FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 21 sierpnia 2025, 19:07 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Matka trutowa

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Pozdrawiam !!! Proszę o poradę w matecznik pełno gniazd trutowych -jakie jest najlepsze wyjscie wtakiej sytuacji , ul wielkopolski,dwa tygodnie temu osadzony rój.
Za wszelkie porady i uwagi z góry dziękuję.
Początkujący pszczelarz.

Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Kto czeka aż 2 tygodnie zeby zaiżeć do rójki. Do rójki zaglonda się 2 dni po osadzeniu czy są jajeczka jak niema to po 10 dniach bo jest młoda matka czy sa jajeczka jak ich niema to szukamy matki i jak nie znajdziemy to wstawiamy ramkie z jajeczkamy i jak pociogna mateczniki i dajemy już unasieniona matkie. A tak na marginesie pisz wyraznie o co ci chodzi. Jak masz jajeczka na boku scianki powinny byc na dnie. Nawet na pieżdzeto masz trutuwki czyli niema matki. Jak niemasz swoiej matki czerwioncej to kup czerwionco. Wysyp całą zawartosc ula na piescieradło a na stare miejsce daj nowy ul z ramkamy i nową matka w klateczce. Wszystkie lotne pszczoły przylecą na stare miejsce do podłożonej matki a trutówki zostaną na płachcie i zniszcz je. Jak masz ramkie czerwiu zasklepionego to podaj do tej rodziny z nową matką. Pszczoły zainteresują się nową matką i po 2 dniach wypusć ja na plaster zeby czerwiła. Pozdrawiam miły_marian

Awatar użytkownika

witam i ja się podłącze pod temat , mam taką sytuację w jednym z uli.jest tam matka Buckfast z zeszłego roku z sierpnia kupiona UN u hodowcy , czerwiła bardzo ładnie od niej wziąłem najwięcej miodu , ale co się teraz dzieje czerwiu jest może 3-4 ramki troszkę larw i nie widzę żeby ją pszczoły chciały wymienić , zrobiłem z niej odkład z 3 ramek z czerwiu. wszystko było ok zaczerwiła nawet troszkę ramek w nadstawce 3-4 ramki właśnie teraz ten czerw zaczyna się wygryzać , ale nie mam pojęcia co jest grane , mam 2 pół nadstawki w tym ulu. związku z tym mam pytanie co jest grane z tą matką ? czy zaczyna jej brakować nasienia , czerw jak jest na świeżej węzie jest tak zwarty że naprawdę , ale już zasklepiony teraz mam lipę i boję się cokolwiek ruszać apózniej nie ma mnie do 20 lipca co w takiej sytuacji robić , ale pszczół jest pełno, zajmują 2 pół nadstawki i korpus gniazdowy a co jest jaj dziwniejsze że jak sprawdzałem to czerwiła przymnie na plastrze.

pozdrawiam Damian

Awatar użytkownika

koledzy proszę o jakość radę , jest tu tylu doświadczonych pszczelarzy

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: warsz. posz. wklp korp
DAMIAN1546, weź ty to napisz po ludzku bo nic dojść nie idzie o co biega

Pozdrawiam Wszystkich, którzy kochają pszczółki :)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]