FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 27 lipca 2025, 12:54 - ndz

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Odchody

Poruszę ten temat choć nie przyjemny.Związany ściśle z nosemą.Na pewno wielu nurtuje pytanie,mnie również czy obrobiona ściana zewnętrzna ula to zawsze objaw tej choroby? Podam na przykładzie człowieka,który dostając rozwolnienie i nie ma możliwości nigdzie się załatwić robi to w gacie,tak i pszczoła zwabiona ciepłem słońca wychodzi ale zastając chłodny wiatr nie leci tylko robi na ścianę.Być może moje rozumowanie jest komiczne ale taka myśl w głowie się kołędzi.{jednej chce się mocniej drugiej mniej}

Drugie pytanie dotyczy odchodów zdrowej pszczoły.Można wiele przeczytać jak wyglądają po biegunce,nosemie ale przyznam,że nie spotkałem opisu jak wyglądają fekalia zdrowej pszczoły?{czy są gęste,rzadkie szczególnie teraz po zimowli}

Może znajdzie się ktoś kto zna odpowiedzi na te pytania?Nie koniecznie z poważną miną ale temat dla pszczelarza chyba nawet bardzo ważny.

Tytuł:
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Witam
Jak masz ochote pooglondać (kupy) zdrowej pszczoły to podczas oblotu powieś na pasieczysku białe płutno
Pozdrawiam Tomek :oops:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Chmm......... według moich obserwacji :roll: to zdrowa pszczoła wydala dwa rodzaje zdrowych odchodów :arrow:
nitkowate o dość sztywnej kosystencji (na białym samochdzie też doskonale widać żółte niteczki 2cm długości :wink: )
i żdsze o konsystyecji papki ( nie zachowuje nitkowatego kształtu tylko rozplaszcza się na masce ) jest widoczna jako plama
natomiast odchody przy biegunce mają bardzo żadką konsystencję lejącą ( wyglada to tak jak by sie cos żółtego rozlało i plama takiego kału wielkością niewiele jest mniejsza od gabarytów pszczły-ale umnie to prechistoria)
To tyle moich gównianych obserwacji :shock: :mrgreen:

Pozdrawiam Szczupak :mrgreen:

Tytuł:

Objawem nosemozy jest brunatnożółty kaszowaty kał.A gdy kał jest jasnożółty i jest w nim kilka widocznych gródek{6-7}?Czy odchody zdrowej pszczoły mogą być kaszkowate?Tego w żadnej książce nie mogę znaleźć oraz tego jak w ogóle wyglądają zdrowe odchody.
Pobrudzone kałem ramki i przednia ściana ula mogą być objawem nosemy ale nie muszą-słowa z książki o chorobach.{również biegunka zwykła}
Z moich obserwacji na pewno chorych pszczół dodam,że widziałem takie które wychodzą przed ul wspinają się na trawy, liście i tam oddają duże ilości gliniastego kału po czym chyba giną.A także pszczoły z biegunką zakaźną UWAGA!!!!NA TĄ CHOROBĘ pszczoły wypróżniają się wodnistym, przezroczystym kałem wewnątrz ula,który natychmiast jest zlizywany przez pozostałe.Zaraza rozprzestrzenia się piorunująco, choroba nie wygasa prowadzi do całkowitej zagłady rodziny.Gdyby ktoś zaobserwował te objawy u siebie nigdy nie łączyć nawet ze słabymi.Najlepiej zlikwidować.
To obserwacje z zeszłych lat w tym roku nie miałem jeszcze okazji spokojnie zajrzeć.
Tomek napisał" białe płótno"kiedy jestem w pasiece podczas oblotu sam wyglądam jak to płótno.
Temat pozornie błahy ale czy ktoś zna odpowiedź na pytania z pierwszego akapitu?

Tytuł:
stantom20 pisze:
Witam
Jak masz ochote pooglondać (kupy) zdrowej pszczoły to podczas oblotu powieś na pasieczysku białe płutno

Nie trzeba Płótna wystarczy śnieg :mrgreen:

Zdrowe pszczoły oddają kał w postaci jasno brązowych kropek lub paseczków . Natomiast chore - kał rozlany i rzadki, koloru mlecznej kawy, oddany na ścianki ula, a nawet wewnątrz
Tylko czasami jak jest zimno to siadają na Daszku i też oddadzą kał i wcale to nie świadczy o chorobie szukają ciepłego miejsca

Zdjęcie na sniegu

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]