FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 21 sierpnia 2025, 14:45 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ] 
Autor Wiadomość
Post: 06 czerwca 2013, 22:52 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 lutego 2011, 04:35 - pn
Posty: 247
Lokalizacja: Puławy
Ule na jakich gospodaruję: WLKP
witam dzisiaj odbierałem od stolarza materiał na korpusy
i jago dziadek przyszedł do mnie i pokazał mi słoik miodu zakupiony w tamtym roku
w lecie dokładnie nie wiem kiedy
miód stoi w spiżarce i jak na załączonym zdjęciu skrystalizował do połowy

czy to jest miód przegrzany czy oszukany co sądzicie

Obrazek

Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 czerwca 2013, 22:54 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 lutego 2010, 16:16 - sob
Posty: 3884
Lokalizacja: Małopolska
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
ja myślę że są to po prostu 2 rodzaje miodu w jednym słoiku.

_________________
Matki pszczele oraz odkłady Carnica Celle, AGT, Buckfast, Elgon z Pasieki Górskie Miody
http://www.gorskie-miody.pl/matki-pszczele/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 czerwca 2013, 22:58 - czw 

Rejestracja: 24 sierpnia 2011, 23:35 - śr
Posty: 4140
Lokalizacja: Ełk
Ule na jakich gospodaruję: 1/2D
albo sfermentował , nie pachnie drożdżami i bimbrem ? Mogło tak się stać jak był trzymany w cieple i miał trochę za dużo wody . A może ktoś podlał woda ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 czerwca 2013, 23:01 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 października 2012, 17:46 - wt
Posty: 2279
Lokalizacja: Poznań- Trzek Mały
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korp i 1/2
Jak byk 2 gatunki miodu chyba akacja z rzepakiem albo lipą. U mnie taki mieszany miód lipa ze spadzią liściastą miał w domu niezłe wzięcie amatorzy płynnego brali z wierzchu amatorzy krupca z dołu. Do handlu taki nie poszedł.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 czerwca 2013, 23:04 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 lipca 2007, 21:44 - pn
Posty: 1593
Lokalizacja: północna wielkopolska
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miód niedojrzały, wybierany za wcześnie, podzielił się na dwie frakcje.

_________________
Niniejszym oświadczam, że powyższy post wyraża mój osobisty punkt widzenia.
Zastrzegam sobie prawo do zmiany poglądów w dowolnej chwili i bez podania przyczyny.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 czerwca 2013, 23:50 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 lutego 2011, 04:35 - pn
Posty: 247
Lokalizacja: Puławy
Ule na jakich gospodaruję: WLKP
w smaku niby normalny
ale nawet jezeli z dwóch pożytków to nawet jak by się oddzielił to obydwa powinny skrystalizowac
a ten jeden już prawie rok jest płynny


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 czerwca 2013, 00:15 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 stycznia 2013, 01:03 - ndz
Posty: 3409
Lokalizacja: dolnośląskie/ Lubomierz
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski korpusowy
Nie zawsze ,mieszany ze spadzią szczególnie iglastą ,nie wszystką ,może nie skrystalizować. Ale najlepiej to organoleptycznie sprawdź .Musi mieć smak i aromat ,troszkę szczypać szczególnie spadziowy a jak będzie nijaki to cukier.
Po za tym można zrobić próbę ,weź łyżeczkę miodu i 1/2szklanki przegotowanej zimnej wody ,włóż delikatnie z łyżeczką nie mieszaj jak do rana na dole będzie płynny miód a na górze woda to dobra a jak się rozpuści całkiem to kicha. Rano można dolać ciepłej wody i wypić.

_________________
Ewa
Nie sztuką jest leczyć. Sztuką jest zdrowych przy zdrowiu utrzymać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 czerwca 2013, 00:24 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 stycznia 2013, 01:03 - ndz
Posty: 3409
Lokalizacja: dolnośląskie/ Lubomierz
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski korpusowy
kamil85 pisze:
w smaku niby normalny
ale nawet jezeli z dwóch pożytków to nawet jak by się oddzielił to obydwa powinny skrystalizowac
a ten jeden już prawie rok jest płynny

Jeśli to nie cukier ,to po zamieszaniu skrystalizuje, nawet spadź nie krystalizująca (to jest szczepienie). Nie od razu, za ok. miesiąc może wcześniej . U mnie spadź jest prawie co roku więc nie raz odstojnik nie pomaga w pełni i trzeba zamieszać. Nie wiem jak się zachowa cukier po takim zamieszaniu nie miałam chęci tego próbować. :wink:

_________________
Ewa
Nie sztuką jest leczyć. Sztuką jest zdrowych przy zdrowiu utrzymać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 czerwca 2013, 20:57 - pt 

Rejestracja: 10 stycznia 2011, 17:43 - pn
Posty: 764
Lokalizacja: łódzkie
Wody macie kolego za dużo w przegrzanym miodzie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 czerwca 2013, 21:54 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 października 2012, 17:46 - wt
Posty: 2279
Lokalizacja: Poznań- Trzek Mały
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korp i 1/2
Niedojrzały miód niekoniecznie przegrzewany mógł wcale nie być dekrystalizowany zresztą po co podgrzewać miód chyba tylko by pozbyć się z niego wody.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 czerwca 2013, 22:03 - pt 
DROBNY pisze:
Wody macie kolego za dużo w przegrzanym miodzie.

Dokładnie
Ten miód był dekrystalizowany
Czasami można taki sam spotkać w marketach stoi tam od miesięcy


Na górę
  
 
Post: 07 czerwca 2013, 23:09 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 sierpnia 2012, 13:49 - czw
Posty: 172
Lokalizacja: Breń/Tarnów
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Kolego tez tak miałem w tamtym roku Pomieszały mi Akacje z czymś i był bardzo podobny efekt.

_________________
"Za każdy dzień pracy przy pszczołach Pan Bóg dodaje pszczelarzowi jeden dzień życia."


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 czerwca 2013, 23:15 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 października 2012, 17:46 - wt
Posty: 2279
Lokalizacja: Poznań- Trzek Mały
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korp i 1/2
BoCiAnK pisze:
DROBNY pisze:
Wody macie kolego za dużo w przegrzanym miodzie.

Dokładnie
Ten miód był dekrystalizowany
Czasami można taki sam spotkać w marketach stoi tam od miesięcy


Rozdzielony nie świadczy o tym że na 100 % był przegrzany. Możliwe ze miody kombinowane przegrzewane tak wyglądają. Ale miód pomieszany po odwirowaniu tez się tak rozwarstwia. Jeśli ktoś taki zaraz leje w słoiczki to ma taki dziwny efekt i może tracić odbiorców.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 czerwca 2013, 23:19 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 stycznia 2012, 23:46 - czw
Posty: 189
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
W zeszłym roku miałem taki sam miód jak na Twoim zdjęciu. Tak się skończyła próba kremowania miodu lipowego ze spadzią. Cóż, może nie wygląda to apetycznie, ale to dobry miód. Wymieszaj i konsumuj, choć po pewnym czasie znów się rozwarstwi.
Został mi jeszcze jeden słoik, jak chcesz to fotkę Ci wyślę.
__________________
Pasieka Maszewo

_________________
www.pasieka.krabik.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 czerwca 2013, 00:16 - sob 
robert-a pisze:
Ale miód pomieszany po odwirowaniu tez się tak rozwarstwia.

Tak wiem O tym ale nawet po rozwarstwieniu skrystalizuje się na dwa odmienne kolory
Gdyby w tym słoiku był miód wielokwiatowy np rzepak ,mniszek czy inny i domieszka Akacji to górna warstwa była by bardzo jasna Oliwkowa bo była by to Akacja a Tuuuuu :wink: poza tym Akacja też krystalizuje owszem czasami po roku ale krystalizuje


Na górę
  
 
Post: 08 czerwca 2013, 01:06 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 października 2012, 17:46 - wt
Posty: 2279
Lokalizacja: Poznań- Trzek Mały
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korp i 1/2
Fakt może być to też część miodu a część jakiegoś cukru. A te w markecie to krystalizują tak jakoś dziwnie nie po miodowemu jakieś łańcuszki widziałem w wielokwiacie.BoCiAnK, masz rację koloru Akacji to ta góra nie ma? jakiś ciemny odcień.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 czerwca 2013, 01:54 - sob 

Rejestracja: 29 marca 2013, 21:08 - pt
Posty: 504
Ule na jakich gospodaruję: Ostrowski wlkp
To jest miód nawłociowy? wirowałes z niezasklepionych plastrów ,miód sie rozwarstwił część skrystalizowała o mniejszej zawartosci wody ,a część co było nakropem lub o duzej zawartości wody nie skrystalizowało,jeszcze jest opcja ,ze górna część to spadź lisciasta.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 czerwca 2013, 07:02 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 lipca 2011, 16:47 - pt
Posty: 4332
Lokalizacja: Mrozy/mazowieckie
Ule na jakich gospodaruję: WLKP 18cm
Tegoroczne obserwacji przeczą tej teorii.. otwarty miód rzepakowy (ściek ze ścianek miodarki) skrystalizował po 2-3 dniach, zakręcone słoiki po tygodniu.. Czyli wychodzi na to że im więcej wody, tym szybciej krystalizuje..

_________________
Węza z własnego wosku.
511 110 110


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 czerwca 2013, 20:36 - sob 

Rejestracja: 13 stycznia 2011, 16:40 - czw
Posty: 976
Lokalizacja: Bilgoraj
Ule na jakich gospodaruję: ramka 360X200
Morze fermentuje

_________________
STANI


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 czerwca 2013, 15:23 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13 października 2011, 08:27 - czw
Posty: 1457
Lokalizacja: Cała Polska
Ule na jakich gospodaruję: Wlkp korp + WZ korpusowy
Też tak miałem. Dostałem w zeszłym roku słoiczek miodu od pszczelarza i przez całą zimę dziwiłem się dlaczego nie chciał zkrystalizować. Dzisiaj patrzę a tu

Obrazek

_________________
"Szaleństwem jest robić cały czas to samo i oczekiwać innych rezultatów"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 czerwca 2013, 16:21 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 listopada 2007, 18:18 - pt
Posty: 2470
Lokalizacja: okolice Częstochowy
Jeden raz zdarzyło mi się że miód akacjowy oddzielił mi się od miodu rzepakowego. Na pewno nie było to powodem przegrzania bo krystalizował się w wiadrach. To nie był jeden słoik a pare set kilogramów. Nie polecał bym sprzedaży takiego miodu o takim wyglądzie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 lipca 2013, 21:50 - pn 

Rejestracja: 13 stycznia 2011, 16:40 - czw
Posty: 976
Lokalizacja: Bilgoraj
Ule na jakich gospodaruję: ramka 360X200
Jakie czasy aż strach pomyśleć jak się możne rozwarstwic wielokwiat

_________________
STANI


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 lipca 2013, 22:30 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 stycznia 2009, 14:21 - pt
Posty: 309
Lokalizacja: Łęczna
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
za duzo wody w tym miodzie
w zimie teściowa poczestowała mnie miodem fasolowym kupionym na targu, na poczatku nie zorientowałem sie ze to apinvert :haha:

_________________
diem perdidi


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 24 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

            



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji