FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 13 sierpnia 2025, 19:50 - śr

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Jak tanim sposobem możemy nawozić rośliny pszczelarskie i nie tylko?? Robiąc gnojówkę z pokrzyw. Nie każdy ma dostęp do naturalnego obornika czy też gnojowicy wiec można sobie w łatwy sposób zaradzić. Poza tym nawóz jest ekologiczny oczywiście. Jak ja robię?
Składniki jakich używam:
1 kg pokrzywy świeżej
10 l wody
Garść wapna nawozowego
Rwę pokrzywy do wiadra 10 l zalewam wodą po 1 dniu daję wapno można oczywiście od razu. Codziennie ewentualnie co drugi dzień powinno się to zamieszać aby natlenić nasza miksturę.
po 2-3 tygodniach nawóz będzie gotowy. Dokładniej w okresie jego powstawania następuje fermentacja i trochę się pieni to wszytko jak się przestanie pienić i sklaruje się w miarę to znak ze jest gotowy. Gnojówka ta trochę woni nieprzyjemnie ale roślinki się nie uskarżają.
Ja mam konewkę 10 l i wlewam do niej 1 l gnojówki i resztę dopełniam wodą. Pod delikatnie rośliny można jeszcze bardziej zmniejszyć dawkę aby korzeni nie upalić. A np pod drzewa i krzewy owocowe można znacznie silniejszą dawać. Pozdrawiam i życzę udanego podlewania.

Jeszcze dodam że pisze się że można dodawać różnych ziół ja zapamiętałem mniszek pospolity ale nie stosowałem nigdy. Pozdrawiam.

Tytuł:
Awatar użytkownika

gdzieś czytałem o tej metodzie i tam zalecali żeby pokrzywy były przed zakwitnięciem zebrane

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: wlkp/wlkp 18cm
Mój ojciec coś takiego robił niedawno beczka 200l parę worków pokrzywy do niej woda i stoi jakiś miesiąc jak już mocno śmierdzi i pokrzywa się rozpada trochę, to znaczy że jest ok :D

Tytuł:
swiwojtek pisze:
Mój ojciec coś takiego robił niedawno beczka 200l parę worków pokrzywy do niej woda i stoi jakiś miesiąc jak już mocno śmierdzi i pokrzywa się rozpada trochę, to znaczy że jest ok :D

Do tego kiszenia dodaje się jeszcze trochę Żelastwa stare ( rdzewiejące łańcuchy rury itp )
po czym taki roztwór należy rozcieńczyć 1 do 10 i podlewać ogródek
Ja podlewałem pomidory w tunelu i warzywa

PS - pokrzyw - najlepiej je posiekać na sieczkarni :wink:

d@niel_25 pisze:
Jak tanim sposobem możemy nawozić rośliny pszczelarskie i nie tylko?? Robiąc gnojówkę z pokrzyw.

podobnie przygotowuję "krowiak" (suche "placki krowie" zebrane na wybiegu lub pastwisku. Pozdro! Julek

Tytuł:
a smrod koło chałupy jak sto pieronów z tej mikstury

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]