FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 21 sierpnia 2025, 16:27 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLKP 18cm
Pytanie jak w temacie. Ile miejsca powinny mieć pszczoły na miód, aby nie zalewały gniazda. Jeśli brak ramek, czy wstawiać węzę pomiędzy gniazdo i rodnię??

Ja to oceniam wizualnie i jak widzę że mają zalane dwie nadstawki z czego górną zaczynają poszywać a dolna jest do połowy komórek zalana nakropem daję trzecią pół nadstawkę pod te dwie a na gniazdo, patrząc od dołu. Jeśli nie miałbym suszu to między gniazdo a te dwie nadstawki z miodem w twoim przypadku dałbym kolejny pół korpus ale nie samej węzy, ująłbym z cztery ramki z pół korpusu wyżej i dał je niżej na boki a w środek węzę a w tym powyżej co zabierzesz ramki suszu z miodem uzupełniasz węzą ale nie w środku a na bokach, w środek idzie susz już z miodem jaki naniosły. :wink:

Awatar użytkownika

Powiedzmy, ze za rok będę już bardziej w susz bogaty. Pytanie brzmi - czy na lipę powinienem dać 1/2/3 korpusy na miód, aby zostawiły gniazdo puste a ja nie musiałbym co chwilę patrzeć do środka co 3 dni..
Ile muszą mieć miejsca na odparowywanie?? Jak się nie mylę, jeśli jest silny pożytek - priorytetem jest znoszenie nakropu, odparowanie na później zostawiają.
Jak się ma ilość korpusów do odparowywania? Można dać 3, ale czy w takim przypadku nie rozwleką miodu po całym ulu?? Czy lepiej dać mniej i dokładać?
Czy lepiej odparowują z dnem otwartym, czy zamkniętym?
Może podnieść daszek dla lepszej wentylacji i zrobić przeciąg??
Tyle pytań..

adamjaku pisze:
czy na lipę powinienem dać 1/2/3 korpusy na miód, aby zostawiły gniazdo puste a ja nie musiałbym co chwilę patrzeć do środka co 3 dni..
dwie 13-stki lub jedną 18-stkę w twoim przypadku, jak podleją do połowy dokładasz następną. Zaglądając co trzy dni tylko psujesz im pracę i masz dzień w którym zaglądałeś wyłączony z prawidłowej produkcji miodu. Grzebanie w ulach to mentalność pszczelarza o braku doświadczenia lub zbytniej niecierpliwości nie słuchającego co się mu tłumaczy.
adamjaku pisze:
Ile muszą mieć miejsca na odparowywanie?? Jak się nie mylę, jeśli jest silny pożytek - priorytetem jest znoszenie nakropu, odparowanie na później zostawiają.
Noszą i odparowują, podział pracy jest zachowany. Trudno ci doradzić bo masz inny typ ramki i nikt nie zna ilości pożytku, policz sobie wydajność miodową lipy, ilość drzew, podziel na ilość pszczoły lotnej biorąc pod uwagę zakres odległościowy, ilość lotów i ilość naniesionego względem zjedzonego. Ja to oceniam wizualnie po ilości przybywającej w nadstawkach.
adamjaku pisze:
Jak się ma ilość korpusów do odparowywania? Można dać 3, ale czy w takim przypadku nie rozwleką miodu po całym ulu?? Czy lepiej dać mniej i dokładać?
Lepiej dokładać.
adamjaku pisze:
Czy lepiej odparowują z dnem otwartym, czy zamkniętym?
Otwartym.
adamjaku pisze:
Może podnieść daszek dla lepszej wentylacji i zrobić przeciąg??
Zapomnij o tym zrobisz więcej szkody niż pożytku. :wink:

Awatar użytkownika

W tej chwili mam średnio miodnie na 2-3 korpusach (1 lub 2x18 + 13) założone, są pełne, ale niezasklepione. Gniazda zalewane. Górne korpusy zasklepione w połowie. Lipa jak czytałem wymaga zasklepienia całej ramki..

Cordovan pisze:
Zaglądając co trzy dni tylko psujesz im pracę i masz dzień w którym zaglądałeś wyłączony z prawidłowej produkcji miodu. Grzebanie w ulach to mentalność pszczelarza o braku doświadczenia lub zbytniej niecierpliwości nie słuchającego co się mu tłumaczy.

Dlatego właśnie próbuję ustalić właściwą ilość korpusów na początku. Zaglądanie i sprawdzanie co 3 dni, które będzie konieczne przy sprawdzaniu czy zalały już pół, jak radzisz - chce ominąć. Więc nie wiem po co ten wykład.

Osobiście skłaniam się do założenie 2x18cm lub 18+13. Po tygodniu sprawdzenie miodni i ewentualne dołożenie, jeśli warunki pozwalają na zbiory.

Tylko na akacji takie ułożenie uli sprawiło, ze gniazda zostały zalane, matki wyhamowane, nastrój rojowy się pojawił.. i dopiero teraz pszczoły wróciły do normalności.. chce tego uniknąć. Fakt, że błąd popełniłem i nie sprawdzałem ilości miodu - mimo deszczu nosiły jak szalone. Teraz chcę uniknąć sytuacji wyhamowania czerwienia. Choć dobra pogoda raczej wypracuje pszczoły niż skieruje ku chęci rojenia.

Niby gospodarka korpusowa, ale chyba w tej chwili najwłaściwsze jest żonglowanie ramkami..

adamjaku pisze:
Osobiście skłaniam się do założenie 2x18cm lub 18+13. Po tygodniu sprawdzenie miodni i ewentualne dołożenie, jeśli warunki pozwalają na zbiory.
Dałbym 18 + 13 bo dwie 18-stki będą dłużej zalewały, chyba że masz aleję kilkudziesięciu lip w pełni nektarowania a mało uli to postaw dwa razy 18.

adamjaku pisze:
Tylko na akacji takie ułożenie uli sprawiło, ze gniazda zostały zalane, matki wyhamowane, nastrój rojowy się pojawił.. i dopiero teraz pszczoły wróciły do normalności.. chce tego uniknąć. Fakt, że błąd popełniłem i nie sprawdzałem ilości miodu - mimo deszczu nosiły jak szalone. Teraz chcę uniknąć sytuacji wyhamowania czerwienia.
Fakt błąd, wystarczy kontrolować miodnię. :wink:

Awatar użytkownika

Lip jest aleja około 1,5km.. wszystko w pełni kwitnienia (niektóre już kończą powoli), rodzin na lipach tylko 7 - więc braku pożytku nie brakuje. Bardziej chcę ustalić właściwe ułożenie ogólne, niż tylko obecnie kwitnąca lipę. Nie liczę 10 odkładów, choć jeden wczoraj sprawdzałem - gniazdo 10 WLKP 26 zalane - odebrałem im 3 ramki z czerwiem i dałem węzę - ostatnio odkład już jest gotowy do rozwoju..

Ramki 13 chce zostawić tylko na wiosnę do powiększania gniazda, w senonie liczę na pełne 18 choć na pewno przy dużym pożytku będę się posiłkował nimi.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]