FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 23 sierpnia 2025, 15:52 - sob

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 35 ] 
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
Takie małe przemyślenia i dygresja odnośnie uli (w moim przypadku wlkp.). Mam stare ule z litego drewna bez ocieplenia między ściankami styropianem, czyli typowe ciężkie ule zbudowane jakiś czas temu. Teraz na rynku wysyp uli z 2-3cm styropianem w korpusach między drewnem/i-lub płytami.

Pytanie, czy ocieplenie dodatkowe samego korpusu jest atutem lub nie? Czy warto bądź czy nie warto? Rozważam zakup nowych uli (nie używek) i tutaj pytanie czy ocieplane czy nie ocieplane korpusy.

Niby ocieplenie wydaje się być sensowną sprawą, ale nie wiedząc czemu ule te są droższe od stałych solidnych litych o 100zł, gdzie koszt styropianu to chyba ze 10zł max. Stoją mi ule stare i działają, pytanie czy nowe będą miały na tyle lepsze właściwości od litych, że warto je rozważać ?? Dodam, że oczywiście nie mam pasieki wędrownej.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp-->dadant
Jeśli chodzi tylko o pasiekę stacjonarną to moim zdaniem nie ma znaczenia te 2 cm styropianu. Kilkanaście lat temu były robione ule ze słomą pomiędzy drewnem, posiadam takie i nie widzę różnicy między wstawką słomianą, styropianową a litym drewnem. Jak na mój gust to znacznie większe znaczenie ma jakość matki w tym ulu tzn czy daje radę solidnie czerwić. Ilość i jakość pszczół idących do zimowli decyduje o sile pnia na wiosnę.

Lite drewno na pewno jest znacznie cięższe od styropianu, ale jeśli mówimy tylko o wkładce to nie ma znaczenia.

Znaczenie ma też ramka na jakiej gospodarujesz. Ramki wysokie dają większe szanse na przezimowanie.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: DADANTA
dellos pisze:
Takie małe przemyślenia i dygresja odnośnie uli (w moim przypadku wlkp.). Mam stare ule z litego drewna bez ocieplenia między ściankami styropianem, czyli typowe ciężkie ule zbudowane jakiś czas temu. Teraz na rynku wysyp uli z 2-3cm styropianem w korpusach między drewnem/i-lub płytami.

Pytanie, czy ocieplenie dodatkowe samego korpusu jest atutem lub nie? Czy warto bądź czy nie warto? Rozważam zakup nowych uli (nie używek) i tutaj pytanie czy ocieplane czy nie ocieplane korpusy.

Niby ocieplenie wydaje się być sensowną sprawą, ale nie wiedząc czemu ule te są droższe od stałych solidnych litych o 100zł, gdzie koszt styropianu to chyba ze 10zł max. Stoją mi ule stare i działają, pytanie czy nowe będą miały na tyle lepsze właściwości od litych, że warto je rozważać ?? Dodam, że oczywiście nie mam pasieki wędrownej.
Witam : tak jak kolega pisze styropian kosztuje tyle co drewno i dla tego preferuje drewno .Właśnie dziś zakupiłen następną partie - leżaka http://www.sulkowski.com.pl/index.php?m ... Item&id=71 Pozdrawiam Obrazek

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
Wygląda bardzo solidnie i ładnie. Tak też myślałem, że większe znaczenie będzie tu już samo ocieplenie matami środka aniżeli zwracanie uwagi na to co jest i czy coś jest między ściankami.

Z moich małych doświadczeń wynika, że temp. w ulach w lecie jest podobna jeśli chodzi o ule z i bez tego styropianu. Ale dopiero 2 dni sprawdzam, więc się jeszcze zobaczy jak potem sprawdzę dane po podliczeniu.

Wielkie dzięki za podpowiedź, co do uli to myślę nad ofertą od Pana Czesława Jung'a z firmy Berest ale coś nie mam do niego namiarów niestety tel. ze strony www nie działa a email też głuchy... zobaczymy czy się coś uda skontaktować... może ktoś tu ma namiary na Pana Czesława ??

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp-->dadant
No dobrze, teraz powiedzcie ile kosztują te ule.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Poznań/Stargard
Myślę, że to dobre miejsce na mój post.

Dziś około godz. 14 na mojej pasiece miałem 11 stopni. Pszczoły w ulach drewnianych (nieocieplanych) normalnie się oblatywały, natomiast w "sztucznych" styrodurowych i poliuretanowych nawet nie wyjrzały na zewnątrz.

Wniosek jest jeden drewno szybciej się nagrzewa i szybciej też oddaje ciepło niż styrodur i poliuretan, które to trzymają niczym termos.

Filmik tego zjawiska: http://youtu.be/xSDrKLPhlEk

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: hajnówka
Widzisz, dostałeś strzała ..

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Dadant
sowka, nie odkryłeś Ameryki bo przecież drewno ma współczynnik przewodzenia ciepła 0,2 W/(m·K) a styrodur 0,03 W/(m·K). A czy jest to korzystne? Każdy sam sobie odpowie na to pytanie.

Ule na jakich gospodaruję: WL,WP,WZ,LN3/4,D,LZ:)
Dobrze zimująca rodzina nie śpieszy się z oblotem tak że nie wyciągaj pochopnych wniosków.
Drugie pytanie jak wyglądają te rodziny w tych styrodurowych?Czy żyją?

Pozdrawiam
Przemek

Ule na jakich gospodaruję: ramka 360X200
Dopiero różnice widać latem w zimie gdy jest mróz to ujemne temperatury też mamy w ulu, pszczoły nie grzeją ula tylko kłąb. Latem gdy słońce mocno nagrzewa ul to izolacja te 2 cm styropianu jest zbawienna nie dopuszcza do przegrzewania wnętrza ula i wówczas pszczoły swobodnie mogą odbywać loty po nektar i pyłek. W ulach z jednej deski a jeszcze gdy ul jest pomalowany na ciemno następuje przegrzanie wnętrza ula i te pszczoły które mają lecieć po nektar i pyłek muszą pozostać w ulu by wentylować wnętrze i utrzymać temp. w ulu. Wiadomym jest że pszczołom łatwiej jest podnieść temp. o parę stopni w górę niż obniżyć o jeden stopień w dół

Ule na jakich gospodaruję: WP-korpus, 1/2 WPL - nadstawka
Miejscowość z jakiej piszesz: świętokrzyskie
dellos powiem tak. Jesli ja miałbym wybierać miedzy ulem ocieplanym 3 cm styropianem, wewnatrz klepka sosnowa około 1.5 cm, podobnie na zewnątrz, a ulem jednościennym, np 2,5 cm z wiejmutki, zdecydowanie wybieram jednościenny, mimo, iż ul ocieplpny styropianem ma lepsze właściwości termiczne.
Niestety mylnie - wg mojego zdania, wielu na forum skupia sie tylko na właściwościach termicznych, które są ważne, ale nie są najważniejsze. Najważniejszy jest tzw. mikroklimat, na który m.in, składa się chłoność pary wodnej elementów ula. 1.5 cm klepka sosowa, znacznie mniej wchłonie i "odda" pary wodnej, niż deska 2.5 cm z wiejmutki. Poza tym jednościenny ul "oddycha". Ocieplony styropianem nie oddycha, ponieważ styropian nie przepuszcza pary wodnej, więc, trzeba robić "przeciągi", by nie ciekło po sciankach. Ja zdecydowanie wybrałbym jednościenny.

Gdybym miał jeszcze możliwość dostępu do materiału np, topoli szarej, lub lipy, zleciłbym wykonanie z tych materiałów i zrobiłbym z deski nie cieńszej niż 3.5 cm.

To jest moje zdanie, i oczywiście, nie każdy musi się z nim zgadzać. :) Gdyby się wszyscy zgadzali, byłoby ...nudno. :)

Pozdrawiam i słusznych wyborów życzę - markus.

PS. Proponuje, czytać i pytać, pytac i czytać...itd. Odradzam decyzje pochopne, bo one najczęściej dużo kosztują. :)

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLKP 18cm
Mam zarówno ule ocieplane styropianem jak i jednoscienne z wejmutki. Dennice osiatkowane, góra przykryta folią. Nie jest prawdą to co mówisz o wymianie powietrza i chłonności deski. Nie wierzysz, zapraszam pooglądać.

Dla mnie czynnikiem wybiórczym była jednak waga. Kłopoty w transporcie z nowymi ulami i niestety konieczność szukania cienia dla jednościennych w czasie upałów.

Jednościenne mają jeden wielki plus - szybko i tanio się je buduje posiadając sprzęt nieco tylko lepszy niż pospolity. Chociaż moje ocieplane są jeszcze tańsze, ale jednak bardziej pracochłonne.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski DanLan 435/170
adamjaku, Adam myślę podobnie ze swojej strony mogę dodać że w podobnym stopniy jak drewno a może i w większym oddycha również styropian co łatwo sprawdzić .
markus pisze:
Jesli ja miałbym wybierać miedzy ulem ocieplanym 3 cm styropianem, wewnatrz klepka sosnowa około 1.5 cm, podobnie na zewnątrz, a ulem jednościennym, np 2,5 cm z wiejmutki, zdecydowanie wybieram jednościenny, mimo, iż ul ocieplpny styropianem ma lepsze właściwości termiczne.

Klepka boazeryjna ma grubość od 10 mm. do 12 mm. w zależności od producenta .
markus pisze:
styropian nie przepuszcza pary wodnej,

Styropian przepuszcza parę wodną .
Odnośnie malowanych uli to klepkowy mimo to będzie oddychał a z litej deski nie .
markus pisze:
To jest moje zdanie, i oczywiście, nie każdy musi się z nim zgadzać. :) Gdyby się wszyscy zgadzali, byłoby ...nudno.

TANKUJĘ TYLKO NA-PKN ORLEN

wiesiek33
- Nie będę się spierał o 3, czy 5 milimetry. Nie zmienia to faktu, że wewnętrzny materiał jest "cienki" i ma małe mozliwości odprowadzania pary wodnej, jeśli ul nie ma dodatkowej wentylacji.

- Uważasz, że steropian przepuszcza parę wodną ? Masz rację, przepuszcza, tylko w jakich ilościach ? W wystarczajacych by zachować odpowiedni mikroklimat w ulu ? Nie sadzę !

https://www.youtube.com/watch?v=vGRwtFcp9n4 proszę zwrócić uwagę, na 9 minutę. Skąd te wycieki ?
wiesiek33, widziałeś może filmik, by podobnie wyciekła woda z ula drewnianego jednościennego ? I po co w ulach styropianowych dennice "ze spadkiem", skoro steropian przepuszcza parę wodną ? "Nie kumam !"

- "Odnośnie malowanych uli to klepkowy mimo to będzie oddychał a z litej deski nie ." - wiesiek33 , proszę, wyjaśnij mi to w bardziej przystępny sposób, bo mój skromny rozum nie jest w stanie tego zrozumieć.

Pozdrawiam - markus.

adamjaku pisze:
Mam zarówno ule ocieplane styropianem jak i jednoscienne z wejmutki. Dennice osiatkowane, góra przykryta folią. Nie jest prawdą to co mówisz o wymianie powietrza i chłonności deski. Nie wierzysz, zapraszam pooglądać.

Nie jest prawdą ?! Na podstawie jakich przesłanek dochodzisz do takich wniosków ?

I co zobacze ? To co jest rzeczą oczywistą ?! Mianowicie, jeden od drugiego wiele nie będzie sie różnił, ponieważ masz dennice osiatkowane, i jak domniemam otwarte na czas zimowli. ?! Ciekawe, czy warunki w ulu byłyby podobne, gdybyś dennice miał zamkniete. "Na bańke" w ulu z sosnowych klepek, zwłaszcza 10 mm ocieplonym styropianem, będziesz miał większą wilgoć i pleśń, niż w ulu z deki jednościennej, zwłaszcza z wiejmutki, nie wspominajac o topoli czy lipie.

Pozdrawiam - markus

Awatar użytkownika

Kolego, czemu mam się cofać w rozwoju i wracać do dennic pełnych? Jeśli chcesz zachować właściwości drewna o których piszesz, drewno musi pozostać niemalowane.

Wnioski wyciągnąłem dzięki porównaniom.. badań z pomiarami nie robiłem.

Awatar użytkownika

W pełnych dennicach ,wyciołem i zamontowałem po dwa pajączki , w celu lepszej wentylacji. I podczas transportu jest wentylacja od spodu.

markus pisze:
"Na bańke" w ulu z sosnowych klepek, zwłaszcza 10 mm ocieplonym styropianem, będziesz miał większą wilgoć i pleśń, niż w ulu z deki jednościennej, zwłaszcza z wiejmutki, nie wspominajac o topoli czy lipie.
Miałem ule jednościenne i ocieplane, miałem je na dennicach pełnych nim przeszedłem na wszystkie dennice osiatkowane i w żadnym z uli nie miałem wilgoci ani pleśni. Obecnie zostałem tylko na ulach ocieplanych. Nie ma to znaczenia czy masz ule ocieplane czy z pojedynczej deski jeśli by brać pod uwagę fakt o jakim dyskutujecie czyli który z uli będzie bardziej oddychającym bo to zależy od pszczelarza i tego czy właściwie ustawi wentylację w danej konstrukcji niezależnie czy to ul z pojedynczej deski, ocieplany drewniany czy styropian albo styrodur. Różnica przy ulach jednościennych a ocieplanych drewnianych jest tylko taka, że na ulach jednościennych szybciej późną jesienią pszczoły zaprzestają wychowywania czerwiu i szybciej uwiązują zwarty kłąb, mniej zużywają zapasów zimą, wcześniej się oblatują ale później rozpoczynają rozwój wiosenny i mniej chętnie przechodzą w nadstawkę nawet 1/2 przy jednakowej sile w porównaniu do rodzin w ulach ocieplanych, na minus dla uli jednościennych można zapisać też to, że w upalne dni często zamiast nosić nakrop wentylują by nie dopuścić do przegrzania gniazda, szybciej wpadają w takich w nastrój rojowy a w przypadku chłodniejszych dni lotnych dłużej odparowują nakrop i mniej chętnie poszywają plastry. Na plus dla jednościennego mozna jeszcze zapisać wagę korpusu i całej konstrukcji podczas wędrówek. Cały czas mówimy o takiej konstrukcji postawionej na pełnej dennicy. Tyle z moich obserwacji i doświadczenia z oboma typami konstrukcji. Obecnie gospodaruję tylko na ulach ocieplanych i na osiatkowanej dennicy i do uli jednościennych, że ponoć są bardziej oddychające bo cieńsza deska i brak styropianu nikt mnie już nie przekona, zbyt wiele na minus jest po stronie uli jednościennych względem plusów dla uli ocieplanych. Ja z ulami nie wędruję.

adamjaku pisze:
Kolego, czemu mam się cofać w rozwoju i wracać do dennic pełnych? Jeśli chcesz zachować właściwości drewna o których piszesz, drewno musi pozostać niemalowane.

Wnioski wyciągnąłem dzięki porównaniom.. badań z pomiarami nie robiłem.

adamjaku , Przyjacielu, mi nie chodzi by się cofać, każdy robi to, co uważa za słuszne i da niego właściwe. I nie ma nić w tym złego, jeśli nie szkodzi innym.

Natomiast niemoge zboleć niektórych postów, jak koś delikatnie ujmując "nagina" naukę i stara się wymyslać niewiadomo co by na siłę udowodnić swoje racje. Jestem budowlańcem, "napchałem sie różnch izolacji hektarami", rozbierałe różne domy i jak ktoś stara się udowadniać, że styropian jest lepszym materiałem dla psczół niż drewno, to mnie "skręca w środku". OK, ktoś wybiera ule styropianowe, strodurowe itp. i ma do tego "świete prawo". Ale niech po męsku napisze, że wybrał, bo lekki, albo tańszy, a niech nie pisze bzdur - za przeproszeniem, że wybrał, bo lepszy dla pszczół.

Pozdrawiam - markus.

Ule na jakich gospodaruję: ostrowskiej
markus pisze:
...................... Ale niech po męsku napisze, że wybrał, bo lekki, albo tańszy, a niech nie pisze bzdur - za przeproszeniem, że wybrał, bo lepszy dla pszczół.

Pozdrawiam - markus.

Jest lekki, tani, i z dennicą osiatkowaną dobry dla pszczół i pszczelarza.
Tak jak i dobrze wykonany ul z drewna. :D

Awatar użytkownika

Ja kolego nie mówię, że lepszym czy gorszym. W moich ulach "styropianowych", tak je nazywasz, mimo, ze pszczoły ze styropianem w ściankch nie mają najmniejszego styku. Nazwij je może poliuretanami, bo wszystkie szparki i zewnętrzna płyta nim jest klejona.

W środku mam drewniane deseczki.. i jako taki traktuję ten ul. Czy masz domy styropianowe, bo nim są ocieplone?? Więc może nie przekręcajmy pojęć.

I traktuje to jako najlepsze dla mnie i dla pszczół.

Natomiast niemoge zboleć niektórych postów, jak koś delikatnie ujmując "nagina" naukę i stara się wymyslać niewiadomo co by na siłę udowodnić swoje racje. Jestem budowlańcem, "napchałem sie różnch izolacji hektarami", rozbierałe różne domy i jak ktoś stara się udowadniać, że styropian jest lepszym materiałem dla psczół niż drewno, to mnie "skręca w środku". OK, ktoś wybiera ule styropianowe, strodurowe itp. i ma do tego "świete prawo". Ale niech po męsku napisze, że wybrał, bo lekki, albo tańszy, a niech nie pisze bzdur - za przeproszeniem, że wybrał, bo lepszy dla pszczół.

adamjaku ku ścisłości, powyższa wypowiedź nie tyczyła się Twojej osoby - uogólniłem. Nie odniosłem wrażenia, byś coś starł sie udowadniać na siłę. Niestety, są tacy na forum. Oczywiście, jak każdy, swoje zdanie masz prawo mieć, i je bronić.

W miom rozumieniu ul styropianowy, to ul zbudowany w około 95 % ze steropianu. Coniektórzy dodają wręgi drewniane.

Awatar użytkownika

To tak jak dom z bali a murowany......samopoczucie ...zimą a latem ......Styropianowe ,poliuretanowe ....
Ule lekkie i wygodne w transporcie ...a drewno to jest drewno......

PasiekaCordovan pisze:
markus pisze:
"Na bańke" w ulu z sosnowych klepek, zwłaszcza 10 mm ocieplonym styropianem, będziesz miał większą wilgoć i pleśń, niż w ulu z deki jednościennej, zwłaszcza z wiejmutki, nie wspominajac o topoli czy lipie.
Miałem ule jednościenne i ocieplane, miałem je na dennicach pełnych nim przeszedłem na wszystkie dennice osiatkowane i w żadnym z uli nie miałem wilgoci ani pleśni. Obecnie zostałem tylko na ulach ocieplanych. Nie ma to znaczenia czy masz ule ocieplane czy z pojedynczej deski jeśli by brać pod uwagę fakt o jakim dyskutujecie czyli który z uli będzie bardziej oddychającym bo to zależy od pszczelarza i tego czy właściwie ustawi wentylację w danej konstrukcji niezależnie czy to ul z pojedynczej deski, ocieplany drewniany czy styropian albo styrodur. Różnica przy ulach jednościennych a ocieplanych drewnianych jest tylko taka, że na ulach jednościennych szybciej późną jesienią pszczoły zaprzestają wychowywania czerwiu i szybciej uwiązują zwarty kłąb, mniej zużywają zapasów zimą, wcześniej się oblatują ale później rozpoczynają rozwój wiosenny i mniej chętnie przechodzą w nadstawkę nawet 1/2 przy jednakowej sile w porównaniu do rodzin w ulach ocieplanych, na minus dla uli jednościennych można zapisać też to, że w upalne dni często zamiast nosić nakrop wentylują by nie dopuścić do przegrzania gniazda, szybciej wpadają w takich w nastrój rojowy a w przypadku chłodniejszych dni lotnych dłużej odparowują nakrop i mniej chętnie poszywają plastry. Na plus dla jednościennego mozna jeszcze zapisać wagę korpusu i całej konstrukcji podczas wędrówek. Cały czas mówimy o takiej konstrukcji postawionej na pełnej dennicy. Tyle z moich obserwacji i doświadczenia z oboma typami konstrukcji. Obecnie gospodaruję tylko na ulach ocieplanych i na osiatkowanej dennicy i do uli jednościennych, że ponoć są bardziej oddychające bo cieńsza deska i brak styropianu nikt mnie już nie przekona, zbyt wiele na minus jest po stronie uli jednościennych względem plusów dla uli ocieplanych. Ja z ulami nie wędruję.

O kurcze ! "Im dalej w las, tym więcje drzew." Powyższa wypowiedź jest bardzo ciekawa. Wróce jeszcze do niej.

Panie Przemku sprecyzujmy.
Mamy dwa ule. Jeden, wenatsz z cienkiej deseczki sosnowej 10 mm, ocieplony styropianem 3 cm, z zewnątrz również cienka deseczka pomalowana. Drugi z pojedynczej deski np liowej 2,5 cm. niemalowany. Oba ule maja dennice pełne, podobnie z powałkami, słowem ul "zamknięty", bez dodatkowej wentylacji. Jednakowe pszczoły, miejsce itp.

Pytanie. W którym z uli bedzie Pana zdaniem bardziej wilgotno i mokro ? Chodzi mi o zimowlę i wczesnowiosenny rozwój.

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp i Dadant
Mam kilka uli jednościennych wielkopolskich oraz dwa ocieplone styropianem.
Dennice pełne ocieplone, daszki ocieplone z wentylacją we wszystkich. Siły rodzin przed zazimowaniem były takie same. Różnice są tylko takie, że jedne ocieplone korpusy, drugie nie.
Za kilkanaście dni wam napiszę jakie dostrzegam różnice ;)

Awatar użytkownika

Tylko że w słońcu się nagrzewają.....

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski DanLan 435/170
markus pisze:
I po co w ulach styropianowych dennice "ze spadkiem", skoro steropian przepuszcza parę wodną ? "Nie kumam !"
Styropian o takiej gęstości jaką stosuje się w typowych wylewanych ulach że styropianu nie przepuszcza niczego . Taka sama sytuacja będzie w ulu klepkowym ocieplanym jak i w ulu z litej deski jak pszczoły pokryją ściany propolisem.
markus pisze:
"Odnośnie malowanych uli to klepkowy mimo to będzie oddychał a z litej deski nie ." - wiesiek33 , proszę, wyjaśnij mi to w bardziej przystępny sposób, bo mój skromny rozum nie jest w stanie tego zrozumieć.

Pomiędzy piórem a felem zawsze jest jakaś namiastka wentylacji .

TANKUJĘ TYLKO NA-PKN ORLEN

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski, langstroth 3/4
markus pisze:
Panie Przemku sprecyzujmy.
Mamy dwa ule. Jeden, wenatsz z cienkiej deseczki sosnowej 10 mm, ocieplony styropianem 3 cm, z zewnątrz również cienka deseczka pomalowana. Drugi z pojedynczej deski np liowej 2,5 cm. niemalowany. Oba ule maja dennice pełne, podobnie z powałkami, słowem ul "zamknięty", bez dodatkowej wentylacji. Jednakowe pszczoły, miejsce itp.

Pytanie. W którym z uli bedzie Pana zdaniem bardziej wilgotno i mokro ? Chodzi mi o zimowlę i wczesnowiosenny rozwój.

Przecież Przemek już ci odpowiedział;

PasiekaCordovan pisze:
Miałem ule jednościenne i ocieplane, miałem je na dennicach pełnych nim przeszedłem na wszystkie dennice osiatkowane i w żadnym z uli nie miałem wilgoci ani pleśni
PasiekaCordovan pisze:
Nie ma to znaczenia czy masz ule ocieplane czy z pojedynczej deski jeśli by brać pod uwagę fakt o jakim dyskutujecie czyli który z uli będzie bardziej oddychającym bo to zależy od pszczelarza i tego czy właściwie ustawi wentylację w danej konstrukcji niezależnie czy to ul z pojedynczej deski, ocieplany drewniany czy styropian albo styrodur

Dzisiaj byłem u pszczółek i powiem ci że na prawie 100 uli kompletnie styropianowych tylko w jednym miałem wilgoć i zapleśniały ostatni plaster (nie zagiąłem foli powałkowej) W kolejnych 30 ulach drewnianych tylko w jednym była kałuża w tylnej części dennicy, powodem był lekko przechylony ul i gdy padał deszcz woda wpływała do ula.
Jak sam możesz zauważyć obydwa przypadki wynikały z powodu niedopatrzenia pszczelarza a nie z powodu materiału z którego wykonane zostały ule.

markus pisze:
O kurcze ! "Im dalej w las, tym więcje drzew.

Proponuje wyjść z tego lasu zanim zabłądzisz bo pewnie jesteś dobrym budowlancem
markus pisze:
Jestem budowlańcem, "napchałem sie różnch izolacji hektarami"
ale pszczelarstwo z budowlanką nie ma nic wspólnego.

markus pisze:
Z 9 rodzin 3 padły przed zimą. Najsilniejsza i najładniejsza "znikła" przed zazimowaniem. Nawet matki nie znalazłem. Najprawdopodobniej cała wina leży po mojej stronie, więc... co to były za pszczoły i od kogo...nie powiem.

Z 6-ciu pozostałych - dowiedziłem się dzisiaj od kolegi, ponieważ jestem poza domem, że ponić "dychają" jeszcze 2. A jak jest i jak będzie...dożyjemy, zobaczymy. :) Rewelacji niema.

markus pisze:
manio , a nie mam powodu do bycia rozczarowanym ? Czytam, pytam, jeżdzę, kupuje, robie co mogę, i co ? I kiszka ! W czym tkwi błąd ? Tylko i wyłącznie w braku mojej wiedzy i doświadczenia ?! Nie sadzę ! Żyją pszczoły po lasach, w dziuplach, w opuszczonych domach...Nikt im nie dymi apiwarolem, nie leje cukru na zimę, nie...i żyją. Ja włożyłem serce w to co robiłem, i okazuje się, że wiekszość rodzin padnie. Nie mam powodu do rozczarowań ?

Pozdrawiam - markus.

Masz prawo być rozczarowany, podłamany a nawet rozgoryczony ale nie musisz wylewać swej goryczy na na cały świat (hodowce matek, rase, ul, styropian, drewno....) za swoje błędy. Musisz się jeszcze dużo nauczyć w pszczelarstwie (jak sam dziś napisałeś wagon z solą zjeść).

Ule na jakich gospodaruję: ramka 360X200
Panowie też się sprzeczacie o styropian czy dobry czy zły. A Wałęsa spał na styropianie i nic mu nie jest a więc o co chodzi

Awatar użytkownika

:cwaniaczek: :cwaniaczek:

markus pisze:
Na forum sobie nie panujemy, piszemy po imieniu. Jeśli właściwie nie ustawisz wentylacji to w obydwu jeśli będą obydwa umalowane będzie taka sama wilgoć - dlaczego ? bo ule z drewna oddychają tylko jeśli są niepomalowane ani niczym nie zaimpregnowane drewno z jakiego te ule wykonasz.

Gdybyś napisał odrazu że masz ule niemalowane jeden z deski pojedynczej drugi ocieplany to przy założeniach jakie przyjmujesz większa wilgoć będzie w ulu ocieplanym.

Zakładając że ul z pojedynczej deski masz niemalowany a ocieplony malowany oczywiście masz rację że większa wilgoć będzie w ocieplonym jeśli nie ustawisz wentylacji. Jeśli jednak jak napisałeś

markus pisze:
Oba ule maja dennice pełne, podobnie z powałkami, słowem ul "zamknięty".

i w ocieplonym ustawisz wentylację a w jednościennym jej nie ustawisz to mimo niemalowanych obu konstrukcji uli większa wilgoć będzie w tym z pojedynczej deski.

Ule na jakich gospodaruję: inny
Ul jest wewnątrz pokryty warstwą propolisu, więc jak przez tą warstwę propolisu następuje wchłanianie wody :?:

Ule na jakich gospodaruję: W.PSZ,Wielkopolskie
Ja mam zrobione ule samodzielnie z deski 23 mm i na dennicach osiatkowanych , ociepleń nie stosuje W OGÓLE jedynie folia na gore aby nie było przeciągu ,,komina,, . Ule jedno ścienne podkreślam i jestem zadowolony jak na razie :D

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Zamosc
PAWEL83 pisze:
Ja mam zrobione ule samodzielnie z deski 23 mm i na dennicach osiatkowanych , ociepleń nie stosuje W OGÓLE jedynie folia na gore aby nie było przeciągu ,,komina,, . Ule jedno ścienne podkreślam i jestem zadowolony jak na razie :D

Latem się nie przegrzewają ?

wojciechmoro pisze:
Ul jest wewnątrz pokryty warstwą propolisu, więc jak przez tą warstwę propolisu następuje wchłanianie wody :?:

Jeśli wewnątrz jest drewno żywiczne, to napewno w dużej mierze będzie powleczone kitem, przez co wilgoć będzie gorzej wchłaniana. Przy drewnie "chudym" świerkowym, zwłaszcza topolowym czy lipowym, przszczoły powleczą kitem minimalnie, przez co chłonność wilgoci będzie duża. Wiem to z wlasnego doswiadczenia, bo niemal wszystkie ule mam wewnatrz z topoli i lipy. Lipa zakitowana prawie tylko na złączach.

Pozdrawiam - markus.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 35 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]