
Otórz eksperymentujac z najmniejszymi rodzinami w ulikach obserwacyjnych zdazylo mi sie podlaczyc takowy zima do osiatkowanego firanka stelarza oswietlonego jarzeniowkami jednorodnie z gory. Wymiary tego cuda to metr na metr na dwa metry. Pszczoly co prawda poczatkowo chodzily tlumnie po firanie i ja mocno zbrudzily jednak w ogromnej wiekszosci dziarsko wrocily do ulika a po kolejnych wyjsciach do woliery lataly celowo do pojemniczkow z rozwodnionym miodem i zbieraly mielony pylek ktory jednak im szkodzil, lepsza duzo jest pierzga. W srodku bylo pare przedmiotow dla ulatwienia orientacji. Pszczoly dostawaly wode , miod do woliery oraz pierzge do komory pokarmowej. Wychowywaly czerw i zyly od lutego do kwietnia kiedy znowu trafily na okno i oblot. Dla pelnego ula taka osiatkowana woliera dla pelnej rodziny to za mala przestrzen. Ja mialem kolo 300 pszczol... Jesli chcesz zrobic oblot w miare bezpieczny dla pszczol znajdz duzy pokoj zasiatkuj okno, wyloz folia sciany zeby Ci nie zabrudzily. Obleca sie a nie wroca tylko chore pszczoly. Oczywiscie wiem ze to co pisze jest po fakcie ale moze kiedys ktos bedzie potrzebowal oblotu.... Szklarni nie polecam duzo pszczol obija sie o szyby i uszkadza ale wiekszosc i tak sie nauczy uwazac i bedzie sobie radzic.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 76 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]