FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 21 sierpnia 2025, 19:56 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Witam wszystkich!
3tygodnie temu przy przegladzie zauwazylem brak matki i czerwiu.Matka byla tegoroczna,przełozylem 2 ramki czerwiu otwartego z innego ula i zaczalem szukac matuli do kupienia.Znalazlem. Kiedy szla do mnie przesylka,jeszcze raz przejrzalem ul z latarka na czole i zauwarzylem na dnie komorek malutkie larwy tak jakby w mleczku.Matki oznakowanej nieznalazlem jednak. Przyszla przesylka z nowa mateczka,i teraz tak,wzialem 4 ramki czerwiu w roznym wieku obsiadane przez pszczoly,przenioslem do chlodnego garazu na 1 dzien a dzisiaj wstawilem klateczke z nowa matka.Moje pytanie czy zrobilem dobrze? Czy ta nowa rodzinka zdarzy dojsc do sily? Poprostu nie mialem co zrobic z nowa matka i sytuacja mnie zmusila do podjecia takiej decyzji. Co sadzicie o tym.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: warszawskie poszerzane
przede wszystkim karm je porządnie, powinno być dobrze ale ja zasilił bym je jeszcze czerwiem na wygryzieniu bo na wiosne być może że będziesz musiał zbierać pszczoły do wiaderka, ale jak o nie zadbasz to dadzą rade :D

Awatar użytkownika

No to mnie uspokoiles,bede dbal o nie jak tylko sie da.Dziekuje kolego za odpowiedz!

Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Dobrze zrobiłes bo szkoda było matki czerwioncej. Jak ten odkład przyjmnie matkie to podkarmiaj i daj jej susz już przeczerwiony bo na dziewiczym nie bendzie matka czerwić a po 15 wrzesnia juz na zime podkarmiaj. Jak bendziesz miał z 6 do7 ramek czerwiu to ten odkład doczeka wiosny. A jak nie przyjmą matki to tylko łonczenie z macieżakiem. Pozdrawiam miły_marian

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: warsz. posz. wklp korp
pablo500 pisze:
4 ramki czerwiu w roznym wieku obsiadane przez pszczoly,przenioslem do chlodnego garazu na 1 dzien a dzisiaj wstawilem klateczke z nowa matka.Moje pytanie czy zrobilem dobrze? Czy ta nowa rodzinka zdarzy dojsc do sily? Poprostu nie mialem co zrobic z nowa matka i sytuacja mnie zmusila do podjecia takiej decyzji. Co sadzicie o tym.

źle zrobiłeś, matkę zetną, trzeba było ją poddać od razu po utworzeniu tego odkładu, dwa 1 dzień to za krótko, część pszczół odleci do swoich uli, 4 ramki to jak na tą porę za mało.

Pozdrawiam Wszystkich, którzy kochają pszczółki :)

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
pablo500 pisze:
Witam wszystkich!
3tygodnie temu przy przegladzie zauwazylem brak matki i czerwiu.Matka byla tegoroczna,przełozylem 2 ramki czerwiu otwartego z innego ula i zaczalem szukac matuli do kupienia.Znalazlem. Kiedy szla do mnie przesylka,jeszcze raz przejrzalem ul z latarka na czole i zauwarzylem na dnie komorek malutkie larwy tak jakby w mleczku.Matki oznakowanej nieznalazlem jednak. Przyszla przesylka z nowa mateczka,i teraz tak,wzialem 4 ramki czerwiu w roznym wieku obsiadane przez pszczoly,przenioslem do chlodnego garazu na 1 dzien a dzisiaj wstawilem klateczke z nowa matka.Moje pytanie czy zrobilem dobrze? Czy ta nowa rodzinka zdarzy dojsc do sily? Poprostu nie mialem co zrobic z nowa matka i sytuacja mnie zmusila do podjecia takiej decyzji. Co sadzicie o tym.

trzeba było zrobić odkłady z samej pszczoły+ na suszu + ewentualnie ramki z pokarmem wtedy nie mają na czym pociągnąć mateczników i muszą przyjąć matke chyba że są psychiczne jak jeden mój odkład w tym roku z matką reprodukcyjną ... :cry:
a tak masz loterie bo piszesz że czerw w różnym wieku :| zobacz za matecznikami jak bedziesz matke wypuszczał z klateczki ew zabrac im otwarty czerw
zasilic odkład czerwiem na wygryzieniu dopiero jak nowa matka zacznie czerwic

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: warszawskie poszerzane
Pawełek. pisze:
pablo500 pisze:
4 ramki czerwiu w roznym wieku obsiadane przez pszczoly,przenioslem do chlodnego garazu na 1 dzien a dzisiaj wstawilem klateczke z nowa matka.Moje pytanie czy zrobilem dobrze? Czy ta nowa rodzinka zdarzy dojsc do sily? Poprostu nie mialem co zrobic z nowa matka i sytuacja mnie zmusila do podjecia takiej decyzji. Co sadzicie o tym.

źle zrobiłeś, matkę zetną, trzeba było ją poddać od razu po utworzeniu tego odkładu, dwa 1 dzień to za krótko, część pszczół odleci do swoich uli, 4 ramki to jak na tą porę za mało.

jak da im ramki z suszem i jest matka to zaczerwi i nie ma co się obawiać, a tym bardziej jeżeli ma nawłoć albo wrzos to sprawa załatwiona jedyna przeszkoda jest taka że mogą matuchne odrzucić a wtedy to tylko łączonko. No ale jak to mówią na błędach człowiek się uczy :!:

Awatar użytkownika

Na razie klateczki nieoklebiaja,bylem przed chwila zobaczyc,chodza spokojnie po klateczce,wylamalem przed chwila wejscie do klateczki zobaczymy co bedzie jak wyjedza ciasto,mam wrazenie ze nie sa wrogo do niej nastawione. Szkodabyloby gdyby ja sciely. Pewnie jutro sie okaze.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Ostrowskiej --> 1/2 Dadant
A mateczników nie było?

Awatar użytkownika

nie matecznikow nie ma,te ramki z czerwiem i pszczolami dalem do rojnicy/transportowki i do chlodnego garazu. i siedza tam teraz.

Awatar użytkownika

Klateczka pusta,kiedy zajrzec do srodka jak sie sprawy maja?

Awatar użytkownika

min 3 dni spokoju

Awatar użytkownika

ok,za 4dni zobacze co tam sie powyrabialo,na wzlotku widze wyniesione martwe osy ,trutnie i pszczoly,wiec robia porzadek,jak narazie matki nie wywalily na zewnatrz.Oby byl to dobry znak! :thank: !

Awatar użytkownika

No to jutro panowie zagladam do ula ,zobaczyc jak nowa mateczka.Czy zyje wogole ,5 dni spokoju chyba wystarczy,co?

Awatar użytkownika

A wiec tak,Bardzo sie ciesze bo pszczolki przyjely mateczke! :lol: Dzisiaj zrobilem przeglad oraz przelozylem rodzinke do nowego ula.Matka chodzi spokojnie sobie wsrod pszczolek.Jest OK.
I teraz podac im cukier ,zeby podkrecic matke?
I jeszcze pytanko,dzisiaj rano widzialem jak osy wlatywaly do rojnico/transportowki tam gdzie byla nowa rodzina i wynosily larwy pszczele,czy czesto sie to zdarza?
wstawilem zapobiegawczo listwe zeby mialy trudniej.
Teraz sa w nowym ulu i zobacze czy jutro sytuacja sie powtorzy.

pablo500 pisze:
Dzisiaj zrobilem przeglad oraz przelozylem rodzinke do nowego ula.Matka chodzi spokojnie sobie wsrod pszczolek.Jest OK.
I teraz podac im cukier ,zeby podkrecic matke?
Ile tam jest ramek czerwiu sumując go na plastrach i jak silne masz inne rodziny? :wink:

Awatar użytkownika

pablo500 pisze:
A wiec tak,Bardzo sie ciesze bo pszczolki przyjely mateczke! Dzisiaj zrobilem przeglad oraz przelozylem rodzinke do nowego ula.Matka chodzi spokojnie sobie wsrod pszczolek.Jest OK.

zbliża sie coraz bardziej jesień i pszczoły są w stanie przyjąć nawet kulawą matke podobnie jak wczesną wiosną

Awatar użytkownika

Sa 4 ramki obustronnie czerwiu, wypelnienie ramki czerwiem oceniam na 55/60%,u gory ramek zasklepiony miod. Co dalej?
Mam jeszcze 2 rodziny,chyba silne obsiadaja 8/9 ramek,jak dam rade wkleje zdjecie
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/58c ... e6353.html

8/9 to znaczy 8-9,nie 8 na 9 :mrgreen: .Sorki.

Awatar użytkownika

Dzisiaj od rana dzielnie znosza pylek,mam 200m od siebie 600 ogrodkow dzialkowych wiec maja na razie co robic,w lasach kwitnie wrzos tam maja z 400-500m,ale gdzies tu czytalem ze nie nadaje sie dla nich na zime.
Zalezy mi zeby sprobowac i postarac sie zeby ta rodzinka przezimowala,poslucham wszelkich porad!

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]