FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 21 sierpnia 2025, 16:33 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Witam
Mam dwie rodziny do połączenia a nigdy tego nie robiłem proszę o podpowiedź jak najprościej to zrobić.
Dodam że ule stoją od siebie jakieś 60cm.

I druga sprawa jeszcze do kiedy można przedłużyć karmienie na czerw mam kilka odkładów zrobionych na początku lipca na tą chwilę mają po 4-5 ramek czerwiu.
Na ilu ramkach będzie można zimować taki odkład gdzie w tej chwili jest te 4-5 ramek czerwiu ( duża większość to czerw zakryty)

chudy pisze:
Witam
Mam dwie rodziny do połączenia a nigdy tego nie robiłem proszę o podpowiedź jak najprościej to zrobić.
Dodam że ule stoją od siebie jakieś 60cm.
Póki co to jeszcze przez sierpień je rozwijaj niech dwie matki czerwią do oporu, połączysz sobie po 25 sierpnia przy układaniu gniazd a przed zakarmianiem na zimowlę. Jaki masz typ ula?

chudy pisze:
I druga sprawa jeszcze do kiedy można przedłużyć karmienie na czerw mam kilka odkładów zrobionych na początku lipca na tą chwilę mają po 4-5 ramek czerwiu.
Na ilu ramkach będzie można zimować taki odkład gdzie w tej chwili jest te 4-5 ramek czerwiu ( duża większość to czerw zakryty)
Zależy czym będziesz je chciał na zimę karmić, jeśli cukrem to 25 sierpnia a nawet do końca sierpnia możesz je podsycać rozwojowo, jeśli inwertem to do 10 września nawet. Zazimuj na tylu ramkach ile będą miały na dzień układania gniazda czerwiu łącznie po zsumowaniu całości. tzn. musisz sobie przeliczyć wizualnie - jeśli na każdej ramce mają powierzchniowo po pół plastra obustronnie zaczerwionego to z dwóch takich ramek z czerwiem masz jedną ramkę czerwiu. Rozwijając je do końca sierpnia możesz mieć 8-9 ramek z czerwiem więc na około 4-5 będziesz mógł je zazimować. :wink:

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Cordovan pisze:
Rozwijając je do końca sierpnia możesz mieć 8-9 ramek z czerwiem więc na około 4-5 będziesz mógł je zazimować. :wink:

Z tego co mi wiadomo to z jednej ramki krytego czerwiu wygryzająca się pszczoła obsiada dwie ramki więc mając 4-5 ramek czerwiu za zimować można na 8-9 ramkach :oczko:

Skuter pisze:
Z tego co mi wiadomo to z jednej ramki krytego czerwiu wygryzająca się pszczoła obsiada dwie ramki więc mając 4-5 ramek czerwiu za zimować można na 8-9 ramkach
a jak ścisną się w kłąb zimowy obsiądą 4 ramki a reszta spleśnieje. Doczytaj. :wink:

Mam nadzieje że kolega doczytał .Ułóż pszczołę wygryzioną z 8-9 ramek która nie mieści się na jednym korpusie na 4 ramkach do zimowli ja tego nie widzę :oczko:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WP, wlkp.
Skuter, Zasada jest taka, że na każdą ramkę czerwiu daje się jedną ramkę do zimowli.
Dlaczego?
Część się osypie przed zimą, część w trakcie zimy, pokarm, który przerobią będzie dla nich dostępny (każdy kilogram pokarmu niepotrzebnie przerobionego to 1000-2000 pszczół, które nie dotrwają do zawiązania zimowego kłębu), dodatkowo na wiosnę wielkość gniazda do ogrzania będzie w sam raz dla pozostałych po zimie pszczół, bez zbytniego gmerania w ulu.

Witam
Dzięki za rady. Też właśnie wyczytałem w książce że przy przeglądzie jesiennym mamy np. 4 ramki krytego czrwiu to taką rodzinę zazimuje się na 8 ramkach.

Cordovan pisze:
Póki co to jeszcze przez sierpień je rozwijaj niech dwie matki czerwią do oporu, połączysz sobie po 25 sierpnia przy układaniu gniazd a przed zakarmianiem na zimowlę. Jaki masz typ ula?
tak zrobię, mam ule wielkopolskie.
A jeśli już przyjdzie ten 25 sierpnia to jak te rodziny ze sobą połączyć ?

Awatar użytkownika

chudy, Tu masz kolego jak połączyć te rodziny.A odkłady też połącz po dwa bo są za słabe do zimowania. I szkoda dla nich pokarmu lepiej zazimować jedną mocną niż dwie słabe.Wiosną w maju zrobisz odkład .

Olemiodek
http://www.matkipszczele.com.pl moja strona
http://www.youtube.com/user/oles60/videos?view=0 filmiki

https://www.facebook.com/olemiodek

Sol Bąk pisze:
Skuter, Zasada jest taka, że na każdą ramkę czerwiu daje się jedną ramkę do zimowli.

To z 8-9 ramek czerwiu 8-9 na zimę jasne.
A jak kolega Cordovan zostawi 4 ramki to gdzie ta pszczoła się uwiąże .Zapewne w miejscu gdzie te niewłożone ramki miały pleśnieć :)

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: warsz. posz. wklp korp
Skuter, zadam głupie pytanie, ile lat masz pszczoły?

wyjkątkowo zgadzam się z Przemkiem, ilość czerwiu przy ukladniu gniazda zimowego determinuje ilość ramek, nie wpadłeś kolego na to że czerw z 1 ramki obsiądzie dwie ale latem, czy wiosną, a zimą wchodząpszczoły w puste komórki, otoczka kłębu to też nie jest grubości jednej pszczoły tylko są one mocno ściśnięte, nie udawaj mądrego kiedy nie masz pojęcia,

olemiodek, nie zgodzę się 4-5 ramek czerwiu teraz to 5-6 ramek idących do zimy, średniej siły rodzinka, a startu wiosną każda mega silna im pozazdrości.

Pozdrawiam Wszystkich, którzy kochają pszczółki :)

Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Rozumie kolegów któży zimują pierwszy raz latem jest dwa korpusy pszczół i broda przed ulem a tu nagle muszą się zmieścić na 7-8 ramek.
Ale wystarczy zobaczyć ile naprawde potrzebowały ramek np. przy pierwszym wiosennym przeglądzie i wyciągnąć wnioski na następne lata

Cytuj:
Ale wystarczy zobaczyć ile naprawde potrzebowały ramek np. przy pierwszym wiosennym przeglądzie i wyciągnąć wnioski na następne lata

to dobra metoda :D
Zdania są podzielone jak widać co do zimowania. Ok. Pytanie. Skoro mam teraz 8 ramek czerwiu w gnieździe to na ilu zazimować rodzinę? 8? 10?

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Ja do karmienia zostawiłbym 9.
Jedna zawsze można ująć albo jedna dodać. Moje wszystkie rodziny obligatoryjnie dostają 8 ramek, później reguluję ich ilość.

ps
Jak teraz mają 8 ramek czerwiu (nie czerw na 8 ramkach), to gdzie jest zapas miodu i pyłku? Gdzie komórki trutowe i źle odbudowane? Gdzie miejsce na czerwienie dla matki?

Awatar użytkownika

Pawełek. pisze:
olemiodek, nie zgodzę się 4-5 ramek czerwiu teraz to 5-6 ramek idących do zimy, średniej siły rodzinka, a startu wiosną każda mega silna im pozazdrości.
Moim zdaniem jeśli kolega ma odkład który ma czerw na 4 ramkach.To tak naprawdę tego czerwiu ma 2 pełne ramki lub 1,5ramki .Matki przecież nie zaczerwiają pełnych ramek, tylko od środka gniazda do skraju jest coraz mniejsza powierzchnia czerwiu.Do zimowli liczy się sumę tych elips z czerwiem . Z takiego odkładu nie da się raptem w środku sierpnia za zimować rodziny na 6-8 ramek wielkopolskich.

Olemiodek

Cytuj:
ps
Jak teraz mają 8 ramek czerwiu (nie czerw na 8 ramkach), to gdzie jest zapas miodu i pyłku? Gdzie komórki trutowe i źle odbudowane? Gdzie miejsce na czerwienie dla matki?

O ja gupi miało być na 8 ramkach. Czerwiu będzie gdzieś 7 może. Zapas miodu jest głównie w półnadstawce nad gniazdem, coś tam do niej noszą i mają dla siebie. Pierzgi sporo (stan na niedzielę). czyli pewnie będę zimował na 8. :D

Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

misiek245 pisze:
Pytanie. Skoro mam teraz 8 ramek czerwiu w gnieździe to na ilu zazimować rodzinę? 8? 10?

Mam 12 ramkowe ule są rodziny które mają czerw na 10 ramkach przed skarmianiem zimowym nie zaczerwione ramka po jednym przenosze do wys. dennicy i zostawiam 7-8 do zimy.
Tak owszem jest ciasno ale zato:
Nie mam problemu z pobieraniem pokarmu, z rabunkami,itd. na wiosne nie moge powiedzieć w której częsi gniazda uwiązał sie kłąb bo kłąb jest na całości nie mam obawy że wiosną pszczoły mogą nie ogrzać rozciągniętego czerwiu itd. Przy skarmianiu często pszczoły budują pod ramkami w wysokiej dennicy, pozwalam im na to bo tam właśnie zawiąże sie zimowa pszczoła

Ule na jakich gospodaruję: Ostrowski wlkp
misiek245 pisze:
Skoro mam teraz 8 ramek czerwiu w gnieździe to na ilu zazimować rodzinę? 8? 10?

Teraz mają 8 ,a we wrześniu będą mieć 5-6 ,w takim układzie 7 ramek bym zostawił zalał i otworzył dopiero ul na wiosne . Dla pewnosci mozna w październiku przejśc jeszcze rodziny na oko i połaczyć najsłabsze ,które mogły sie wypszczelić ,a to sie zdarzają zawsze co roku takie zjawiska.

a ja mam pytanko. mam taki samorobny - ozdobny domek ul wlkp, specjalnie na buckfasta. matka czerwi na 14-15 ramkach, w nadstawce tez 15 ramek.w tej chwili obsiadaja wszystkie ramki, czyli 30 gniazdowych wlkp. jak mam to towarzystwo zazimowac? myslalem zeby moze na 12-stu ramkach na jednym korpusie, a moze 7+7 ???

Ule na jakich gospodaruję: 360x210
KRZYSZTOF NOWAK, Teraz to jeszcze pszczoly jest dużo dlatego nie ma co jeszcze patrzeć na ilość pszczol tylko ile jest ramek z czerwiem bo ta pszczola jeszcze wyginie do jesieni .
Ile maja ramek czerwiu teraz .

Awatar użytkownika

KRZYSZTOF NOWAK, Reguła wygląda tak, że ile ramek czerwiu na początku września - tyle ramek na zimę.

Awatar użytkownika

Sol Bąk, Nie dodałeś kolego pełnych ramek czerwiu zakrytego .Trzeba rozróżniać, co to jest pełna ramka czerwiu po obu stronach ramki i ramka na której jest czerw.Bo to są różne wartości.Pełna ramka po obu stronach plastra, to po wygryzieniu 2 ramki młodej pszczoły która obsiądzie je na czarno .Pomyłkę można skorygować po pierwszych przymrozkach ujmując skrajne ramki.

Olemiodek

olemiodek pisze:
Sol Bąk, Nie dodałeś kolego pełnych ramek czerwiu zakrytego .Trzeba rozróżniać, co to jest pełna ramka czerwiu po obu stronach ramki i ramka na której jest czerw.Bo to są różne wartości.Pełna ramka po obu stronach plastra, to po wygryzieniu 2 ramki młodej pszczoły która obsiądzie je na czarno .Pomyłkę można skorygować po pierwszych przymrozkach ujmując skrajne ramki.
:brawo: :brawo: :brawo: popieram i potwierdzam. :wink:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Jakie piękne teorie :haha:
8 pełnych ramek czerwiu na początki września, trzeba karmić, ale gdzie ten cukier włożyć??
:haha:

Awatar użytkownika

olemiodek, uważam, że jak piszę RAMKI CZERWIU to nie mam na myśli RAMKI Z CZERWIEM bo to są dwie różne miary.

Ale skoro jesteśmy w tym temacie, to teraz pytanie: mamy 5 ramek czerwiu, które są na 8 ramkach z czerwiem na początku września i zaczynamy podkarmianie zimowe żeby zalać gniazdo. Jak zrobić, żeby pszczoły nie zachodziły z pokarmem na te 3 ramki które będą w zimie odjęte?

Awatar użytkownika

Ja zostawiam wszystkie ramki na których jest czerw .Przeważnie jest to o tej porze 8-9ramek .W dwu dawkach daję 15 kg inwertu. Nie zdarzyło się, by taka rodzina nie wzięła tego pokarmu.Jesienią ujmuję nadmiar i oddaję im wiosną.

Olemiodek

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Cordovan, widzę, że powrót do korzeni. Czasowo czy już na stałe???
Pozdrawiam

Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

KRZYSZTOF NOWAK pisze:
mam pytanko. mam taki samorobny - ozdobny domek ul wlkp, specjalnie na buckfasta. matka czerwi na 14-15 ramkach, w nadstawce tez 15 ramek.w tej chwili obsiadaja wszystkie ramki, czyli 30 gniazdowych wlkp. jak mam to towarzystwo zazimowac? myslalem zeby moze na 12-stu ramkach na jednym korpusie, a moze 7+7 ???

Obiecaj prosze że napiszesz jaki (tz na ilu ramkach) jest kłąb zimowy po pierwszej nocy z przymrozkiem

Pawełek. pisze:
Skuter, zadam głupie pytanie, ile lat masz pszczoły?

wyjkątkowo zgadzam się z Przemkiem, ilość czerwiu przy ukladniu gniazda zimowego determinuje ilość ramek, nie wpadłeś kolego na to że czerw z 1 ramki obsiądzie dwie ale latem, czy wiosną, a zimą wchodząpszczoły w puste komórki, otoczka kłębu to też nie jest grubości jednej pszczoły tylko są one mocno ściśnięte, nie udawaj mądrego kiedy nie masz pojęcia,

Pawełek A kolega to pszczoły na ramkach z suszem zimuje że włażą przed zimą do pustych komórek ,u mnie po zakarmieniu pszczół na zimę za dużo pszczoły w komórkach się nie zmieści z biegiem zimowli będzie pokarmu ubywać i tym sposobem kłąb się zacieśni :oczko: Inaczej rodzinka wygląda po zakarmieniu gdzie nie zbija się jeszcze w kłąb a inaczej zimą ,skoro obsiadają 8 ramek przy zakarmianiu nie zostawię ich na 5 bo tyle miały czerwiu przed karmieniem .Ale to jest moje zdanie :luzik:

adriannos pisze:
Cordovan, widzę, że powrót do korzeni. Czasowo czy już na stałe???
Pozdrawiam
Na stałe.

Sol Bąk pisze:
Ale skoro jesteśmy w tym temacie, to teraz pytanie: mamy 5 ramek czerwiu, które są na 8 ramkach z czerwiem na początku września i zaczynamy podkarmianie zimowe żeby zalać gniazdo. Jak zrobić, żeby pszczoły nie zachodziły z pokarmem na te 3 ramki które będą w zimie odjęte?
Pomyśl jak pszczoły składają zapasy? - od boków do środka bo od boków wygryza się najstarszy czerw, w centrum gniazda masz jaja i larwy z których jako ostatnie się wygryzą pszczoły. Karmisz na zimowlę po czym ujmujesz po pełnym zakarmieniu dwie czy trzy puste ramki z środka gniazda a resztę z zapasami zsuwasz do siebie. Pamiętaj że zawsze powinno być trochę wolnych komórek w centrum gniazda na których w początkowej fazie zimowli uwiązują się pszczoły. Polecam każdemu kto ma wątpliwości kupić sobie najnowsze wydanie Czasopisma Pasieka jakie się niebawem ukaże i przeczytać art. jaki napisałem o odpowiednich na zimę zapasach oraz zobaczyć jak powinien wyglądać układ gniazda zimowego po naszych ostatnich zabiegach przed zimowlą. :wink:

Ja nie wyjmuję żadnych ramek ze środka , po zakarmieniu w środku gniazda zostaje elipsa na dwóch ramkach skierowanych ku sobie wielkości dłoni

Awatar użytkownika

Ja się jeszcze zastanawiam jak ma wyglądać ułożenie gniazda do na 2 korpusach powiedzmy w kombinacji 6x6. Czerw na dole, a pokarm na górze? Czy jeśli pszczoły zawalą pokarmem ramki na dole i górze to nie będzie tego za dużo?

Lezz pisze:
Ja się jeszcze zastanawiam jak ma wyglądać ułożenie gniazda do na 2 korpusach powiedzmy w kombinacji 6x6. Czerw na dole, a pokarm na górze? Czy jeśli pszczoły zawalą pokarmem ramki na dole i górze to nie będzie tego za dużo?

Na ostroskiej tez się zimuje na jednym korpusie z pustym korpusem pod spodem i jest ok .

Awatar użytkownika

Myślałem że jeden korpus na tak niskie ramki to za mało. Stosuję też beleczki i boję się że na jednym korpusie mi się osypią.

Lezz pisze:
Myślałem że jeden korpus na tak niskie ramki to za mało. Stosuję też beleczki i boję się że na jednym korpusie mi się osypią.

Mam nizsza jeszcze ramke i zimuje na jednym korpusie nawet nie podkładam pustego korpusu pod spod tylko dobrze trzeba zakarmic na zame .Pod ramkami mam 4 cm odstep do dennicy i to wystarcza .

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Ostrowskiej --> 1/2 Dadant
Ja mam wysokie dennice, słabsze rodzinki zimuję na jednym korpusie i bardzo dobrze zimują. Nie musisz się martwić że za niska na jeden korpus.
Lezz, ilu ramkowe masz ostrowskie?

Awatar użytkownika

Moje stare ule są 10-ramkowe z niskimi dennicami. W przyszłym tygodniu kupuję kilka uli Sułkowskiego 3-korpusowych z wysoką dennicą także przeniosę pszczoły do nowego lokum.

no dzisiaj przejrzalem ten 30-sto ramkowy ul wlkp. czerw kryty na 10ciu ramkach od gory do dolu i 2 ramki jajek . odebralem im jedna ramke krytego , zeby wzmocnic inny ul.zlikwidowalem nadstawke i zostawilem 13 ramek w gniezdzie. 11 z czerwiem ,jedna z pierzga i jedna z jedzeniem. terAZ PODKARMIE .

Cytuj:
Pomyśl jak pszczoły składają zapasy? - od boków do środka bo od boków wygryza się najstarszy czerw, w centrum gniazda masz jaja i larwy z których jako ostatnie się wygryzą pszczoły. Karmisz na zimowlę po czym ujmujesz po pełnym zakarmieniu dwie czy trzy puste ramki z środka gniazda a resztę z zapasami zsuwasz do siebie

W tym roku będę zimować pszczoły 3 raz ale takiej teorii jeszcze nie słyszałem. Mi doświadczony pszczelarz doradził abym po zakarmieniu zimowym odejmował ramki z pokarmem aż do kłębu i tak zostawił na zimę.
Mam pytanie co do twojej metody. Kiedy wyjmujesz te środkowe ramki? I czy nie na rusza to spokoju pszczół?

Dodam tylko, że mam ule wielkopolskie i jak karmię to jest 8 max 9 ramek, a zimuję na 8-7 i jak do tej pory dobrze zimowały. Karmiłem cukrem ok 12kg w terminie 01.09-30.09

pio4-0 pisze:
Mi doświadczony pszczelarz doradził abym po zakarmieniu zimowym odejmował ramki z pokarmem aż do kłębu i tak zostawił na zimę.
Ciekawa teoria, na czym więc mają zimować?
pio4-0 pisze:
Mam pytanie co do twojej metody. Kiedy wyjmujesz te środkowe ramki? I czy nie na rusza to spokoju pszczół?
Podczas kontroli po zakończonym zakarmianiu, sprawdzam wtedy czy jest jeszcze czerw i jeśli jest go niewiele to zostawiam, jak więcej niż ramka zostawiam w centrum gniazda taką na której jest go najmniej (w wolnym miejscu po wygryzionym czerwiu uwiąże się kłąb) a pozostałe lądują na skraj gniazda. Nie naruszyło to nigdy spokoju pszczół ponieważ nie są one jeszcze wtedy w kłąb uwiązane.
pio4-0 pisze:
Dodam tylko, że mam ule wielkopolskie i jak karmię to jest 8 max 9 ramek, a zimuję na 8-7 i jak do tej pory dobrze zimowały. Karmiłem cukrem ok 12kg w terminie 01.09-30.09
Jak zaczynam karmienie to w przypadku syropu cukrowego zawsze po 25 sierpnia by wykorzystać jeszcze pszczołę letnią do przerobu, jak inwertem to nawet i 10 września zdarzyło mi się podać. Co do samego gniazda to układam je z tylu ramek ile mam po zsumowaniu powierzchni plastrów czerwiu na dzień 25 sierpnia. Jak jest czerw na 9-10 ramkach (jak teraz) ale jest go po 80% plastra to zsumowując jego powierzchnię zostawiam na zimowlę 7-8 ramek w czym dwie są zawsze z pierzgą i dopiero zaczynam karmienie. Jeśli okaże się po całkowitym zakarmieniu na zimowlę iż pszczoły pobrały całą podana paszę a z tych 8 ramek środowa jest w 80% pusta to taką zabieram. Daję niezależnie czy cukier czy inwert po 10 kg + zostawiam 4 kg żelaznego zapasu jaki pszczoły muszą mieć stale w gnieździe. Z taka ilością zapasów nie osypią się z głodu. W najnowszym Czasopiśmie Pasieka ukaże się mój art. z tym związany wraz z ilustracją prawidłowego ułożenia ramek z zapasami w gnieździe na zimowlę. :wink:

Awatar użytkownika

Z tym odejmowaniem ramek - zabierzesz zapas [co prawda troszke niefortunnie ułożony] zostawisz kłąb na resztkach :shock: nie jest to dobra prognoza na zime ani dla pszczół a tym bardziej dla pszczelarza :placz: .
Raczej w sytuacjach podbramkowych wyciągnij ramke ze środka [ostrożnie]
najlepiej reagować odpowiednio szybko [koniec pażdziernika] ramke za zatwór i odsklepić ,przeniosą i ułożą tam gdzie potrzebują a jeszcze lepiej ułożyć optymalnie [co do wielkości i odpowiednio wcześnie] gniazdo i ostatnią dawke dać póżno [koniec września] przed tym korygując wielkość gniazda.
To kilka opcji rozwiązania tego samego problemu. :wink:

Nie do końca jest tak, że zimują na resztkach, bo jak pisałem to przy karmieniu miałem pszczoły na 8-9 ramkach i po karmieniu odejmowałem im najczęściej po jednej skrajnej. Dwa razy tak zrobiłem i zimowały dobrze. Dla mnie ta metoda jest banalnie prosta i nie wymagająca dużo czasu(czasu mam zawsze małe- stąd te późne terminy karmienia) więc ją stosowałem. Rok temu wszystkie odjęte ramki odsklepiłem i w pogodny dzień ustawiłem koło uli więc cały zapas sobie przeniosły do gniazd.
W tym roku zrobię tak jak piszesz i zobaczę jak będzie.
Mam pytanie czy czerw na skraju gniazda się nie zaziębi?

Awatar użytkownika

pio4-0, ramki odsklepione najlepiej położyć na dennicy albo pod daszkiem, bo inaczej będą rabować i nie podejdziesz do uli na odległość 100m przez kolejne 3 dni. Sąsiedzi też nie podejdą ;).
Co do czerwiu to (ten zasklepiony) w ulu się nie zaziębi, chyba że przewidujesz nagłe ochłodzenie do minusowych temperatur. Dla zasklepionego czerwiu rygor termiczny jest jak dla pszczoły dorosłej.

Moje lubią rabować. W niedzielę podałem pierwszy raz syrop i tak się stało, że jedna podkarmiaczka miała dziurę i syrop poleciał na wylotek. Reszta pszczółek zaraz się zjawiła i do dzieła:-). Wczoraj dałem im po pół litra wieczorem aby uniknąć rabunku, a one swoje, to zablokowałem wszystkim pszczołom wylotki zostawiając po 2 cm to się trochę uspokoiły.

pio4-0, syrop cukrowy podawaj zimny i pod sam wieczór nie będzie wtedy rabunków gdy pszczoły już nie latają. Jaki masz typ ula?

mam ule wielkopolskie
Z rady skorzystam, bo podawałem im ciepły syrop

pio4-0, skoro masz ule wielkopolskie to kup sobie wiaderka 5 l pojemności, kupowałem takie w tym roku po 3 zł sztuka. Robisz w dekielku 30 dziurek gwoździkiem fi 2 mm nalewasz zimnego syropu cukrowego pod sam dekiel zamykasz, odwracasz do góry dnem stawiając w pustym półkorpusie postawionym na powałce, na dziurze po wyjętym pajączku (sam pierścień pajączka zostaje w powałce) stawiasz wiaderko i idziesz do domu. Jak podasz jednorazowo 5 l syropu 3:2 to jest to około 3,9 kg cukru w suchej masie (4 kg cukru + 2,66 l wody daje ci 5,24 l syropu ale 5,24 nie zmieścisz w wiaderko). Dajesz trzy takie dawki po 3.9 kg cukru co daje ci prawie 12 kg cukru (za świat moim zdaniem bo 10 kg starczy) + oczywiście musisz wziąć pod uwagę żelazny zapas jaki pszczoły powinny mieć nim zaczniesz karmić czyli ok 4 kg (jak go nie mają musisz relatywnie dać więcej cukru choć zapas powinieneś uzupełnić wcześniej, teraz na przełomie 1-25 sierpnia) by przy rozpoczęciu zakarmiania stan zapasów był już w plastrach. :wink:

Dawałem rok temu syrop za pomocą słoików 0,9 l - dwa słoiki na jedną powałkę. Tylko że pod koniec września nie chciały już pobierać - myślę, że było za zimno. Zdjąłem wtedy powałkę, założyłem beleczki i dałem im letniego syropu w podkarmiaczkach ramkowych. Ładnie pobrały i przezimowały. Powiesz, że za późno podkarmiam, ale wcześniej niestety nie zdążyłem. W tym roku też pewnie zacznę karmienie na zimę dopiero ok 5-10 wrzesień bo mam ochotę na miód wrzosowy.

pio4-0 pisze:
W tym roku też pewnie zacznę karmienie na zimę dopiero ok 5-10 wrzesień bo mam ochotę na miód wrzosowy.
Spytam więc dlaczego nie przygotowałeś sobie ramek z zapasami wcześniej, by podmienić im tylko po odwirowaniu wrzosu? Miałeś pożytek po pożytku? , nie było po lipie okresu bezpożytkowego u ciebie? Karmienie cukrem we wrześniu może być ryzykowne bo wrzesień lubi być zdradliwy, o zimnych nocach, podanie ciepłego syropu w zimną noc dodatkowo eliminuje ci większą ilość pszczół zajmujących się przerobem i składaniem w plastrach. :wink:

Awatar użytkownika

pio4-0, miód wrzosowy ze 100% rodzin w jednym czasie to dość odważny krok :).
Napisz na wiosnę jak z zimowaniem, bo sam mam ochotę w przyszłym sezonie wywieźć na wrzos, a nie wiem ile rodzin proporcjonalnie zostawić na przygotowanie zapasów... jak przezimują wszystkie to może niepotrzebnie się przejmuję?

Cordovan,
Cytuj:
Spytam więc dlaczego nie przygotowałeś sobie ramek z zapasami wcześniej, by podmienić im tylko po odwirowaniu wrzosu? Miałeś pożytek po pożytku? , nie było po lipie okresu bezpożytkowego u ciebie?

- Nie przygotowałem sobie ramek z zapasami wcześniej bo pierwszy raz słyszę o takiej metodzie.
- Co do pożytków to nie mam lipy. Na wiosnę mam wielokwiat(mnisze, koniczyna biał, chaber- wszystkiego po trochu ale w małych ilościach) i jest tak aż do gryki.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]