FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 21 sierpnia 2025, 06:09 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 44 ] 
Autor Wiadomość
Post: 19 kwietnia 2013, 13:01 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 sierpnia 2011, 17:54 - pt
Posty: 43
Lokalizacja: Brzezie (lubuskie)
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Witam!
Nie wiedziałem gdzie napisać, jeśli jest to nieodpowiednie miejsce to proszę moderatora o przeniesienie tematu.

W czasopiśmie "Przyślij przepis" maj 5/2013(nr66) (który był sprzedawany w kwietniu 2013r.) na 36 stronie umieszczono przepis na "miód z mniszka lekarskiego":

Obrazek

Ten przepis można znaleźć też na ich stronie internetowej:
http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/m ... ekarskiego

Moim zdaniem czasopismo wprowadza w błąd konsumentów nazywając powyższy produkt miodem(moim zdaniem powinni to nazwać syropem lub wywarem z mniszka). Przepisy są przesyłane przez czytelników, którzy pragną podzielić się swoją wiedzą z innymi, jednak na drugiej stronie owej gazetki czytam, że przepisy są testowane przez redakcyjnego eksperta (Pani Krystyna Żółtańska). Dlatego myślę, że redakcja bierze całkowitą odpowiedzialność za ten błąd. Gazetka "Przyślij przepis" jest skierowana do kobiet nie muszę chyba wspominać, że decyzje zakupowe dotyczące artykułów spożywczych (w tym miodu) w 80% są podejmowane przez kobiety, dlatego wbijanie do głów naszych kobiet takich przepisów to jakiś szatański plan wymierzony w poczciwych pszczelarzy :haha:
I w tym miejscu mam prośbę: Jeśli jest na forum jakiś prawnik to proszę aby napisał do redakcji list i poprosił o sprostowanie przepisu na "miód" w kolejnym wydaniu gazety. Sądzę, że prawnik posługując się odpowiednimi paragrafami musi troszkę postraszyć redaktorów gazety, żeby doszło do publikacji artykuły, w którym redakcja przyzna się do błędu.

Pozdrawiam!
Tomek86

_________________
"Łatwo jest mówić o Polsce, trudniej dla niej pracować, jeszcze trudniej umrzeć, a najtrudniej cierpieć".


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 kwietnia 2013, 13:10 - pt 

Rejestracja: 28 grudnia 2012, 18:48 - pt
Posty: 2450
Lokalizacja: Kraków/Jura
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Kolego, nie rób scen. :haha:
Od zawsze, czyli w moim wypadku od początku lat 80 (bo z lat wcześniejszych niewiele pamiętam) takie coś było nazywane miodem (miodkiem) z mniszka (w moim rejonie "z mlecza").
Gospodyni domowa jak zrobi taki miodek to Ci sprzedaży nie załamie, a przepisy ? Przypomnę że marchewka jest owocem wedle unii, a bóbr rybą wedle Kościoła Katolickiego. Przepisy i nazwy mają to do siebie, że na szczęście nie zmieniają zawartości opakowania - dzięki temu ptasie mleczko zjadam ze smakiem ;)

_________________
Jedynie cenzor cesarski Jüang, Co umie dać się we znaki,
Nie żałuje swej pięknie haftowanej sukni, Pył ściera z uwagą, czyta. [Bo Juyi, Wiersze na ścianie]
http://www.pasiekatilia.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 kwietnia 2013, 13:42 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 sierpnia 2011, 17:54 - pt
Posty: 43
Lokalizacja: Brzezie (lubuskie)
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
ok. kolego asan, dobrze Cię rozumiem.
Żal mi tylko pszczelarzy, którzy "walczą" na półnadstawkach po to by odebrać choć trochę odmianowego miodu mniszkowego. Później taki pszczelarz stoi ze swoim stanowiskiem na jakimś kiermaszu, a przechodząca obok gospodyni domowa dziwi się dlaczego ten miód jest taki drogi przecież składa się tylko z kwiatków, cytryny, wody i cukru :D
Pozdrawiam!

_________________
"Łatwo jest mówić o Polsce, trudniej dla niej pracować, jeszcze trudniej umrzeć, a najtrudniej cierpieć".


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 kwietnia 2013, 14:19 - pt 
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 grudnia 2007, 15:35 - sob
Posty: 3496
Lokalizacja: ślonsk
Nalezy wytykac nie prawidłowosci kture ludzie nie znający tematu wipiszują bzdury. Kazdy pszczelarz wie ze nie wolno podgrzewać miód powyzej45*c. Bo temperatura powyzej 45*C zabija wartosci zdrowotne kture sa w kazdym prawdziwym miodzie. Ostatnio czytałem ze jak sie da do miodu cytryny to ona też nie sprzyja zdrowotnosci bo zabjia niekture olejiki. Szukam jakiegos opracowania naukowego ze nie wolno dawac do miodu cytryny ale nie znzjduje. Pozdrawiam miły_marian


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 kwietnia 2013, 17:28 - pt 
miły_marian., pewnie pamiętasz jak komuna (której wcale nie było) upadła to solidaruchy z Lechem na czele powiedzieli "co nie jest zabronione, jest dozwolone". Więc się nie dziw, mieszanie miodu z cytryną zabronione nie zostało. :pl: Oto Polska.


Na górę
  
 
Post: 20 kwietnia 2013, 22:28 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 października 2012, 17:46 - wt
Posty: 2279
Lokalizacja: Poznań- Trzek Mały
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korp i 1/2
Marchewka fakt w uni to owoc :mrgreen: Bóbr nie był rybą tylko potrawą postną bo z wody. Miód mniszkowy to w/g PN i Uni miód nektarowy zawierający powyżej 60 % pyłków mniszka. Tamto coś nie ma prawa nazywać się miodem Mniszkowym co najwyżej na miodzie. Słuszna uwaga tępić nadużycia chrońmy swoje produkty. Tak samo nie możemy powiedzieć że mamy miód akacjowy bławatkowy bo po 50 % odmian to już wielokwiatowy a jak ma przewagę w stromę 60 % i to wtedy odmiana tego co przeważa.

Napisać może każdy nie musi prawnik może nawet czym więcej tym lepiej osób.

Pod przepisem dodałem komentarz i wysłałem wiadomość do redakcji proponuję swoje uwagi dopisywać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 kwietnia 2013, 23:46 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 stycznia 2012, 23:46 - czw
Posty: 189
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
miły_marian. pisze:
[...]Szukam jakiegos opracowania naukowego ze nie wolno dawac do miodu cytryny ale nie znzjduje. Pozdrawiam miły_marian
według PN nie wolno sztucznie zmieniać PH miodu. Więcej informacji (kilka lat temu) nigdzie nie znalazłem.

_________________
Pasieka Maszewo

_________________
www.pasieka.krabik.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 kwietnia 2013, 16:56 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 sierpnia 2011, 17:54 - pt
Posty: 43
Lokalizacja: Brzezie (lubuskie)
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Witam!
Zwróciłem się z moją prośbą do Pana Zygmunta (prawnika), który współpracuje z "Tomkiem Miodkiem". Otrzymałem od niego e-mail o następującej treści:


Witam,
Poniżej treść maila, który wysłałem do redaktor naczelnej z żądaniem sprostowania. Bardzo dobrze, że Pan zareagował na te głupoty. Później pszczelarze sprzedając miód z mniszka słuchają, że z cukru robiony. Tekst ukaże się także na stronie Tomka Miodka.
Pozdrawiam Zygmunt
Szanowna Pani Redaktor,
Na podstwie art 31a ustawy z dnia 26 stycznia 1984 r. Prawo prasowe (DzU z 1984r., nr 5, poz. 24 ze zm. wnoszę o sprostowanie w następnym numerze nieprawdziwych informacji podanych w Państwa czasopiśmie "Przyślij przepis" maj 5/2013 (nr 66) (był sprzedawany w kwietniu 2013r.) na 36 stronie umieszczono przepis na "Miód z mniszka lekarskiego".
Zgodnie z przepisami powszechnie obowiązującymi w naszym kraju nie wolno używać pojęcia "miód" do innych produktów niż miód pszczeli. Co jest miodem określają min.: polska norma PN-88/A77626, rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 3 paździrnika 2003 roku (DzU z 2003 r., nr 181, poz. 1773 ze zm.) oraz Dyrektywa 2001/110 EC. Dla wyjaśnienia: zgodnie z powołaną Dyrektywą: miód to środek żywnościowy, który jest wytwarzany przez pszczoły z nektaru kwiatów lub wydzieliny z żywych części roślin, który pszczoły zbierają, przetwarzają: łączą z własnymi, specyficznymi substancjami oraz gromadzą i pozostawiają w celu dojrzewania w plastrach. Ten środek żywnościowy może być płynny, lepki lub skrystalizowany. Ponadto, zgodnie z tą Dyrektywą termin "miód" może być używany tylko do nazywania produktu określonego definicją. Wszelkie nazwnictwo z użyciem słowa "miód" w nazwie produktu innego niż miód nie mogą być stosowane. Także żaden produkt dodany do miodu nie może być oferowany do sprzedaży jako miód, bo już nim nie jest.
Zgodnie z art 12 ust 1 pkt. 1 wyminionej powyżej ustawy dziennikarz jest obowiązany zachować szczególną staranność i rzetelność przy zbieraniu i wykorzystaniu materiałów prasowych, zwłaszcza sprawdzić zgodność z prawdą uzyskanych wiadomości lub podać ich źródło.
Opublikując przepis na syrop cukrowy z mniszka lekarskiego nazwaliście Państwo "miodem z mniszka lekarskiego" co stanowi naruszenie wspomnianych przepisów prawa oraz przepisu art 12 prawa prasowego, do przestrzegania których jako wydawca jesteście Państwo zobowiązani.
Biorąc powyższe wnoszę jak na wstępie.
Zygmunt XXXXXXXXXXX
Prawnik i pszczelarz amator


Panie Zygmuncie bardzo Panu dziękuję za pomoc, dziękuję również użytkownikowi robert-a i za twoją namową zrobię to co Ty.

Pozdrawiam!
Tomek86

_________________
"Łatwo jest mówić o Polsce, trudniej dla niej pracować, jeszcze trudniej umrzeć, a najtrudniej cierpieć".


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 kwietnia 2013, 19:15 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 stycznia 2010, 18:23 - pt
Posty: 318
Lokalizacja: Małopolska
pszczelarze zawsze powinni stać na straży dobrego i prawidłowego wizerunku produktów pszczelich , choć to czasem okazuje się walką z wiatrakami . W takich przypadkach ciężar obrony wizerunku powinien spoczywać na barkach Wodzów organizacji pszczelarskich ; PZP P.Sabat ;
Polanka P. Skorupa ,Zawodowi P. Kasztelewicz i jeszcze kilku innych !!!

_________________
Starajmy się zrozumieć co pszczoły ''mówią'' do Nas , a pszczelarstwo stanie się łatwiejsze.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 kwietnia 2013, 22:30 - pn 

Rejestracja: 18 lutego 2008, 20:26 - pn
Posty: 331
Lokalizacja: Ząbkowice Śląskie
Ule na jakich gospodaruję: wlkp 36x19
Zdaje mi się, że ten pan prawnik z całym szacunkiem, trochę sobie strzelił w stopę takim postawieniem sprawy. Ja prawnikiem nie jestem ale wszędzie w cytowanych przez niego paragrafach mowa o "produkcie" którego nie wolno nazywać miodem. Zgoda, niech będzie, że jest taki zakaz ale w odniesieniu do produktu. Ja rozumiem przez produkt coś co np. stoi na półce w sklepie i jest przeznaczone do sprzedaży. Czy te kilka prostych zdań ułożonych w recepturę kulinarną faktycznie jest produktem? No chyba nie... produktem będzie jeśli rzeczywiście ugotuję ten kompot z mniszka, wleję go w słoik, opatrzę stosowną etykietą z wiadomą nazwą i pójdę na stragan albo będę chciał sprzedawać w markecie, co oczywiście nie przejdzie.

Natomiast jeśli chodzi o aspekt edukacyjny, to wiekszość popularnych czasopism skierowanych do gospodyń domowych jest na poziomie... każdy sobie tu odpowie. Nie ma się czym przejmować, bo mądrości tam niewiele. Dlatego ja takie niuanse przyjmuję z pobłażaniem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 czerwca 2013, 19:01 - ndz 

Rejestracja: 28 grudnia 2012, 18:48 - pt
Posty: 2450
Lokalizacja: Kraków/Jura
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miód czy nie miód ;)
Obrazek

_________________
Jedynie cenzor cesarski Jüang, Co umie dać się we znaki,
Nie żałuje swej pięknie haftowanej sukni, Pył ściera z uwagą, czyta. [Bo Juyi, Wiersze na ścianie]
http://www.pasiekatilia.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 czerwca 2013, 23:48 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 stycznia 2009, 14:21 - pt
Posty: 309
Lokalizacja: Łęczna
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
no miód pisze jak wół, a to syrop :pala:
ktoś to jeszcze kupuje?

_________________
diem perdidi


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 czerwca 2013, 23:55 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 października 2012, 17:46 - wt
Posty: 2279
Lokalizacja: Poznań- Trzek Mały
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korp i 1/2
Zdaje mi się czy pod tym sztucznym jest część nazwy wielokwiatowy ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 czerwca 2013, 00:03 - pn 

Rejestracja: 28 grudnia 2012, 18:48 - pt
Posty: 2450
Lokalizacja: Kraków/Jura
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Skoro produkują to pewnie tak. Myślałem że słowo miód jest zarezerwowane, ale jak widać niekoniecznie. Na tej półce były różne miody, sztuczne z napisem sztuczny, oraz te od bartnika sadeckiego bez napisu ze sztuczne itd ;)
Widać też kawałek napisu gryczany

_________________
Jedynie cenzor cesarski Jüang, Co umie dać się we znaki,
Nie żałuje swej pięknie haftowanej sukni, Pył ściera z uwagą, czyta. [Bo Juyi, Wiersze na ścianie]
http://www.pasiekatilia.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 czerwca 2013, 16:29 - pn 

Rejestracja: 03 listopada 2011, 20:45 - czw
Posty: 977
Lokalizacja: zachód Poznania
Ule na jakich gospodaruję: 12r wielkopolski
Z lewej jest "sztuczny" a z prawej "wielokwiatowy" ktorego na zdjeciu nie widac.

_________________
Zapraszam na stronę na FACEBOOK-u
Moje zdjęcia przyrodnicze


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 czerwca 2013, 17:47 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 października 2010, 11:20 - ndz
Posty: 392
Lokalizacja: Opole
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korpusowe
W powoływanym Rozp Ministra z 2003r jest nawet mowa o miodzie piekarniczym :wink: Tak więc wysunięcie tezy jakoby jakiś przepis zabraniał używania nazwy "miód" wobec produktów innych niż miód pszczeli jest chyba nadużyciem. Nie znalazłem nigdzie normy prawnej "zabraniającej" używania takiej nazwy. Tyle lat nasz kraj miodem + działaczami branżowymi stoi i nie mamy ustawowo zagwarantowanych praw chroniących przed nieuczciwymi praktykami / pszczelarzami-oszustami.
Nie każda norma jest prawem powszechnie obowiązującym. Nie mam dostępu do programu z polskimi normami ale prawdopodobnie norma PN-88/A-77626 nie obowiązuje.

_________________
Człowiek wytwarza zło, jak pszczoła miód - William Golding


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 czerwca 2013, 19:01 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 października 2012, 17:46 - wt
Posty: 2279
Lokalizacja: Poznań- Trzek Mały
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korp i 1/2
Francja wywalczyła by nazwy typu "szampan" - nazywać tylko wino musujące z Szampani, wino - napój alkocholowy produkowany z winogron. A u nas nie można ? Może taki wniosek trzeba przedłożyć na zebraniach by poszedł wyżej. Trzeba dbać o swój produkt.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 czerwca 2013, 19:05 - pn 

Rejestracja: 20 grudnia 2010, 16:37 - pn
Posty: 3036
Lokalizacja: Sokołow/ Warszawa
ciekawe po ile francuzi sprzedają polskie winniczki 'na talerzu"? przecież w tonach je kupują.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 czerwca 2013, 19:32 - pn 

Rejestracja: 28 grudnia 2012, 18:48 - pt
Posty: 2450
Lokalizacja: Kraków/Jura
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miód piekarniczy to miód najgorszej jakości. Nadający się do zużycia w przetwórstwie, piekarnictwie itp. Nie pamietam szczegółów, jednak coś mi się kolebie że chodziło o zwiększoną ilość wody i chyba niższy poziom enzymów pszczelich.

_________________
Jedynie cenzor cesarski Jüang, Co umie dać się we znaki,
Nie żałuje swej pięknie haftowanej sukni, Pył ściera z uwagą, czyta. [Bo Juyi, Wiersze na ścianie]
http://www.pasiekatilia.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 czerwca 2013, 21:33 - pn 

Rejestracja: 23 lipca 2012, 12:21 - pn
Posty: 736
Lokalizacja: południowe mazowsze
Ule na jakich gospodaruję: WL,WP,WZ,LN3/4,D,LZ:)
:shock:
Panowie mało wam jeszcze zakazów i dyrektyw.
Kogo obchodzi miodek z mniszków.
Nikt tym rynku nie podbije, nie sprzedaje jako produktu pszczelego.
Na zdjęciu za słowem "MIÓD" wyraźnie jest napisane "SZTUCZNY", a sztuczny to sztuczny jak nie przymierzając sztuczny penis.
Nie ma co popadać w paranoję.
Jak tak to trzeba by hurtem zakazać zwrotów: miód z ucha, miodowy miesiąc, miodowe lata, gęsty jak miód etc.
Pozdrawiam
Przemek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 czerwca 2013, 21:43 - pn 

Rejestracja: 25 sierpnia 2011, 22:29 - czw
Posty: 1029
Lokalizacja: Włodawa
Ule na jakich gospodaruję: WLKP 12r
Też pojęcia nie mam o co to pianę bić. Jakaś babka wymyśliła, że zrobi sobie berbeluchę z kwiatków, a tu już wielka panika, że pszczelarze stracą rynek. Nie wszyscy są aż tak mocno ciemni, że będą to kupować jako prawdziwy miód. A z resztą, w przepisie napisane było co się dodaje. Pszczół, ani miodu prawdziwego tam nie było.

_________________
Cezary256


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 czerwca 2013, 22:38 - pn 

Rejestracja: 28 grudnia 2012, 18:48 - pt
Posty: 2450
Lokalizacja: Kraków/Jura
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Z przepisu to się śmiałem, ale podobałoby mi się gdyby słowo miód, znaczyło miód, tak jak mleko to mleko, a maslo to masło. Btw jak ktoś zobaczy mleko łąkowe, bez napisu mleko to radzę zerknac na skład. Oleje roślinne rządzą ;-)

_________________
Jedynie cenzor cesarski Jüang, Co umie dać się we znaki,
Nie żałuje swej pięknie haftowanej sukni, Pył ściera z uwagą, czyta. [Bo Juyi, Wiersze na ścianie]
http://www.pasiekatilia.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 czerwca 2013, 00:09 - śr 

Rejestracja: 25 sierpnia 2011, 22:29 - czw
Posty: 1029
Lokalizacja: Włodawa
Ule na jakich gospodaruję: WLKP 12r
A czy jesteś pewien że jedząc masło jesz masło ? Czy pijąc mleko pijesz mleko? To że jest tam napisane co jest napisane nie oznacza, że jest to prawdą. W dzisiejszych czasach niewiele rzeczy jest prawdziwych... niestety.

_________________
Cezary256


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 czerwca 2013, 09:05 - śr 

Rejestracja: 28 grudnia 2012, 18:48 - pt
Posty: 2450
Lokalizacja: Kraków/Jura
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Pewności nie mam, ale mam zapewnienie że jeśli jest napis masło to w środku jest produkt powstały z mleka krowiego, bez dodatku oleju palmowego czy innego syfu. Co do nazwy miód to
http://www.e-pszczelarz.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=35:wedug-ue-miod-musi-by-z-ula&catid=20:przepisy-regulacje-i-dotacje&Itemid=28

_________________
Jedynie cenzor cesarski Jüang, Co umie dać się we znaki,
Nie żałuje swej pięknie haftowanej sukni, Pył ściera z uwagą, czyta. [Bo Juyi, Wiersze na ścianie]
http://www.pasiekatilia.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 czerwca 2013, 10:07 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 października 2010, 11:20 - ndz
Posty: 392
Lokalizacja: Opole
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korpusowe
asan pisze:

Z powyższego art. nic zupełnie nie wynika. Ktoś pisząc: "Inspekcja handlowa trzyma się tych wytycznych" nie bardzo wie co pisze. Co to za określenie "wytyczne" i "trzyma"? Tzn. że można wszystko pod warunkiem że się odpowiednio uzasadni :wink: Jest rozporządzenie ministra które nic nie sankcjonuje za używanie nazwy "miód". A inspektorzy inspekcji sanitarnych wydali decyzje zamykające sklepy z dopalaczami (bez odpowiednich podstaw i procedur) i problemy teraz dopiero wychodzą (wraz z odszkodowaniami). Tak więc jakoś mnie nie przekonuje art w internecie w którym brak informacji na podstawie czego nie można używać nazwy miód. Jak ktoś słusznie zauważył jest m.in.miód sztuczny ogólnie dostępny m.in. w hipermarketach i inspekcja handlowa/sanitarna i inne jakoś nic nie widzą :haha: Być może jest jakaś dyrektywa UE ale czy jest ona wiążąca (nie wchodząc w szczegóły - nie każda jest źródłem prawa) tego jakoś inspektorzy nie podają. Pozostaje nam mieć nadzieję że UE chronić będzie nam nazwę miód bo my sami nie umiemy...żenada.

_________________
Człowiek wytwarza zło, jak pszczoła miód - William Golding


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 czerwca 2013, 10:27 - śr 

Rejestracja: 28 grudnia 2012, 18:48 - pt
Posty: 2450
Lokalizacja: Kraków/Jura
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Napisałem do WZP w Krakowie i PIH w Krakowie. Ciekawy czy/co odpowiedzą.

_________________
Jedynie cenzor cesarski Jüang, Co umie dać się we znaki,
Nie żałuje swej pięknie haftowanej sukni, Pył ściera z uwagą, czyta. [Bo Juyi, Wiersze na ścianie]
http://www.pasiekatilia.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 czerwca 2013, 22:32 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 października 2012, 17:46 - wt
Posty: 2279
Lokalizacja: Poznań- Trzek Mały
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korp i 1/2
asan pisze:
........ Btw jak ktoś zobaczy mleko łąkowe, bez napisu mleko to radzę zerknąć na skład. Oleje roślinne rządzą ;-)


No i jak kolega tu napisał tak jest w realu takie coś stoi na półkach obok mleka ale nazwy mleko nie ma. Nieuczciwy producent z mleka odejmnie cały tłuszcz i dadzą tłuszcz roślinny i oskubią je jeszcze to nie napiszą na nim "Mleko" tylko napiszą "Łąkowe" To dlatego że taki produkt jak Mleko jest chroniony i nie można coś mleko podobnego nazwać mlekiem. Tak samo na całym świecie by coś się nazwało czekoladą to musi mieć określona ilość Kakao. Wiec jako pszczelarz nie rozumiem dlaczego pszczelarze nie maja walczyć o to by Miód nazywał się miodem a miodopodobne lub mieszańce nie. Chyba że ktoś miesza miód z cukrem to będzie przeciwny.

Ps. Zastanawialiście się gdzie ten tłuszcz z mleka jest skoro w psudo maśle tez są oleje roślinne ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 czerwca 2013, 22:48 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 października 2010, 11:20 - ndz
Posty: 392
Lokalizacja: Opole
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korpusowe
robert-a pisze:
Ps. Zastanawialiście się gdzie ten tłuszcz z mleka jest skoro w psudo maśle tez są oleje roślinne ?

Może "Suchy Karol" będzie wiedział?
Obrazek

_________________
Człowiek wytwarza zło, jak pszczoła miód - William Golding


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 czerwca 2013, 23:16 - śr 

Rejestracja: 28 grudnia 2012, 18:48 - pt
Posty: 2450
Lokalizacja: Kraków/Jura
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
robert-a pisze:

Ps. Zastanawialiście się gdzie ten tłuszcz z mleka jest skoro w psudo maśle tez są oleje roślinne ?


W prawdziwym maśle :-) ale jak wiadomo od masła oczy ropieją, więc jedzmy margarynę o smaku chleba z chlebem o smaku... gliny? :haha:

_________________
Jedynie cenzor cesarski Jüang, Co umie dać się we znaki,
Nie żałuje swej pięknie haftowanej sukni, Pył ściera z uwagą, czyta. [Bo Juyi, Wiersze na ścianie]
http://www.pasiekatilia.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 czerwca 2013, 23:32 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 stycznia 2013, 01:03 - ndz
Posty: 3409
Lokalizacja: dolnośląskie/ Lubomierz
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski korpusowy
:brawo: :brawo: :brawo:

_________________
Ewa
Nie sztuką jest leczyć. Sztuką jest zdrowych przy zdrowiu utrzymać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 czerwca 2013, 14:44 - pt 

Rejestracja: 28 grudnia 2012, 18:48 - pt
Posty: 2450
Lokalizacja: Kraków/Jura
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Otrzymałem odpowiedź z PiH w Krakowie:

Kod:
Wojewódzki Inspektorat Inspekcji Handlowej w Krakowie w odpowiedzi na email z dnia 05.06.2013 r. informuje, że obowiązujące przepisy nie zabraniają używania w oznakowaniu produktów nazwy „miód sztuczny”. Samo określenie „sztuczny” jednoznacznie informuje konsumenta, że nie jest to produkt naturalnego pochodzenia.
Dodajemy, że oznaczenie towaru nazwą „miód sztuczny” jest dopuszczalne wówczas, gdy podane na nim informacje nie sugerują konsumentom, że produkt ten jest miodem pszczelim, a także, że ma specjalne właściwości, których w rzeczywistości nie posiada. Klienci kupując taki produkt winni być świadomi, że jest to coś innego niż miód naturalny, a zatem nie są wprowadzani tą nazwą w błąd.
Niezależnie od powyższego podkreślamy, że przedmiotowe pojęcie używane jest w obrocie prawnym.

MAŁOPOLSKI
WOJEWÓDZKI  INSPEKTOR
INSPEKCJI  HANDLOWEJ

mgr Marek B. Jasiński

_________________
Jedynie cenzor cesarski Jüang, Co umie dać się we znaki,
Nie żałuje swej pięknie haftowanej sukni, Pył ściera z uwagą, czyta. [Bo Juyi, Wiersze na ścianie]
http://www.pasiekatilia.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 czerwca 2013, 15:02 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 października 2012, 17:46 - wt
Posty: 2279
Lokalizacja: Poznań- Trzek Mały
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korp i 1/2
Miód sztuczny sprzedawany jako sztuczny fakt nazwa mówi o tym iż nie jest to miód naturalny ale ten mniszkowy ? Ani nazwa nie sugeruje ze to nie miód nektarowy a w składzie co mamy cukier woda kwiatów aromat...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 czerwca 2013, 15:03 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 lipca 2007, 21:44 - pn
Posty: 1593
Lokalizacja: północna wielkopolska
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Jak spotkasz taki miód na półce, to zadzwoń do Inspekcji Handlowej.

_________________
Niniejszym oświadczam, że powyższy post wyraża mój osobisty punkt widzenia.
Zastrzegam sobie prawo do zmiany poglądów w dowolnej chwili i bez podania przyczyny.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 czerwca 2013, 16:21 - pt 

Rejestracja: 28 grudnia 2012, 18:48 - pt
Posty: 2450
Lokalizacja: Kraków/Jura
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
robert-a, i aresztujesz mnie jak sobie zrobię taki miodek z mniszka i cukru, po czym napiszę na nim że to miodek mniszkowy? :-D
Gospodynie! Drżyjcie! :haha:

_________________
Jedynie cenzor cesarski Jüang, Co umie dać się we znaki,
Nie żałuje swej pięknie haftowanej sukni, Pył ściera z uwagą, czyta. [Bo Juyi, Wiersze na ścianie]
http://www.pasiekatilia.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 czerwca 2013, 20:35 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lutego 2012, 16:26 - wt
Posty: 736
Lokalizacja: Włocławek
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
A'propos masła - w większości sklepów sprzedawczynie robią na mnie takie :shock: oczy jak im mówię, że to, co mi podają to nie masło, a ja proszę jednak o masło. Nawet sprzedawcy nie orientują się co sprzedają, nie mówiąc o nabywcy, który myśli, że jak kupi "śmietankowe" to będzie jadł masło. Paskudne zagrania marketingowe.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 czerwca 2013, 21:43 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 stycznia 2013, 01:03 - ndz
Posty: 3409
Lokalizacja: dolnośląskie/ Lubomierz
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski korpusowy
W obecnych czasach nie ma prawdziwego masła ,wszystkie z dodatkami tylko jedne mają mniej a drugie więcej. Prawdziwe naturalne masło robione samemu po włożeniu do lodówki jest twarde jak kamyczek a te sklepowe wszystkie się smarują.

_________________
Ewa
Nie sztuką jest leczyć. Sztuką jest zdrowych przy zdrowiu utrzymać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 czerwca 2013, 21:47 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 października 2012, 17:46 - wt
Posty: 2279
Lokalizacja: Poznań- Trzek Mały
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korp i 1/2
asan, czytając to co piszesz i że masz w d..... prawdziwy miód to nasuwają mi się tylko dwa skojarzenia nikogo nie aresztuję do Pihu nie zadzwonię a jak ktoś robi coś co się tylko nazywa miodem to tylko z nazwy jest pszczelarzem


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 czerwca 2013, 19:04 - sob 

Rejestracja: 28 grudnia 2012, 18:48 - pt
Posty: 2450
Lokalizacja: Kraków/Jura
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
robert-a, przeczytałem ponownie wszystkie moje wypowiedzi w tym wątku. Nie wiem skąd teza że mam w dupie prawdziwy miód,zwłaszcza że zająłem sie pszczołami bo m.innymi miałem dość tego co wciskaja pszczelarze i sklepy.
A co do miodku mniszkowego to już pisałem, nazwa i produkt tradycyjny. Ale jeśli Ci to poprawi nastrój to możesz mnie nazywać pseudo/niby/nie- pszczelarzem. :D

_________________
Jedynie cenzor cesarski Jüang, Co umie dać się we znaki,
Nie żałuje swej pięknie haftowanej sukni, Pył ściera z uwagą, czyta. [Bo Juyi, Wiersze na ścianie]
http://www.pasiekatilia.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 czerwca 2013, 00:25 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 października 2012, 17:46 - wt
Posty: 2279
Lokalizacja: Poznań- Trzek Mały
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korp i 1/2
asan pisze:
robert-a, i aresztujesz mnie jak sobie zrobię taki miodek z mniszka i cukru, po czym napiszę na nim że to miodek mniszkowy? :-D
Gospodynie! Drżyjcie! :haha:


Taki miodek z mniszka i cukru tylko pseudo pszczelarz nazwie miodem ja bym go nazywał syropem mniszkowym bo to koło miodu mniszkowego nawet nie leżało chcesz rób sobie możesz to sobie nazywać miodem jak to Ci pasuje. mało mamy takich mieszańców na rynku ? Producenci mieszańców to pszczelarze ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 czerwca 2013, 09:16 - ndz 

Rejestracja: 28 grudnia 2012, 18:48 - pt
Posty: 2450
Lokalizacja: Kraków/Jura
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
ROTFL.
Tobie się na prawdę wydaje że ktoś po zrobieniu takiego zajzajeru będzie go sprzedawać jako miód, albo uważać że miód nektarowy mniszkowy to to samo :haha: bo to co mam napisane na sloiku w mojej spizarce chyba Cie nie deprymuje? Wiesz, jestem też pseudowiniarzem. Mam wina zrobione z owoców innych niż winogrona, ale napisane jest że wino :-P
Miodek z mniszka, nie miód :-)
A mieszańce i fałszywki sprzedają pszczelarze, niestety w każdej branży są złodzieje, oszuści i ludzie uczciwi. Problem jest taki że do póki nie sprawdzisz, to nie wiesz z kim masz do czynienia. Możesz sobie zaklinać rzeczywistość, dodawać pseudo, albo pisać że nieprawdziwi itd. Ale to tylko dziecięce nakrywanie się koldra i przekonanie że wtedy sie znika ;)

_________________
Jedynie cenzor cesarski Jüang, Co umie dać się we znaki,
Nie żałuje swej pięknie haftowanej sukni, Pył ściera z uwagą, czyta. [Bo Juyi, Wiersze na ścianie]
http://www.pasiekatilia.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 czerwca 2013, 10:02 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 października 2012, 17:46 - wt
Posty: 2279
Lokalizacja: Poznań- Trzek Mały
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korp i 1/2
Nie wiem co z nim zrobisz ale skoro jako pszczelarz masz możliwość uzyskać prawdziwy miód mniszkowy a Ty piszesz że zrobisz syrop i nazwiesz go miód mniszkowy> Zrobić sobie możesz co chcesz nazywać miodami roztwory z cukru i wody tylko jako pszczelarz to Ty powiedz mi po co chcesz takie cuda robić i kogo oszukiwać?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 czerwca 2013, 10:32 - ndz 

Rejestracja: 28 grudnia 2012, 18:48 - pt
Posty: 2450
Lokalizacja: Kraków/Jura
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
A słyszał Ty kiedy, takie określenie "smaki dzieciństwa" ? :-)
Np sok jabłkowy o smaku brzoskwiniowym. Jakbym gdzieś spotkał to biorę skrzynkę.
Marmoladę z buraków też bym kupił, bo zrobić nie potrafię. Było tych patentów systemu niedoborów całkiem sporo. Np posiadanie uli celem zakupu taniego cukru (do celów gorzelniczo-spozywczych, czy kawa zbożowa (wersja hardcore kawa z żołędzi) :-)
Na miód mniszkowy liczę za rok, jeśli pogoda dopisze. W tym roku mniszek pszczoły olewały bo kwitł klon.

_________________
Jedynie cenzor cesarski Jüang, Co umie dać się we znaki,
Nie żałuje swej pięknie haftowanej sukni, Pył ściera z uwagą, czyta. [Bo Juyi, Wiersze na ścianie]
http://www.pasiekatilia.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 czerwca 2013, 10:41 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 października 2012, 17:46 - wt
Posty: 2279
Lokalizacja: Poznań- Trzek Mały
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korp i 1/2
Tak słyszałem takie jak kawa zbożowa i wiem że kawą nie jest mamy miód sztuczny i mamy zioło miody. Miód mniszkowy to miód z nektarów mniszka o przewadze pyłków 60 %. Syrop mnniszkowy miodem nie nazywajcie bo nim nie jest. Jeśli Cię uraziłem sory ale jak zrobisz taki syrop i nazwiesz go miodem zrobię to raz jeszcze.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 czerwca 2013, 23:32 - ndz 

Rejestracja: 25 sierpnia 2011, 22:29 - czw
Posty: 1029
Lokalizacja: Włodawa
Ule na jakich gospodaruję: WLKP 12r
Ale o co kopie kruszyć, nie ma lepszych tematów które można podnieść? Skoro ktoś chce sobie nazwać swój wytwór miodem jego sprawa. Jak będę chciał nazywać kota psem to też tylko i wyłącznie mój interes. Nikomu nie szkodzę, więc jest w porządku. Jakby taka gospodyni domowa narobiła z 200kg tego miodu i zaczęła to sprzedawać jako miód pszczeli, to mogłyby się dopiero zacząć schody.

Ludzie litości. Liczmy trochę na inteligencję innych. Chyba nikt się nie da nabrać na taki wynalazek, bo mało on przypomina miód.

_________________
Cezary256


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 44 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 16 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

            



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji