FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 21 sierpnia 2025, 05:37 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ] 
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: wlk
http://www.arr.gov.pl/data/01644/warunk ... 3_2014.pdf

Poczytajcie - coś mi się wydaje że odkładów refundowanych juz nie będzie miał kto robić.
Ja przy powiedzmy 100 rodzinach zanim bym zaczął robić odkłady w ramach refundacji musiałbym na badania wydać 2700zł.
Robić trzeba tak drogie badania jak wirus ostrego i chronicznego paraliżu pszczół które to badania kosztują 400 zł dzwoniłem do Puław, nosema i warroza kosztuje 36 i 30 zł + dochodzi wizyta lekarza weterynarii oraz wydane zaświadczenie.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: leżak wielkopolski z nads 1/2D
W końcu będzie można zakupić zdrowe przebadane pszczoły .Bo Sam zapewne niechciałbyś kupić tak dla przykładu odkład za 180zł + gratis np. chroniczny paraliż czy inne choróbsko które wykończy pasiekę i promień 5 km. wokoło .Albo się zacznie szara strefa i sprzedaż z gratisami będzie nadal trwała bez końca.Dowiesz się Kolego za co otrzymasz zapłatę uczciwie za uczciwy produkt ,bo we własnej pasiece dla Swoich potrzeb to róbta co chceta.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski DanLan 435/170
qq pisze:
.Bo Sam zapewne niechciałbyś kupić tak dla przykładu odkład za 180zł + gratis
Miałem okazję 3 lata temu zakupić 4 takie odkłady z podwójnym gratisem . W ubiegłym roku jesienią pozamiatałem 9 rodzin 2 poszło do zimy słabe jedna padła z głodu pomimo pełnych ramek (zostały na czerwiu) następną leczyłem całe lato na jesień doszły do siły .

TANKUJĘ TYLKO NA-PKN ORLEN

Awatar użytkownika

qq pisze:
Albo się zacznie szara strefa i sprzedaż z gratisami będzie nadal trwała bez końca.

Tak jak z psami.Smycz 500 zł, a pies gratis :haha:

"Nie wszystko, co jest oczywiste dla Ciebie, jest równie oczywiste dla innych"

Najlepsze jest to że
Przedmiot uprawniony do realizacji projektu może się ubiegać o refundację poniesionych kosztów na jaj cel
Czyli skończył się haracz :wink:
Podmioty uprawnione mogą ubiegać się o refundację udokumentowanych kosztów związanych z wykonywaniem projektu i jego robocizną ,księgowością prace biurowe, materiały biurowe, korespondencja, t
elekomunikacja). Refundacji
podlegają refundacji nie większej jak 2 % wartości kosztów projektów

Ule na jakich gospodaruję: WLKP 260 i 190 mm
Cytuj:
ajlepsze jest to że
Przedmiot uprawniony do realizacji projektu może się ubiegać o refundację poniesionych kosztów na jaj cel
Czyli skończył się haracz :wink:
Oj Boguś chyba jednak nie koniec z characzem ,bo podmioty to nadal grupy zrzeszenia itd.

Cytuj:
Poczytajcie - coś mi się wydaje że odkładów refundowanych juz nie będzie miał kto robić.
i nie tylko robić bo grupa uprawnionych do zakupu też będzie ograniczona.

BoCiAnK pisze:
I tu jast chyba cały "pies pogrzebany "
Piszę chyba bo znowu coś mi się w systemie poj....ło, że mi plików pdf odmawia otwarcia i nie mam jak tego poczytać.
Pewnie znowu będę musiał wykonać formatownie.

bomy13 pisze:
Oj Boguś chyba jednak nie koniec z characzem ,bo podmioty to nadal grupy zrzeszenia itd.

To niech się terez sami upominają w ARR o zrefundowanie poniesionych kosztów a nie u pszczelarza

qq pisze:
W końcu będzie można zakupić zdrowe przebadane pszczoły

To że weszły badania
Andrzej nie być naiwny
Było by to super a wiesz czemu bo skończył by się syf w sprzedaży co myślisz że Ci z Puław będą chodzić i kontrolować :haha: każdego producenta i każdą rodzinę jego
to tylko to że sobie ciut kasy nałapią bo producenci noooo będą choć z jednego ula wiosną musieli te biedne 50 pszczół posłać
Widzisz ja z 130 rodzin zrobiłem 130 odkładów i jestem chepi
a znam takich co mają mniej i robili po 200 i więcej z byle padliny i tylko syf rozwlekali nie mówiąc o matkach w tych odkładach marki Ratunku
bez certyfikatu pochodzenia

Czyli co jest dobrze czy nie.

Cytuj:
Czyli co jest dobrze czy nie.
czyli jest dobrze a będzie żle,przynajmniej dla hobbystów ,bo oni nie dostaną już nic.

Ule na jakich gospodaruję: 12r wielkopolski
kolopik pisze:
BoCiAnK pisze:
I tu jast chyba cały "pies pogrzebany "
Piszę chyba bo znowu coś mi się w systemie poj....ło, że mi plików pdf odmawia otwarcia i nie mam jak tego poczytać.
Pewnie znowu będę musiał wykonać formatownie.

Zainstaluj sobie najnowsza wersje Adobe Readera - jak masz za stara to przestaje otwierac pdf-y

Ule na jakich gospodaruję: Langstroth 3/4
Miejscowość z jakiej piszesz: Słupia
Nie kijem go to pałą.
Nowe wydanie w starym wcieleniu, aczkolwiek choć trochę postępowe w przypadku dotacji na ule. Wielkopolskie do kitu. Dadanta - jakie to nie wie nikt. Dużo lepsze korpusowe ... czarna magia, które ale jakie by nie były, to najlepsze i ARR stanęła na wysokości zadania otwierając furtkę do zamawiania przez pszczelarzy u producentów w ramach refundacji uli wielokorpusowyuch takich jakie im najbardziej pasują. Korpusowe, z jedną ramką we wszystkich korpusach.
Może idzie na lepsze i za ileś tam lat będziem mieli w końcu w większości jeden ul i będziem mogli pogadać na Forum o gospodarce pasiecznej w dziesięć razy mniejszej ilości postów ;-)

Pozdrawiam,
polbart

czy takie zdrowe odkłady będą to nie wiadomo bo producent odkładów będzie wykreślony z produkcji jeśli lekarz zobaczy w pasiece objawy zgnilca amerykańskiego. Badań na zgnilca się nie wykonuje. Pozostałe choroby możesz mieć i odkłady sprzedawać tylko zalecenie od lekarza dostajesz aby zastosować leczenie.

MODERATOR
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: ,wielkopolski i 435x250
Miejscowość z jakiej piszesz: Czaszyn
Dziwi mnie wielki placz o odklady czy wy sami nie potraficie zrobic odkladow ? chyba ze przez zime padaja wam pszczoly w 100% to wtedy rozumie ,ale co to za pszczelarze ? A jezeli ktos swierzy bierze sie za pszczolki to niech sobie kupi od znajomego cos konkretnego i zaczyna od 1 rodzinki a nie odrazu 10 bo pozniej poraszka

henry

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: warszawski, ostrowskiej
henry650, no właśnie nie wiem jak to jest. Odkłady, pakiety najchętniej kupiliby początkujący bo im by sie najbardziej przydały. Ale oni dostana całe G bo za mali. Mając 20 rodzin po sezonie masz z nich min 20 odkładów i do zimowli idziesz z 40 rodzinami. Dla mnie pakiety i odkłady powinny wypaść z refundacji. Matki - tak niech zostaną bo jest masa starszych lub młodszych stażem którzy się z różnych względów w to nie bawią a po cholerę trzymać kundle nie wiadomo jakiego pochodzenia i mega złośliwe.

Dla mnie najlepszym rozwiązaniem byłaby dopłata do ula i po sprawie. Masz wytyczne ile przy tych rodzinach masz przeznaczyć na leczenie a resztę jedziesz i kupujesz na fakturę co Ci potrzeba. Widzisz prawdopodobnie z refundacji wycofali lawety do przewozu uli - dlaczego?

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLKP
Lawety są widze. Ule wiadomo było że będą bo w katalogu łysonia na 2014 rok już widniała taka informacja - potrafili sobie załatwić jako sprzedawcy. Pszczelarze co sobie załatwili ?

henry650 pisze:
Dziwi mnie wielki placz o odklady czy wy sami nie potraficie zrobic odkladow ?

henry650, To tylko chodzi o dobry zarobek i łatwy pułap na klientów. Taki przeciętny kowalski który oddaje odkłady na refundacje z odkładu 5 ramkowego potrafi zrobić 5 odkładów na refundacje.

paweln pisze:

I dobrze po skończy wam się rarytas i będziecie klientów szukali ze świeca.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: warszawski, ostrowskiej
Mariuszczs, powiem szczerze że nie przeglądałem ale słyszałem że lawety były ostatni rok. A mi akurat by sie przydała bo wszystko inne jak na razie mnie nie interesuje :wink:
No nic, bedzie zebranie dowiemy sie u źródła co i na ile jest.

paweln pisze:
Ja przy powiedzmy 100 rodzinach zanim bym zaczął robić odkłady w ramach refundacji musiałbym na badania wydać 2700zł.

Paweł z całym szacunkiem ale to tylko 27 zł do każdego zrobionego odkładu
Powiem to inaczej
Też robię odkłady lecz nie na refundację i jak dożyję ja i pszczoły to w maju za rok znów któryś zrobię
Wiem ile kosztuje pszczelarza odkład refundowany bo prawie 100 zł w zależności od regionu resztę dopłacała ARR
Jeszcze się w ten rok nie kończył a do mnie dzwonią pszczelarze z zapytaniem kiedy będę przyjmował zamówienia
Ale Nie to jest najśmieszniejsze
Jeżeli producent nawet podniesie się o te 27 zł na sztuce i będzie wykonywał zdrowe silne odkłady refundowane to taki jak JA - wtedy straci Klienta bo jego Zdrowy i Silny Odkład wyniesie 120 zł resztę mu dołoży Unia
Ale jak na razie spotykam się z Takim zdaniem
Wolę U Pana kupić za 200 jak to G... refundowane bo już kupowałem i było chore słabe i nawet do zimy nie dotrwało mimo że leczyłem zasilałem czerwiem Powiedź Pan co to mogło być zamiast się rozwinąć to słabło
I co Ja Mam Takiemu Gościowi Odpowiedzieć ??????????????????

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLKP
No jak co odpowiedzieć - przy zamówieniu u mnie100 sztuk mała zniżka a jak będziesz Pan kupował takie odkłady z refundacji albo sąsiednie pasieki będa kupować to wykończycie sobie choróbskiem wszystkie pasieki ..

Mariuszczs pisze:
a jak będziesz Pan kupował takie odkłady z refundacji albo sąsiednie pasieki będa kupować to wykończycie sobie choróbskiem wszystkie pasieki ..

zapomniałeś, że mają być zdrowe. Bo badane. :haha:

BoCiAnK pisze:
paweln pisze:

Paweł z całym szacunkiem ale to tylko 27 zł do każdego zrobionego odkładu
Powiem to inaczej
Też robię odkłady lecz nie na refundację i jak dożyję ja i pszczoły to w maju za rok znów któryś zrobię
Wiem ile kosztuje pszczelarza odkład refundowany bo prawie 100 zł w zależności od regionu resztę dopłacała ARR
Jeszcze się w ten rok nie kończył a do mnie dzwonią pszczelarze z zapytaniem kiedy będę przyjmował zamówienia
Ale Nie to jest najśmieszniejsze
Jeżeli producent nawet podniesie się o te 27 zł na sztuce i będzie wykonywał zdrowe silne odkłady refundowane to taki jak JA - wtedy straci Klienta bo jego Zdrowy i Silny Odkład wyniesie 120 zł resztę mu dołoży Unia
Ale jak na razie spotykam się z Takim zdaniem
Wolę U Pana kupić za 200 jak to G... refundowane bo już kupowałem i było chore słabe i nawet do zimy nie dotrwało mimo że leczyłem zasilałem czerwiem Powiedź Pan co to mogło być zamiast się rozwinąć to słabło
I co Ja Mam Takiemu Gościowi Odpowiedzieć ??????????????????

W naszym związku było tak że odkład kosztował 160 zł - 15 zł szło na związek zostało 145 żaden kokos. Jak teraz cena by się utrzymała to za oskład dostałbym 115 zł. Teoretycznie odkład może kosztować na refundacje do 200 zł

MODERATOR
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: ,wielkopolski i 435x250
Miejscowość z jakiej piszesz: Czaszyn
dudi dlatego chodzi mi o to ze poczatkujacy niech zacznie od 2 rodzin a pozadnych a pozniej sam sobie poradzi a jak przestaniecie kupowac refundowane kiepskie odklady to smieszni pseudo chodowcy nie beda mieli komu sprzedawac tego refundowanego g...a i moze wreszcie zaczna myslec i sprzedawac uczciwie albo sami beda hodowac dla siebie badziwie jest takie powiedzenie chytry dwa razy traci nie zje nie wypije a zaplaci

henry

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]