FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 21 sierpnia 2025, 06:42 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 39 ] 
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Czy jeżeli należy się do związku dostaje się cukier dla pszczół ?

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: warszawski, ostrowskiej
Jimmy12, do związku sie nalezy po to, (na ogół) żeby płacic tzw frycowe i utrzymywac kolesi wyżej

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
Jimmy12 pisze:
Czy jeżeli należy się do związku dostaje się cukier dla pszczół ?
dostaniesz cukier jak se w biedronce taniej kupisz ! nie dają cukru !

Awatar użytkownika

Jak słyszę i czytam to do związku należeć można tylko dla "towarzystwa" innych zysków nie widzę i niech nikt nie przekonuje, że są.

Awatar użytkownika

waldek6530, no napisałem że na ogół po to żeby płacic frycowe. Tak jest u mnie od styczniowego zebrania cisza. Pójde jak bedzie teraz zebranie i zapytam czy tak wyglada to u nas bo jezeli tak to ja dziekuje. To co zapłace frycowe to zajade do sklepu kupie co trzeba i sie spotkam z kolegami w domu :haha:

Ule na jakich gospodaruję: 360x210
waldek6530, No widzisz i po co zaczynales temat.Jest dużo kol .nawet na forum o innym zdaniu.
pozdr.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WZ, WLP
NIe jest najgorzej, leki refundowane, matki refundowane, czasem się jakis wyjazd trafi, pogadać można. Ja jestem zadowolony :)

Ule na jakich gospodaruję: 360x210
A ilu kol. z forum kupilo sprzet na refundacje.Moze nikt.

Awatar użytkownika

kamil19860, no niby tak tylko na poczatek całe G z tego masz. A to własnie ci poczatkujacy najwiecej potrzebuja wsparcia. Co na poczatek dostaniesz - 2-3 matki, kilka tabletek apiwarolu? Zaczyałem od 0 sam ze swoich środków i nie dostałem nic ani jednej tabletki ani jednej matki. Teraz to ja mam ich w ... z ich matkami, odkładami itd. Jeżeli już to skoro mi sie nalezy to może skorzystam cos ze sprzetu ale to tez nie w tym roku i nie następnym. Czyli widzisz, frycowe płacę i nie wiem czy kiedykolwiek cos z tego bede miał. A pogadac to wole na forum :haha: Przynajmniej nikt mi nie p... głupot że pszczoły nie przezimowały bo wymarzły :lol:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: warszawskie poszerzane
dudi pisze:
kamil19860, no niby tak tylko na poczatek całe G z tego masz. A to własnie ci poczatkujacy najwiecej potrzebuja wsparcia. Co na poczatek dostaniesz - 2-3 matki, kilka tabletek apiwarolu? Zaczyałem od 0 sam ze swoich środków i nie dostałem nic ani jednej tabletki ani jednej matki. Teraz to ja mam ich w ... z ich matkami, odkładami itd. Jeżeli już to skoro mi sie nalezy to może skorzystam cos ze sprzetu ale to tez nie w tym roku i nie następnym. Czyli widzisz, frycowe płacę i nie wiem czy kiedykolwiek cos z tego bede miał. A pogadac to wole na forum :haha: Przynajmniej nikt mi nie p... głupot że pszczoły nie przezimowały bo wymarzły :lol:

Szczera prawda w 100% :!: :lol:
Sam nie jestem zbyt doświadczony, i wsparcie to ja tylko posiadam w książkach i internecie. :P

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp korp + WZ korpusowy
Dokładnie ja też nie będę napychał kieszeni kolesią... A poradzę sobie sam... Powolutku do celu... Nie od razu Warszawę zbudowali... Umiesz liczyć??? Licz na siebie...

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korp i 1/2
Jimmy12, kiedyś w związku można było dostać cukier tz. kupić. Ale to były czasy cukru na kartki, obecnie związki raczej nie załatwiają cukru - karmy dla pszczół choć to jest dobry pomysł.

Awatar użytkownika

I z tego wynika, że mam racje. :wink:

waldek6530 pisze:
I z tego wynika, że mam racje. :wink:

Waldek ,skąd możesz wiedzieć ,że masz rację ,skoro nigdy nie należałeś do związku i przeczytałeś posty paru kolesi ,którzy do niego nie należą.
Nikt Ciebie do niczego nie zmusza.Demokracja Panie :pl:

Awatar użytkownika

waldek6530, Masz racje dla towarzystwa można. Jak masz parę rodzin to fakt nie warto Tobie nigdzie należeć. Jak ktoś ma kilkadziesiąt to zwrot za leki matki czy refundacja to fajny dodatek dla pszczelarza od Uni wypłacany za pośrednictwem Związku jaki on by nie był. Ja po zakupie miodarki złożyłem dokumenty no 30 min roboty z ksero i dowiezieniem teraz czekam za 2000 zł zwrotu. No nie wiem czy nie warto :pl:

Awatar użytkownika

Marek Podlaskie pisze:
Waldek ,skąd możesz wiedzieć ,że masz rację ,skoro nigdy nie należałeś do związku i przeczytałeś posty paru kolesi ,którzy do niego nie należą.

Należałem jedna nogą i w pore się z tego wycofałem. Nie opieram sie na postrach kilku kolesi ale tez na opiniach osób należących do zwiazku z ktorymi rozmawiam. Zaczynają co raz to bardziej narzekać. Co z tego mowią, że maja refundacje za matki jak te matki są g...o warte, co z tego, że maja refundacje za odklady jak te odkłady to prawie uliki weselne-tak o tym mowią. Nie dawniej jak w ostatni piatek rozmawiam z gosciem, ktory za posrednictwem zwiazku kupił 5 odkładów. Nic łego by w tym nie było jak by nie to, że on gospodaruje na ulach Dadanta a odklady zafundowalki mu na ramce wielkopolskiej. :haha: Mnie tak samo chciał pan prezes ze swym spryciarzem co sie zajmował zamawianiem odkladów tak walnąć. Zamówiłerm 10 odkladów tłumacząc,że mam pasieke na warszwskich poszerzonych. Na zebraniu oznajmili mi, że odklady są oczywiście zamówione ale wielkopolskie. Pytam wtedy dlaczego, bo ten producent robi tylko wielkopolskie a warszawskich sie nie robi. Nie miałem jeszcze internetu ale cos mi tu nie pasowało. Starzy wyżeracze z koła od razu widząc moje oburzenie zaczęli mnie strofować i pouczać jak to można z ramki wielkopolskiej przejść na warszawską tylko kwestia czasu jest. Taki mądry to i ja jestem. Tylko, że ja z tych 10 odkładów miałbym co najmniej 40 ramek suszu a tam po wygryzieniu się czerwiu mogą go przetopić lub podarować panu prezesowi bo on ma ule wielkopolskie. Oświadczałem, że tych odkładów nie przyjmę prezes na to "to co ja z nimi zrobię" A ZJEDZ PAN SOBIE JE odpowiedziałem i kazałem aby wykreślił mnie z listy członków koła - głupców to może sobie taki prezesina szukać wśród swoich kolesiów. I to samo zrobili też z tym moim rozmówcą. Leki to ja sobie potrafię załatwić za mniejsze pieniądze jak z pomocą refundacji i nie gorsze a może i lepsze, odkłady umiem już sam robić, matki hodować też i mam wtedy kiedy mi są potrzebne i ile a na refundację przynajmniej u nas nie dostanie nikt więcej ja 50% ilości rodzin. Pozostaje tylko "towarzystwo" tu nie neguje spotkania mogą być fajne :pijemy: Takie to jest moje zdanie.

waldek6530 pisze:
Takie to jest moje zdanie.

No i super ,że masz swoje zdanie. :brawo: Nikt nikogo nie zmusza do bycia w kole. :pl:

Awatar użytkownika

A najlepsze pogaduszki to są na tym forum, tu zdobywam najwięcej wiedzy i DZIĘKI WIELKIE ,że to forum istnieje i jest tak aktywne. Niech ono nigdy się nie kończy. :pl:

Awatar użytkownika

waldek6530, w każdym związku układy, układy i jeszcze raz uklady i kolesiostwo. To sa ludzie b. dobrze pamietający czasy komuny i tez siedzący gdzies przy korycie (towarzysze) :pala:

Nic się nie zmieniło. U mnie to samo średnia wieku ok 60 i co tu rozmawiac i z kim. Wybory? Jakie wybory? Jedni i Ci sami od ho ho ho :lol: Nic się nie zmieni i niech to padnie jak najszybciej. Kolesie kolesiom i sie kręci. Młodzi przychodza posiedza popatrza, zorientuja sie że G z tego bedą mieli i daja sobie spokój. Ja się zapisałem w sumie za namowa wuja, ale jak wspomniałem ich matki, odkłady to ja mam .... Jedynie może kiedys cos ze sprzetu.

Awatar użytkownika

waldek6530, Dla Ciebie nie jest zły związek tylko pan Prezes to nie związek zmieniać czy porzucić było tylko zmienić p. Prezesa ale jak nie da rady albo się nie umie to fakt lepiej odejść. Ciekawe ? mieliście tylko jedną pasiekę z której braliście odkłady - matki ? Nie idzie się dogadać z producentem ? No ja zamawiałem w związku ale odbierałem i negocjowałem już u producenta.

Awatar użytkownika

robert-a, sa związki gdzie działaja jak trzeba a są związki gdzie powiewa jeszcze "Gierkiem" i nic nie zrobisz :thank:

Awatar użytkownika

dudi, Masz rację nie można mówić że wszędzie jest zle albo dobrze. zrobić można zawsze przynajmniej spróbować np. ktoś założył Polankę :D

Ogólnie wracając do wątku to cukru już się nie załatwi ale są koła co załatwiają inwert są takie co fajnie pomagają przy dofinansowaniu sa takie co zalatuje Gomułką :)

Niemieckie koła nawet wymusiły zakaz zaprawiania buraków cukrowych imidaklplidem :brawo:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Opłaci się -czy nie ?
Masz 100 rodzin razy 70 zł to jest kwota zwrotu [refundacji] kosztów kwalifikowanych w danym roku .
Za to sporo można kupić każdego roku i doposażyć pasieke i tak przez 5 kolejnych lat,oczywiście tą reszte -teoretycznie 40 % apraktycznie50 % trzeba dołożyć ze "swojch" ale to nie jest problem przy tej ilości rodzin :wink: .

To tylko sprzęt ,dochodzi dofinansowanie matek i leków to 2 kolejne transze
oczywiście programy pomocowe są dobrowolne :mrgreen: jak ktoś ma opory natury ideowej czy moralnej to może w nich nie brać udziału.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: ul Leciejewskiego
robert-a pisze:
Jimmy12, kiedyś w związku można było dostać cukier tz. kupić. Ale to były czasy cukru na kartki, obecnie związki raczej nie załatwiają cukru - karmy dla pszczół choć to jest dobry pomysł.

Jak nie załatwiają? Jak w kole mojego dziadka 2 lata temu załatwili cukier po taniości to wszyscy się cieszyli aż... okazało się że jest trefny z dodatkami wapna czy czegoś że nie nadaje się dla pszczół ani dla ludzi do bezpośredniego spożycia :haha: cukier zabrali w ramach reklamacji, drugi sam sobie musiał kupić, a pieniądze oddawali ponad rok...

Zdzisław. pisze:
Opłaci się -czy nie ?
Masz 100 rodzin razy 70 zł to jest kwota zwrotu [refundacji] kosztów kwalifikowanych w danym roku .
Za to sporo można kupić każdego roku i doposażyć pasieke i tak przez 5 kolejnych lat,oczywiście tą reszte -teoretycznie 40 % apraktycznie50 % trzeba dołożyć ze "swojch" ale to nie jest problem przy tej ilości rodzin :wink: .

To tylko sprzęt ,dochodzi dofinansowanie matek i leków to 2 kolejne transze
oczywiście programy pomocowe są dobrowolne :mrgreen: jak ktoś ma opory natury ideowej czy moralnej to może w nich nie brać udziału.

:brawo: :brawo: :brawo: :brawo: :brawo: :brawo: :brawo: :brawo:
Zdzisław super napisałeś post. :thank:
dudi pisze:
Młodzi przychodza posiedza popatrza, zorientuja sie że G z tego bedą mieli i daja sobie spokój.

Bo młodzi by chcieli wszystko mieć od razu. A gdzie pokora ,nauka. :?: Bo młody mając 2,5 ula :haha: ,myśli ,że ma więcej wiedzy i rozumu niż 60 letni starzec.Sorry ,nie obrażam nikogo w takim wieku ,ale tak młodzi myślą.I więc odchodzi z koła.Trzeba ludzi słuchać.Ilu jest pszczelarzy ,którzy maja wiedzę 10 razy większa ,niż 50 młodych, na tym forum.Mogli by ją przekazać.Ale nie robią tego ,bo młody z tym swoim 2,5 ula z dłuższym stażem na forum będzie chciał pokazać co potrafi i uczyc starego wygę.A to właśnie jest G ,jak napisał dudi.NIKT NIKOGO NIE ZMUSZA DO BYCIA W KOLE.Nie chcesz być w kole Twoja sprawa matole :haha: :haha: Kurde ,znowu rym :haha: :haha:sorry

nie wiem czy ktoś szacował, jaki % pszczelarzy jest zrzeszonych,
- płaci składki;
a ilu poza tym prowadządzych pasieki.

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Mnie tam klubizm nie ciągnie w żadnej postaci. Bardzo się cieszę że nie muszę być członkiem by trzymać pszczoły, a i dostęp do literatury nie jest ograniczony.
Mam dwaipół ula, więc finansowej pomocy nie dostanę, wódkę mam z kim pić, na brak pomysłu jak spędzić wolny czas też nie mogę narzekać. Po cholerę miałbym wstępować?
Mimo wszystko to fajnie że są związki, jak się komuś koło nie podoba czy układy to niech odejdzie i problem przestanie go dotyczyć, niech zmieni koło na inne lub też zmieni swoje koło.

to forum też jest formą klubu Kolego.

Awatar użytkownika

:thank: :brawo: :brawo:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp korp + WZ korpusowy
Marek Podlaskie pisze:
Nie chcesz być w kole Twoja sprawa matole
A kto tu jest matołem??? Nie trzeba wyzywać od razu kogoś kto nie chce przystąpić do takiej organizacji jak związek pszczelarski... Poziom autora tego postu mówi sam za siebie...

ba! można być członkiem koła a nie być w PZP. takie też są.

A ja zapytam inaczej , co Wam dała przynależność do PZP ?

Awatar użytkownika

vigor, mi na razie nic. Ja im tak a oni mi nic :lol: jak znam życie to jeszcze z raz składke opłace a później powiem im kawał o psie i dam sobie sokój.

vigor pisze:
A ja zapytam inaczej , co Wam dała przynależność do PZP ?

mnie jeszcze nic, do dzisiaj nie oddali mi tych 10% co skroili z refundacji.

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
jino2 pisze:
to forum też jest formą klubu Kolego.

No widzisz jak ja się nie znam. Bo mi się wydawało ze to forum wymiany poglądów. Tylko i aż tyle. To gdzie się trzeba zgłosić żeby odebrać legitymację do rzucenia? ;)

Tomasz2020 pisze:
Marek Podlaskie pisze:
Nie chcesz być w kole Twoja sprawa matole
A kto tu jest matołem??? Nie trzeba wyzywać od razu kogoś kto nie chce przystąpić do takiej organizacji jak związek pszczelarski... Poziom autora tego postu mówi sam za siebie...

Tomek ,to nie dotyczyło nikogo ,więc sorry .Po prostu jakoś tak wyszło d o rymu.Chciałem to poprawić ,ale już było za późno.Jeśli Ciebie to uraziło to sorry.
A zrobisz jak uważasz. :pl:

Ule na jakich gospodaruję: Dadant
Ja od niedawna należę do związku i na razie jest ok. Średnia wieku u mnie to 70 lat... więc kolesie mi pomagają jak mogą. Chcą zachęcać młodych do pszczelarstwa bo widzą, że jak tak dalej pójdzie związek wymrze śmiercią naturalną.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski leżak kombinowany
hubertp29 pisze:
związek wymrze śmiercią naturalną

I czy coś wielkiego się stanie :?: :?: :?:
Też się zapisałem, ale jak na razie pozytywów nie widzę.
Pozdr tczkast

hubertp29 pisze:
Ja od niedawna należę do związku i na razie jest ok. Średnia wieku u mnie to 70 lat... więc kolesie mi pomagają jak mogą. Chcą zachęcać młodych do pszczelarstwa bo widzą, że jak tak dalej pójdzie związek wymrze śmiercią naturalną.

Problem młodych w pszczelarstwie był jest i będzie. To już takie zajęcie, że zajmują się nim ludzie którzy mają więcej czasu. Przeważnie na emeryturze a teraz wiek emerytalny podwyższony, młodych emerytów coraz mniej to i młodych nie widać. U mnie w kole średnia wieku jest tak koło 55 l i coraz więcej młodych się zapisuje chociaż oni ze względu na pracę nie zawsze mają czas aby przyjść na zebranie.
Co ma wisieć nie utonie.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 39 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]