FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 21 sierpnia 2025, 12:04 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2736 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 55  Następna
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: dadant
Leszku moją opinie o Macedonkach też znasz bo pisałem Ci na PW jakiś czas temu, też kiepsko wyszły :shock:
Pozdrawiam.

Ule na jakich gospodaruję: Langstroth 3/4
Miejscowość z jakiej piszesz: Słupia
Daj tutaj proszę swoje spostrzeżenia i wnioski dlaczego tak się stało.
Tutaj nie wsiąkną tak jak w gąszczu maili.

O to właśnie chodzi by wyłapywać, w którym miejscu, na drodze od jaja do wiosny i końca następnego sezonu mogły wystąpić niedociągnięcia.
Piszcie bez ogródek, co uważacie że jest złe, co nie wyszło z matkami pszczelimi od nas. Śmiało, bez krępacji. :D

Pozdrawiam,
Leszek

Ule na jakich gospodaruję: dadant
Tak jak pisałem do Ciebie, na 5 Macedonek za zimowanych 3 nie przezimowały i tylko one na 32rodziny 1b.słaba do łączenia i 1 średnio mocna. Podobnie jak napisał Cyning nie mogłem ich doprowadzić do pełnego korpusu dadant przez cały sezon 2012od czerwca dając im syrop 2 razy w tygodniu przez 3miesiące. Chociaż przezimowały mi matki ( zrobione odkłady w sierpniu) na 3ramkach. A jeszcze jedna ciekawostka dwie albo trzy matki czerwiły tak jakby je zamknął w izolatorze 3 ramkowym nie chciały przejść na nastepne plastry.

Pozdrawiam.

Dzięki bardzo.
Już jest więcej informacji. Dojdziemy, jaka mogła być przyczyna.
Tylko powolutku. Jutro rozpoczynam wstępne śledztwo.
Wszystko jest w papierkach. Jeśli będzie od Was więcej danych, wnioski będą z pewnością bardziej miarodajne.
Cholera ta Macedonka, takie mi tu numery wywija. :D

Pozdrawiam,
polbart

Ule na jakich gospodaruję: Ostrowski wlkp
Śledztwo by też trzeba było podjąć z primorskimi AD 2011 .

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Odnowiciel, W zeszłym roku miałem też podobny problem. Pomimo obsiadania po zimie przez pszczoły na czarno bitych 8 ramek, matula czerwiła zaledwie na 3, czy 4, nie pamiętam już dokładnie. Myślę sobie co jest grane. Wyciągnąłem pozostałe ramka i je wymieniłem na inne przeczerwione. Matula podjęła w nich normalne czerwienie, więcej, poszła jak z procy. Próbuj wymiany ramek, może w tym tkwi problem, bo pszczoły czują, że coś z nimi jest nie tak.
Inną rzeczą jest, że mam jeszcze w domu węzę od jednego bardzo dużego producenta. Dziewiczy susz, jaki pszczółki odciągnęły na niej w zeszłym roku, teraz po zimowli poszedł do przetopienia, bo tak niesamowicie capił zgnilizną. Resztka węzy, leżąca u mnie w szufladzie, jeszcze w oryginalnym opakowaniu również śmierdzi, jakby zdechła i się rozkładała. A na opakowaniu jest, że wykonano w 100% z naturalnego wosku. Wrzawy i sądzenia się z producentem nie wszczynam, bo opakowanie jest otwarte, prawie całkowicie zużyte, więc i sprawa jest przegrana, bo kto w to uwierzy. Jedynie znajomym pokazuje, jaki to 100% wosk. Szlag człowieka trafia, jak pomyślę, że część tego cholerstwa jest w ulach. A jak myślę ile tego poszło, to za głowę się łapię. A wyszło dopiero po roku pobytu u mnie, przez przypadek, jak wyciągałem z zamrażarki sklepowej kilkaset ramek, a potem przy wprawianiu węzy w nowe ramka.
Dla porównania dostałem od kolegi z pracy, którego dziadek ze względu na wiek musiał zrezygnować z pasieki węzę robioną X lat temu, przez jednego z forumowiczów. No niebo a ziemia, mimo, że kilka arkuszy się skleiło i zdeformowało, bo leżały przy kaloryferze. Przynajmniej się dowiedziałem, gdzie coś dobrego mogę kupić.

PASIG pisze:
Śledztwo by też trzeba było podjąć z primorskimi AD 2011 .

Co im było?

Pozdrawiam,
polbart

Ule na jakich gospodaruję: wikp wz
polbart pisze:
Dzięki bardzo.
Już jest więcej informacji. Dojdziemy, jaka mogła być przyczyna.
Tylko powolutku. Jutro rozpoczynam wstępne śledztwo.
Wszystko jest w papierkach. Jeśli będzie od Was więcej danych, wnioski będą z pewnością bardziej miarodajne.
Cholera ta Macedonka, takie mi tu numery wywija. :D

Pozdrawiam,
polbart

Witam
Panie Leszku ,mam nadzieje że się Pan nie obrazi ale mnie również Macedonka numer wywinęła i musiałem ją potraktować bucikiem :D

Nie obrażam się absolutnie. Proszę o przesłanie na pw daty odbioru matki i nazwiska, ułatwi mi to prowadzenie dochodzenia w sprawie :D
Śledztwo w toku 8)

Pozdrawiam,
polbart

Ule na jakich gospodaruję: wlkp-12, LN3/4
To być może faktycznie musiało być coś z serią w tych Waszych macedonkach, bo u mnie należą do najsilniejszych rodzin w pasiece :shock:
Z kolei primorskie wolniej doprowadzają się do siły. Mają jakiś opóźniony start w stosunku do krainek i właśnie macedonek, czego się nie spodziewałem. Choć przezimowały wszystkie bez problemu.
Czy to może też być efekt danej serii? Jak dobre primorskie czerwią i wyglądają w tym momencie u Was?

Awatar użytkownika

Leszku, jedna Twoja (nie pamiętam która - sprawdzę), przetrwała zimę, ale nie przetrwała ludzkiej głupoty.
Wytruto mi na posesji rodziców, w miejscu ogrodzonym i zabezpieczonym przed dostępem osób postronnych (ogrodzone siatką zamknięte na linkę z szyfrem) w miejscowości Bogdanowice Kolonia
4 rodziny pszczele.

Najsilniejsze rodziny pszczele. Miałem na dniach dodawać nadstawki.

Wpryśnięto jakąś substancję chemiczną (pewnie jakiś pestycyd) przez wylotki, w nocy.

Policja pobrała próby osypy i kawałek plastra z czerwiem do badania.

Krzysztof, współczuję.

Ręce opadają z powodu bezmyślności, lekceważenia drugiego człowieka jak i zwykłego chamstwa. A najbardziej cierpią pszczoły.

Pozdrawiam,
Leszek

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLKP
Przed wylotkami sam nie chodzisz więc zamaskuj tam porządnie "naostrzoną" bronę polową. Raz wytruli wytrują znowu, tym bardziej jak policja nic nie ździała i się utwierdzą w bezkarności.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wz w przyszłości wielkopolski
Witam,
kolega zaczął już hodowlę i na kiedy ta pierwsza seria jest przewidziana? Mogę dodać, że u mnie już kawalery śmigają w niektórych rodzinkach :mrgreen:

Początkujący pszczelarz.

Na 6 maja. Jedna z serii testowych nie przeznaczona do sprzedaży.
Czekają już na nią młodziutkie urodzone na przełomie kwietnia i maja trutnie hodowlane :mrgreen:

Pozdrawiam,
polbart

Macedonki, które okazały się kiepskie, były córkami matki hodowlanej zarodowej. Jeśli jeszcze ktoś ma szczęście posiadać takie egzemplarze, niech o nie zadba i pokusi się wyhodować po tych matkach córki. Trzeba je jeszcze raz przekrzyżować.
Pierwsi trzej Koledzy, którzy doświadczyli perypetii i publicznie napisali, że Macedonki od Polbarta są do kitu, otrzymają jako zadośćuczynienie i w nagrodę za odwagę oraz rzetelną terenową ocenę, podwojoną ilość matek Buckfast i Elgon. :D

Dla rozpoczynających przygodę z hodowlą matek i nie tylko. - Jeśli macie ochotę wyhodować sobie matki po córkach matek unasiennianych we własnych pasiekach pochodzących od zarodowych Caucasica i Macedonica, proszę w zamówieniu zaznaczyć że po zarodowej. Będą hodowane tylko dwie serie.

Pozdrawiam,
polbart

polbart pisze:
Macedonki, które okazały się kiepskie, były córkami matki hodowlanej zarodowej. Jeśli jeszcze ktoś ma szczęście posiadać takie egzemplarze, niech o nie zadba i pokusi się wyhodować po tych matkach córki. Trzeba je jeszcze raz przekrzyżować.
Pierwsi trzej Koledzy, którzy doświadczyli perypetii i publicznie napisali, że Macedonki od Polbarta są do kitu, otrzymają jako zadośćuczynienie i w nagrodę za odwagę oraz rzetelną terenową ocenę, podwojoną ilość matek Buckfast i Elgon. :D

Dla rozpoczynających przygodę z hodowlą matek i nie tylko. - Jeśli macie ochotę wyhodować sobie matki po córkach matek unasiennianych we własnych pasiekach pochodzących od zarodowych Caucasica i Macedonica, proszę w zamówieniu zaznaczyć że po zarodowej. Będą hodowane tylko dwie serie.

Pozdrawiam,
polbart

Witam
Panie Leszku "publicznie piszę" że nie mam żadnych pretensji do Pana i przez te Macedonki nasi Prawnicy się nie spotkają :D
Mam nadzieje że każdy to zrozumie , bo pszczelarzenie to praca z żywymi organizmami i tu może się wszystko wydarzyć

Awatar użytkownika

Tu chyba nie chodzi o to żeby szptem jeden z drugim gadać że a ten ma kijowe matki. Do chodowcy ta informacja może nie dotrzeć. A szczera informacja ze sczegółami pozwoli działać i im więcej pretensji tym szybciej chodowca dotrze co jest powodem. To jest nasz wspólny interes bo może ja nie kupię od danego chodowcy ale mój sąsiad i będą jego trutnie mi tu matki obracać ...

Mariuszczs pisze:
Tu chyba nie chodzi o to żeby szptem jeden z drugim gadać że a ten ma kijowe matki. Do chodowcy ta informacja może nie dotrzeć. A szczera informacja ze sczegółami pozwoli działać i im więcej pretensji tym szybciej chodowca dotrze co jest powodem. To jest nasz wspólny interes bo może ja nie kupię od danego chodowcy ale mój sąsiad i będą jego trutnie mi tu matki obracać ...

słuchaj kolego nikt szeptem nie rozmawia to po pierwsze a po drugie pokaż mi choć jeden post gdzie napisałem że matki od Polbarta są "kijowe" ,po trzecie Ciebie osobiście ten problem nie dotyczy , po czwarte skup się lepiej na leczeniu i za zimowaniu rodzin bo sam pisałeś w innym temacie że kilka rodzin się Tobie osypało (o ile pamiętam to właśnie Ty zalecasz pokochanie warozy ),po szóste nie wiem czy trutnie po matkach od Polbarta zechciały by obracać Twoje matki i po siódme próbujesz na siłe nabijać sobie posty :D

Awatar użytkownika

:haha:

Nie pisałem o nikim konkretnym ale skoro się poczułeś że to o tobie to ja niewiem czemu.Pamięć nie to że masz zawodną ale niewiem jak to nazwać

ups następny post nabiłem ................ ale bede miał postów.............k.....

Awatar użytkownika

Na życzenie POLBARTA ;
trzy pozostawione Macedonki , jedna pozostała kiepska , dwie poprowadziły rodziny na wieczne pożytki. Cu rozwój Ok ale zbyt szybko biorą się do całowania raczek , Primorska i Słoweńska na dzień dzisiejszy Ok podobnie jak większość innych w pasiece na dzień 30.04 założone nadstawki .-
więcej po sezonie .

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Witaj Leszku,

w ub. roku kupiłem od Ciebie jedną UN Primorską, która podana została w połowie lipca rodzince po Niesce, która była bez matki prawie 2tygodnie (można poczytać w wątku "mój ul"). Zazimowana na siedmiu ramkach, w kwietniu ściśnięta na pięć. Aktualnie rodzinka ta jest jedną z najsilniejszych (w sobotę dostała siódmą ramkę i na tym na pewno się nie skończy bo czerwiu dużo, jest też trutowy).

Mam trzy ule w których wymienić planuje matki (agresywne, nie trzymają się plastrów. Czerwią niby Ok ale do Twojej Primorskiej dużo im brakuje :D
Na pewno zamówiłbym jedną Primorską i.. no właśnie nie wiem.

Kusi mnie żeby poeksperymentować bo i tak w tym roku chcę iść bardziej w mięso niż miód i powiększyć maksymalnie pasiekę.
Co możesz mi zaproponować z aktualnej oferty?
Pewny u mnie rzepak i lipa. A pogoda.. jak to na wybrzeżu 10-15st mniej niż na południu PL.

Może Primorską i Elgon?

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: weza*350/200
czesc
Znacie sie na pszczolach jak na trabce od koziej..................
Polbard ma bardzo dobre pszczoly a ze sie trafil jakis blad odbiorcydocelowej matki to najlepiej......ze to wina macedonki czy innej a to G..prawda jak by przejrzal to by i przyczyny inne znalazl.
Polbard napewno dobrze wie co wysyla ze to material A1..i nie rozumiem dlaczego nie zalozy sobie na noge pikolaka (but noszony w 1970 latach),zeby machnac noga.Jest za dobry ze odpowiada za cudze bledy mitrezy swoj cenny czas i pieniadze.
Myslalem ze tacy ludzie jak Polbard juz dawno wymarli.............poz d

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp
Leszek super pszczoły od Ciebie, krzyżówka macedonki z moimi trutniami daje agresywne pszczoły, ale zobacze jeszcze w tym roku. Może matka trafiła akurat na chuliganów i się z nimi przeeeeeeeeleciała :D
Poza tym extra, sam zobacz Obrazek czerw od primorskiej

Obrazek matka macedonka

Turtle pisze:
Witaj Leszku,

w ub. roku kupiłem od Ciebie jedną UN Primorską, która podana została w połowie lipca rodzince po Niesce, która była bez matki prawie 2tygodnie (można poczytać w wątku "mój ul"). Zazimowana na siedmiu ramkach, w kwietniu ściśnięta na pięć. Aktualnie rodzinka ta jest jedną z najsilniejszych (w sobotę dostała siódmą ramkę i na tym na pewno się nie skończy bo czerwiu dużo, jest też trutowy).

Mam trzy ule w których wymienić planuje matki (agresywne, nie trzymają się plastrów. Czerwią niby Ok ale do Twojej Primorskiej dużo im brakuje :D
Na pewno zamówiłbym jedną Primorską i.. no właśnie nie wiem.

Kusi mnie żeby poeksperymentować bo i tak w tym roku chcę iść bardziej w mięso niż miód i powiększyć maksymalnie pasiekę.
Co możesz mi zaproponować z aktualnej oferty?
Pewny u mnie rzepak i lipa. A pogoda.. jak to na wybrzeżu 10-15st mniej niż na południu PL.

Może Primorską i Elgon?

Witaj,

Do tych, które wymieniłeś możesz dorzucić Bcf z tym, że jak chcesz powiększać pasiekę to Elgon x Elgon.

Pozdrawiam,
Leszek

darius4257 pisze:
czesc
Znacie sie na pszczolach jak na trabce od koziej..................
Polbard ma bardzo dobre pszczoly a ze sie trafil jakis blad odbiorcydocelowej matki to najlepiej......ze to wina macedonki czy innej a to G..prawda jak by przejrzal to by i przyczyny inne znalazl.
Polbard napewno dobrze wie co wysyla ze to material A1..i nie rozumiem dlaczego nie zalozy sobie na noge pikolaka (but noszony w 1970 latach),zeby machnac noga.Jest za dobry ze odpowiada za cudze bledy mitrezy swoj cenny czas i pieniadze.
Myslalem ze tacy ludzie jak Polbard juz dawno wymarli.............poz d

Darku,

Dzięki za słowa otuchy. :soczek:
Wysyłaliśmy 29 maja matki do ponad 30 pszczelarzy i nie wszystkich z prędkości, sklerozy albo i celowo poinformowałem, że Macedonki idą po zarodowej. :oops:
Wyszło jak wyszło. Moja wina.
W czerwcu będzie jedna seria po czystej Kaukaskiej i czystej Macedonce, dlatego napisałem, że jeśli ktoś chce sobie pofiglować z dalszą hodowlą to może się zapisać i po unasiennionej u siebie matce wyhodować córki i przekrzyżować jeszcze raz. Oczywiście, jeśli trafią się takie "niedojdy" :D

Cechą zarodowych matek w inbredzie bliskim jedności jest właśnie zaczerwienie 3-4 ramek i ani kroku dalej. Często się zdarza, że ich córeczki wyprawiają to samo, szczególnie u Macedonek. Ja mam kilkanaście rodzin z F1 po zarodowej Macedonce i połowa wyszła z zimy słabo i za bardzo w rozwój nie idzie. Pierwsze krzyżowanie nie we wszystkich przypadkach dało efekt matki użytkowej. Powstały częściowo kontrolowane "reproduktorki". W tym roku zobaczymy co po nich będą za cuda. Z mojego skromnego doświadczenia z Gruzinką zarodową wynika, że F2 po zarodowej to "Gruziński Buckfast", który unasienniany w moim terenie nie ustępuje najprężniejszym rodzinom w pasiece.

Pozdrawiam,
Leszek

adidar pisze:
Leszek super pszczoły od Ciebie, krzyżówka macedonki z moimi trutniami daje agresywne pszczoły, ale zobacze jeszcze w tym roku. Może matka trafiła akurat na chuliganów i się z nimi przeeeeeeeeleciała :D
Poza tym extra, sam zobacz Obrazek czerw od primorskiej

Obrazek matka macedonka

Adaś,

Dzięki.

Północne trutnie nie są w ogóle zalecane do krzyżowania z Cecropią siostrą Macedonki. U Macedonki różnie bywa przy taki kojarzeniu. Jak dała sobie strzelić fotkę to nie jest jeszcze chyba tak źle :D
Pewnie to efekt światła na zdjęciu, że ta Macedonka taka ruda.

Pozdrawiam,
|Leszek

Ule na jakich gospodaruję: Ostrowski wlkp
:roll:
Takie jajca to tylko na ambrozji . :mrgreen:
Poszła do wiecznych pożytków reproduktorka ,zaś 250 do tyłu ,a wydałem parę groszy co za głąb ze mnie :głupek ze mnie: Chyba za dużo tego wywaru z makowin ostatnio coś popijam, jak to mój kolega antonig, pisze.

Ule na jakich gospodaruję: WLKP 12r
Że się wtrącę delikatnie...

Dziś pszczelarz z którym rozmawiałem podczas pobytu w pracy... :mrgreen: nastraszył mnie, że jak wprowadzę BF do pasieki to sobie tylko kłopotów narobię bo f2 ( czy ja dopuszczę żeby było f2 ?! ) po tej pszczole to będzie morderca i gwałciciel zeżre mnie żywcem i do ula nie podejdę. I że Bf to nie są pszczoły na pożytki jakimi dysponujemy na naszym terenie, że BF to pszczoła dobra na potężne pożytki typu rzepak. W innym przypadku będzie z tego tylko produkcja mięsa, a miodu ni chu chu z nich nie wyciągnę.

PRAWDA TO CZY FAŁSZ?! Bo w kropce chwilowo jestem :?

U innego pszczelarza zamówiłem dwa odkładziki po 6 ramek z czerwiem (no takie fest :mrgreen: ) właśnie z matką BF pochodzącą od reproduktorki z jakiejś tam wyspy gdzie są odizolowane od świata i w ogóle och ach. Po rzepaku mam je dostać.

Cezary256 pisze:
że BF to pszczoła dobra na potężne pożytki typu rzepak. W innym przypadku będzie z tego tylko produkcja mięsa, a miodu ni chu chu z nich nie wyciągnę.

PRAWDA TO CZY FAŁSZ?! Bo w kropce chwilowo jestem
To że buckfast jest pszczołą na duże pożytki to prawda, że produkują dużo mięsa jak tylko mają warunki a matka miejsce też prawda, to że miodu nie weźmiesz nie prawda, bo nawet na mniejszych pożytkach może mieć miód od bf tyle że ty musisz to kontrolować odpowiednią gospodarką. Inaczej faktycznie będziesz miał na pożytkach incydentalnych/ rozwojowych bardzo silne rodziny do robienia odkładów a miodu nie poliżesz za wiele. :wink:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
BF to pszczoła strasznie zróżnicowana ,są linie o różnych cechach i nie można mówić o nich jako o "całości" tylko poszczególnych liniach.

Ja mam matule F2 bo Buckfascie, czerwi elegancko miód nosi ale zabójca z niej żaden. Tylko jest trochę agresywniejsza od poprzednich pokoleń.

Cezary256 pisze:
Że się wtrącę delikatnie...

Dziś pszczelarz z którym rozmawiałem podczas pobytu w pracy... :mrgreen: nastraszył mnie, że jak wprowadzę BF do pasieki to sobie tylko kłopotów narobię bo f2 ( czy ja dopuszczę żeby było f2 ?! ) po tej pszczole to będzie morderca i gwałciciel zeżre mnie żywcem i do ula nie podejdę. I że Bf to nie są pszczoły na pożytki jakimi dysponujemy na naszym terenie, że BF to pszczoła dobra na potężne pożytki typu rzepak. W innym przypadku będzie z tego tylko produkcja mięsa, a miodu ni chu chu z nich nie wyciągnę.

PRAWDA TO CZY FAŁSZ?! Bo w kropce chwilowo jestem :?

U innego pszczelarza zamówiłem dwa odkładziki po 6 ramek z czerwiem (no takie fest :mrgreen: ) właśnie z matką BF pochodzącą od reproduktorki z jakiejś tam wyspy gdzie są odizolowane od świata i w ogóle och ach. Po rzepaku mam je dostać.

Nasze B, El, P tworzą silne rodziny ale nie są to linie wybitnie plenne do produkcji odkładów. Josef Koller, od którego dostajemy materiał hodowlany jest również pszczelarzem i zbiory miodu oscylują w granicach...
Jego pasieki są usytuowane w dzikich terenach po kilkanaście rodzin i nie są wywożone na pożytki monokulturowe.

Pozdrawiam,
polbart

Awatar użytkownika

Zdzisław. pisze:
BF to pszczoła strasznie zróżnicowana ,są linie o różnych cechach i nie można mówić o nich jako o "całości" tylko poszczególnych liniach.

Zdzislaw dobrze napisal.
Bo Buckfast tworzy male srednie i duze rodziny zalezy od lini....
Bo buckfast to Hybryd Mix z najlepszych materialow.
A jak sie pokrzyzuje z karnika to super sprawa a moze 1 na 10 zadlic,to nic .
Wazne zdrowe sa i miodu masa.Zawsze patrze zeby byl i jest domieszka Anatoliki i wtedy wiem ze bedzie super.Ajak mam trzymac czysta carnike to nieraz mnie szlag trafia zawsze cos ona odwali...Ostatnio sprzedana bo nie dobudiwywala ramki do wezy tylko sobie na skruty chodzila jak to wygladalo tragedia.
Cezary256---jak sie tylko urodziles powinienes te 2 odklady kupic a nie teraz ..zobacz ile lat straciles.
KUPUJ i nie sluchaj innych to pewna pszczola....Dlaczego Polbart sprzedaje
buckfasty ..bo to pszczola miodna.Powinno sie inaczej dzielic pszczoly.
1-pszczola miodna
2-pszczola rojna
3-pszczola miesna
4-pszczola nerwowa.poz d

Awatar użytkownika

właśnie dziwi mnie to że nie sprzedaje się pszczół dzieląc je na:

1) miodne
2) mięsne

Wszyscy w ofercie mają pszczoły które noszą dużo miodu, ale pszczół typowo mięsnych do produkcji odkładów nikt nie sprzedaje, ani nie selekcjonuje.

No a mleczne gdzie ? :haha:

Awatar użytkownika

mleczne to wtedy jak zażądlą krowe hehe jak to ktoś pisał ostatnio. Ale myślę że przy mocnej selekcji w kierunku "nieśności" jajeczek przez matkę, można by uzyskać pszczoły o dużym potencjale do tworzenia odkładów. Taka złota amerykańska, albo lepsza od niej. Czerwiąca ponad 3500 na dobę przez dłuższy okres, a nie kilka dni. :D
To taki mój tylko odbieg od tematu hehe. Taka myśl mi do głowy o tych mięsnych przyszła czytając temat. :haha:

Mleczko pszczele :haha:

Awatar użytkownika

polbart pisze:
Mleczko pszczele :haha:

Kampinoska czy augustowska by się nadała. Kaukazy dawne również. Już niedługo będzie możliwość, sobie trochę mleczka chlipnąć z matecznika.

Dzis mnie lekko zaskoczylo, jak ujrzalem czerw zakryty od strony sciany ula na ostatniej, 12 ramce wkp u macedonki. Miodu z nakropem tez juz z pol drugiego korpusa. :shock:
Dalem 3 korpus w srodek 10 ramek wezy i 2 suszu. Niech szaleja.
Inna na ln3/4 tez dostala jako pirrwsza trzeci korpus z weza i suszem

Natomiast primorskie nie chca sie obudzic. Moze to tez jakies inbredy? Traktowalem je tak samo jak cala reszte. moze 1 rodzina siedo czegos nada. Z checia bym polaczyl ale czekam na cud ;) w tym roku jeszcse rraz sprobuje zbta psCzola. Ostatni. A macedonki gora :okok: :okok:

P.s. nie jwstem pijany , pisze na telefonie :)

Awatar użytkownika

wilq pisze:
P.s. nie jwstem pijany , pisze na telefonie :)

tylko winny się tłumaczy :mrgreen:

winny ...lub piwny :D

Awatar użytkownika

Czesc
Wilq
I jeszcze jedno TEN CÖD PRZY PRIMORSKIEJ
HACZYK z przyneta na Polbarta (bedzie nowa jak post bedzie zauwazony)
Mamy sprytnych pszczelarzy. :haha:
Polbard u mnie 2 primorskie maja böl brzucha i potrzebuja 15 kg apifondy.
poz d

Awatar użytkownika

Nie chciałbym się chwalić ale w ulach z Matkami Polbarta Siła nieziemska.Czerwiu w przeliczeniu 15 pełnych ramkach dadanta ,larwy trutni gdzie tylko mogą być nawet między korpusami..No Q......a nie widziałem jeszcze w ulach takiej siły .Matki Primorskie ,unasiennione u Leszka :pl: Zastanawiam się czy z tych uli dziś nie zrobić odkładów bo nie mam odpowiedniej drabiny

"Nie wszystko, co jest oczywiste dla Ciebie, jest równie oczywiste dla innych"

kulka96 pisze:
Nie chciałbym się chwalić ale w ulach z Matkami Polbarta Siła nieziemska.Czerwiu w przeliczeniu 15 pełnych ramkach dadanta ,larwy trutni gdzie tylko mogą być nawet między korpusami..No Q......a nie widziałem jeszcze w ulach takiej siły .Matki Primorskie ,unasiennione u Leszka :pl: Zastanawiam się czy z tych uli dziś nie zrobić odkładów bo nie mam odpowiedniej drabiny

a no właśnie coś jest na rzeczy. Ty nie masz drabiny, ja schodów do piwnicy :haha:
Ale 15 pełnych ramek dadanta to nie widziałem jeszcze :)

To czekamy teraz co Leszek powie. Nawet Natalia Kukulska dawno temu śpiewała
...dlaczego primorska jest mała?
czy może być korpus bez dna?
czy każda królowa ma pałac?
i czy wejmutka jest z drewna?

... co powie Leszek
co powie Leszek
co Leszek mi powie co Leszek odpowie mi dziś?
:) :)

pozdrowionka ;)

p.s. ja brałem NU, więc może coś z moimi trutniami bal się nie udał w krzyżówce

Awatar użytkownika

kulka96 pisze:
Nie chciałbym się chwalić ale w ulach z Matkami Polbarta Siła nieziemska.Czerwiu w przeliczeniu 15 pełnych ramkach dadanta ,larwy trutni gdzie tylko mogą być nawet między korpusami..No Q......a

a świstak tak siedzi i zawija je w te sreberka :mrgreen:
fakt faktem duzo czerwią i doprowadzają rodziny do dużej siły ale bez przesadyzmu :oops: 15 pełnych ramek dadanta czerwiu to troszke jest :roll:
z odkładami poczekaj bo brak matek i w najbliższym czasie sie to nie zmieni :cry:
a jeśli ktoś na siłe będzie zakładał serie to może nic dobrego z tego nie wyjsc,
lepiej poczekać jak się pogoda ustabilizuje
zamiast latać z drabinami to lepiej wyrównać siłe rodzin w pasiece zabierając kryty czerw od najsilniejszych rodzin i dać słabszym a jeśli nie ma takich to średniakom a na odkłady przyjdzie jeszcze czas, myśle ze po 20 maja zabiore się za ich wykonywanie

Ule na jakich gospodaruję: wp dadant 3/4
jeszcze koledzy nie zapominajcie jest jeszcze rasa " kundel ogrodowy" ale powiem mimo ze to kundel to sie juz niezle bujnoł w rozwoju i nosi z klonu wiadrami :haha: ....a mniszek za 3-5 dni :pl:

kulka96 pisze:
bo nie mam odpowiedniej drabiny

Wpadnij to Ci pożyczę :P

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
kulka96 pisze:

To gratuluję, pobiłeś rekord świata, bo wychodzi, ze Twoje matki składają średnio ponad 6 000 jajek dziennie :)

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2736 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 55  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]