FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 21 sierpnia 2025, 06:50 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 32 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Miodek
Post: 17 lipca 2013, 17:59 - śr 

Rejestracja: 10 września 2012, 19:21 - pn
Posty: 80
Lokalizacja: sveden
Ule na jakich gospodaruję: korpusowy
dzien dobry zastanawiam sie jaki okres czasu powinien stac miod w naczyniach tj np wiaderkach zanim rozleje go w sloiki i pozakrecam wiem ze po miodobraniu powinien sie odstac jakis czas zeby woda jeszcze odparowala wiec czy jest jakis okreslony czas na to? pozdrawiam peterd


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Miodek
Post: 17 lipca 2013, 18:28 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 stycznia 2011, 17:54 - śr
Posty: 3365
Lokalizacja: Lubelskie.51°10'51.50"N 22°35'32.23"E
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski DanLan 435/170
peterd Miód jest higroskopijny więc twoje założenie jest błędne .Można wlać do odstojnika z dolnym zaworem i szczelnie zamknąć po 2-3 dobach zlać do słoików ,lub rozlewać bezpośrednio po wirowaniu do słoików .

_________________
Wiesiek33

TANKUJĘ TYLKO NA-PKN ORLEN


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Miodek
Post: 17 lipca 2013, 18:34 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 maja 2012, 20:51 - pn
Posty: 2203
Lokalizacja: Lubelskie
Ule na jakich gospodaruję: warszawski, ostrowskiej
wiesiek33, u mnie zawsze stoi dobe, dwie przykryty sciereczka i dopiero później zamykam na szczelnie i rozlewam w miare potrzeb.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Miodek
Post: 17 lipca 2013, 19:12 - śr 

Rejestracja: 18 grudnia 2011, 08:52 - ndz
Posty: 1881
Lokalizacja: dolny slask
Ule na jakich gospodaruję: 360x210
peterd, Nie woda tylko resztki zanieczyszczen wyplyna na wierzch już po dobie i można rozlewac do sloikow szczelnie pozakręcać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Miodek
Post: 17 lipca 2013, 21:15 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 czerwca 2013, 21:06 - wt
Posty: 308
Lokalizacja: Roztocze
Ule na jakich gospodaruję: warszawskie poszerzane
ja od razu wlewam do słoików a zanieczyszczenia i tak po paru dniach znajdą się pod zakrętką

_________________
Jestem pszczelarzem ludziom na pożytek, Bogu na chwałę


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Miodek
Post: 17 lipca 2013, 21:25 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 stycznia 2010, 00:15 - pt
Posty: 1134
Lokalizacja: Tczew ---- GPS N: 54° 5' 33" E: 18° 47' 18"
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski leżak kombinowany
zbynio54 pisze:
ja od razu wlewam do słoików a zanieczyszczenia i tak po paru dniach znajdą się pod zakrętką

Ja bym takiego miodu klientowi nie dał.
U mnie zawsze stoi dobę lub dwie, pianę z góry zbieram i rozlewam do słoików uprzednio umytych i wyparzonych w piekarniku w 150 stopniach przez pół godziny
Pozdrawiam tczkast


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Miodek
Post: 17 lipca 2013, 21:35 - śr 

Rejestracja: 29 marca 2013, 21:08 - pt
Posty: 504
Ule na jakich gospodaruję: Ostrowski wlkp
zbynio54 pisze:
ja od razu wlewam do słoików a zanieczyszczenia i tak po paru dniach znajdą się pod zakrętką


i tak najlepiej rozlewać ,miód który stoi juz dobę w beczce na dole jest gęsty ,a na górze rzadki i lipa ,albo mieszać ,albo obrócic beczkę ,żeby na nowo sie wymieszał.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Miodek
Post: 18 lipca 2013, 01:26 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 lipca 2007, 21:44 - pn
Posty: 1593
Lokalizacja: północna wielkopolska
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Wlewam zaraz po przefiltrowaniu w słoiki.
http://lyson.com.pl/index.php?id_produc ... er=product
Takich sit są dwa rodzaje, z gęstą i rzadsza siatką. Po tych gęściejszych śmiało można lać w słoiki bez czekania aż się odstoi.

_________________
Niniejszym oświadczam, że powyższy post wyraża mój osobisty punkt widzenia.
Zastrzegam sobie prawo do zmiany poglądów w dowolnej chwili i bez podania przyczyny.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Miodek
Post: 18 lipca 2013, 07:42 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 stycznia 2009, 14:21 - pt
Posty: 309
Lokalizacja: Łęczna
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
tczkast pisze:
rozlewam do słoików uprzednio umytych i wyparzonych w piekarniku w 150 stopniach przez pół godziny
Pozdrawiam tczkast
Hmm a czemu ma to słuzyć.
Pokrywki też 150 stopni przez 30 min.???

_________________
diem perdidi


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Miodek
Post: 18 lipca 2013, 07:44 - czw 

Rejestracja: 12 kwietnia 2011, 21:12 - wt
Posty: 182
Lokalizacja: Staszów, świętokrzyskie
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
A później tłumacz klientom dlaczego miód przykrył się białą pianą i dlaczego są w nim małe (czasem czarne) paprochy. Po wirowaniu przez sito do odstojnika, w odstojniku ze 3 dni i później do słoików - i pięknie wygląda i doskonale smakuje.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Miodek
Post: 18 lipca 2013, 08:06 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 lipca 2007, 21:44 - pn
Posty: 1593
Lokalizacja: północna wielkopolska
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Na 3 dni w odstojniku to sobie można pozwolić przy pięciu ulach, nie wtedy, kiedy wiruje się po kilkaset kilo dziennie.

_________________
Niniejszym oświadczam, że powyższy post wyraża mój osobisty punkt widzenia.
Zastrzegam sobie prawo do zmiany poglądów w dowolnej chwili i bez podania przyczyny.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Miodek
Post: 18 lipca 2013, 08:45 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 stycznia 2010, 00:15 - pt
Posty: 1134
Lokalizacja: Tczew ---- GPS N: 54° 5' 33" E: 18° 47' 18"
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski leżak kombinowany
arturrex pisze:
tczkast pisze:
rozlewam do słoików uprzednio umytych i wyparzonych w piekarniku w 150 stopniach przez pół godziny
Pozdrawiam tczkast
Hmm a czemu ma to słuzyć.
Pokrywki też 150 stopni przez 30 min.???

Pokrywki są wygotowywane we wrzątku. Uważam, że przy pracy z żywnością powinno się w miarę możliwości zachować największą higienę.
Tak zacząłem i zawsze tak robię :D przy 8 ulach mam na to czas - może jak będę miał dużo więcej to podejmę decyzję, że sama zmywarka wystarczy ;)
Pozdrawiam tczkast


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Miodek
Post: 19 lipca 2013, 05:11 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 grudnia 2010, 23:05 - sob
Posty: 3002
Lokalizacja: Łódź
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
To używacie słojków i wieczek z "odzysku" ?
Koszt ich przygotowania pewnie przekracza cene nowych.

_________________
Pozdrawiam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Miodek
Post: 19 lipca 2013, 05:31 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 lipca 2013, 19:58 - pn
Posty: 774
Lokalizacja: Oławski
Ule na jakich gospodaruję: WP, wlkp.
Dla drobnych producentów bez magazynu poza sezonem słoiki z odzysku wychodzą taniej. Ja daję rabat za każdy zwrócony słoik. Musi pachnieć miodem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Miodek
Post: 19 lipca 2013, 05:42 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 grudnia 2010, 23:05 - sob
Posty: 3002
Lokalizacja: Łódź
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Sol Bąk pisze:
Dla drobnych producentów bez magazynu poza sezonem słoiki z odzysku wychodzą taniej. Ja daję rabat za każdy zwrócony słoik. Musi pachnieć miodem.


Koszt słojka to ok.70 gr nakrętki drukowanej ok.25 gr-ile tego rabatu można dać żeby nie otrzeć sie o śmieszność.

_________________
Pozdrawiam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Miodek
Post: 19 lipca 2013, 09:53 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 marca 2012, 21:04 - czw
Posty: 3637
Lokalizacja: Góry Sowie
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Miód od razu do słoików. W nich ma postać, a potem "szum: się łychą zbiera.

_________________
"Mała jest pszczoła wśród latających stworzeń, lecz owoc jej ma pierwszeństwo pośród słodyczy." (Syr 11, 3);


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Miodek
Post: 19 lipca 2013, 10:11 - pt 

Rejestracja: 28 grudnia 2012, 18:48 - pt
Posty: 2450
Lokalizacja: Kraków/Jura
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Próbowałem tak i tak, wygodniej mi do odstojnika, a po skończeniu wirowania dopiero do słoików (np następnego dnia). IMHO dużo łatwiej utrzymać czystość słoików.
Nawet jak się ma dużo ramek, to przecież w jeden dzień można wirować, a później rozlewać z odstojnika postawionego dzień wcześniej.

_________________
Jedynie cenzor cesarski Jüang, Co umie dać się we znaki,
Nie żałuje swej pięknie haftowanej sukni, Pył ściera z uwagą, czyta. [Bo Juyi, Wiersze na ścianie]
http://www.pasiekatilia.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Miodek
Post: 19 lipca 2013, 10:19 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 stycznia 2010, 00:15 - pt
Posty: 1134
Lokalizacja: Tczew ---- GPS N: 54° 5' 33" E: 18° 47' 18"
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski leżak kombinowany
Zdzisław. pisze:
To używacie słojków i wieczek z "odzysku" ?
Koszt ich przygotowania pewnie przekracza cene nowych.

Nigdy nie używałem słoików z odzysku. Zawsze kupuję nowe - zakrętki również. Nie zmienia to faktu, że wszystko dokładnie myję i wyparzam.
Pozdrawiam tczkast


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Miodek
Post: 19 lipca 2013, 10:35 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 lipca 2013, 19:58 - pn
Posty: 774
Lokalizacja: Oławski
Ule na jakich gospodaruję: WP, wlkp.
Nie często, ale jednak słoiki z odzysku potrafią być w lepszym stanie niż kupowane. Ostatnio od ogrodnika kupiłem słoiki poszczerbione i z piachem, który dostał mu się na magazynie przez rozdarte opakowanie... zgroza!
Ale cóż... wyjścia zbytnio nie miałem, tylko on (ze znanych mi dystrybutorów) posiadał słoiki w akceptowalnej cenie (to są minusy braku możliwości przygotowania sobie magazynu).
Poszły wszystkie bez wyjątku do zmywarki. Klienci się nie skarżą i jeszcze mi nowych podsyłają. 8)
Poszczerbione służą jako podkarmiaczki :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Miodek
Post: 23 lipca 2013, 19:48 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 sierpnia 2007, 09:21 - pn
Posty: 1610
Lokalizacja: Wawa
Słoik po umyciu nie cuchnie , chyba że po jakimś świnistwie .
Przykrywki po ogórkach lub przetworach z octem waniają , guma na przykrywce wciąga zapach , do odrzucenia .
Ja używam słoików z odzysku i nie ma problemu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Miodek
Post: 23 lipca 2013, 19:56 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 lipca 2013, 19:58 - pn
Posty: 774
Lokalizacja: Oławski
Ule na jakich gospodaruję: WP, wlkp.
Cytuj:
Przykrywki po ogórkach lub przetworach z octem waniają , guma na przykrywce wciąga zapach , do odrzucenia .

Pokrywki cuchną to fakt, ale prawdą jest, że szkło w słoiku ma również mikro pory, które nigdy się nie domyją. Bardzo prosto to sprawdzić: zakręć taki umyty słoik nową nakrętką na dzień i powąchaj po odkręceniu jak pachnie.
Jak już sprawdzisz, to się dowiesz dlaczego nie warto brać z odzysku innych słoików jak tylko po miodzie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Miodek
Post: 23 lipca 2013, 20:10 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 stycznia 2011, 17:54 - śr
Posty: 3365
Lokalizacja: Lubelskie.51°10'51.50"N 22°35'32.23"E
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski DanLan 435/170
adriannos pisze:
Miód od razu do słoików. W nich ma postać, a potem "szum: się łychą zbiera.
Używam sita stożkowego z tego linku . http://www.osppoznan.pl/p3028028_sito-s ... akiem.html Żadnych szumowin i zero zanieczyszczeń , jednak warto mieć dwa lub trzy bo szybko się zapycha i trzeba myć i suszyć , w dużej pasiece był by problem, słoiki i zakrętki tylko nowe bez żadnych dziur w folii żadnego mycia .W używane czasem nalewam dla siebie .

_________________
Wiesiek33

TANKUJĘ TYLKO NA-PKN ORLEN


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Miodek
Post: 25 lipca 2013, 07:28 - czw 

Rejestracja: 12 kwietnia 2011, 21:12 - wt
Posty: 182
Lokalizacja: Staszów, świętokrzyskie
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
wiesiek33. Słoiki z folii, nawet szczelnej trzeba myć. Często jest tak, że zostaje na nich trochę nieznanej mi substancji, którą najprawdopodobniej używają do smarowania form przy produkcji.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Miodek
Post: 25 lipca 2013, 07:38 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 lipca 2013, 19:58 - pn
Posty: 774
Lokalizacja: Oławski
Ule na jakich gospodaruję: WP, wlkp.
Słoiki z huty w opakowaniach zbiorczych po 1000 są gotowe do użycia, ale pakowane po 8 to przeważnie (nie zawsze ale w 90% przypadków) to są słoiki przepakowane w magazynach u pośredników. W ogóle to o słoikach można dużo pisać :)
Z reguły można poznać, którzy dystrybutorzy działają profesjonalnie: zgrzewy ze zgrzewarek garażowych są duże i nie wygląda to estetycznie (o ile o estetyce można tu mówić). W zgrzewarkach przemysłowych praktycznie nie marnuje się materiału.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Miodek
Post: 25 lipca 2013, 07:49 - czw 

Rejestracja: 25 września 2008, 11:18 - czw
Posty: 590
Lokalizacja: Wymysłów
Sol Bąk, sorry że w tym temacie, ale również dotyczy miodu .Wszedłem na twojego bloga i czytałem o krystalizacji miodu i muszę kolego stwierdzić, że mijasz się z prawda .Czy miałeś kiedyś do czynienia z czystym miodem akacjowym .Pewnie nie, wnioskując co piszesz na temat "prawdziwego miodu".Prośba o przeanalizowanie jeszcze raz tego co napisałeś i nierozpowszechnianie nieprawdziwych informacji.
Pozdrawiam Mariusz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Miodek
Post: 25 lipca 2013, 07:55 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 lipca 2013, 19:58 - pn
Posty: 774
Lokalizacja: Oławski
Ule na jakich gospodaruję: WP, wlkp.
mariuszm pisze:
Sol Bąk, sorry że w tym temacie, ale również dotyczy miodu .Wszedłem na twojego bloga i czytałem o krystalizacji miodu i muszę kolego stwierdzić, że mijasz się z prawda .Czy miałeś kiedyś do czynienia z czystym miodem akacjowym .Pewnie nie, wnioskując co piszesz na temat "prawdziwego miodu".Prośba o przeanalizowanie jeszcze raz tego co napisałeś i nierozpowszechnianie nieprawdziwych informacji.
Pozdrawiam Mariusz

Dzięki, zaraz sprawdzę i poprawię (w razie konieczności) :) cieszę się, że ktoś czyta mój blog :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Miodek
Post: 25 lipca 2013, 08:07 - czw 
mariuszm pisze:
Wszedłem na twojego bloga i czytałem o krystalizacji miodu i muszę kolego stwierdzić, że mijasz się z prawda .Czy miałeś kiedyś do czynienia z czystym miodem akacjowym .Pewnie nie, wnioskując co piszesz na temat "prawdziwego miodu".Prośba o przeanalizowanie jeszcze raz tego co napisałeś i nierozpowszechnianie nieprawdziwych informacji.
Fakt miód akacjowy potrafi i dwa lata stać nieskrystalizowany. Choć nie wiem czy o to akurat ci Mariusz chodziło? :wink:


Na górę
  
 
 Tytuł: Re: Miodek
Post: 25 lipca 2013, 08:46 - czw 

Rejestracja: 25 września 2008, 11:18 - czw
Posty: 590
Lokalizacja: Wymysłów
Dokładnie o to.
Pozdrawiam Mariusz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Miodek
Post: 25 lipca 2013, 09:10 - czw 

Rejestracja: 23 lipca 2012, 12:21 - pn
Posty: 736
Lokalizacja: południowe mazowsze
Ule na jakich gospodaruję: WL,WP,WZ,LN3/4,D,LZ:)
mariuszm pisze:
Sol Bąk, sorry że w tym temacie, ale również dotyczy miodu .Wszedłem na twojego bloga i czytałem o krystalizacji miodu i muszę kolego stwierdzić, że mijasz się z prawda .Czy miałeś kiedyś do czynienia z czystym miodem akacjowym .Pewnie nie, wnioskując co piszesz na temat "prawdziwego miodu".Prośba o przeanalizowanie jeszcze raz tego co napisałeś i nierozpowszechnianie nieprawdziwych informacji.
Pozdrawiam Mariusz


Przepraszam że i ja się podepnę.

ale:
- istnieją temperatury poniżej 30 stopni Celcjusza w których miody nie krystalizują,
- nie ma miodu o konsystencji betonu,
- są miody które potrzebują na krystalizację o wiele krótszy czas niż 3 miesiące (rzepak, mniszek),
- w miodzie najważniejsze nie są witaminy ale enzymy i łatwo dostępne cukry proste,
- miody w marketach to nie żaden karmel cukierniczy a po prostu miody przegrzane(karmelizacja następuje w dużo wyższych temperaturach).

Bez urazy, ale z takich wpisów powstają mity.

Pozdrawiam
Przemek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Miodek
Post: 25 lipca 2013, 10:03 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 lipca 2013, 19:58 - pn
Posty: 774
Lokalizacja: Oławski
Ule na jakich gospodaruję: WP, wlkp.
GÓRAL pisze:
- istnieją temperatury poniżej 30 stopni Celcjusza w których miody nie krystalizują

poprawione właściwą temperaturą wg. źródeł internetowych jest ~20 :)
GÓRAL pisze:
- nie ma miodu o konsystencji betonu

ale za to bywa takie poczucie humoru ;)
GÓRAL pisze:
- są miody które potrzebują na krystalizację o wiele krótszy czas niż 3 miesiące (rzepak, mniszek)

w treści wpisu są 3 dni :)
GÓRAL pisze:
- w miodzie najważniejsze nie są witaminy ale enzymy i łatwo dostępne cukry proste

Enzymy to białka, każde białko ulega denaturacji w środowisku o niskim PH jakim są soki żołądkowe. Dla miodu to ważne (bo powoduje krystalizację), dla człowieka średnio.
GÓRAL pisze:
- miody w marketach to nie żaden karmel cukierniczy a po prostu miody przegrzane(karmelizacja następuje w dużo wyższych temperaturach).

Masz rację i poprawiłem.

Przyznaję się do nierzetelności pisarskiej i obiecuję poprawę. Następnym razem będę dokładnie sprawdzał swoje przypuszczenia i liczę na waszą czujność, bo jestem tylko człowiekiem (omylnym jak widać :) ).

Dodatkowo zapraszam do komentowania we właściwej sekcji blogu :).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Miodek
Post: 25 lipca 2013, 10:39 - czw 

Rejestracja: 25 września 2008, 11:18 - czw
Posty: 590
Lokalizacja: Wymysłów
Głowa do góry.Mylić się jest rzeczą ludzką ,ważne aby umieć przyznać się do błędu i nie tkwić w nim. Życzę sukcesów w prowadzeniu bloga.
Pozdrawiam Mariusz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Miodek
Post: 26 lipca 2013, 11:47 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 sierpnia 2007, 09:21 - pn
Posty: 1610
Lokalizacja: Wawa
Słoik nowy zakręcony też będzie czuć ,inny zapach. Zimą przygotowuję w kartony ,bez nakrętek. No ale cóż ,,może myjesz inną wodą i płynem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 32 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 15 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

            



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji