FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 21 sierpnia 2025, 17:29 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 106 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: ul
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: 40 uli 360x300 plus 3x 1/2 WLP
kolopik pisze:
Przegląd ogranicza się do obejrzenia segmentu od góry i od dołu po jego przechyleniu. I wszystko widzisz i wszystko wiesz.

Powiem przekornie.
Nie wszystko widać i nie wszystko wiadomo.
Teoretycznie musiałoby nie być pszczół pomiędzy ramkami a i tak mógłby się zawieruszyć jakiś matecznik z boku ramki.
Ale można przecież iść dalej w nie zaglądać wcale do gniazd ograniczając się tylko do obserwacji wylotka - bo wielu twierdzi,że to im wystarcza.
To nie dla mnie.
Przeglądy gniazda w okresie od maja do czerwca średnio co 10 dni- pozwalają mi kontrolować jakość czerwienia , stan pierzgi oraz nastrój w ulu i chyba dzięki temu w ostatnich dwóch sezonach nie miałem żadnego roju.

pozdrawiam

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 dadanta
komeg pisze:
Przeglądy gniazda w okresie od maja do czerwca średnio co 10 dni- pozwalają mi kontrolować jakość czerwienia , stan pierzgi oraz nastrój w ulu i chyba dzięki temu w ostatnich dwóch sezonach nie miałem żadnego roju.

U mnie to samo.

polskipszczelarz pisze:
to ja proponuje taką wersję

I co ten link wnosi ?
Absolutnie nic.
Wszystko opiera się o; jak poprawić wydajność z ula z którego wydajności nie da się poprawić.
Ludzie ? Dlaczego włazicie w to samo pomarańcz lewą nogą gdy już prawa w nim uwięzła ?
Myślcie choć troszkę. Cały Świat wsiada do "pociągu" który jedzie do nowoczesności. Bilet jest FREE.
Wsiadasz, albo Ci "zacofańcy" mówią nie warto i zostajesz z nimi.
Czy to proponujesz polskipszczelarz,-u tym którzy wchodzą w nasz fach ?

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
kolopik pisze:
Myślcie choć troszkę. Cały Świat wsiada do "pociągu" który jedzie do nowoczesności. Bilet jest FREE.

Oczywiście synonimem nowoczesności jest ramka 14 cm... Reszta to zacofańcy.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Bydgoszcz
Jak w temacie koledzy to nie ul zbiera miód ,tylko pszczoły reszta to widza i praktyka pszczelarza ,i odpowiednia linia pszczół w pasiece . pożytki i pogoda .pawel

minikron,
[b]Uważam Twój wpis za złośliwość w dodatku perfidną.[/b]
Pokręć troszeczkę kółeczkiem myszki w górę a znajdziesz mój post w którym piszę, że wysokość ramki nie gra żadnej roli.
Przeprosin nie wymagam ani nie oczekuję. Siedź w swoich poglądach.
Pozdrawiam i przepraszam, jeśli Cię ubodło.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: dadant i 18,5 D
Niestety albo stety zgadzam się ze starym lisem kolopikiem w 100%.
Jedna ramka w pasiece, ule korpusowe i kompatybilność to moim zdaniem podkreślam moim zdaniem jest najlepszym rozwiązaniem... wygoda i prostota

bonluk,
Dzięki za wsparcie bo dobrze kumasz ale nie ule korpusowe.
Choć ul segmentowy jest też korpusowym ale daje takie rozwiązania gospodarki których klasyczny korpus nie da. Bo dać nie jest w stanie.
Qź.. a musicie zacząć jednak mnie i mój sposób myślenia dogłębnie zrozumieć. Zima przed Wami a mnie już blisko do Ziemi.

Awatar użytkownika

kolopik pisze:
Przeprosin nie wymagam ani nie oczekuję. Siedź w swoich poglądach.

Wzajemnie :)
Nie gniewam się za perfidne i złośliwe określanie wszystkich myślących inaczej "zacofańcami". Ja nigdzie nie robię tego typu określeń, szanuję wszystkich, w tym mających inne zdanie. Nigdzie nie wzywam innych do "myślenia", sugerując, że do tej pory nie myśleli. Nie uważam się za jedynego mającego monopol na racje, jedynego myślącego itp.

Myślę, że temat zboczył.
Wrócimy do wymiany opinii i doświadczeń?

Ule na jakich gospodaruję: 1/2D
Niepotrzebnie odsądzacie się od czczi i wiary. Nieważne jakie mamy ule, byle tylko zdrowie było i zadowolenie z życia :)
Uczyć się łatwiej na leżakach, czy kombinowanych bo wybaczają więcej błędów, ale jakbym zaczynał od początku i znowu miał 20 lat to bez zastanowienia bym poszedł w korpusy . Pewnie byłby to 1/2 dadant .... a może i nie ? Każdy musi się sam sparzyć, nauczyć na swoich błędach i nawet forum tego zmieni :) , choć każda nowość cieszy .
pozdrowienia

kolopik pisze:
Ludzie ? Dlaczego włazicie w to samo pomarańcz lewą nogą gdy już prawa w nim uwięzła ?
Wsiadasz, albo Ci "zacofańcy" mówią nie warto i zostajesz z nimi.
Czy to proponujesz polskipszczelarz,-u tym którzy wchodzą w nasz fach ?

:haha: :haha: :haha: kolopik, zacznij myśleć albo przestań pić nie wiem czy na świecie występuje ramka 36cm na 14cm bo o takiej dowiedziałem się od Ciebie i wydaje mi się że to pociąg odstawiony na bocznicę,gdyż wielu naśladowców nie znajdziesz, centymetr więcej i ni to w d..e ni w p..e.

minikron,
Zważ. Sam kiedyś określałem się jako "zacofaniec", no może "konserwatysta".
minikron pisze:
Nigdzie nie wzywam innych do "myślenia", sugerując, że do tej pory nie myśleli

Ja też nigdy nie użyłem sformułowania, że nie myśleli.
Myśleli po swojemu opierając się na jedynie słusznych racjach zaczerpniętych od tych co czerpali wiedzę "jedynie słuszną" i powtarzają te same błędy co ich mentorzy.
Ja w pewnym okresie powiedziałem dość. Zmusiło mnie do tego wiele okoliczności. Zacząłem sam na własną rękę poszukiwać rozwiązań które mnie z moich bolączek uwolnią.
Czy znalazłem ? Oto jest pytanie. Dla Was. Bo dla mnie już nie.
Znalazłem. Znalazłem dzięki temu, że porzuciłem stare, wytarte dogmaty.
A moja wiedza i doświadczenie mi w tym pomogły.
Chcę to teraz przekazać tym którzy w tą pomarańcz pragną wdeptać.
I mówię głośno i dosadnie. "Myślcie po swojemu, używajcie swojego a nie cudzego rozumu".
Pojąłeś ?

ja-lec pisze:
centymetr więcej i ni to w d..e ni w p..e.

:haha: :haha: :haha: ani w tą ani w tą ta ramka się nie zmieści.
Zostań przy swojej a innych od niej nie odstraszaj. Najpierw spróbuj a potem komentuj.

kolopik pisze:
Najpierw spróbuj a potem komentuj.
dla mni żaden to zysk że węze wielkopolską tnę na pół bez odpadów bo węze mogę zamówić na wymiar a jeżeli nie to odpad nie jest tak duży żebym komplikował sobie cały system, gorzej kupić korpus czy ramkę jeżeli się mylę to wskaż mi producenta który ma to w ofercie.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: LG3/4
wszyscy maja racje ja to powiem z własnego doświadczenia pszczoły mam 3 sezon na początku warsz posz drugi rok dadanty w trzecim Lan3/4 i w tym roku wszystkie mam juz na korpusach langstrotha pracuje mi sie w nich bardzo dobrze dodam tylko zdanie które powiedział mi kiedyś kolega polbart
''marcin jak sie nauczysz żonglować tymi korpusami to o innych ulach nie będziesz chciał pamiętać'' i powolutku sie to sprawdza Leszek wytłumaczył mi kilk rzeczy i jest git a tak naprawdę to jest nie ważne czy to lang3/4 czy 1/2D czy 18wllp czy apipol trzeba sie nauczyć rotacji korpusami i tyle

ja-lec pisze:
dla mni żaden to zysk że węze wielkopolską tnę na pół bez odpadów bo węze mogę zamówić na wymiar a jeżeli nie to odpad nie jest tak duży żebym komplikował sobie cały system, gorzej kupić korpus czy ramkę jeżeli się mylę to wskaż mi producenta który ma to w ofercie.

Dalej nic nie rozumiesz. I raczej nie zrozumiesz.
Nie chodzi o węzę, ramkę, czy producenta ula. To wszystko jest, na skinienie palcem.
Chodzi o Twoją wygodę.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski DanLan 435/170
kolopik pisze:
Znalazłem dzięki temu, że porzuciłem stare, wytarte dogmaty.
A moja wiedza i doświadczenie mi w tym pomogły.
Chcę to teraz przekazać tym którzy w tą pomarańcz pragną wdeptać.
I mówię głośno i dosadnie. "Myślcie po swojemu, używajcie swojego a nie cudzego rozumu".
Pojąłeś ?
kolopik pisze:
Zima przed Wami a mnie już blisko do Ziemi.
Do wiosny pewnie pociągniesz :haha: to jeszcze sporo czasu, więc mógłbyś wyskrobać jakąś książeczkę sam chętnie bym przeczytał bo wiedza praktyka jest o wiele więcej warta niż naukowe wykresy i tabelki przedrukowywane od dziesięcioleci.

TANKUJĘ TYLKO NA-PKN ORLEN

Awatar użytkownika

ja-lec pisze:
gorzej kupić korpus czy ramkę jeżeli się mylę to wskaż mi producenta który ma to w ofercie.

Tumidajewicz wykona Ci każdą wysokość korpusu WLP i do tego ramki.
Jak będą problemy-powołaj się na mnie.

pozdrawiam

Zadałem Ci proste pytanie chcę kupić segmenty h-14 do przetestowania kompletne gdzie?

komeg,

Mnie chodzi o styropian lub pouliretanowy

marcinbzyk,
Leszek nie tak dawno napisał, że nigdy nie był by pszczelarzem gdyby jego ojciec w pewnym momencie nie spróbował gospodarki korpusowej.
Miałem zaszczyt w ubiegłym tygodniu tak z przypadku witać Leszka w mojej pasiece. Nie miał zastrzeżeń i ciut podpowiedział.

Awatar użytkownika

ja-lec pisze:
Mnie chodzi o styropian lub pouliretanowy

To zapukaj do Pana Sęka - Miodoland.

pozdrawiam

kolopik pisze:
I co ten link wnosi ?

Przypomnę link raz jeszcze http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=24&t=3655&start=100 przeczytaj co tam piszę, kto się na ten temat wypowiada i co o tym ulu myśli.
Zastanów się przynajmniej przez chwilę zanim zaczniesz kogoś (a właściwie wszystkich którzy mają inne zdanie niż Ty) obrażać i wyzywać od zacofańców, bo takimi tekstami moim zdaniem po prostu się ośmieszasz.

wiesiek33,
Ile Ty już lat pszczelarzysz, że potrzebne są Ci fanaberie innych pszczelarzy ? Jeśli myślisz, że jak powielisz moją wiedzę w swoich warunkach i da Ci zaskakujące efekty to się mylisz.
Zobacz jak wychodzą Ci którzy powtarzają toczka w toczkę gospodarkę Prof. Ostrowskiej z przed 50-ciu lat.
To Ty chłopie masz zainwestować swoją wiedzę i doświadczenie w swoją gospodarkę.
Ja Ci podpowiadam jedynie jak to robić nowocześnie. Tak aby brać z ula maximum przy minimum pracy.
Na autorstwo jakiejś książki się nie piszę. Raz żem nie humanista, dwa i tak literackiej nagrody się nie doczekam a trzy, za paręnaście lat będzie to zacofaństwo. Więc jak widzisz nie warto.

komeg, A coTY odpowiadasz za kolopik-a. Odkąd to żeby kupić ul to trzeba powoływać się na Ciebie lub pukać.

MODERATOR

Miejscowość z jakiej piszesz: Rzepiennik
wiesiek33 pisze:
nie wymagają dokarmiania na rozczerwienie (po lipie) dlatego że zawsze mają zapas w gnieździe

I to zdanie powinni sobie wziąć do serca pszczelarze z "bidnych "rejonów.
Bo co innego mieć święty spokój a co innego móc odebrać maksymalną ilość miodu .
I to też
komeg pisze:
Ale można przecież iść dalej w nie zaglądać wcale do gniazd ograniczając się tylko do obserwacji wylotka - bo wielu twierdzi,że to im wystarcza.

I pewnie wielu potrafi ocenić ,a pomyłka (rójka ) i tak jest zrekompensowana nadrobionym czasem.
Pozdrawiam

ja-lec pisze:
A coTY odpowiadasz za kolopik-a

Faktycznie. Jeśli do testowania ramki h-14 musisz mieć styropian to możesz mieć problem. Z drewnianym ja i kilku jeszcze Kolegów problemu nie mamy.

Awatar użytkownika

kolopik, w zasadzie wszyscy mówimy o tym samym, nikt tu nie namawia do ula wielkości 3 korpusów Ostrowskiej, do leżaków itp.
Różnic we wszystkich opiniach jest niewiele: wg mnie 14 cm to za niska ramka, wg mnie 10 ramek przy szerokości 36 cm to za wąski "komin", wg mnie połówka wlkp poprawia funkcjonalność ula wielkopolskiego z ramką wysokości 26 cm itd, ale to są szczegóły, które można wyeliminować odpowiednią gospodarką.
Denerwuje mnie Twoje przekonanie o własnej nieocenionej wartości i pogardliwy stosunek do tych, którzy uważają inaczej niż Ty.
Wybacz, ale wg mnie to za Ostrowską nie powinieneś nawet podkurzacza nosić. Troszkę szacunku dla jej dokonań. Pamiętając, że pracowała w zupełnie innych warunkach.

Awatar użytkownika

ja-lec pisze:
Odkąd to żeby kupić ul to trzeba powoływać się na Ciebie lub pukać.

Spokojnie Kolego.
Tumidajewicz wykonał mi korpusy 18-tki i do nich ramki, dlatego twierdzę, że bez z problemu poradzi sobie z 14-ką.
Natomiast słowo "pukać" to synonim dla zadzwonić czy zaciągnąć języka.

pozdrawiam

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski 20% reszta 18
Swoją przygodę z pszczołami w latach 70 zaczynałem od leżaków.Po 20 letniej przerwie rozpocząłem ponownie gospodarując na ulach WLK.Uważam że wszystkie ule które do tej pory przewinęły się w mojej pasiece to przestarzałe konstrukcje nie spełniające wymogów współczesnej gospodarki pasiecznej.
Młodym adeptom sztuki pszczelarskiej nie polecam wracać do tego co było dobre kiedyś tylko od razu nastawiać się na nowoczesność.Łatwiej jest od początku uczyć się gospodarować w nowoczesnym ulu aniżeli zmieniać później stare przyzwyczajenia i nawyki.
Moim zdaniem należało by skończyć z ulami ocieplanymi w zupełności wystarczą jedno ścienne. Poza tym obowiązkowo jeden wymiar ramki w pasiece dla mnie jest to WLK 18.
Dlaczego 18cm a nie 14cm?
Dlatego że zimujemy rodziny na dwóch korpusach. Dwie ramki14 mają powierzchnię
plastra taka jak jedna 1/1ramka WLK. 24x24=576 cm2 Natomiast dwie ramki 18 maja powierzchnię plastra 32x24=768cm2
Zimowanie pszczół na dwóch 18 zapewnia bezpieczniejsze przezimowanie bez obawy że na przedwiośniu zabraknie im pokarmu.
Poza tym największym dobrodziejstwem uli wielokomputerowych o skróconej ramce jest bezproblemowa coroczna wymiana ramek w gnieździe na tegoroczne co zapewnia higieniczny chów pszczół.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
Koledzy tak w pościgu za nowoczesnością gospodarowania, weźcie choć na chwilkę na wstrzymanie.
Żonglowanie korpusami, produkcja niemal wielkotowarowa, optymalizacja czasu obsługi rodziny itd itp. Nie zapominając oczywiście o kupieniu widlaka, ulach na paletach i ciężarówkach do przewozu.

Czy my czasem nie zapominamy o tym że na forum są głównie użytkownicy pasiek liczących 5-10-20-40 rodzin, gdzie ten pęd do nowoczesności nie jest takim imperatywem?? A czy zapominamy jaka to frajda popracować ramkami?? Pooglądać je, pocieszyć się czerwiem, posmakować nakropu?? Na prawdę tak rajcuje was w małych pasiekach przekładanie korpusów bez wnikania w środek??

Dzięki ale taka "nowoczesność" to nie dla mnie. Obsługa 40, prawie klasycznych uli wielkopolskich nie zabiera tyle czasu żeby konieczne było szukanie rezerw organizacyjnych a przy dodatkowej, małej dyscyplinie pracy opieka nad 80 rodzin też nie będzie nadmiernym problemem.

Narzekamy na wyścig szczurów a sami się w niego wpędzamy.

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5

Ule na jakich gospodaruję: wlk
[quote="CYNIG"]Narzekamy na wyścig szczurów a sami się w niego wpędzamy.
To już jest wpisane w geny rodzaju ludzkiego.Dążenie do doskonałości,do rezultatów lepszych od dotychczas osiągniętych. do osiągnięcia celu.Tylko że cel może być dla każdego inny.Jeden chce w ciągu dnia obsłużyć maksymalną ilość rodzin a drugi maksymalnie długo przy takiej rodzinie poleżeć i poobserwować.I już mamy ogromne pole do dyskusji która na szczęście dla tego forum nigdy się nie skończy.I trzeba rozróżnić dyskusję nad maksymalnie sprawną organizacją pracy od maksymalnej przyjemności jaką nam sprawia spędzanie czasu w obecności pszczół.I wtedy nie będzie zacofańców tylko przyjemniaczki i pracusie..Pozdrawiam

Awatar użytkownika

jędruś pisze:
CYNIG pisze:

To już jest wpisane w geny rodzaju ludzkiego.

Mylisz się, to jest (na szczęście) sprawa kulturowa. Wystarczy zobaczyć ile jest innych kultur/religii które proponują zupełnie inne podejście do sprawy rozwoju.

jędruś pisze:
Tylko że cel może być dla każdego inny.Jeden chce w ciągu dnia obsłużyć maksymalną ilość rodzin a drugi maksymalnie długo przy takiej rodzinie poleżeć i poobserwować.I już mamy ogromne pole do dyskusji która na szczęście dla tego forum nigdy się nie skończy.

A tu zgoda w 100% dlatego też nie można dać się omamić "jedynie słusznymi systemami uli" czy jedynie "poprawnymi sposobami gospodarki"

CYNIG pisze:
jędruś pisze:
CYNIG pisze:

To już jest wpisane w geny rodzaju ludzkiego.

Mylisz się, to jest (na szczęście) sprawa kulturowa. Wystarczy zobaczyć ile jest innych kultur/religii które proponują zupełnie inne podejście do sprawy rozwoju.

Dążenie do doskonałości jest wrodzone, a to, na czym ona polega - kulturowe.

A ja się chciałem zapytać skąd się uczyć tej nowoczesności, skoro nowoczesny mówi że książki nie napisze bo ona i tak się zestarzeje ? A po rady, radzi się dzwonić do innego nowoczesnego?
Książka w której gospodarka korpusowa jest opisana, podobno już jest całkiem przestarzała bo napisana na innych pszczołach, innych pożytkach i innym systemie politycznym(a nawet była przepisana od innych). Książka innego rewolucjonisty pszczelarskiego też już podobno nieaktualna, a pszczoła imienia jego opactwa już dawno zbiera nektar w krainie wiecznych pożytków.
Każdy ma sobie przyjąć aksjomat "ul XXX, koniecznie korpusowy, jest idealny" i samodzielnie odkrywać tajemnice gospodarki na nim ?
Odnoszę wrażenie że to cofanie się do czasów prehistorycznych, gdy zamiast zapisu była pieśń, opowieść, legenda przekazywana ustnie.

Awatar użytkownika

Tamten pisze:
Dążenie do doskonałości jest wrodzone, a to, na czym ona polega - kulturowe.

Słusznie, tylko trzeba pamiętać że my tu w tej dyskusji odnosimy się do "wyścigu szczurów" w naszym potocznym rozumieniu a nie o dążeniu do doskonałości :)

CYNIG,
Jedni uwielbiają poezję inni prozę. Jest między nimi szalona różnica choć obie to literatura.
Tak samo w pszczelarstwie; ul leżak to, jak kiedyś napisałem-poezja pszczelarstwa. Ale też muszę przypomnieć, że poeci zawsze raczej skromnie żyli.

Awatar użytkownika

kolopik, wszystkie moje sugestie/propozycje/wątpliwości obracają się wokół uli korpusowych.
Niestety, nie dane mi było zakosztować poezji pracy w leżakach, ale nic straconego, może sobie zrobię jeden tak z przekory.

Ule na jakich gospodaruję: wlk
Jedni uwielbiają poezję inni prozę. Jest między nimi szalona różnica choć obie to literatura.
Tak samo w pszczelarstwie; ul leżak to, jak kiedyś napisałem-poezja pszczelarstwa. Ale też muszę przypomnieć, że poeci zawsze raczej skromnie żyli.[/quote]
Ale inspirowali i porywali tłumy.Pozdrawiam

Awatar użytkownika

A czym niby różni się ta "poezja" w ulu stojaku i leżaku? Bo tak mi się zdaje, że nie o ul a o podejście do pszczół chodzi...

minikron,
A tym się różni, że przy wyciąganiu pierwszej ramki z korpusa pszczoły przeważnie są wałowane i gniecione boczną beleczką raki i nawet najłagodniejsze "intruzowi" potrafią wp..ol spuścić (i stąd kosmiczne skafandry korpusowców). I im wyższa ramka tym większa agresja pszczół.
Znika ona dopiero przy takiej wysokości ramki aby wszystko widzieć i wiedzieć bez wydzierania ramki.
W leżaku przebiega to dla pszczół bezstresowo. No ale różnic jest tak wiele, że szkoda klawiatury aby to starym wygom przypominać.

kolopik pisze:
Znika ona dopiero przy takiej wysokości ramki aby wszystko widzieć i wiedzieć bez wydzierania ramki.

Nadrabia te zaległości (związane z gnieceniem pszczół) ponowne złączenie gniazda składającego się z kilku korpusów. Nie wiem dlaczego z taką wielką łatwością piszecie o szybkim wglądzie w rodzinę za pomocą uchylenia korpusów w gnieździe, a z drugiej strony piszecie jakie to silne rodziny macie.
Nad gniazdem jest minimum ze 3 nadstawki (mówię tu o h=14) jeśli jest w nich nakrop to aby tak sobie uchylić gniazdo i zerknąć co jest w środku trzeba podnieść kilkadziesiąt kilogramów i potrzymać dobra chwilę, lub najpierw ściągnąć miodnie (hehe a krata przyklejona i zalana miodem co często się zdarza) i wtedy zaczyna się cyrk.
Najważniejsza jest odpowiednia pszczoła która sprawdza się w naszych warunkach, dobra, przemyślana organizacja pracy, a ul i wysokość nadstawek naprawdę nie jest aż tak bardzo istotna. Możemy mieć naprawdę najcudowniejsze ule, a jeśli matka w nim jest do "bani", a my plączemy się o własne nogi to również miodu nie zobaczymy i nic nam po naszej nowoczesności.

polskipszczelarz pisze:
to aby tak sobie uchylić gniazdo i zerknąć co jest w środku trzeba podnieść kilkadziesiąt kilogramów i

Należy dodać, że nie odważył bym się uchylenia gniazda bez zdjęcia nadstawek o wadze max 20 kg. Nie zdarzyło mi się jeszcze przyklejenie kraty do górnego segmentu, zawsze kleją do dolnego.
A zapytam. Co robisz z górnym korpusem-miodnią gdy przeglądasz gniazdowy ? Nie uwierzę jak powiesz, że trzymasz go pod pachą.

kolopik pisze:
Co robisz z górnym korpusem-miodnią gdy przeglądasz gniazdowy ?

Pewnie to samo co Ty :)
W leżakach nie mam tego problemu, hehe ale mam inne :)

Zapomniałem jeszcze dodać o rzeczy priorytetowej dla wszystkich uli, matek i gospodarek pasiecznych czyli odpowiednim POŻYTKU, bo bez niego nic nie zdziałamy.

Ule na jakich gospodaruję: WL,WP,WZ,LN3/4,D,LZ:)
polskipszczelarz pisze:

Przypomnę link raz jeszcze viewtopic.php?f=24&t=3655&start=100 przeczytaj co tam piszę, kto się na ten temat wypowiada i co o tym ulu myśli.
Zastanów się przynajmniej przez chwilę zanim zaczniesz kogoś (a właściwie wszystkich którzy mają inne zdanie niż Ty) obrażać i wyzywać od zacofańców, bo takimi tekstami moim zdaniem po prostu się ośmieszasz.

Przyjemnie spojrzeć na rzeczową dyskusję sprzed lat.

A wracając do teraźniejszości
Wysokość ramki 18 Bojarczuk zalecał w 1973 roku - najstarsze źródło na jakie się natknąłem (Pszczelarstwo luty albo marzec 1973)
Ostrzegał w tym samym artykule przed płodzeniem coraz to nowych modyfikacji.
Minęło 40 lat :haha:
Mamy "14"WL lepszą od "13"WL :D
Rozważania co lepsze leżaki czy stojaki w poetyckim zabarwieniu :D
"Nowoczesność" Panie....

Pozdrawiam
Przemek

Ule na jakich gospodaruję: WL,WP,WZ,LN3/4,D,LZ:)
A poczciwy Wielkopolski to już chyba najbardziej poszatkowany ul na świecie. :D

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski korpusowy
Takie dyskusje w typie ,,co jest lepsze jajko czy kura ,,jakoś myślę ,że nic nie przyniosą.
Dobór ula to rzecz całkiem indywidualna ,zależna od pożytków w terenie, rasy pszczoły, klimatu, wieku pszczelarza i płci , sił witalnych, czasu poświęcanego dla pszczół w ciągu sezonu i innych takich rzeczy decydujących o przydatności. Nie ma ula idealnego dla każdego ,dlatego taka różnorodność i próby poszukiwania ideału. Każdy ma prawo i obowiązek wręcz ulżyć sobie w pracy. Dlatego tak ciężko jest napisać coś sensownego na pytanie ,,Jaki ul jest lepszy ,poradźcie?,, Nie uważam też za stosowne sugerowanie zacofania ,ponieważ ktoś np. woli leżaki. Suma dobrych i złych cach ula inna będzie dla każdego bo i każdy ma inne wymagania w stosunku do niego.

Awatar użytkownika

CYNIG pisze:
Czy my czasem nie zapominamy o tym że na forum są głównie użytkownicy pasiek liczących 5-10-20-40 rodzin, gdzie ten pęd do nowoczesności nie jest takim imperatywem?? A czy zapominamy jaka to frajda popracować ramkami?? Pooglądać je, pocieszyć się czerwiem, posmakować nakropu?? Na prawdę tak rajcuje was w małych pasiekach przekładanie korpusów bez wnikania w środek??

No właśnie.
Czy pasjonat łowienia ryb na wędkę (nie kutrem i siecią) idąc świtem nad rzekę oczekuje ton ryb ?. Nie. On pragnie pomoczyć kij w wodzie i pobyć na świeżym powietrzu a sam połów to tylko pretekst. Oczywiście nie zawadzi gdy się coś zonie przyniesie.
Podobnie podejście ma przygniatająca większość z zalogowanych tu na forum - to pasjonaci nie oczekujący krociowych zysków ze swojego hobby.
Inne podejście do rzeczy oczywiście będą mieć osoby żyjące z pszczół.
Tu oczywiście na romantyzm opisany przez Kolegę CYNIG nie może być miejsca, bo do garnka coś trzeba włożyć.
A w przemyśle wiadomo- największą wydajność daje taśma produkcyjna.
Mamy więc żonglowanie korpusami,wózki widłowe, palety czy dmuchawy.
Oczywiście to jest postęp i nikt rozsądny tego nie zaneguje ale czy o to nam "pozytywnie zakręconym" chodzi :?: :?: :?:

Awatar użytkownika

komeg pisze:
Tu oczywiście na romantyzm opisany przez Kolegę CYNIG nie może być miejsca

Mylisz się :) Jedno nie wyklucza drugiego.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korp i 1/2
minikron pisze:
komeg pisze:
Tu oczywiście na romantyzm opisany przez Kolegę CYNIG nie może być miejsca

Mylisz się :) Jedno nie wyklucza drugiego.

Faktem jest ze jedno może częściowo nie wykluczać. I szyper po połowie może stanąć na dziobie i podziwiać widoki. Ale czy jeszcze będzie miał siły. A czy z jedna wędka wykarmisz i utrzymasz rodzinę. No sory można łowić na dwie w/g prawa PZW.

Ale nikt nie broni by robić i pracować w fachu który sprawia przyjemność. I ten duży możne być pasjonatem i kochać pszczoły i znajdą się tacy którzy z 3 rodzin będą chcieli utrzymać własną rodzinę :mrgreen:

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 106 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]