FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 21 sierpnia 2025, 06:48 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 39 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: kwas szczawiowy
Post: 12 lipca 2013, 18:26 - pt 

Rejestracja: 10 września 2012, 19:21 - pn
Posty: 80
Lokalizacja: sveden
Ule na jakich gospodaruję: korpusowy
dzien dobry zrodzilo mi sie takie pytanie a mianowicie czy moge zastosowac ten kwas
w chwili obecnej na odklady gdzie matki zaczely wlasnie czerwic czy raczej jest to bledne bardzo prosze o podpowiedzi pozdrawiam goraco peterd


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 lipca 2013, 18:44 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 lipca 2010, 10:15 - sob
Posty: 2913
Lokalizacja: Pogórze Izerskie
Ule na jakich gospodaruję: 1/2 dadanta
Możesz jesli ten odkład nie będzie produkował miodu.Nzstepny zabieg KS najszybciej po 3 miesiącach.

Rozumiem,że chcesz nakraplać 3,2% roztworem ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 lipca 2013, 19:03 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 lipca 2010, 10:15 - sob
Posty: 2913
Lokalizacja: Pogórze Izerskie
Ule na jakich gospodaruję: 1/2 dadanta
Nie wiem czy nie za pochopnie ci odpisałem,bo w zaleceniach stosowania KS jest jeszcze podana temperatura + 10 st. C,teraz trudno to osiągnąć.Wiem ,że niemieccy pszczelarze zalecają tempertaturę w granicacvh 0st.C.
Niektórzy stosują w tym czasie roztwór z 10 krotnie zmniejszoną dawką KS.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 lipca 2013, 20:21 - pt 
emka24, Kwas szczawiowy występuje w wielu produktach spożywczych także w miodzie dlatego nie stanowi zagrożenia dla produktów pozyskiwanych z pasieki. Więc takim środkiem można polewać o jakiej porze sezonu i dnia chcesz :mrgreen:

emka24 pisze:
Nie wiem czy nie za pochopnie ci odpisałem


Zastanów się 10x wcześniej.

emka24 pisze:
Niektórzy stosują w tym czasie roztwór z 10 krotnie zmniejszoną dawką KS.


:haha: :haha: :haha: :haha:


Na górę
  
 
Post: 12 lipca 2013, 20:54 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 lipca 2010, 10:15 - sob
Posty: 2913
Lokalizacja: Pogórze Izerskie
Ule na jakich gospodaruję: 1/2 dadanta
Tazon pisze:
Kwas szczawiowy występuje w wielu produktach spożywczych także w miodzie dlatego nie stanowi zagrożenia dla produktów pozyskiwanych z pasieki. Więc takim środkiem można polewać o jakiej porze sezonu i dnia chcesz


Kwas szczawiowy wystepuje w miodzie w okreslonych ilościach.Wprowadzając go do ula podczas zabiegu podwyższamy jego dopuszczalny poziom.Przekroczenie tego poziomu nie jest szkodliwe ale dyskwalifikuje miód -jesli byłby badany pod tym kątem.

I tak kolego Tazon zaqstanów się 10 x wcześniej.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 lipca 2013, 21:20 - pt 

Rejestracja: 29 marca 2013, 21:08 - pt
Posty: 504
Ule na jakich gospodaruję: Ostrowski wlkp
Zgadzam sie z koleżanką emka ,miód wali kwasem szczawiowym ,aż na języku piecze ,ale co tam koledze tazon taki miodek smakuje.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 lipca 2013, 23:07 - pt 

Rejestracja: 19 listopada 2009, 02:01 - czw
Posty: 3756
Lokalizacja: mad górną Mierzawą
Ule na jakich gospodaruję: 1/2 D
Stosując metodę polewania roztworem ca. 3% wprowadzamy do ula z silną rodziną przy jednorazowym zabiegu ca 1,5 grama kwasu szczawiowego.
To jest tyle samo co może zawierać np. 10 szklanek herbaty albo 5 szklanek kawy..

Zakładając nawet, że wszystek ten kwas przeniknie do miodu ( co jest nieprawdopodobne) i wyciągniemy z ula tylko 10 l miodu to wyjdzie na to, że w litrze miodu jest tyle tego kwasu co w szklance herbaty lub małej kawie.

Takie stężenie musi bardzo piec po języku i faktycznie można się zatruć. :haha:

_________________
Pozdrawiam, dziadek Józef


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 lipca 2013, 10:43 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 kwietnia 2011, 16:05 - czw
Posty: 1054
Lokalizacja: Góry Świętokrzyskie
Ule na jakich gospodaruję: dadant i 18,5 D
emka24 pisze:
Tazon pisze:
Kwas szczawiowy występuje w wielu produktach spożywczych także w miodzie dlatego nie stanowi zagrożenia dla produktów pozyskiwanych z pasieki. Więc takim środkiem można polewać o jakiej porze sezonu i dnia chcesz


Kwas szczawiowy wystepuje w miodzie w okreslonych ilościach.Wprowadzając go do ula podczas zabiegu podwyższamy jego dopuszczalny poziom.Przekroczenie tego poziomu nie jest szkodliwe ale dyskwalifikuje miód -jesli byłby badany pod tym kątem.

I tak kolego Tazon zaqstanów się 10 x wcześniej.


Brawo emka jest tak jak piszesz. Po za tym kwas szczawiowy to chemia. Co prawda chemia organiczna ale wprowadza niekorzystny mikroklimat w ulu a ponadto działa drażniąco na pszczoły. Badania na ten temat już były...

Na miejscu autora tematu zastosowałbym kwas mlekowy o tej porze...

_________________
Pasieka "Łapa" http://llapka.blogspot.com/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 lipca 2013, 11:23 - sob 
emka24 pisze:
I tak kolego Tazon zaqstanów się 10 x wcześniej.


Ja już olewa od dnia dzisiejszego takie typu posty :haha: po śmiech na sali lepiej się piwa napić :haha:

Chcesz mieć zbiór i pszczoły to stosuj chemie jak nie chcesz mieć pszczół i chemii to nie stosuj proste. W tych czasach człowiek i pszczoły bez chemii nie użyją więc pozdro.


Na górę
  
 
Post: 13 lipca 2013, 12:30 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 stycznia 2013, 19:18 - ndz
Posty: 674
Lokalizacja: Mazowieckie
Ule na jakich gospodaruję: Dadant
Panowie, nie traktujmy produkcji żywności jak produkcji węgla bądź koksu.
Wszyscy narzekają, że miód chiński zawiera chemię, ale gdyby przebadać polskie pasieki okazałoby się, że jest identycznie.

Róbmy produkty takie, które z chęcią zjedlibyśmy sami.
Nie ilość ale jakość.

_________________
"Pszczoły mają w sobie coś mistycznego. Rzucają urok na każdego, kto się nimi bliżej zajmie."


Podatki:https://taxfinlaw.pl/podatkowyprzewodnik

https://g.co/kgs/8mMWUvQ


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 lipca 2013, 13:55 - sob 
sangbleu pisze:
Panowie, nie traktujmy produkcji żywności jak produkcji węgla bądź koksu.


Tutaj chodzi o łatwy zarobek :D Każdy pszczelarz ci powie ze jakość jest najważniejsza po co ma ci powiedzieć :haha:


Na górę
  
 
Post: 13 lipca 2013, 13:59 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 stycznia 2013, 19:18 - ndz
Posty: 674
Lokalizacja: Mazowieckie
Ule na jakich gospodaruję: Dadant
Niestety. Dlatego dbajmy, żeby nie były to puste słowa.

_________________
"Pszczoły mają w sobie coś mistycznego. Rzucają urok na każdego, kto się nimi bliżej zajmie."


Podatki:https://taxfinlaw.pl/podatkowyprzewodnik

https://g.co/kgs/8mMWUvQ


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 lipca 2013, 14:08 - sob 
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 marca 2008, 22:33 - ndz
Posty: 985
Lokalizacja: Smęgorzów
A dlaczego nikt nie wspomina o odparowywaniu kwasu :?:
A może to ja jestem zacofany i dalej go stosuje :( :?:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 lipca 2013, 14:58 - sob 

Rejestracja: 19 listopada 2009, 02:01 - czw
Posty: 3756
Lokalizacja: mad górną Mierzawą
Ule na jakich gospodaruję: 1/2 D
W używanym przez niektórych dyskutantów znaczeniu słowa "chemia" to również cały ich organizm to nic innego jak tylko ta właśnie "chemia".

Herbatkę i inne ziółka wychwalają jako lekarstwo, zupka szczawiowa pyszna, kompocik z rabarbaru specjał, kawkę i owszem - ale śladowe ilości kwasu szczawiowego polane w sąsiedztwie ramek z miodem to zbrodnia o pomstę do nieba wołająca.

Kwas szczawiowy jak wszystko co tylko występuje w przyrodzie jest owszem, związkiem chemicznym, ale równocześnie jest jednym z tysięcy związków powszechnie występujących i na co dzień ze smakiem spożywanych.

Powtarzam:
Hipotetycznie zakładając, że nawet cała ilość kwasu szczawiowego zastosowana do zabiegu zwalczania warrozy wchłonięta zostanie do miodu - to w 1 litrze takiego miodu byłoby go najwyżej zaledwie tyle co w szklance herbaty.
Niech więc chemicy przestaną lamentować.

_________________
Pozdrawiam, dziadek Józef


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 lipca 2013, 15:05 - sob 
JM, Dobrze prawisz, masz 5 od Tajzona :haha: Zupa szczawiowa do dnia dzisiejszego jest uważana za najlepszą zupę. Babci mi zawsze opowiadała jak szła przegnać krowę to narwała sobie szczawiu, jak doszła do pola to była już syta :D


Na górę
  
 
Post: 13 lipca 2013, 15:30 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 stycznia 2013, 19:18 - ndz
Posty: 674
Lokalizacja: Mazowieckie
Ule na jakich gospodaruję: Dadant
Zagrożenia

W dużych stężeniach kwas szczawiowy działa drażniąco na skórę i błony śluzowe, ale nawet w ilościach spotykanych w żywności może być szkodliwy – z jonami wapnia tworzy trudno rozpuszczalny szczawian wapnia, który osadza się w postaci kamieni w nerkach. Dlatego częste spożywanie dużych ilości warzyw zawierających ten kwas może być przyczyną kamicy nerkowej, a także niedomiaru wapnia w organizmie.

Źródło (słabe): Wikipedia, mimo to lepsze niż "babcia mi mówiła", jak również nie będę tracił czasu na wyszukiwanie publikacji, bowiem nie ma sensu.

Argumenty takie jak chemia jest wszędzie w okół nas oraz ja nic nie zauważyłem itp. pozostawiam bez komentarza z oczywistych względów.

_________________
"Pszczoły mają w sobie coś mistycznego. Rzucają urok na każdego, kto się nimi bliżej zajmie."


Podatki:https://taxfinlaw.pl/podatkowyprzewodnik

https://g.co/kgs/8mMWUvQ


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 lipca 2013, 15:39 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 kwietnia 2011, 16:05 - czw
Posty: 1054
Lokalizacja: Góry Świętokrzyskie
Ule na jakich gospodaruję: dadant i 18,5 D
JM pisze:
W używanym przez niektórych dyskutantów znaczeniu słowa "chemia" to również cały ich organizm to nic innego jak tylko ta właśnie "chemia".

Herbatkę i inne ziółka wychwalają jako lekarstwo, zupka szczawiowa pyszna, kompocik z rabarbaru specjał, kawkę i owszem - ale śladowe ilości kwasu szczawiowego polane w sąsiedztwie ramek z miodem to zbrodnia o pomstę do nieba wołająca.

Kwas szczawiowy jak wszystko co tylko występuje w przyrodzie jest owszem, związkiem chemicznym, ale równocześnie jest jednym z tysięcy związków powszechnie występujących i na co dzień ze smakiem spożywanych.

Powtarzam:
Hipotetycznie zakładając, że nawet cała ilość kwasu szczawiowego zastosowana do zabiegu zwalczania warrozy wchłonięta zostanie do miodu - to w 1 litrze takiego miodu byłoby go najwyżej zaledwie tyle co w szklance herbaty.
Niech więc chemicy przestaną lamentować.


Tu nie chodzi kolego o chemię w miodzie w postaci kwasu szczawiowego czy innego bo o tym każdy wie ale tu chodzi o to, że ten właśnie kwas uszkadza czerw i pszczoły i obniża odporność pszczół a co za tym idzie osłabia całą rodzinę. Ja nie uważam, że kwas szczawiowy jest najgorszy na świecie ale jak wiadomo wszystko trzeba robić z głową a nie walić od razu do ula

_________________
Pasieka "Łapa" http://llapka.blogspot.com/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 lipca 2013, 15:55 - sob 

Rejestracja: 19 listopada 2009, 02:01 - czw
Posty: 3756
Lokalizacja: mad górną Mierzawą
Ule na jakich gospodaruję: 1/2 D
bonluk pisze:
Tu nie chodzi kolego o chemię w miodzie w postaci kwasu szczawiowego czy innego bo o tym każdy wie ale tu chodzi o to, że ten właśnie kwas uszkadza czerw i pszczoły i obniża odporność pszczół a co za tym idzie osłabia całą rodzinę. Ja nie uważam, że kwas szczawiowy jest najgorszy na świecie ale jak wiadomo wszystko trzeba robić z głową a nie walić od razu do ula

Ale moja wypowiedź odnosiła się do tych, których właśnie chemia "kwasu szczawiowego" w miodzie zatrważa.

A tak poza tym, to zgadzam się całkowicie z Tobą, że "wszystko trzeba robić z głową, a nie od razu walić do ula" np. ten kwas szczawiowy, trzeba czy nie potrzeba.

_________________
Pozdrawiam, dziadek Józef


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 lipca 2013, 18:50 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 marca 2012, 21:04 - czw
Posty: 3637
Lokalizacja: Góry Sowie
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Kwas i pszczoły. Jakoś mnie to nie przekonuje. Nie biorę nawet tego pod uwagę. Wystarczy ta 1 tableteczka gdy już czerwiu nie ma.

_________________
"Mała jest pszczoła wśród latających stworzeń, lecz owoc jej ma pierwszeństwo pośród słodyczy." (Syr 11, 3);


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 lipca 2013, 01:25 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 stycznia 2009, 15:51 - ndz
Posty: 2941
Lokalizacja: Białaczów, łodzkie
Ule na jakich gospodaruję: warsz. posz. wklp korp
adriannos, tak samo wystarczy 1 raz kwas szczawiowy odparowany gdy już czerwiu nie ma.

_________________
"Bo pszczelarz jest dla pszczół, nigdy pszczoły dla pszczelarza"

Pozdrawiam Wszystkich, którzy kochają pszczółki :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 lipca 2013, 01:29 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 marca 2012, 21:04 - czw
Posty: 3637
Lokalizacja: Góry Sowie
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Pawełek., Zdaję sobie z tego sprawę. Mimo to nie skorzystam.
Pozdrawiam

_________________
"Mała jest pszczoła wśród latających stworzeń, lecz owoc jej ma pierwszeństwo pośród słodyczy." (Syr 11, 3);


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 lipca 2013, 01:33 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 stycznia 2009, 15:51 - ndz
Posty: 2941
Lokalizacja: Białaczów, łodzkie
Ule na jakich gospodaruję: warsz. posz. wklp korp
adriannos, ja korzystam, na zmianę z tactikiem, zmiana co rok.

_________________
"Bo pszczelarz jest dla pszczół, nigdy pszczoły dla pszczelarza"

Pozdrawiam Wszystkich, którzy kochają pszczółki :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 lipca 2013, 01:38 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 marca 2012, 21:04 - czw
Posty: 3637
Lokalizacja: Góry Sowie
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Pawełek., Nawet do ramek na motylice mnie nikt nie namówi do skorzystania z kwasów organicznych. Jeszcze ewentualnie tam mogę sobie pozwolić na spalenie małej dawki siarki.
Nie chodzi o to, że uważam go za nieskutecznego. Tylko o pszczoły z lekko uszkodzonymi pancerzykami, matki i środowisko ula. Że skuteczny jest i - w miarę - bezpieczny, to wiem. Mimo to podziękuję.
Życzę dobrej nocy

_________________
"Mała jest pszczoła wśród latających stworzeń, lecz owoc jej ma pierwszeństwo pośród słodyczy." (Syr 11, 3);


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 lipca 2013, 01:40 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 stycznia 2009, 15:51 - ndz
Posty: 2941
Lokalizacja: Białaczów, łodzkie
Ule na jakich gospodaruję: warsz. posz. wklp korp
adriannos, powiem Ci że tego samego się balem na początku, ale nie zauważyłem nic złego, ważne żeby przestrzegać ilości i temperatury na zewnątrz.

_________________
"Bo pszczelarz jest dla pszczół, nigdy pszczoły dla pszczelarza"

Pozdrawiam Wszystkich, którzy kochają pszczółki :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 lipca 2013, 09:54 - ndz 

Rejestracja: 10 września 2012, 19:21 - pn
Posty: 80
Lokalizacja: sveden
Ule na jakich gospodaruję: korpusowy
witam a czy moze macie do zaproponowania cos co dziala dobrze i mozna z powodzeniem zastosowac o tej porze roku moze cos ekologicznego jakies wywary z ziol dziekuje z gory za podpowiedzi pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 lipca 2013, 11:23 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 marca 2012, 21:04 - czw
Posty: 3637
Lokalizacja: Góry Sowie
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
peterd, Najbardziej ekologiczne, to dać pszczołom spokój, matkom miejsce w gniazdach do czerwienia, jakiś pożytek rozwojowy, albo podkarmianie na czerwienie. Nie urządzaj im gehenny. Nie ma takiej potrzeby.

_________________
"Mała jest pszczoła wśród latających stworzeń, lecz owoc jej ma pierwszeństwo pośród słodyczy." (Syr 11, 3);


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 lipca 2013, 11:51 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 sierpnia 2007, 09:21 - pn
Posty: 1610
Lokalizacja: Wawa
stantom 20-----nie jesteś zacofany ....ja również odparowuję KS.
Szwedzi i Niemcy również stosują , a szwedzi chyba najwiecej....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 lipca 2013, 15:21 - ndz 
MODERATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 września 2007, 18:41 - sob
Posty: 5359
Lokalizacja: Czaszyn /Londyn
Ule na jakich gospodaruję: ,wielkopolski i 435x250
Miejscowość z jakiej piszesz: Czaszyn
Anglicy tez uzywaja ale wzimie polewaja kwasem ,ale mam pytanie czy w tym roku warroza spi czy co? bo jakos nie widze na wkladkach ani jednej sztuki a zawsze cos spadalo a w tym roku nic


henry

_________________
https://www.facebook.com/10000202901431 ... zMQagKKAl/
henry


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 lipca 2013, 15:43 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 sierpnia 2007, 09:21 - pn
Posty: 1610
Lokalizacja: Wawa
Sprawdzałem w czerwiu trutowym ,,,,,, jest ..pojedyńcze sztuki .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 lipca 2013, 20:34 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 stycznia 2009, 14:21 - pt
Posty: 309
Lokalizacja: Łęczna
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
fakt jest jej w tym roku jakby mniej, przynajmniej mniej jej widać, ale to moze być zwodnicze

_________________
diem perdidi


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 lipca 2013, 20:40 - ndz 
Wytępiliśmy ją jak myśliwi kuropatwy to z kąd ma być ?
Jeszcze trochę to do ZOO PZP wycieczki będzie organizować aby młodzi mogli ją zobaczyć. :pl:


Na górę
  
 
Post: 14 lipca 2013, 22:04 - ndz 
MODERATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 września 2007, 18:41 - sob
Posty: 5359
Lokalizacja: Czaszyn /Londyn
Ule na jakich gospodaruję: ,wielkopolski i 435x250
Miejscowość z jakiej piszesz: Czaszyn
Kolopik dobre chyba za tydzien pujde do Zoo bo tak mi za nia teskno



henry

_________________
https://www.facebook.com/10000202901431 ... zMQagKKAl/
henry


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 lipca 2013, 22:11 - ndz 
henry650, nie śmiej się ale w tym roku soś się nie tak dzieje.
Waroza w odwrocie, pszczoły rozpoczynają nowy sezon jak nigdy o tej porze a ja dzisiaj obserwowałem u siebie na drzewach parkę Sójek. W lipcu-szok. Zima idzie ?
A eko-te pieprzą o ociepleniu klimatu.


Na górę
  
 
Post: 14 lipca 2013, 22:15 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 marca 2012, 21:04 - czw
Posty: 3637
Lokalizacja: Góry Sowie
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Niestety warroza jest. Widziałem na pszczole wentylującej w tym roku. Masakra! Taki potwór!! Ludzie!!! A jakie miała zębiska!!!!!!!!!!!!! :szok: :o bozie:

Była i z nami pozostanie. Trzeba się nauczyć z nią żyć i tyle.

_________________
"Mała jest pszczoła wśród latających stworzeń, lecz owoc jej ma pierwszeństwo pośród słodyczy." (Syr 11, 3);


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 lipca 2013, 22:22 - ndz 
MODERATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 września 2007, 18:41 - sob
Posty: 5359
Lokalizacja: Czaszyn /Londyn
Ule na jakich gospodaruję: ,wielkopolski i 435x250
Miejscowość z jakiej piszesz: Czaszyn
Kolopik ja sie nie smieje ale na powaznie obserwuje tu w londynie pszczoly od wiosny sprawdzam wkladki i nic zamowilem paski zelowe na bazie kwasu mrowkowego i kwas szczawiowy w plynie chyba sam to zuzyje a tak na powaznie sprawdzalem tez w pasiece gdzie mamy spotkania jestem tam co dwa tygodnie angole czesciej tam bywaja i tam tez narazie niema niewiem jak w Polsce mam musze zapytac tescia ,ale jak bylem w czerwcu w polsce to tez nie bylo


henry

_________________
https://www.facebook.com/10000202901431 ... zMQagKKAl/
henry


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 lipca 2013, 09:21 - pn 

Rejestracja: 28 grudnia 2012, 18:48 - pt
Posty: 2450
Lokalizacja: Kraków/Jura
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
kolopik pisze:
Zima idzie ?
A eko-te pieprzą o ociepleniu klimatu.


Ocieplenie klimatu w skali globalnej, spowoduje ochłodzenie w Europie. Porównaj temperatury u nas, a na podobnej wysokości w Kanadzie.
Golfstrom i reszta się kłania.

_________________
Jedynie cenzor cesarski Jüang, Co umie dać się we znaki,
Nie żałuje swej pięknie haftowanej sukni, Pył ściera z uwagą, czyta. [Bo Juyi, Wiersze na ścianie]
http://www.pasiekatilia.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 lipca 2013, 12:59 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 kwietnia 2011, 16:05 - czw
Posty: 1054
Lokalizacja: Góry Świętokrzyskie
Ule na jakich gospodaruję: dadant i 18,5 D
wtrepiak pisze:
stantom 20-----nie jesteś zacofany ....ja również odparowuję KS.
Szwedzi i Niemcy również stosują , a szwedzi chyba najwiecej....


I tu się kolego mylisz, że Szwedzi stosują kwasy. Może kiedyś tak było ale na pewno od jakiegoś czasu już nie

_________________
Pasieka "Łapa" http://llapka.blogspot.com/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 lipca 2013, 19:09 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 sierpnia 2007, 09:21 - pn
Posty: 1610
Lokalizacja: Wawa
A stosują ,,,,,polewanie ,,,,,a najwięcej odparowują


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 lipca 2013, 21:30 - pn 

Rejestracja: 10 września 2012, 19:21 - pn
Posty: 80
Lokalizacja: sveden
Ule na jakich gospodaruję: korpusowy
bonluk :) tak tak wlasnie w szwecji tylko to sie stosuje kwasy mlekowy , mrowkowy, szczawiowy


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 39 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 18 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

            



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji