FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 21 sierpnia 2025, 21:33 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 44 ] 
Autor Wiadomość
Dostałem propozycję ustawienia kilku-pniowej pasieki na terenie gdzie trzyma się konie. Coś w rodzaju stajni czy stadniny gdzie przyjeżdżają miłośnicy koni pojeździć na wierzchowcach. Ule miałyby stać 40-50 metrów od stajni. Może bliżej będzie wybieg dla koni. Nie wiem jeszcze dokładnie. Czy taki układ będzie działać czy może być konflikt między pszczołami i końmi?

potok5 pisze:
Czy taki układ będzie działać czy może być konflikt między pszczołami i końmi?

No ewentualnie
potok5 pisze:
przyjeżdżają miłośnicy koni pojeździć na wierzchowcach

nauczą się szybkiej jazdy kłusem oby płot nie ucierpiał

"Zapach" koni źle działa na pszczoły, tak to rozumieć?

potok5 pisze:

Niczym Płachta na Byka :wink:

potok5 pisze:

Pszczoły nie tylko rozróżniają zapachy, ale pod tym względem są dość wybredne. Pszczoły nie znoszą zapachu potu, a zwłaszcza końskiego, który rozdrażnia je do tego stopnia, że mogą zażądlić konia na śmierć.
BoCiAnK pisze:
potok5 pisze:
Czy taki układ będzie działać czy może być konflikt między pszczołami i końmi?

No ewentualnie
potok5 pisze:
przyjeżdżają miłośnicy koni pojeździć na wierzchowcach

nauczą się szybkiej jazdy kłusem oby płot nie ucierpiał

:haha: :haha: :haha: :haha: :haha: :haha:
http://free.of.pl/r/rebkow/pasieka2.htm

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLKP
U mnie teraz co dzień sąsiad prowadza koło uli klacz i źrebaka i klacz wiąże tak od 100 metrów od uli a źrebak sobie chodzi w koło luźno i na razie nie goniły.

Marek Podlaskie pisze:
Pszczoły nie tylko rozróżniają zapachy, ale pod tym względem są dość wybredne. Pszczoły nie znoszą zapachu potu

Marek, Ty mi tu elementarza nie czytaj. Pszczoły hoduję w mieście, a nie na wsi...dlatego pytam. :wink:

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Możesz je przyzwyczaić do zapachu koni, jak będą go już znały, przyzwyczają się, będą wiedzieć, że taki zapach nie oznacza dla nich niebezpieczeństwa to i koni gonić nie będą.

potok5 pisze:
Marek Podlaskie pisze:
Pszczoły nie tylko rozróżniają zapachy, ale pod tym względem są dość wybredne. Pszczoły nie znoszą zapachu potu

Marek, Ty mi tu elementarza nie czytaj. Pszczoły hoduję w mieście, a nie na wsi...dlatego pytam. :wink:

Ja nie czytam Marcinek ,tylko z życia wzięte. :haha: :haha: .Pszczoły jak kiedyś napadły teścia kobyłkę przy pasiece ,to szła jak burza przez las. Bańki z miodem spadały ,a my z teściem sp........my szybciej niż kobyłka. :haha:
Nie ma znaczenia czy miasto ,czy wioska,jak poczują zapach koński ,to nie ma opcji będą żądlić jak wściekłe. Ale to dodatkowa atrakcja dla szalonych jeźdźców. Czyli będzie to Polskie rodeo :haha: :haha:

Falco powodzenia :tasak: :tasak: ,ale chyba nie wiesz i nie wierzysz co napisałeś .Lecz ,jak masz wprawę to tresuj swoje pszczółki. :haha:

Potok, jedź do tej stajni i pożycz czaprak najlepiej tuż po zdjęciu lub derkę, i powieś lub połóż na ulu na środku pasieki. Po pierwsze zobaczysz czy się nim zainteresują, zaatakują, jak tak, Jak będą atakować, to wykładaj taki codziennie i stawiam dukaty przeciw kasztanom, nie dalej jak za dwa tygodnie przestaną zwracać uwagę na zapach konia

Marek, wszystko można, tylko trzeba wiedzieć jak. Jak znajdę, pokażę ci zdjęcia, jak krowa spaceruje i wcina trawę pomiędzy moimi ulami, lub jak świnia ryje metr od wylotka, i żadnej nie zaatakowały

A gdzie w tym temacie jest mowa o krowie ,lub prosiaczku? :pala:
Chodziło o konia ,ale może lepiej nie pokazuj między ulami :haha: :haha: :haha:

MODERATOR

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Rzepiennik
Marek Podlaskie pisze:
Nie ma znaczenia czy miasto ,czy wioska,jak poczują zapach koński ,to nie ma opcji będą żądlić jak wściekłe.

To jest pesymistyczny scenariusz.
Optymistyczny wygląda tak
Jak mieliśmy konie to się pasły koło uli przez kilka lat ,w czasie przerwy obiadowej ,po na karmieniu koni, ojciec szedł "zajrzeć do ula" i się nic nie działo .
Wszystko zależy od złośliwości pszczół .

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Potok5 najważniejsze to żeby te konie nie były bezpośrednio na lini lotu pszczół. Znaczy wiesz o co chodzi żeby nie było tak że stoją ule obok stajnia a za nią 5 hektarów pożytku :P Ja mam moje ule postawione wzdłuż wybiegu dla moich koni. Stoja tak już z 5 lat i nie było żadnych problemów póki co. Konie sie pasą od rana do wieczora w pobliżu uli. Ale jedne i drugie robią swoje nie wchodząc sobie nawzajem w droge.. Jednak jeżeli tam jest wieksza stadnina i ludzie "z miasta" przyjeżdzają sobie pojeździć to myśle że pszoły mogą bardziej przeszkadzać ludziom jak koniom :P Ale to wszysko zależy od miejsca ustawienia uli..

Dziękuję wszystkim za podpowiedzi. Nie zamierzam stawiać uli w bezpośredniej bliskości koni. Będzie to na pewno około 50 metrów, albo i dalej. Myślę,że przy takiej odległości wylot mogę mieć nawet w stronę wybiegu czy stajni. Pszczoła nie potrzebuje pasa startowego. Zobaczymy co i jak za kilka miesięcy. Dziś dopiero narodził się pomysł. Chciałem Was popytać o opinie i na tej podstawie ocenić czy w ogóle warto się w to ładować. O tyle mnie to miejsce interesuje bo blisko mojego domu. Ekonomia...

Zapach zapachami, kwestia tego też, ale najważniejsze że konie źle znoszą użądlenia, bardziej podatne na reakcje alergiczne niż krowa, więc ubezpiecz pasiekę bo jak konik padnie to niemałą kwotkę trzeba będzie wypłacić

Marzena pisze:
więc ubezpiecz pasiekę bo jak konik padnie to niemałą kwotkę trzeba będzie wypłacić

Jak biegają w niej takie konie http://wyborcza.biz/biznes/1,100969,14457060,Pol_miliona_euro_za_klacz_El_Saghira_na_aukcji_w_Janowie.html to faktycznie, ubezpiecz i to dobrze ;-)

Ule na jakich gospodaruję: dadant
Marzena ma racje ; Konie bardzo zle znosza użądlenia pszczol .os itp.. Nie daj Boze jak użądlą konie bedzie naprawdę zle . Znam to z AUTOPSJI. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Ja bym nie stawiał. Zbyt duże ryzyko.
Pozdrawiam

Ule na jakich gospodaruję: Dadant i WLKP
Konie są zwierzętami bardzo wrażliwymi, źle znoszą wilgoć, również użądlenia. Znam przypadek śmiertelny, ale koń nie był w dobrej kondycji.
Postaw tak ule, żeby wylotki nie były skierowane w kierunku koni, ubezpiecz koniecznie pasiekę od takich wypadków i trzymaj pszczoły na zdrowie.

Podsumowując, jak ule będą stały np. 40m od najbliższego konia z wylotem skierowanym w przeciwnym kierunku to raczej tragedii nie ma. Z niektórych postów można wywnioskować,że jak tylko pszczoła zobaczy konia to zaraz w niego wali...nie chce mi się wierzyć.

Ule na jakich gospodaruję: 1/2D
Mam dwie klacze i pastwisko przed pasieką . Rozróżniam dwie sytuacje : jeśli konie są spokojne i się zwyczajnie pasą to mogą wybierać trawę spod ula , pszczoły się nimi nie interesują, ale jeśli w pobliżu ula znajdzie się spocony , spracowany koń to nie ma pszczół w których nie odezwie się atawizm i nie spróbują go użądlić. Koń jest bardzo wrażliwy i natychmiast wpada w galop, szukając schronienia ( u mnie kładły się w maliny) . Podobnie młode źrebaczki, które stale biegają , nawet w upał. Jeśli w pobliżu uli będą odbywały się ćwiczenia z konikami , czy padok ze szkółką nauki jazdy konnej to nie wróżę dobrego sąsiedztwa.
Mam spokojne pszczoły , ale miałem kiedyś czarnego buldożka , który natychmiast jak pojawił się w pasiece dostawał żądło w ucho. Potem jak przyjeżdżał to natychmiast chował się pod auto. Pachniał pszczołom niedźwiedziem ?

Ule na jakich gospodaruję: ule wielkopolskie styropianowe
mi orali sonsiedzi 20 metruw od pasieki koniem i nic sie nie stalo a terz mialem obawy.

remik pisze:
mi orali sonsiedzi 20 metruw od pasieki koniem i nic sie nie stalo a terz mialem obawy.

Remik nie złość się . Poprzednie posty pisałeś ok. Ale teraz piszesz ,jak analfabeta. :pala:Chcesz coś komuś udowodnić.?Tylko co i komu ,bo nie rozumiem. A poziom pisania świadczy o Tobie. Przykro coś takiego czytać :do bani:

Awatar użytkownika

Także zauważyłem że robi to specjalnie.

przejolem kąto od brata on pisal wczesniej ja mam problemy z dysortograiom pisalemu jurz adminowi rzeby mnie nie karał.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
kolejny forumowy trol się pojawił na miejscu admina zablokowałbym konto bo to co wypisuje jest żałosne.

MODERATOR

potok5 pisze:
...nie chce mi się wierzyć.

to wierz tym którzy mieli konie i pszczoły przez kilka lat obok siebie .

baru0 pisze:
potok5 pisze:
...nie chce mi się wierzyć.

to wierz tym którzy mieli konie i pszczoły przez kilka lat obok siebie .

Cały czas chodzi mi o to,żeby sprecyzować określenie "obok siebie".
W tej chwili mam kilka uli około 1,5km od koni. Zasięg lotu pszczoły...;)

MODERATOR

Zdjęcia nie najlepszej jakości ale ;) czy widzisz jakiś płot, wokoło pasły się zwierzęta .
Obrazek

Okno nad Tatą to okno mojego pokoju "za młodu " w takiej odległości od domu stały ule -jeżeli można mówić o odległości ;)
Obrazek
Jeżeli się dobrze przyjrzysz to zobaczysz w tyle siatkę od ogrodzenia danieli ,w około pasieki 2-3 metry od uli chodzą daniele .
Obrazek

potok5 pisze:
Cały czas chodzi mi o to,żeby sprecyzować określenie "obok siebie".

To znaczy obok siebie - oczywiście "normalne "pszczoły i ubezpieczenie w takim miejscu ,o tym też trzeba pamiętać .
Pozdrawiam

baru0,
dzięki za foty. :)

Ule na jakich gospodaruję: WLP. Ostr, L3/4
Z mojego doświadczenia: parę lat temu sąsiad wiązał konia w pobliżu pasieki, czasem chodził nawet pod samym ogrodzeniem. Ostrzegałem go o niebezpieczeństwie, ale długo było wszystko OK. Pewnego dnia, koń był wtedy uwiązany dalej od pasieki, pszczoły go zaatakowały. Prawdopodobnie, bo nie widziałem tego, szedł rój, koń stał na linii lotu pszczół, machnął ogonem i stało się. W panicznym popłochu zerwał się z pala, zniszczył kilka ogrodzeń na działkach. Gdy właściciel go odnalazł, zaprzągł go do bryczki i pojechał nim do weterynarza. Ten stwierdził, że cała głowa jest w żądłach, zwłaszcza żądła były w uszach. Lekarz zaaplikował leki, koń jeszcze przez 4 dni stał osowiały ze spuszczoną głową, ale przeżył. Właściciel konia dostał zwrot kosztów za leki z mojego ubezpieczenia. Drugi przypadek znam z opowiadania znajomego pszczelarza. Pszczoły jego (nie wiem jak stwierdzono, że to były jego pszczoły) zaatakowały dwa pasące się konie. Te zerwały się i w popłochu wróciły do domu, wpadły do stajni i tam stratowały się wzajemnie na amen. Nie wiem jak tu było z ubezpieczeniem.
Pozdrawiam, tapi.

Ule na jakich gospodaruję: dadant
" tapi" masz rację . Jest to prawdziwe ostrzeżenie dla optymistow bez doswiadczenia . Rzeczywiscie kon lub konie stratują po ukąszeniu pszczoly . osy wszystko i wszystkich. POZDRAWIAM.

pleszek pisze:
Marek Podlaskie, Trzeba ludzi zrozumieć Ty chyba nie potrafisz,przykre.

Powiem tak
Tylko koni ,tylko koni ,tylko koni tylko koni żal
Ja doskonale wszystko rozumiem ,tylko nie to ,że ktoś pi....ł błędy ,a Ty ujmujesz się ,że jest ok.Chciałbyś ,żeby Twoje dzieci ,może wnuki pisały jak popadnie ,byle jak :?: .A młodzi są na forum,widzą ,czytają .
Chłopak się wytłumaczył i albo jest tak jak napisał ,lub nie.
A na zakończenie zbędnej z Tobą polemiki podam Tobie przykład do wyboru.
"Czy możesz mi zrobić laskę i pisać po polsku . :pl: "
Czy też
"Nie rób mi łaski i pisz po polsku."
Niby małe nic ,ale jak że to inaczej brzmi.Wybór należy do Ciebie.
:pl: :pl: :pl: :pl: :pl:

Cordovan pisze:
To Barciak zapewne, te ramki na których się już rozprzestrzenił a są poza ulem nadają się do wytopienia, w ulu jak jest to masz słabiutkie rodzinki, w silnych rodzinach nie ma opcji by barciak złożył jaja w plastrach, chyba że stosujesz beleczki to czasami między nimi a beleczkami ramek mogą się larwy wykluć i dlatego je widzisz. :wink:

dzienkuje koledze tak mam beleczki i tam terz siedzom dzisiaj juz zrobilem z tymi ramkami pożądek .

większość pszczelarzy wie,że koń i pszczoła nie mogą żyć obok siebie gdyż pszczoły nie znoszą końskiego potu tak jest od dawna.Myślę,że nie jest to dobry pomysł na ustawienie uli z pszczołami przy stajni lub placu gdzie będą przebywały konie.

Awatar użytkownika

Wygląda na to że reszta pszczelarzy co tego nie wie trzyma pszczoły przy koniach a z powodzeniem.

Ule na jakich gospodaruję: 1/2D
Co innego jak pszczoły i konie są własnością pszczelarza i żadna sytuacja nie jest wtedy niespodzianką , konflikt łatwo ominąć , a ewentualne pretensje skierować sam do siebie :mrgreen: .
Jeśli jednak jesteś gościem to trzeba zakładać najgorszy możliwy wariant, bo pobudzone do agresji pszczoły pożądlą nie tylko konie. Ludzie boją się pszczół i można komuś mocno popsuć interes. Wiem coś o tym :) , więc odradzam .

Mariuszczs pisze:
Wygląda na to że reszta pszczelarzy co tego nie wie trzyma pszczoły przy koniach a z powodzeniem.

Co innego konik czy kilka czasem przechodzące czy pasące się spokojnie koło pasieki, a co innego stadnina, gdzie tych koni przewija się dużo i w dużym natężeniu, ćwiczą na padoku, są ujeżdżane, więc są spocone i w ruchu bardziej dynamicznym niż konik pasący się.
Nikt mu wystawiania uli koło stadniny nie żałuje, ale to głupi pomysł, a Ci co piszą inaczej nie mają wyobraźni, w życiu koni nie mieli, albo złośliwie doradzają ciekawi co z tego wyniknie. Nie dość że konia można zabić to jeszcze jeźdźca jak się koń spłoszy.

MODERATOR

Marzena pisze:
Ci co piszą inaczej nie mają wyobraźni, w życiu koni nie mieli, albo złośliwie doradzają ciekawi co z tego wyniknie. .

Masz rację :cwaniaczek: niech straci, :załamka: :cisza:

O zgrozo. Jak pamiętam z młodzieńczych lat to u nas we wsi każdy rolnik miał konia albo dwa, pszczół też było dużo więcej niż obecnie i problemu wojny pszczoła-koń nie było. A trzeba powiedzieć, że łagodnych pszczół nikt nie miał. Wszystkie były zołzy. Tak, że ataki pszczół na konie to więcej bajki niż prawda. Owszem, brudas śmierdzący dodatkowo końskim potem może pszczołom nie leżeć.

Temat się ładnie rozwinął. Przypomnę jeszcze raz,że nie zamierzam stawiać uli pod stajnią czy wybiegiem. Koni tam jest może kilkanaście. Ludzie przyjeżdżają, wypożyczą konika, wyczyszczą go, zrobią dwie rundki wkoło komina i do boksu. To nie jest stadnina. Załączam poniżej mapkę sytuacyjną terenu, może coś rozjaśni. Nie upieram się, ale wydaje mi się,że odległości ponad 100 metrów od konia pasącego się w zagrodzie jest bezpieczna. Wiem, pewności nigdy nie ma, ale nie chciałbym popaść w skrajności. Teraz Ule mam 5 metrów o tylnego wyjścia z domu i jakoś nikt biegiem nie lata po podwórku...choć czasem się zdarzy, że jakaś pogoni ;)

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

MODERATOR

Chłopie stawiaj ule i nie słuchaj tych pierdół .W takim miejscu śmiało .
Fakt,jest czas można pogadać ,tylko najgorzej jak komuś się zdaje a chciałby żeby tak było .Za chwilę napiszą Ci że miód pewnie będzie śmierdział obornikiem .
Jak będę przejeżdżał to zrobię zdjęcia pasiek .
Które stoją 10 m od drogi powiatowej obrócone wylotami do drogi .
Jedna z 10 uli druga ponad 20 .Gdyby coś się działo to powinny zniknąć ,a stoją już z 20 lat .
Pozdrawiam

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 44 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]