FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 21 sierpnia 2025, 16:02 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 
Autor Wiadomość
Post: 31 sierpnia 2013, 12:40 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 lutego 2012, 16:53 - pn
Posty: 271
Lokalizacja: Świętokrzyskie-Kielce
Ule na jakich gospodaruję: WLKP.WZ.WP.
Witam.
Czy ktoś z Państwa stosował cukier z Lidla castello sugar crystal ?
Nadaje się od dla pszczół ?
Pozdrawiam

_________________
Pozdrawiam
Tomek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 sierpnia 2013, 19:09 - sob 

Rejestracja: 02 października 2012, 22:08 - wt
Posty: 478
Lokalizacja: Ostrowiec Świętokrzyski
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
Każdy cukier się nadaje.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 sierpnia 2013, 19:35 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 sierpnia 2012, 21:31 - wt
Posty: 862
Lokalizacja: Okolice Rybnika (Śląskie)
Ule na jakich gospodaruję: Ostrowskiej --> 1/2 Dadant
Ja dotychczas używałem cukru z biedronki, tesco i aldi.

_________________
Pamiętajcie ,,Przy Pszczołach Nie Ma Jutra''


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 września 2013, 09:42 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 czerwca 2013, 21:06 - wt
Posty: 308
Lokalizacja: Roztocze
Ule na jakich gospodaruję: warszawskie poszerzane
a po ile ten cukier :?: Jak tani to wiadomo jaki :wink:

_________________
Jestem pszczelarzem ludziom na pożytek, Bogu na chwałę


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 września 2013, 18:40 - ndz 
Ja używam cukru królewskiego z biedronki i niezauważyłem żeby pszczołom coś się działo.
Każdy cukier jest dobry byle by go nie kupować masowo za niską cenę bo niewiadomo co to jest.


Na górę
  
 
Post: 01 września 2013, 18:52 - ndz 

Rejestracja: 12 września 2010, 20:06 - ndz
Posty: 175
Lokalizacja: Warszawa
seban1237 pisze:
nie kupować masowo za niską cenę bo niewiadomo co to jest.


:brawo:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 września 2013, 19:20 - ndz 
milix pisze:
seban1237 pisze:
nie kupować masowo za niską cenę bo niewiadomo co to jest.


:brawo:
milix pisze:
seban1237 pisze:
nie kupować masowo za niską cenę bo niewiadomo co to jest.


:brawo:

znaczy sie w dużych ilościach :mrgreen:


Na górę
  
 
Post: 02 września 2013, 18:42 - pn 

Rejestracja: 18 stycznia 2011, 22:28 - wt
Posty: 85
Lokalizacja: Warszawa
Ule na jakich gospodaruję: warszawskie poszerzone
Pierwszy raz zauważyłem dużą różnicę w wyglądzie syropu cukrowego 3:2 zrobionego z cukru od różnych producentów (polskich). Z cukru Polski Cukier Cukier biały (taki napis na torebce) produkcja Krajowa Spółka Cukrownicza SA ul. Kraszewskiego40, 87-100 Toruń syrop jest przejrzysty prawie jak woda, widać dno pełnego typowego wiadra ocynkowanego. Z cukru Sweet Family Cukier produkcja Nordzucker Polska SA ul 5 stycznia 54, 64-330 Opalenica syrop jest mętny, w wiadrze widać na 15cm. W smaku nie wyczuwam różnicy. Który lepszy, i skąd te męty? Ten drugi ma chyba jakieś niestrawne dla pszczół składniki. Czy trzeba brać po 1kg, rozpuszczać, sprawdzać i dopiero kupować? Pierwszego podałem 100kg, drugiego tylko 20. Może sprawdźcie pod tym kątem wasze cukry. Chyba lepszy ten bardziej przejrzysty.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 września 2013, 08:03 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 lipca 2013, 19:58 - pn
Posty: 774
Lokalizacja: Oławski
Ule na jakich gospodaruję: WP, wlkp.
wzaga50, może ten mętny był napowietrzony (bo gęstszy i prawdziwy), a ten drugi zaprawiany na słodziku?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 września 2013, 10:09 - wt 

Rejestracja: 18 stycznia 2011, 22:28 - wt
Posty: 85
Lokalizacja: Warszawa
Ule na jakich gospodaruję: warszawskie poszerzone
Najlepiej byłoby, gdyby ktoś kompetentny (chemik?) napisał jak wygląda roztwór wodny czystej sacharozy, czy jest przezroczysty czy mętny. Obydwa syropy stały obok siebie w wiadrach po kilka godz., napowietrzenie będące skutkiem mieszania powinno zniknąć.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 września 2013, 10:19 - wt 

Rejestracja: 30 czerwca 2012, 18:36 - sob
Posty: 299
Lokalizacja: piotrkow tryb/oprzezow
Ule na jakich gospodaruję: WZ WLKP
ja na lyzeczce z biedronki mam metny syrop cos jakby bialko jaj


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 września 2013, 10:31 - wt 

Rejestracja: 28 grudnia 2012, 18:48 - pt
Posty: 2450
Lokalizacja: Kraków/Jura
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Rozpuszczam różne cukry, żaden nie daje przezroczystego i bezbarwnego koloru. Sacharoza kosztuje 35pln za kg, więc jakby komuś zależało to można zrobić test ;)

_________________
Jedynie cenzor cesarski Jüang, Co umie dać się we znaki,
Nie żałuje swej pięknie haftowanej sukni, Pył ściera z uwagą, czyta. [Bo Juyi, Wiersze na ścianie]
http://www.pasiekatilia.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 września 2013, 21:06 - śr 

Rejestracja: 23 marca 2013, 15:45 - sob
Posty: 7
Lokalizacja: okolice Miechowa
Ule na jakich gospodaruję: wp
Jeśli zakarmiacie cukrem to szukajcie cukru 1 klasy z tego co wiem zawiera mniej wapna w sklepach mamy cukier gatunku 1, ale klasy 1 lub 2 pisze zawsze na opakowaniu :wink:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 września 2013, 10:11 - czw 

Rejestracja: 18 stycznia 2011, 22:28 - wt
Posty: 85
Lokalizacja: Warszawa
Ule na jakich gospodaruję: warszawskie poszerzone
Na Polski Cukier jest napisane kategoria 2, na Sweet Family nic takiego nie ma. Pytanie: który lepszy, przejrzysty czy mętny, jak na razie pozostaje bez odpowiedzi.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 września 2013, 14:46 - czw 

Rejestracja: 23 lipca 2012, 12:21 - pn
Posty: 736
Lokalizacja: południowe mazowsze
Ule na jakich gospodaruję: WL,WP,WZ,LN3/4,D,LZ:)
wzaga50 pisze:
Pytanie: który lepszy


Najlepszy to ten podany o czasie w odpowiedniej ilości.
Reszta dla mnie to kosmetyka.
Pozdrawiam
Przemek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 września 2013, 21:18 - czw 

Rejestracja: 15 stycznia 2011, 21:23 - sob
Posty: 1288
Lokalizacja: Beskid Wyspowy
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
Zawsze jak zrobię syrop to jest przeźroczysty a karmiłem różnymi cukrami .

_________________
http://www.beskidzkabarc.pl/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: pawelek2304 i 27 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

            



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji